Bedtijd 12 jaar

Wat is de bedtijd voor 12 jaar. Dit is een vraag die regelmatig voorbij komt en voor discussies kan zorgen tussen ouders en kinderen. Op deze leeftijd gaan ze ook vaak naar de brugklas op de middelbare school waardoor er ook veel wijzigingen in hun omgeving en tijden waarop ze wakker moeten worden. In dit artikel lees je wat een normale bedtijd voor 12 jarige is.

Bedtijd voor een 12 jarige

De bedtijd voor 12 jaar hangt van verschillende factoren af. Natuurlijk is het belangrijk om te weten hoeveel slaap je kind nodig heeft omdat dit voor iedereen kan verschillen. Gemiddeld gezien is rond de 9.5 uur slaap genoeg voor een 12 jarige. De kinderen zitten al (bijna) in de puberteit en hebben ze soms al een sterke eigen wil. Zo kunnen ze kiezen om zelf eerder naar bed te gaan omdat ze vermoeid zijn. Of kinderen kennende gaan ze juist tijdrekken omdat ze vinden dat ze te vroeg naar bed moeten of ontstaan er weer discussies.Als je weet hoeveel nachtrust jouw kind nodig heeft, kun je ook de bedtijd berekenen.

Een 12 jarige heeft ongeveer tussen de 9 en 10 uur slaap nodig per nacht. Voor elk kind kan dit verschillen maar in dit schema gaan wij uit van een gemiddelde slaaptijd van 9.5 uur. De tijd van wakker worden is ook bepalend voor de bedtijd. Staat de wekker op 6.30 dan is de bedtijd voor 12 jaar om 21:00 om zo aan de 9.5 uur slaap te komen. Verderop zie je een makkelijk schema die je hiervoor kunt gebruiken.

Schema met bedtijd voor 12 jaar

De bedtijd is dus afhankelijk van de tijd wanneer het kind wakker wordt. Vaak lees je van een gemiddelde bedtijd maar dit hoeft in jouw situatie niet een goede tijd te zijn. Bij het ene kind staat de wekker om 6 uur terwijl het andere kind pas om 7.30 moet opstaan. Als je dan een vaste tijd neemt voor dezelfde leeftijdsgroep betekent dat de één dus 1.5 uur meer slaaptijd zou hebben.

Om het overzichtelijk te maken wat een goede bedtijd voor 12 jaar is, hebben wij dit schema gemaakt. Als je dus weet hoe laat het kind altijd uit bed gaat dan zie je gelijk ook wat de beste bedtijd is. Om discussies te voorkomen en meer duidelijkheid te geven is het ook handig om het uit te printen en ophangen. Mocht je meerdere kinderen hebben dan is er één overzicht met vaste bedtijden zodat iedereen weet hoe laat het tijd is om te gaan slapen.

bedtijd 12 jaar
Dit is de normale, gemiddelde bedtijd voor 12 jaar. Het is wel verstandig om iets eerder naar bed te gaan omdat het altijd nog even duurt voordat ze in bed liggen en daadwerkelijk slapen.

In dit schema voor de bedtijd van 12 jaar gaan we vanuit dat er een slaaptijd nodig is van 9.5 uur. Misschien heeft jouw kind iets meer slaap nodig en kan je wat tijd toevoegen. Of je kijkt bijvoorbeeld naar de bedtijd 11 jaar waar de slaaptijd iets langer is. Het kan ook zijn dat jouw kind minder slaap nodig heeft, dan kan je kijken naar bedtijd 13 jaar. Het verschil is dan wel gelijk 30 minuten en dit kan misschien wel te veel zijn.

Bereken zelf de bedtijd voor 12 jaar

Zoals we al enkele keren in dit artikel hebben aangehaald is dat de bedtijd 12 jaar ook te maken heeft met de tijd van wakker worden. In het schema hebben wij de tijden gebruikt waarop de meeste kinderen opstaan en daar de gemiddelde bedtijd berekent. Maar het kan ook zijn dat in jouw situatie het kind meer of minder slaap nodig heeft of dat het op een andere tijd opstaat. Zo kun je ook zelf de bedtijd berekenen voor een 12 jarige.

Zo kun je zelf de bedtijd berekenen:

 • Een 12 jarige heeft ongeveer 9 tot 10 uur slaap nodig. De behoefte voor ieder kind is anders maar dit kan je ook zelf bepalen. Wij gaan uit van een gemiddelde tijd van 9.5 uur.
 • Gebruik een vaste tijd van wakker worden, dit zal meestal hetzelfde zijn. Zo krijgt het kind een ritme waardoor het beter in slaap kan vallen en het lichaam hierop kan aanpassen. Op de middelbare school kan het wel regelmatig gebeuren dat het kind later naar school moet als ze het eerste uur vrij zijn. Ga dan niet wijzigen in het slaapschema.
 • Als je de slaaptijd hebt bepaald en ook weet hoe laat de wekker staat, kun je de bedtijd berekenen voor jouw 12 jarige kind. Dit doe je door de slaaptijd af te halen van het moment dat ze wakker worden. Dus staat de wekker om 07:00 en is de slaaptijd 10 uur dan is in dit geval om 21:00 een goede bedtijd voor 12 jaar. Hou wel altijd rekening mee dat de voorbereiding op het slapen ook altijd nog tijd kost dus doe altijd wat tijd toevoegen.
 • Het is wel belangrijk om consequent te zijn met het slaapschema. Bij kinderen van 12 jaar kan de één misschien wel wat beter tegen veranderingen dan de ander. In het algemeen is het nog beter om niet te veel wijzigen. Dit kan ten koste van het slaapritme gaan waardoor het kind vermoeid naar school gaat en niet goed kan concentreren of functioneren.

