Bedtijd 11 jaar

Een grote kans dat je als ouders wel eens de vraag krijgt wat nu de normale bedtijd voor 11 jaar is. Jouw kind kan dan ook met het verhaal komen dat ze als enige van de klas zo vroeg naar bed moet. Maar is dat wel zo? In dit artikel lees je meer over een goede bedtijd voor een 11 jarige. Dit kan namelijk wel verschillen en zo kan je voorkomen dat er dagelijkse discussies zijn over de tijd.

Bedtijd voor een 11 jarige

Het kan bij elk kind verschillen hoeveel slaap er nodig is. Sommige kinderen van 11 jaar hebben genoeg aan 9 uur slaap en gaan rond dezelfde tijd als een ouder kind naar bed toe. Maar het kan ook zijn dat een 11 jarige nog niet genoeg heeft aan 10 uur of meer slaap. Op deze leeftijd hebben ze soms ook een sterke eigen wil en kiezen ze zelf ervoor om eerder te slapen. Het kan ook zijn dat je ziet dat het kind overdag moe is of dat het moeite heeft om ’s avonds wakker te blijven waardoor je zelf bepaalt dat het bedtijd is voor jouw kind. Dit kan dan weer voor discussies of tijdrekken zorgen wat vermoeiend is.

Een 11 jarige heeft ongeveer 9.5 tot 10 uur slaap nodig. Dit verschilt per kind maar vaak is rond de rond 10 uur voldoende en kan je ook zelf bepalen naar de behoefte van het kind. Maar voor ieder kind is ook de tijd van wakker worden verschillend en kun je lastig zeggen wat de beste bedtijd is voor 11 jaar. Dit kan je dus wel berekenen als je weet hoeveel slaap jouw kind nodig heeft. Of je kan in dit schema kijken waar we uit gaan van 9.45 uur slaap.

Schema met bedtijd voor 11 jaar

Om duidelijkheid te krijgen voor het kind is om consequent met de bedtijd om te gaan. Leg zelf aan het kind uit dat dit een normale bedtijd voor 11 jaar is en pas hier ook de routine op aan. Zo kan je zoon of dochter zich aanpassen aan het ritme en ’s avonds voorbereiden op de slaap zonder dat het discussies oplevert. Hier zie je een makkelijk overzicht wat eventueel uit kan printen en ophangen om zo nog meer duidelijkheid te geven.

bedtijd 11 jaar
Dit is de normale bedtijd voor 11 jaar. Hou wel rekening mee dat het altijd nog even duurt voordat ze in bed liggen en in slaap vallen dus iets eerder kan beter zijn.

In dit schema voor de bedtijd van 11 jaar houden we rekening met een slaaptijd van 9 uur en 45 minuten. Dit kan misschien te weinig zijn voor jouw kind maar dan kan je zelf wat tijd toevoegen of je kijkt naar bijvoorbeeld de bedtijd 10 jaar. Mocht je kind minder slaap nodig hebben dan kan je de bedtijd 12 jaar aanhouden.

Zelf de bedtijd berekenen

Vaak worden er vaste tijdstippen gezegd wat een gemiddelde bedtijd is voor 11 jaar maar hier is dan geen rekening mee gehouden met welke tijd het kind wakker word. Woon je verder van school dan kan het zijn dat de wekker een stuk vroeger staat dan bij iemand die dichtbij woont. Sommige kinderen worden om 6 uur wakker terwijl bij anderen pas om 7.30 de wekker staat. Daarom is het beter om zelf de bedtijd voor een 11 jarige te berekenen.

 • Een 11 jarige heeft ongeveer 9.5 tot 11 uur slaap nodig. Dit verschilt per kind maar meestal is rond de 9.5 tot 10 uur voldoende. Dit kan je ook zelf bepalen naar de behoefte van het kind. In dit artikel gaan we uit van 9.45 uur.
 • Waarschijnlijk weet je ook op welke tijd jouw kind wakker word. Dit kan je ook berekenen door een lijstje te maken met hoe lang alles duurt voordat het kind klaar is met aankleden, eten en andere bezigheden.
 • Zo kun je dus berekenen wat de bedtijd voor jouw 11 jarige kind is. Haal de slaaptijd af van de tijd wanneer de wekker staat. Misschien heeft jouw zoon of dochter 10 uur slaap nodig inclusief de voorbereiding op het slapen en de wekker staat op 7 uur. Dan is in dit geval 21.00 een goede bedtijd voor 11 jaar.
 • Wees consequent met het slaapschema. Wanneer er veel verandering is in de bedtijden dan kan dit ten koste van het slaapritme gaan. Dit geldt ook voor het weekend waar het beter is om het niet veel later te maken. Een 15 tot 30 minuten later is mogelijk omdat ze meestal ook langer kunnen uitslapen maar anders kan het slaapritme hieronder lijden. In de vakanties kun je voor een langere periode wel rond een uur afwijken van de normale bedtijd voor 11 jaar maar dan ook een uur langer uitslapen dan normaal.

