Appelazijn drinken voor het slapen gaan

Voordat je gaat slapen nog een glas met appelazijn drinken kan verschillende voordelen hebben. Het is namelijk gezond en is goed voor onder andere de huid en darmen. Het kan ook helpen met afvallen en symptomen tegengaan bij verkoudheid. Maar hoe drink je het? En wat zijn de voordelen en nadelen? Dit kan je hier lezen op deze pagina.

Appelazijn voor het slapen

Er is een trend gaande om appelazijn te drinken voor het slapen gaan. Dit kan verschillende voordelen en positieve effecten hebben op de huid, darmen, bloedsuikerspiegel en helpt met afvallen. Doe dit altijd wel minimaal 30 minuten voordat je gaat slapen en tanden poetsen. Anders kan je hier last van krijgen of is het schadelijk voor de tanden.

Verschillende beroemdheden maken gebruik van appelazijn voor het slapen. En je leest er ook steeds meer over de goede werkingen van het azijn. Omdat het verschillende werkingen heeft, is de hoeveelheid innemen ook voor iedereen anders.

Wil je alleen één keer per dag een glas met water en azijn drinken voor je gaat slapen of wil je afvallen en met regelmaat het drinken? Of je het nu veel of weinig drinkt er zijn wel enkele punten waar je rekening mee moet houden.

Het is verstandig om het altijd te verdunnen. Zo is appelazijn erg zuur en kan voor verschillende problemen zorgen als je dit puur zou drinken. Bovendien het is ook niet erg lekker dan. Zo kan je het verdunnen met water en gebruik dan een verhouding van 2 water op 1 appelazijn. Voor je tanden kan het ook erg schadelijk zijn vanwege de zuurheid, drink daarom het liefst met een rietje.

Wil je de smaak iets beter maken, voeg dan honing toe. Honing heeft ook een goede werking op veel dingen en zo maak je het effect nog beter. Honing kan het proces van afvallen ook ondersteunen en kan zorgen voor een beter immuunsysteem. Heb je last van verkoudheid, hoesten of pijnlijke keel, dan is honing ook erg geschikt.

Slapeloosheid

Vanwege de goede mineralen en vitamines die appelazijn bevat kan het ook helpen tegen slapeloosheid. Er zijn verschillende ingrediënten die het lichaam en geest beter helpen te ontspannen. Dit kan verschillende slaapproblemen verbeteren en ook slapeloosheid.

Drink voor het slapen gaan een glas warm water met honing en appelazijn. Hierdoor kan je sneller slaperig worden en bevordert het de nachtrust en heb je minder last van slapeloosheid.

Azijn voor betere nachtrust
Een betere nachtrust is één van de voordelen.

Appelazijn drinken in de ochtend

Je kan er ook voor kiezen om het in de ochtend te drinken in plaats van ’s avonds voordat je gaat slapen. Wanneer je hiervoor kiest, dan is het verstandig om eerst wat te eten voordat je het drinkt. Na het ontbijt heeft de maag al een bodem en kan het minder last hebben van het zuur van azijn.

Misschien heb je de voorkeur om het in de ochtend op een lege maag te drinken omdat dit het beste effect zou geven. En je krijgt sneller een vol gevoel en hebt dus minder honger wat waardoor het afvallen makkelijker zou gaan. Wees hier wel voorzichtig mee want het kan wel keel- of maagklachten geven doordat het een hoge zuurgraad heeft.

Wat is appelazijn?

Voordat we alle voor- en nadelen gaan bespreken is het misschien wel handig om te weten wat appelazijn nu eigenlijk is. Misschien weet je dit al en is het niet relevant maar er zullen zeker mensen zijn die dit nog niet weten.

Appelazijn wordt namelijk gemaakt door appels te fermenteren. Door deze werking ontstaat er een azijn wat veel minerale zouten en vitamines bevat en een lage pH heeft. Dit werd al honderden jaren geleden gebruikt voor het tegen gaan van verschillende aandoeningen.

Hoe puurder de azijn is, hoe beter. Is het appelazijn erg troebel? Dan betekend dat het puur is maar tegenwoordig heb je veel bewerkte soorten maar de werking hiervan kan minder zijn. Het beste is om te kiezen voor een biologische en onbewerkte appelazijn. Hierbij heb je meeste kans op de beste werking en resultaten.

Voordelen

Wanneer je appelazijn wilt drinken om bijvoorbeeld af te vallen, dan is het mogelijk dat je een paar keer per dag een glas verdunt met water en azijn wilt drinken. Let altijd wel op dat je niet teveel per dag drinkt.  Maar welke voordelen heeft appelazijn allemaal?

Goede werking tegen schimmels

Het azijn heeft een schimmeldodende werking vanwege het azijnzuur. Heb je bijvoorbeeld een slechte adem in de ochtend? Dan wordt dit vaak veroorzaakt door een schimmel. Het is mogelijk om 2 eetlepels appelazijn te oplossen in een kop met warm water.