Middelbare school

De meeste 12 jarige gaan voor het eerst naar middelbare school en daar kunnen ze ook te maken hebben met andere schema’s. Zo kunnen er wisselende tijden zijn waarop ze naar school moeten en zijn er soms dagen waar ze later moeten beginnen. Hierdoor is het verleidelijk om ook later naar bed te gaan omdat ze de volgende morgen toch niet vroeg wakker worden.

Maar dit is niet altijd verstandig omdat veel kinderen tot 12 jaar nog moeilijk tegen grotere veranderingen kunnen in hun bedtijd. Dit kan tot gevolg hebben dat ze niet goed kunnen slapen en alsnog op hun normale tijd wakker worden waardoor ze te weinig nachtrust hebben gehad. Voor 12 jarige is het beste om een vaste, gemiddelde bedtijd te hebben zodat er een vast slaapschema gevolgd kan worden zodat ze niet moe wakker worden.

Bedtijd in het weekend

Wanneer het weekend is willen de meeste kinderen langer opblijven. Dit kan op vrijdag en zaterdagavond omdat ze de volgende morgen meestal niet vroeg uit bed hoeven te gaan. Maar het beste is om nog niet veel af te wijken van de normale bedtijd voor 12 jaar. Probeer het te verlengen met 30 minuten tot maximaal 1 uur zodat er niet veel verschil tussen de normale tijd zit.

Niet elk kind reageert goed op de veranderingen en dan kan dit ten koste gaan van humeur en gedrag. Het kan ook soms weer moeilijk zijn om terug in het ritme te komen. Merk je dat jouw 12 jarige kind niet goed tegen wijzigingen van bedtijden in het weekend kan, verklein dan het tijdsverschil.

Bedtijd in de vakantie

NOS jeugdjournaal heeft een tijdje geleden een onderzoek gedaan naar de bedtijden in de vakantie. Hieruit bleek dat gemiddeld de bedtijd in de vakantie 1.5 uur later was voor een leeftijd van 10 tot 13 jaar. Ook kwam in het onderzoek naar voren dat 40% van de kinderen discussies hadden met ouders over de bedtijd. In de vakantie hoeft dat een minder groot probleem te zijn, mochten ze ook kunnen uitslapen.

De bedtijd voor 12 jaar in vakantie kan je verlengen met anderhalf uur. Dan moet wel de mogelijkheid zijn dat ze ook later wakker kunnen worden zodat er geen slaaptekort ontstaat.

Dit geldt ook voor als ze op vakantie gaan. Vaak kosten nieuwe omgevingen veel energie maar ook de activiteiten die op vakantie gedaan worden kunnen ten koste gaan van het energie level. Het is dan wel belangrijk om op tijd naar bed te gaan voordat er slaaptekort is. Moe wakker worden en humeurig zijn heeft het gevolg dat ze overdag ook weinig actief zijn. Dit kan een rol gaan spelen tijdens de vakantie wat juist nog meer energie kan gaan kosten voor zowel kinderen als de ouders.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

4 gedachten over “Bedtijd 12 jaar”

 1. Hoe om te gaan met het telefoontje in relatie tot nachtrust? Onze pleegdochter wil muziek luisteren voor het inslapen. Daarnaast staat haar rooster voor school op haar telefoontje. Ik zou zelf het liefst haar telefoontje rond half 9 innemen en pas na het ontbijt terug geven. Maar dan kan het dus zijn dat ze roosterwijzigingen mist….

  Beantwoorden
  • Hoi Jo,

   We laten onze pleegzoon rond 8 uur ‘s avonds de telefoon beneden aan de lader leggen (rust) om de prikkels voor het naar bed gaan te verminderen. Voor wat betreft roosterwijzigingen hebben we zelf ook toegang tot de app van school. We houden dit dan zelf in de gaten wanneer de telefoon weggelegd is. Zo krijgen kinderen meer rust.

   Beantwoorden
 2. ik ben 12 jaar en mijn ouders zijn gescheiden en bij men vader moet ik om 20:00 naar bed en 20:30 slapen en bij mijn moeder 21:30 naar bed en 22:00 slapen das dus een heel groot verschil. In het weekend mag ik bij mijn vader om 21:15 slapen en bij mijn moeder om 23:00 dus dat is best wel iritant.

  Beantwoorden
  • Hallo Roos

   Ik ben alleenstaande moeder van ook een 12 jarige (zoon) en van een 20 jarige (dochter). Ik hou altijd 21uur aan door de weeks en zondag. En op vrijdag en zaterdag 21:30. Rust, ritme en regelmaat. Dat is belangrijk voor jou. Je vader is te streng kwa tijden en je moeder is te lief. Misschien moet je je vader dit artikel laten lezen en zeg dat je deze tijden beter bij jouw vindt passen omdat je dan rust, ritme en regelmaat krijgt. Wat een 12 jarige nodig heeft. Bij jouw moeder kan je gewoon deze tijden ook aanpassen. Zodat je altijd en overal op tijd in je bed ligt. Zodat je weer fris en fruitig de dag kan beginnen. Succes meid. Groetjes van mij

   Beantwoorden

Plaats een reactie