Bedtijd 9 jaar

Om duidelijkheid voor jezelf en het kind te hebben is een vaste bedtijd voor jouw kind het beste. In dit artikel lees je meer over een normale bedtijd voor 9 jaar. En kan je voorkomen dat er dagelijkse discussies zijn of verschillende pogingen tot tijdtrekken. Dit is namelijk vermoeiend voor zowel de ouders als de kinderen.

Bedtijd voor een 9 jarige

De tijden kunnen ook bij elk kind anders zijn dus daarom is het beter om een gemiddelde bedtijd te nemen. Dit kan je ook berekenen door te kijken naar welke tijd het kind elke morgen wakker word. Zo heeft ieder kind een eigen behoefte aan de uren slaap die het nodig heeft. Zo kan je als 9 jarige genoeg hebben aan 10 uur slaap maar heeft een leeftijdsgenoot meer slaap nodig en mag de slaaptijd niet minder zijn dan 11 uur.

Wat het belangrijkste voor iedereen is dat er duidelijkheid is in de bedtijden en dat je hier consequent mee bent. Zo weet het kind welke bedtijd voor 9 jaar normaal is en kan je hier ook een goede routine op aanpassen. Als elke keer de bedtijd iets anders is, dan kan dit problemen opleveren en het kind ook proberen te tijdtrekken omdat het volgens hun nog niet moe is. Zeker wanneer dit al eerder is gebeurd kan dit vaker terugkomen dus een goede bedtijd voor een 9 jarige instellen kan positief uitwerken op de slaap.

Schema voor bedtijd 9 jaar

Om een beter overzicht te hebben wat normale bedtijden zijn voor 9 jarige en andere leeftijden kan je hieronder een schema zien. Omdat de tijd van het wakker worden kan verschillen kan ook de slaaptijd anders zijn. Ook is het afhankelijk van hoeveel uren slaap je kind nodig heeft.

Bedtijd 9 jaar
Normale bedtijd voor 9 jaar. Het kan bij ieder kind iets afwijken en ook is het afhankelijk hoelang de routine duurt voordat het kind slaapt.

In dit schema vind je de gemiddelde bedtijd voor 9 jaar. Een normale slaaptijd is tussen de tien en elf uur lang en hier wordt het gemiddelde genomen van 10.5 uur. Merk je dat toch niet voldoende is voor jouw 9 jarig kind. Voeg dan wat tijd toe en kan je eventueel kijken naar de bedtijd 8 jaar wat 10 uur en 45 minuten lang is. Mocht je merken dat het kind minder slaap nodig heeft dan hierboven dan kan je eventueel rekening houden met de bedtijd 10 jaar.Dagelijkse inkopen

Zelf de bedtijd berekenen

Meestal lees je over een vaste tijdstip wat een goede bedtijd is voor 9 jaar. Maar hier wordt geen rekening mee gehouden wanneer het kind wakker word. Zo kan het ene kind om 6 uur wakker worden en staat bij het andere kind pas om half 8 de wekker. Dus zou in deze situatie de slaaptijd dus anderhalf uur verschil zijn.

Voor kinderen is ook het belangrijk om een goede bed routine te hebben zodat ze weten dat het bijna bedtijd is. Zo ga je langzaam naar het punt toe waar het kind gaat slapen en is het niet ineens een grote stap om alleen in een donkere slaapkamer te liggen. Dit heeft namelijk ook invloed of het kind snel in slaap valt.

  • Bepaal vooraf hoeveel slaap jouw kind elke nacht nodig heeft. Een normale bedtijd voor 9 jaar is tussen de 10 en 11 uur slapen. Aan deze tijd kan je ook nog een aantal dingen toevoegen die helpen om een goede slaaproutine te krijgen. Het duurt ook meestal nog rond 20 minuten voordat het kind in slaap valt.

  • Maak ook een overzichtje met hoe lang het duurt voordat jouw kind volledig is aangekleed en ook hoe lang het duurt met het eten. Waarschijnlijk weet je dit ongeveer al en is daar de tijd om wakker te worden op gebaseerd.