 In het geval van een slechte ochtendadem kan je deze oplossing gorgelen in je keel en niet drinken. Door het gorgelen bestrijdt dit de schimmels en bacteriën in je mond waardoor de adem weer kan verbeteren. Spoel daarna altijd je mond met water omdat de zuurheid van appelcider azijn de tandglazuur kan aantasten.

Appelazijn fles
Appelazijn

Afvallen

In verschillende studies in Amerika en Japan hebben ze onderzocht wat het effect van appelazijn drinken en afvallen is. Hieruit kwam naar voren dat azijn wel degelijk invloed had op afvallen. De onderzoeken zijn redelijk beperkt maar er wordt gedacht dat de voordelen van gewichtsverlies verband hebben met het azijnzuur.

Dit zorgt voor vermindering  van vetopslag en verhoging van vetverbranding. En zoals je al eerder hebt kunnen lezen, appelazijn drinken in de ochtend kan zorgen voor minder hongergevoel waardoor je ook minder calorieën binnen krijgt.

In de bronvermelding vind je de bron naar het onderzoek van appelazijn op Japanners met obesitas. Hier werd 12 weken lang appelazijn toegediend. En dat had gewichtsverlies tot gevolg. Het is wel een onderzoek uit 2009 maar er zijn tot nu toe nog niet veel andere onderzoeken geweest met betrekking tot afvallen.  

Huidaandoeningen

Het appelazijn heeft ook een positief effect op onze huid. Wanneer je een huidaandoening hebt zoals psoriasis of eczeem en je zoekt op natuurlijke slaapmiddelen, dan wordt appelazijn regelmatig genoemd. Maar wanneer je het azijn wilt gebruiken voor een betere huid, dan hoef je het niet altijd te drinken.

Het is ook mogelijk om het rechtstreeks aan te brengen op de plekken waarvoor je het wilt gebruiken. Heeft je hele lichaam last van een huidziekte dan kan je het azijn ook toevoegen in een bad. Hierover kan je ook meer lezen later in het artikel.

Werking tegen huidaandoening of droge huid
Appelazijn werkt ook goed tegen huidaandoeningen en droge huid.

Diabetes

Appelazijn drinken voor het slapen gaan kan ook een positief effect hebben voor het bloedsuikerpeil. Dit is gunstig voor mensen met diabetes. Het bloedsuikerpeil stijgt minder snel na een maaltijd die rijk is aan koolhydraten. Het azijnzuur is goed voor spijsvertering en maag en darm. En door het effect op de maag worden de suikers minder snel opgenomen wat goed is voor mensen met diabetes.

Lichaam ontgiften

Uit verschillende onderzoek is ook naar voren gekomen dat het kan helpen om het lichaam te ontgiften. Enkele organen zoals de lever en lymfeklieren hadden hier baat mee. De giftige stoffen werden beter afgevoerd en het helpt ook voor de bloedcirculatie. Om de zuurheid te compenseren wordt er ook wel eens Baking Soda of zuiveringszout toegevoegd wat ook nog meer gezondheidsvoordelen heeft. Lees meer: Zuiveringszout drinken.

TIP

BRAGG Appelazijn

  • Geschikt om te drinken
  • Goede frisse smaak en gezond
  • Onbewerkt en ongefilterd
  • Gemaakt van biologisch geteelde appels
  • Puur en rijk aan goede stoffen.

Verkoudheid

Naast alle andere voordelen heeft appelazijn ook een gunstig effect op verkoudheid. Het is namelijk ook ontstekingsremmend en wanneer je het drinkt kan dit de symptomen zoals een verstopte neus, slijm, hoesten of keelpijn verminderen. Het kan ook helpen wanneer je last van griep heeft.

Drink een glas warm water en voeg daar twee eetlepels appelazijn en één eetlepel honing toe. Dit kan je ook 30 minuten voor het slapen doen. En na een goede nachtrust kan je de volgende morgen al een stuk beter voelen.

Het is beter om misschien rustig te beginnen en iets minder azijn te doen. Want doordat het een hoge zuurgraad heeft, kan het de keel irriteren en voor nog meer keelpijn zorgen. Voeg daarom de honing toe omdat dit verzachtend kan werken en honing is ook gezond wat het effect nog beter kan maken.

Goede werking tegen verkoudheid
Verkouden of verstopte neus kan ook minder worden.

Nadelen van appelazijn

Na het lezen van alle voordelen lijkt het net of appelcider een wondermiddel is. Maar dit is het zeker niet want bij teveel of onjuiste inname kan het zeker voor problemen zorgen. Daarom is het beter om naast alle voordelen, ook de nadelen goed te bestuderen.

Zeker omdat het azijn een hoge zuurgraad heeft kan het voor veel problemen zorgen. Voor een beter beeld kan je kijken naar de pH-schaal. Deze werkt met getallen van 0 tot 14 waar 0 het meest zuur is. Appelazijn heeft een pH-waarde van 4.2 wat dus betekent dat het erg zuur is.

