Baking Soda drinken voor het slapen

Zuiveringszout of Baking Soda heeft veel toepassingen en kun je voor veel dingen gebruiken. Het kan ook gezondheidsvoordelen hebben wanneer je Baking Soda drinkt voor het slapen of op de nuchtere maag. In dit artikel lees je meer over deze voordelen, dosering en of het gevaarlijk is met bijwerkingen.

Wat is Baking Soda of zuiveringszout?

Baking Soda is 100% puur en een natuurlijke mineraal. Het heeft ook andere benamingen zoals zuiveringszout, baksoda of natriumbicarbonaat maar dit is hetzelfde product. Het heeft een hoge pH-waarde waardoor het reinigend kan werken en zo de pH balans neutraliseert.

Het is te gebruiken voor honderden doeleinden van het reinigen van de badkamer tot gezondheidsvoordelen bij drinken. Een verpakking Baking Soda in het keukenkastje is altijd handig want je kan het voor erg veel dingen gebruiken en het is bovendien ook nog niet duur.

Waarom zou je Baking Soda drinken?

Baking Soda drinken voor het slapen heeft verschillende voordelen op onze gezondheid. Hieronder lees je een aantal redenen waarom mensen Baking Soda drinken en ook of deze wetenschappelijk onderbouwt kunnen worden.

Afvallen

Naast dat Baking Soda een aantal gezondheidsvoordelen heeft zou het ook kunnen helpen met afvallen. Hierover zijn helaas geen wetenschappelijke bewijzen te vinden die dit kunnen onderbouwen. Het zuiveringszout heeft wel voordelen waardoor onder andere de spijsvertering bevordert en ook ook de zuurgraad van het lichaam.

Een paar glazen met zuiveringszout per dag zou gunstig kunnen zijn in de strijd tegen de kilo’s. Dit is moeilijk te bewijzen en kan dit waarschijnlijk ook een andere oorzaak hebben. Doordat er meer water gedronken wordt kan dit ook de stofwisseling bevorderen en geeft dit een vol gevoel. Zo kan ook alleen meer water drinken de oorzaak zijn van afvallen en niet de Baking Soda.

Blaasontsteking

Hier zijn ook geen wetenschappelijke bewijzen dat Baking Soda helpt tegen blaasontsteking. Dit komt omdat er nog onvoldoende onderzoek naar gedaan is. Wel lees je regelmatig ervaringen van mensen die baat hadden met het drinken van zuiveringszout. De zuurgraad van de urine neutraliseert waardoor de leefomgeving van de bacteriën die de blaasontsteking veroorzaken wordt aangetast.

Zo zou het kunnen helpen als je dagelijks een glaasje water met Baking Soda drinkt. Doe dit wel spreiden over de hele dag voor de beste werking omdat de zuurgraad dan langer neutraal blijft.

Detox drankje

Misschien drink je elke morgen een detox drankje om het lichaam te ontgiften en voor een beter effect op de stofwisseling en energielevel. Vaak is dit samen met citroensap of een andere zure ingrediënt zoals appelazijn om de pH zuurgraad in balans te krijgen en het lichaam te reinigen. Dit kan echter te zuur zijn voor de tanden, nieren en lichaam waardoor er Baking Soda kan worden toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat het zuur gecompenseerd word en ook heeft zuiveringszout ook gezondheidsvoordelen waardoor het effect versterkt kan worden.

Maagklachten

Als je op zoek bent naar een middel die de symptomen van maagklachten of maagzuur in keel verminderen, dan kan ook Baking Soda helpen. Bij het liggen of tijdens het slapen kunnen zure oprispingen plaats vinden. De klachten kunnen verminderen wanneer je Baking Soda drinkt voor het slapen.

Heb je overdag ook maagklachten of zuur dan kan je een halve theelepel zuiveringszout oplossen in een half glas water en helpt onmiddellijk ter verlichting van de klachten. Het kan wel beter zijn om de oorzaak van de problemen te vinden zodat je hier wat aan kan doen in plaats van dat je de symptomen bestrijdt.

Spijsvertering en darmen

Baking Soda verbetert de spijsvertering waardoor je minder last kan krijgen van buikpijn, maagzuur of andere klachten. Het bevordert een gezonde darmwerking door de pH-balans in een goede neutrale verhouding te krijgen. Het beste kan je dan elke ochtend water met Baking Soda op de nuchtere maag drinken als je de spijsvertering wilt verbeteren en zo ook de algehele gezondheid.

Soms kan je een opgeblazen gevoel hebben in je buik wat ook met een neutrale pH en verbetering van de spijsverteringsprocessen verlicht kan worden. Dit opgeblazen gevoel moet natuurlijk wel door lichaamsgassen veroorzaakt worden en niet door bijvoorbeeld een infectie of ontsteking.

Baking Soda drinken en dosering?

De hoeveelheid is afhankelijk waarom je water met Baking Soda drinkt. Heb je vaak last van maagzuur dan kan je direct de symptomen verlichten met de juiste dosering van water en zuiveringszout. Om welke reden je ook drinkt, het is altijd beter om te spreiden op een dag.

 • Kinderen: Drink geen Baking Soda.
 • Volwassenen: Maximaal 7 halve theelepels verspreidt per dag.
 • Ouderen boven 60 jaar: Maximaal 3 halve theelepels verspreidt per dag.

Op de verpakking staat ook vaak wat een veilige hoeveelheid is. Doe hier niet afwijken omdat bij een té grote dosering het gevolgen kan hebben en Baking Soda gevaarlijk kan zijn.

Voor een optimale werking is het beter om verspreid over de dag het water met Baking Soda te drinken. Zo kun je om de twee uur bijvoorbeeld een glaasje water doen met een halve theelepel zuiveringszout.