Een goede routine voor moeilijke slapers.

Zorg voor een goede bedroutine zodat het kind kan voorbereiden op de slaap en zo sneller in slaap kan vallen. Merk je dat er bepaalde dingen helpen om het kind beter te slapen, voeg dit ook toe aan de routine. Ook kun je bijvoorbeeld 45 of 60 minuten voordat het bedtijd is tegen het kind zeggen dat het al bijna tijd is. Zo kunnen ze daar rekening mee houden.

Een rustige en ontspannende voorbereiding op slapen is essentieel. Zo kunnen het lichaam zich voorbereiden op de slaap en is het beter om activiteiten te vermijden die inspannend zijn en waardoor ze actief van worden. Op deze leeftijd zijn ze waarschijnlijk al veel bezig met telefoon of tablet maar het is beter om dit ’s avonds te vermijden. Hierdoor kunnen ze moeilijker in slaap vallen en is het beter om een rustige voorbereiding te hebben zonder licht van beeldschermen.

Signalen dat je kind te weinig slaap heeft

Misschien is je kind nu net 11 jaar geworden en vraagt het om een nieuwe bedtijd. Of is er veel tijdrekken waardoor het steeds later word voordat ze in slaap vallen. Het is dan belangrijk om te kijken hoe men reageert op de nieuwe bedtijd en of de 11 jarige signalen afgeeft dat het toch te laat is en meer slaap nodig heeft.

 • Gaapt je kind veel?
 • Of wrijft het veel in de ogen?
 • Of veel staren en een vermoeiende indruk geven?
 • Sneller chagrijnig dan vroeger?
 • Gaan de schoolresultaten achteruit?

Merk je dat de bovenstaande vragen van toepassingen zijn voor jouw kind dan is het beter om de bedtijd is vroeger te maken. Hou ook rekening mee dat de tijden die hier genoemd worden ook zonder de bedroutine is of voorbereiding die je moet doen voordat ze slapen. Dus tel ook altijd zeker 15 tot 20 minuutjes hierbij op die je waarschijnlijk nodig hebt om daadwerkelijk in bed te liggen.

Welke bedtijd in het weekend

Wanneer het weekend is wilt het kind misschien langer opblijven omdat het de volgende dag niet vroeg uit bed hoeft voor school. Maar het beste is om ongeveer dezelfde bedtijd voor 11 jaar ook te gebruiken in het weekend. Je kan het verlengen met 15 of 30 minuten maar verschillende bedtijden kan het slaapritme verwarren waardoor het doordeweeks soms moeilijk in slaap kan vallen en moe wakker worden.

Tot 12 jaar is genoeg slaap en ritme erg belangrijk voor de ontwikkeling het kind. Zijn ze wat ouder dan kunnen ze makkelijker tegen veranderingen. Misschien kan je het een weekend proberen om ze een uurtje of wat langer laten opblijven maar als je signalen ziet dat ze toch te weinig slaap krijgen of het ritme lijdt onder de veranderingen dan is het beter om niet teveel te wijzigen.

Welke bedtijd tijdens vakantie

In dit artikel van het NOS Jeugdjournaal bleek uit een onderzoek dat tussen 10 en 13 jaar de bedtijd tijdens vakantie zo’n ander half uur later was. Hierin kon je ook lezen dat 40% van de kinderen ook discussies en ruzies hebben over de bedtijd. Maar een latere bedtijd tijdens vakantie hoeft voor de 11 jarige geen probleem te zijn als ze ook de volgende dag later uit bed kunnen komen. Dit kan ook weer per kind verschillen hoe ze hiermee omgaan.

Staat normaal de wekker om 6 uur en gaan ze om 20.15 naar bed? Dan kunnen ze zeker tijdens de vakantie wel 1.5 uur later naar bed omdat ze ook kunnen uitslapen tot 7.30 uur. Als dit voor een langere periode is kan ook het slaapritme hierop aanpassen.

Mocht je op vakantie gaan dan is er natuurlijk een nieuwe omgeving en kun je activiteiten doen die veel energie kosten. Dan kan het wel beter zijn om op tijd naar bed te gaan omdat ze dan mogelijk te weinig slaap krijgen en het humeur en energielevel een rol gaan spelen. Op vakantie gaan kan ook veel energie kosten voor kinderen maar ook de ouders. Een goede nachtrust is belangrijk om te blijven genieten van de leuke dingen die je doet zonder dat er slaaptekort is.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

1 gedachte over “Bedtijd 11 jaar”

 1. Het is voor mijn kind niet geschikt want mijn kind is 11 en is de volgende dag moe als ze om 21:00 naar bed ga zoals gezegd ze gaat om 20:30 zodat ze volgens haar ritme goed en fris uit haar bed kom en eventjes een tip voor de anderen lucht uw kind’s kamer voor een betere nachtrust is het koud\’s winters dan is de optie om het minimaal 3 keer per week luchten

  Beantwoorden

Plaats een reactie