Medicijnen en appelazijn

Dit kan het grootste nadeel zijn van appelazijn. Hier moet je zeker rekening mee houden als je medicijnen gebruikt. Als je appelazijn nuttigt dan kan dit verschillende effecten op onder andere het bloed hebben. Hou hier rekening mee, en doe altijd navraag bij een medisch specialist voordat je azijn drinkt in combinatie met medicijngebruik.

Zo kan appelcider azijn het kaliumgehalte in het bloed verlagen wat enkele gevolgen kan hebben wanneer je bij diabetes ook medicijnen gebruikt. Deze medicijnen kunnen namelijk ook zorgen voor kalium verlaging en het is beter om dit na te vragen bij een arts.

Tandglazuur beschadigen

Als je het azijn te puur drinkt dan kan het zuur de tandglazuur aantasten. Zeker wanneer je op regelmatige basis appelazijn drinkt of een ander soort azijn. Geleidelijk wordt het glazuur beschadigt en dit kan je niet meer herstellen. Pas daarom altijd op met zuur eten of drinken.

Misschien klinkt dit allemaal verontrustend maar je kan er ook voor zorgen dat er zo weinig mogelijk contact is met de tanden. Wanneer je drinkt met een rietje raakt het vocht minder snel de tanden en kan het glazuur niet snel aangetast worden. Ook is het advies om altijd de mond te spoelen met water na het drinken of eten van zure voedingsmiddelen.

Het is ook niet verstandig om direct je tanden te poetsen na het drinken. Door de zuurheid en combinatie met tanden poetsen kan je het tandglazuur ook beschadigen. Drink daarom altijd 30 minuten voordat je gaat tanden poetsen en spoel altijd je mond om het risico te verkleinen.

Drinken met een rietje
Het is beter om de appelazijn te drinken met een rietje.

Misselijkheid

Bij verschillende studies zag men ook dat appelazijn misselijkheid kon veroorzaken. Als je direct na het drinken hiervan gaat slapen of liggen dan kan het problemen in de maag veroorzaken en misselijkheid als gevolg. Drink daarom altijd 30 minuten voor je gaat slapen, zo kan je de minste last hiervan krijgen.

In het onderzoek kwam ook naar boven dat misselijkheid ook één van de oorzaken was dat je kan afvallen met appelazijn. De eetlust neemt weg wanneer je misselijk bent en appelazijn kan daar de oorzaak van zijn. Dit kan natuurlijk wel makkelijk zijn dat je minder snel honger hebt maar dit kan je voor jezelf overwegen want misselijk zijn is natuurlijk ook geen pretje.

Samenvatting van nadelen

Gebruik je medicijnen, overleg eerst altijd met een medisch specialist.

Verdun altijd. Drink met een rietje.

Wacht 30 minuten voordat je gaat liggen, slapen of tanden poetsen.

Andere vormen

Naast appelazijn drinken (voor het slapen gaan) kan je ook op andere manieren van de positieve werkingen genieten. Je kan het ook gebruiken in een salade of andere marinade en zo heb je minder last van de smaak en zuurheid. Maar het hoeft niet altijd inwendig gebruikt te worden, je kan het ook gebruiken voor je haar of in een bad.

Aanbrengen op huid

Voor verschillende huidaandoeningen kan je er voor kiezen om appelazijn op de (hoofd)huid aan te brengen. Heb je bijvoorbeeld last van een droge huid met schilfers dan kan je proberen om regelmatig het azijn aan te brengen. Doe dit ook weer eerst verdunnen met water omdat puur voor irritatie op de huid kan zorgen. Mocht je het verdunt hebben en de huid voelt nog steeds branderig of geïrriteerd aan? Dan is het verstandiger om ermee te stoppen omdat de huid er niet goed tegen kan.

Psoriasis en appelazijn
Het kan ook een goede werking hebben tegen psoriasis of eczeem.

Appelazijn in bad

Wil je een mooiere, gladde en zachte huid krijgen dan kan je ook appelazijn in bad doen. Steeds meer lees je erover dat mensen dit doen om een mooie huid te krijgen. Ook werkt dit goed voor huidaandoeningen waarbij er last is van een droge huid met schilfers zoals psoriasis of eczeem.

Doe ongeveer de verhouding van 2 eetlepels op 1 liter water. Maar dit kan ook te puur wezen voor jouw huid, zeker als je regelmatig een bad neemt met appelazijn. Daarom is het beter om eerst rustig aan te beginnen en kijken of je geen last van irritatie krijgt.

Capsules of pillen

Vind je de smaak van appelcider maar niks? Dan kan je er ook voor kiezen om het in een capsule, pillen of tabletvorm  in te nemen. Zo heeft je mond en tanden er ook geen last van en zelf heb je geen last van de smaak. Appelazijn capsules zijn verkrijgbaar bij verschillende drogisten, net zoals alle andere producten.


Om onze artikelen te onderbouwen gebruiken wij wetenschappelijke studies of andere kwalitatieve bronnen. Hiermee maken wij ons artikel zo goed en compleet mogelijk waardoor je altijd goede informatie leest.

Bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19661687/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23979220/

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie