Banaan voor het slapen

Bananen bevatten een aantal vitamines, mineralen en voedingsstoffen die kunnen helpen om het lichaam te ontspannen en kwaliteit van het slapen te verhogen. Helpt het als je een banaan eet voor het slapen? Welke invloed heeft dit op onze nachtrust? Wat is beter, een banaan in de avond of in ochtend eten? Dit zijn een paar vragen die je misschien hebt. In dit artikel gaan we verder in op wat het effect is als je een banaan eet voor je gaat slapen.

Banaan en slapen

Bananen bevatten voedingsstoffen waaronder magnesium en tryptofaan. Deze ondersteunen het slaapcyclus op verschillende manieren waardoor je sneller in slaap valt, rustiger en dieper slaapt en ook de slaaptijd kan verlengen. Wanneer je een banaan voor het slapen gaan eet, kan dit zeker voor een goede nachtrust zorgen.

Magnesium

Magnesium is een belangrijke stof die zorgt voor het ontspannen van het lichaam. Ook heeft het grote invloed op onze slaap. Dit komt omdat het de productie van melatonine verhoogd. Dit is een stof die normaal gesproken tijdens slapen pas wordt aangemaakt.

Door de hogere productie kan je sneller in slaap vallen en is de kwaliteit van de slaap ook beter. Want je kan rustiger en dieper slapen en het leidt ook tot een verlenging van de slaaptijd. Dit klinkt natuurlijk erg positief omdat dit grote invloed heeft op de hele nachtrust.

Uit onderzoek is ook gebleken dat wanneer er een laag niveau van magnesium vaak geassocieerd is met korte slaap.

Wanneer je magnesium dus binnen krijgt door onder andere je voeding dan kan dit zorgen voor een verbetering van de slaap.

Andere voedingsmiddelen met veel magnesium zijn: avocado’s, bladgroenten zoals boerenkool of broccoli, noten en zaden, peulvruchten en volle granen.

Banaan eten voor slapen
Banaan bevat magnesium en tryptofaan wat veel voordelen geeft.

Tryptofaan

Dit is de andere voedingsstof waardoor je een betere nachtrust krijgt. Dit wordt namelijk omgezet in serotonine en ook dit hormoon reguleert het hele slaapcyclus. Hierbij krijg je ook ondersteuning bij het in slaapvallen en de kwaliteit van de slaap.

Wanneer de kwaliteit en de lengte van de slaap hoger word, krijg je een betere slaaptijd. Dit leidt tot een hoger niveau melatonine waardoor je ook weer beter slaapt. Dus  in het algeheel zijn de voedingsstoffen die een banaan heeft erg gunstig voor slapeloosheid en slapen zelf. Het kan natuurlijk met al die begrippen en namen wel erg onoverzichtelijk worden, dus hier een samenvatting:

 • Bananen hebben onder andere 2 belangrijke stoffen die onze slaap reguleren.
 • Magnesium verhoogt productie melatonine wat goed is voor slapen.
 • Tryptofaan wordt omgezet naar serotonine wat ook onze slaapcyclus reguleert.
 • Deze twee stoffen kunnen samen zorgen voor een betere nachtrust.

Wil je meer weten over voedingsmiddelen die ook veel serotonine hebben, dan zijn dit kiwi en kurkuma. Deze zou je ook aan je dieet kunnen toevoegen mocht je last hebben van slapeloosheid of slecht slapen.

Banaan in de avond

Heb je last van slapeloosheid? Of heb je moeite met in slaap vallen? Dan kan een banaan in de avond zeker resulteren in een betere nachtrust. Maar een banaan is vaak niet genoeg. Het is ook belangrijk welke slaapgewoontes je hebt.

 • Elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan.
 • Probeer het lichaam te ontspannen en gebruik van telefoon, tv of laptop te verminderen.
 • Let op wat je eet en drinkt in de avond. Zo zijn alcohol en cafeïne houdende dranken niet goed voor de nachtrust.
 • Je kan ook een thee drinken die ook bevorderlijk is voor het slapen, zoals een gember-, kurkuma– of kamillethee. Deze bevatten ook veel goede ingrediënten die de slaap verbeteren.
 • Zorg ook voor een goede temperatuur in de slaapkamer, niet te warm of te koud. 17-20 graden is het beste voor een goede nachtrust. En frisse lucht door het raam op een kiertje kan ook goed doen.
Wist je dat er nog meer fruit en groente soorten goed zijn voor de nachtrust? Bijvoorbeeld een kiwi bevat veel serotonine wat het slapen kan bevorderen. Bovendien boordevol vitamines en mineralen en weinig calorieën.