  • Zodra je weet hoe laat jouw kind wakker wordt kan je ook berekenen wat de bedtijd voor de 9 jarige is. Misschien hebben ze 10.5 uur slaap nodig inclusief de routine voor het slapen gaan. Dit haal je dan af van de tijd wanneer ze wakker worden en krijg je de bedtijd. Dus bijvoorbeeld wordt men om 6.30 uur wakker, dan is 20.00 een goede bedtijd voor 9 jaar. Lees meer: Bedtijd voor kinderen

Hoe krijg je een goede routine?

Zoals we al eerder hebben geschreven is een goede routine vrij bepalend voor de bedtijd. Daarom is het van belang dat je hier ook consequent mee bent zodat dit discussies of tijdrekken kan schelen. Voordat de tijd aanbreekt kan je ook tegen het kind al zeggen dat het over een aantal minuten bedtijd is.

Sommige kinderen doen misschien ook nog een klein middagdutje. Hou hier ook rekening mee in de bedtijd omdat je ook bij jongere kinderen die elke dag een dutje doen dit ook van de bedtijd af kan halen. Anders is het mogelijk dat ze vroeger wakker worden dan de tijd die je in gedachten had.

  • Elke dag dezelfde bedtijd en hier consequent mee zijn is belangrijk.
  • Als je merkt dat het kind nog niet slaperig is en niet binnen 20 minuten slaapt, neem het beter om jouw kind even uit bed te nemen. Dit kan juist helpen ter ontspanning en lukt het later weer beter om in slaap te vallen. Doe je dit niet dan blijft het kind liggen, draaien en vervelen. Het is beter dat het lichaam en hersenen het bed alleen associëren met slapen en niet op een mindere manier.
  • Het is ook belangrijk om voordat de bedtijd van de 9 jarige aanbreekt om een goed en ontspannende routine te hebben voor het slapen gaan. Zo kan het lichaam en ook de hersenen zich beter ontspannen waardoor het in slaap vallen eenvoudiger gaat. Dus activiteiten vermijden waardoor ze juist actiever van worden. Alles met beeldschermen valt hier ook onder. Het is beter om iets te lezen of bijvoorbeeld in bad gaan.

Bedtijd in het weekend

Het zal ongetwijfeld wel eens ter sprake zijn geweest of de bedtijd voor 9 jaar in het weekend niet anders is. Maar het is beter dat er niet veel verschil in zit met de normale bedtijd. Zeker voor jongere kinderen met name tot een leeftijd van 12 jaar is het belangrijk om niet teveel te wijzigen in bedtijden en routines. Eigenlijk is pas vanaf 15 jaar een uur verschil met de normale bedtijd wel mogelijk.

Nu is het beter om geen andere bedtijd te gebruiken in het weekend omdat anders het slaapritme hieronder kan leiden. Wil je het toch iets later maken, doe dan maximaal een kwartiertje.

Bedtijd tijdens de vakantie

Tijdens de vakantieperiode zijn er meestal wel andere bedtijden dan wat ze normaal gewend zijn. Zo bleek ook uit een onderzoek van NOS jeugdjournaal dat de bedtijd van 9 jaar wel tot anderhalf uur later was. Dit is zeker geen probleem zolang het kind ook later uit bed kan gaan. Anders kunnen ze misschien te weinig slaap krijgen en ook niet ieder kind kan tegen een nieuw slaapritme. Of wanneer je op vakantie gaat is de nieuwe omgeving ook misschien een aanleiding dat het kind minder nachtrust krijgt.

Zodra je ziet dat de nieuwe bedtijd voor de 9 jarige leidt tot niet genoeg slaap dan is het misschien beter om terug te gaan naar de bedtijd die normaal was. Anders kunnen de activiteiten tijdens de vakantie hier ook onder leiden omdat het kind te moe is en ook het humeur kan een rol spelen. Vakanties kunnen ook al veel energie kosten dus de nachtrust is erg belangrijk.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

2 gedachten over “Bedtijd 9 jaar”

Plaats een reactie