Bedtijd 13 jaar

Hoe laat moet mijn kind van 13 jaar naar bed? Wat is de gemiddelde bedtijd voor een 13 jarige? Enkele vragen die regelmatig voorbij komen maar ook voor discussies kunnen zorgen tussen ouders en kinderen. Vaak wordt er een bepaalde tijd als suggestie gegeven maar dit is niet in alle situaties een goede keuze. In dit artikel gaan wij dieper in op de bedtijd 13 jaar en lees je wat normaal is.

Bedtijd voor een 13 jarige

Hoe laat een 13 jarige naar bed moet hangt ook af van de tijd die het de volgende morgen altijd wakker is. Sommige kinderen hebben de wekker om 6 uur staan, terwijl andere 13 jarige dichtbij school wonen en een stuk later uit bed kunnen komen. Als ze allebei dezelfde bedtijd hebben dan zou het ene kind van 13 jaar ruim een uur langer kunnen slapen dan een ander leeftijdsgenoot. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar welke tijd

Een 13 jarige heeft ongeveer tussen de 8 en 10 uur slapen nodig. Hoeveel jouw kind nodig heeft kan verschillen maar hier gaan we uit van een gemiddelde slaaptijd van 9 uur. De tijd van opstaan is ook belangrijk om te weten want om de bedtijd voor 13 jaar te berekenen doe je 9 uur hiervan afhalen. Is jouw kind elke dag om 6:30 wakker? Dan is de bedtijd voor 13 jarige om 21:30. Om dit makkelijker weer te geven hebben wij een schema toegevoegd in dit artikel.

Schema met bedtijden

Een normale bedtijd voor 13 jarige is dus afhankelijk van verschillende factoren. De tijd waarop de wekker staat is bepalend maar de slaapbehoefte van ieder kind is ook verschillend. In het schema wordt een gemiddelde slaaptijd van 9 uur als leidraad genomen. Hou wel altijd rekening mee dat het ook nog wat tijd kost tot het kind op bed ligt. En ook duurt het nog even voordat ze daadwerkelijk slapen. Het is verstandig om op tijd voorbereidingen te treffen zodat ze op de juiste bedtijd voor 13 jaar in bed liggen.

In dit schema staan alle bedtijden voor kinderen en maakt het overzichtelijk en duidelijk voor iedereen. Eventueel kan je het ook uitprinten en ophangen zodat er minder discussies zijn over hoe laat jouw 13 jarige naar bed moet. Heeft jouw kind misschien meer slaap nodig dan kan je ook altijd zelf de bedtijd berekenen.

Bedtijd 13 jaar
Dit is de normale, gemiddelde bedtijd voor 13 jaar. Bij elk kind kan dit wel iets verschillen en het is ook beter om wel iets vroeger naar bed te gaan omdat de voorbereiding op het slapen ook tijd kost.

In het bovenstaande schema hebben wij een gemiddelde slaaptijd van 9 uur genomen. Zo hebben wij de bedtijd voor 13 jaar berekend maar het kan zijn dat jouw kind een andere behoefte heeft. Mocht dit het geval zijn, dan kan je kijken naar bedtijd 12 jaar als ze meer slaap nodig hebben. Of andersom, heeft het iets minder slaap nodig, dan kan je naar bedtijd 14 jaar kijken waar het 15 minuten verschil heeft.

Bereken zelf de bedtijd voor 13 jaar.

Het staat al een paar keer beschreven in dit artikel maar zelf de bedtijd 13 jaar berekenen is ook mogelijk. In het schema hebben wij de gemiddelde tijd gebruikt en ook de tijden van wakker worden is het meest gebruikelijk. Mocht jouw kind meer of minder slaap nodig hebben of op een andere tijd wakker worden, bereken dan zelf de bedtijd.

Zo kun je zelf de bedtijd bereken:

 1. Hoeveel slaaptijd nodig?

  Gemiddeld gezien heeft een 13 jarige tussen de 8 en 10 uur slaap nodig. Per kind is de behoefte natuurlijk verschillend dus kan je dit zelf bepalen als je ziet dat er geen slaaptekort is. Wij gaan nu even uit van 9.5 uur slaap als voorbeeld.