Banaan in de ochtend

Een banaan eten is altijd gezond als je dit met mate doet. Want het bevat ook fruitsuikers en bij veel fruit eten krijg je alsnog een hoog aantal suikers binnen. Wanneer je een banaan in de ochtend eet is dit ook goed en geeft dit energie om de dag te beginnen.

Maar je kan er ook voor kiezen om het in de avonds te eten. Het is misschien een kleine verandering maar het kan wel bevorderlijk zijn voor je slaap. Ook is de kans ook minder dat je dan naar slechte snacks pakt.

Bij sommige mensen is het bijna een gewoonte geworden om ’s avonds op de bank eens lekker een zak chips of andere snack te pakken. Een banaan in de avond kan er voor zorgen dat je voller voelt en dit minder snel doet.

Banaan in de avond eten
Banaan in de avond eten kan de kwaliteit van het slapen verbeteren.

Banaan voor slapen helpt afvallen?

Deze vraag zie je regelmatig ook voorbij komen. Maar er zijn geen directe linken dat een banaan goed helpt bij afvallen. Alleen een banaan is wel goed tegen een hongergevoel. Dus mocht je ’s avonds soms last hebben van honger en slecht kunnen slapen dan is een banaan een gezonde oplossing. En je kan er dus ook beter van slapen.

In de avond een banaan eten voor het slapen kan ook helpen met afvallen omdat je dan minder snel andere snacks pakt wat wel slecht is. Je krijgt hierdoor minder calorieën binnen en wel goede vitamines, mineralen en vezels. Dus heb je ’s avonds honger, pak een banaan.

Bananen bevatten fruitsuikers maar bij een onrijpe banaan is dit suikergehalte nog vrij laag. Wanneer de banaan rijper wordt stijgt het suikergehalte en dit kan je zien aan de gele kleur. Dus wil je een gezonde snack voor het slapen gaan kies dan voor groene bananen.

Er is geen direct link dat je door bananen kan afvallen. Het is wel goed voor spijsvertering en kan een vol gevoel geven. Hierdoor pak je minder snel naar andere snacks die ongezond kunnen zijn.

Welke voordelen nog meer?

Naast dat je beter kan slapen door bananen zijn er zeker nog meer voordelen.

 • Goed voor de spijsvertering. Vanwege het zetmeel in de banaan worden de bacteriën in de darmen aan het werk gezet. Dit kan leiden tot een gezonde spijsvertering d.m.v. vetzuren wat goed is voor de darmen en wat ook ontstekingen kan verminderen.
 • Ontspannen van lichaam. Door de magnesium kan het lichaam beter ontspannen en heb je minder last van spieren of spierkrampen. Dit is ook de reden dat bijvoorbeeld een sporter een banaan eet tijdens of na de inspanning. En het bevat ook kalium dat weer zorgt dat de spieren herstellen.
 • Minder stress. Magnesium is ook goed voor het deel in de hersenen die invloed hebben op ons stresslevel. Wanneer je meer magnesium binnenkrijgt kan dit leiden tot minder stress. En dit is vaak ook een oorzaak van slapeloosheid. Zo kan je lichaam ook beter ontspannen en is het mogelijk dat je sneller in slaap valt en blijft.
 • Bloeddruk. Kalium in een banaan heeft ook voordelen op ons bloed. Het kan de bloeddruk verlagen en zorgt ook voor een betere bloedsomloop. Dit heeft tot gevolg dat het ook goed is voor de gezondheid van het hart omdat de bloeddruk afneemt. En een betere bloedsomloop zorgt voor een betere verwerking van de afvalstoffen.
 • Geeft energie. Sporters zie je ook vaak een banaan eten tijdens of na het sporten. Dit is niet zonder reden want een banaan eten geeft energie vanwege de voedingsstoffen en relatief veel calorieën. Het bevat weinig vet en is daarom ook een ideale snack voor kinderen, sporters of iemand die trek heeft.

Om onze artikelen te onderbouwen gebruiken wij wetenschappelijke studies of andere kwalitatieve bronnen. Hiermee maken wij ons artikel zo goed en compleet mogelijk waardoor je altijd goede informatie leest.

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835726/

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

1 gedachte over “Banaan voor het slapen”

Plaats een reactie