Welke Baking Soda is het beste om te drinken?

Het heeft verschillende namen waaronder de meeste gebruikte: zuiveringszout of Baking Soda. Ook staat er vaak op de verpakking Biologisch, puur of andere termen om de koper te overtuigen. Maar eigenlijk zijn het vaak altijd dezelfde producten met dezelfde zuivere ingrediënten en zijn er eigenlijk weinig verschillen. Daarom hoeft Baking Soda zeker niet duur te zijn terwijl je het wel overal voor kan gebruiken.

Baking Soda ARM & HAMMER

Beste baking soda drinken
 • Geschikt om te drinken.
 • Ter verlichting van maagklachten.
 • Bevordert spijsvertering en ontgifting.
 • 100% puur en zuiver
 • Te gebruiken bij 100+ andere doeleinden.

De meeste bekende is van het merk ‘ARM & HAMMER’ en kan je bijna overal kopen voor rond de 2 euro per pakje. Van andere merken of biologische varianten kunnen soms een stuk duurder zijn terwijl je hetzelfde product koopt. Want ook de ‘ARM & HAMMER’ is 100% puur en wordt ook op een goede manier gewonnen uit de grond omdat het anders geen 100% zuiver mag vermelden.

Is Baking Soda drinken voor het slapen goed?

Dit is natuurlijk een slapen gerelateerde website en hebben wij ook gezocht naar wetenschappelijke onderbouwing voor Baking Soda drinken voor het slapen. Maar er zijn weinig artikelen te vinden over het tijdstip om dit te drinken. Sommige beweren dat op de nuchtere maag de beste werking heeft maar dat zou misschien ook voor het slapen kunnen.

Wat wel duidelijk is dat het beste is om te verspreiden over de dag. Zo krijgt het lichaam niet gelijk een grote dosis maar door het geleidelijk te drinken kan het lichaam het wel beter verwerken. Ook kan dit bevorderlijk zijn voor de werking omdat heel de dag de zuurgraad dan geneutraliseerd wordt. Zo kan je een glas water met zuiveringszout op de nuchtere maag doen, overdag een glas en kun je ook ’s avonds water met Baking Soda drinken voor het slapen.

Is Baking Soda / zuiveringszout drinken gevaarlijk?

Hoewel er niet altijd genoeg wetenschappelijk bewijs is voor de gunstige werking van Baking Soda kan een grote hoeveelheid wel schadelijke en gevaarlijk zijn.

 • In zuiveringszout zit veel natrium of zout waardoor een grote dosis giftig is. Het lichaam kan ook uitdrogen door een hoog natriumgehalte of veroorzaakt het diarree en braken.
 • Baking Soda werkt goed voor het tijdelijk verlichten van maagzuur maar wanneer het in aanraking komt met dit zuur kan er gas vrijkomen. Een grote hoeveelheid kan zich ophopen in de maag waardoor er juist grotere maagklachten kunnen ontstaan.
 • Kinderen mogen geen zuiveringszout of andere middelen met een hoog natriumgehalte innemen. Dit is gevaarlijk en kan voor een overdosis zorgen.
 • Het heeft ook invloed op het lichaam bij medicijngebruik. Zo is het mogelijk dat de medicijnen minder goed opgenomen worden in het lichaam en zo een grotere kans op bijwerkingen bij sommige medicijnen. Het is beter om eerst te informeren bij een medisch specialist of het mogelijk is om Baking Soda te drinken.

Waar kun je nog meer Baking Soda voor gebruiken?

Naast dat Baking Soda of zuiveringszout gezondheidsvoordelen heeft, zijn er veel andere doeleinden waar je het ook kan toepassen. Het is een veelzijdig product en ook nog eens erg betaalbaar en is makkelijk om in het keukenkastje te hebben staan.

Hieronder staat een deel van de andere doeleinden waarvoor Baking Soda geschikt is.

waar is baking soda goed voor
Baking Soda is goed voor veel doeleinden, ook in het huishouden.
 • Zuiveringszout is ook te gebruiken als mondwater voor de mondhygiëne. Je mond spoelen zorgt voor een frisse adem en het heeft ook antibacteriële eigenschappen. Meng een halve theelepel in een half glas water en spoel hiermee je mond. Ook wanneer er last is van aften kan dit een positief effect hebben.
 • Het helpt ook als bleekmiddel voor tanden en het verwijderen van tandplak. Hier moet je een mengsel maken met gelijke delen en dit op je tanden poetsen.
 • Voor het neutraliseren van geurtjes is Baking Soda ook geschikt. Dit kan zowel als een soort deodorant gebruikt worden wat je onder je oksels ‘klopt’ maar je kan een kopje vol ook bijvoorbeeld in een koelkast leggen tegen de onaangename geurtjes of als luchtverfrisser gebruiken.
 • Het is ook een goede keukenreiniger en badkamerreiniger waar je vettige of bevlekte accessoires maar ook apparatuur en oppervlaktes zoals tegels, toilet of wastafel mee kan schoon maken.
 • Als wasverzachter of bleekmiddel werkt het ook goed. Als je de was wilt bleken en vuil en vlekken verwijderen dan kan zuiveringszout een goedkope en effectieve manier zijn.

Om onze artikelen te onderbouwen gebruiken wij wetenschappelijke studies of andere kwalitatieve bronnen. Hiermee maken wij ons artikel zo goed en compleet mogelijk waardoor je altijd goede informatie leest.

Bronnen:

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/185656-zuiveringszout-drinken-van-baking-soda-voor-de-gezondheid.html
https://www.healthline.com/nutrition/baking-soda-benefits-uses
https://www.medicalnewstoday.com/articles/dangers-of-drinking-baking-soda

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

1 gedachte over “Baking Soda drinken voor het slapen”

Plaats een reactie