 2. Welke tijd van wakker worden?

  Een vaste tijd om wakker te worden is altijd het beste. Op de middelbare school kan het verschillen omdat ze soms later moeten beginnen maar ga altijd uit van de tijd die ze normaal wakker worden en wijzig niet elke keer het slaapschema. Stel dat de wekker altijd op 7:00 staat.

 3. Bereken de bedtijd zelf nu!

  Als om 7:00 het kind wakker wordt en er is 9.5 uur slaap nodig, dan kan je dit er afhalen. Dus de bedtijd voor 13 jaar zou dan om 21:30 zijn. Dit is dan wel zonder de voorbereiding die het kind nodig heeft om naar bed te gaan. Dus het is altijd beter eerder aanstalten maken om te gaan slapen.

Waarom een vaste tijd belangrijk is!

Kinderen tot 12 jaar hebben moeite met veranderingen in hun slaapschema. Op 13 jarige leeftijd zitten ze in de pubertijd en op de middelbare school en kunnen ze wel beter tegen veranderingen. Maar regelmatig verschillende bedtijden zorgt er voor dat het slaapritme verstoord kan worden. Wees altijd consequent in het slaap schema omdat vermoeidheid en concentratieproblemen het gevolg zijn van slaaptekort. Dit is niet bevorderlijk op school en het humeur speelt ook een grote rol.

Op de middelbare school zijn er ook regelmatige wisselende schema’s dus kan het zijn dat ze op variërende tijden naar school moeten gaan. Om geen verstoring in het slaap-waakritme te krijgen blijven ze gewoon op dezelfde tijden naar bed gaan. En niet veel later omdat ze toevallig de eerste uren vrij zijn de volgende morgen. Dit kan verleidelijk zijn maar kan wel het vaste ritme verbreken.

Veel tieners krijgen niet genoeg slaap maar dat geldt ook voor de volwassenen. Alleen tijdens de tienerjaren is slaap wel belangrijk en is het ook verstandig om goede gewoontes aan te leren. Ook spelen de ouders hier een rol in en moeten ze wel het voorbeeld geven. Als de kinderen op vroege leeftijd al goede slaapgewoontes hebben, kunnen ze hier hun hele leven profijt van hebben.

Goed uitleggen waarom slaap belangrijk is en informatie of technieken geven die de slaap bevorderen is hier onderdeel van. Dit kan tot discussies of vragen leiden maar het kan ook goede manieren opleveren. Als bijvoorbeeld kinderen begrijpen waarom bijvoorbeeld telefoongebruik ’s nachts niet goed is voor de slaap dan kunnen ze ook later zelf beter hun slaaptijden onderhouden.

Wat als een vaste bedtijd niet goed lukt?

Wanneer je een vaste bedtijd voor het 13 jarige kind kunnen ze het er niet mee eens zijn. Ze zitten in de pubertijd dus hebben ze vaak een eigen willetje. Of je merkt dat ze nog niet moe zijn of makkelijk in slaap vallen wanneer het tijd is om te slapen.

Het kan helpen wanneer je aan de tiener uitlegt dat het lichaam nog steeds veel slaap nodig heeft. Met behulp van het schema kan je dit ook laten zien dat elk levensjaar de bedtijd verandert en de slaap die ze nodig hebben. Een vaste tijd dwingen kan misschien discussies opleveren maar het is op 13 jaar wel nodig. Bij wat oudere kinderen kan er wel meer vrijheid gegeven worden maar het is altijd belangrijk om voldoende slaap te komen.

Telefoon, tablet of laptop wegnemen

Is de bedtijd 13 jaar rond 21:30 voor jouw kind, dan kan je ook de elektronische apparaten wegnemen. Het is anders ook mogelijk dat ze weer verder gaan op hun telefoon als het licht is uitgegaan. Zo liggen ze wel op een normale bedtijd voor 13 jarige in bed maar slapen ze niet gelijk en kunnen soms tot wel uren doorgaan. Het blauwe licht van de schermen verstoort ook hun slaap en geeft een mindere slaapkwaliteit.

Cafeïne- of suikerhoudende drankjes verminderen

Merk je dat als het bedtijd voor jouw 13 jarige is aangebroken en dat het kind nog niet moe is? Dan kan dit ook liggen aan wat ze overdag drinken. Het verbieden van cafeïne houdende drankjes of frisdrank met veel suiker kan moeilijk zijn. Je hebt geen controle over wat ze overdag doen maar op deze leeftijd wordt er veel energiedrankjes en cafeïne houdende frisdrank gedronken na schooltijd.

Je kan wel proberen ze dit ontmoedigen omdat het grote invloed op de slaap kan hebben. Wanneer het bedtijd is dan kan jouw kind van 13 jaar nog niet moe zijn en niet in slaap kunnen vallen. Een tijd wakker liggen en dan weer ’s ochtends moe wakker worden tot gevolg. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat ze cafeïne en suiker nodig hebben om de dag door te komen.

Voorkom lang uitslapen

Een vast schema met vaste bedtijden voor 13 jaar zorgt voor regelmaat en het lichaam kan zich hierop voorbereiden. Het slaap-waakritme(circadiaans ritme) zorgt ervoor dat het lichaam moe word en melatonine produceert om sneller in slaap te vallen. Als er vaste tijden zijn dan kan dit ritme zich beter voorbereiden maar hetzelfde geldt ook voor een vaste tijd bij wakker worden. Het ritme zorgt ervoor dat het lichaam wakker word en geeft energie voor overdag.

Later schrijven wij hier nog meer over maar de bedtijd voor een 13 jarige in het weekend is ook geen groot verschil. Het ritme kan verstoord worden en ook uitslapen heeft veel invloed hierop. Ga het kind veel later naar bed of blijft het juist langer uitslapen dan kan dit gevolgen hebben voor de komende dagen met moeite voor in slaap vallen of moe wakker worden.

Bedtijd in het weekend

Waarschijnlijk heb je ook de vraag hoe laat een 13 jarige in het weekend naar bed moet? In het weekend kunnen er namelijk weer vragen komen van de kinderen omdat ze langer willen opblijven.

Het beste is om de bedtijd voor 13 jaar in het weekend niet veel later te maken dan doordeweeks. Maximaal een uur zou nog kunnen maar probeer dan wel op te letten dat het slaapritme niet door de war gaat. Beperk het verschil tussen de normale bedtijd en in het weekend.

Als ze vrijdag- en zaterdagavond later naar bed gaan kan het ook weer voor problemen zorgen op de zondagavond. Dan is het weer lastig om terug in het slaapritme te komen omdat maandag weer de wekker bij tijds gaat. Misschien zijn ze dan ’s zondags niet moe wanneer ze op de normale bedtijd naar bed gaan en duurt het lang voordat ze in slaap vallen. Dit kan de volgende morgen wel de aanleiding zijn tot een minder goed humeur en minder functioneren op school.

Bedtijd in de vakantie

Om meer inzicht te krijgen over de bedtijden voor kinderen tijdens vakantie heeft NOS jeugdjournaal een tijdje geleden hiernaar onderzoek gedaan. In de leeftijd categorie 10 tot 13 jaar bleek dat ze gemiddeld anderhalf uur langer mogen opblijven. In het onderzoek stond ook dat er 40% van de kinderen discussies met ouders hebben over de bedtijd zowel in de vakantie als buitenom vakantieperiodes.

De bedtijd voor 13 jaar in de vakantie kan je wel verlengen tot 1.5 uur. Maar dan moeten ze deze tijd ook wel langer kunnen uitslapen zodat er geen slaaptekort ontstaat.

In de vakanties is er wat meer ruimte om te wijzigen dan in het weekend. Voor een langere periode kan een slaapritme hierop aanpassen maar alleen 2 dagen in het weekend is het lastig. Mocht jouw kind een bijbaantje hebben in de vakantie dan is het belangrijk om een goede bedtijd voor 13 jaar te berekenen. Dit kan zelfs nog eerder zijn dan normaal omdat werkzaamheden of activiteiten veel energie kunnen kosten.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

3 gedachten over “Bedtijd 13 jaar”

 1. beste mensen.

  ik word soms om 10 tot 11 uur wakker (in het weekend of vakantie) maar die staat niet op het schema en ik vind dat ik altijd heel vroeg naar bed ga dus zou u die er ook bij kunnen maken dat zou heel fijn zijn.

  groetjes Zoë.

  Beantwoorden

Plaats een reactie