Bedtijden voor kinderen

Vraagt jouw kind al voor de zoveelste keer of het niet later naar bed mag? Of wil je gewoon weten wat de gemiddelde bedtijden voor kinderen zijn? In dit artikel vind je meer informatie en een schema waarop je alle tijden per leeftijd kan vinden. Dit kan discussies en tijdrekken voorkomen! Ook lees hoe je het beste de bedtijd in het weekend of tijdens vakanties kan aanpakken.

Wat is een goede bedtijd?

Zeker voor jonge kinderen is een goede nachtrust en slapen belangrijk voor hun ontwikkeling. Alleen kunnen de bedtijden voor kinderen wel discussies en soms ruzies opleveren. Verderop in het artikel zie je een overzichtelijk schema met de bedtijden voor kinderen aangepast op de tijd die ze wakker worden.

Vaak lees je gemiddelde bedtijden voor een kind maar dit is niet toepasbaar in elke situatie. Het ene kind wordt misschien om 6 uur wakker terwijl bij andere kinderen de wekker pas om half 8 staat. Zo kan er dus 1.5 uur verschil in de slaaptijd zitten bij dezelfde leeftijdsgenoten.

Wanneer je weet hoeveel uren slaap jouw kind nodig heeft dan is ook de bedtijd zelf te berekenen. Bovendien kan dit ook verschillen per kind dus is er niet altijd de juiste bedtijd te zeggen. Kijk het altijd een paar dagen aan en wanneer je geen signalen ziet dat het kind moe is dan kan je deze tijd ook volhouden.

Middagdutje

Misschien heeft jouw kind nog steeds een middagdutje nodig. Wanneer dit het geval is dan is het wel mogelijk om iets later naar bed te gaan. In veel landen en culturen is dit normaal en gaan ze naar bed wanneer ze pas moe zijn. Dit wordt dan weer gecompenseerd met een middagdutje waardoor ze toch aan voldoende slaap komen.

Het is belangrijk dat ze genoeg slaapuren hebben en dit kan ook deels door een middagdutje gedaan worden. Het is alleen zeker voor jonge kinderen erg belangrijk dat er een vast ritme is en niet elke keer verandering in de bedtijden. Tot ze een jaar of 12 zijn kunnen ze hier minder goed tegen en kan het juist slaapproblemen opleveren.

Bedtijden per leeftijd in schema

Wat een goede bedtijd voor kinderen is hangt ook af van wanneer ze wakker worden. Dit is in elke situatie verschillend omdat het ene kind misschien een langere reistijd nodig heeft om naar school te gaan dan de ander. Daarom is het beter om te kijken hoeveel slaaptijd een kind nodig heeft om zo de bedtijd te berekenen. Hier vind je een overzichtelijk schema die je als hulp kunt gebruiken. TIP: print deze uit en laat het aan de kinderen zien om duidelijkheid te geven.

Ieder kind is verschillend dus soms kan het zijn dat er meer of minder slaap nodig is. Kijk altijd of er signalen zijn dat er last is van slaaptekort. Het belangrijkste is dat zeker tot 12 jaar er voldoende nachtrust is wat goed is voor de ontwikkeling en dat er consequent het slaapschema gevolgd word zonder veel wijzigingen in de bedtijd.

bedtijd kinderen
Dit is de gemiddelde bedtijd voor kinderen. Hou wel rekening mee dat het altijd nog even duurt voordat ze op bed liggen dus wat extra tijd als voorbereiding op de slaap is nodig.

Bedtijd per leeftijd

Zoals je in het schema kon zien zijn de bedtijden afhankelijk van de tijd wanneer jouw kind wakker wordt. Hier vind je nog meer informatie per leeftijd en hoeveel slaap een kind nodig heeft. Zoals je ziet gaat er bij elke jaar ouder de bedtijd met 15 minuten later.

  • 5 jaar: 11 uur slaap nodig
  • 6 jaar: 10 uur en 45 minuten
  • 7 jaar: 10 uur en 30 minuten
  • 8 jaar: 10 uur en 15 minuten
  • 9 jaar: 10 uur slaap nodig
  • 10 jaar: 9 uur en 45 minuten
  • 11 jaar: 9 uur en 30 minuten
  • 12 jaar: 9 uur en 15 minuten
  • 13 jaar: 9 uur slaap nodig
  • 14 jaar: 8 uur en 45 minuten
  • 15 jaar: 8 uur en 30 minuten
  • 16 jaar: 8 uur slaap nodig

TIP: Klik op de leeftijden hierboven om meer specifieke informatie te vinden over de gemiddelde bedtijd van die leeftijdsgroep.

Bedtijd voor jouw kind berekenen

Nu je weet hoeveel slaap per leeftijd nodig is kun je ook de bedtijd zelf berekenen. In het schema staan de meeste voorkomende tijden wanneer de wekker staat. Alleen kan dit natuurlijk ook afwijken of in het weekend en tijdens vakanties verschillend zijn.

Het is voor kinderen belangrijk om consequent te zijn en vaste tijden hebben. Zeker ook voor jonge kinderen tot 12 jaar is een goede bedroutine belangrijk zodat het lichaam en hersenen zich voorbereiden op de slaap. Dit moet je doen om zelf de bedtijd te berekenen:

  • Vooraf bepaal je hoeveel slaap jouw kind nodig heeft. Dit kan je doen d.m.v. het schema hierboven maar je kan zelf merken of jouw zoon of dochter misschien een andere slaaptijd nodig heeft. Aan deze tijd kan je ook nog wat marge toevoegen omdat het altijd nog een tijdje duurt voordat het kind in slaap valt.
  • Als het goed is weet je ook de tijd wanneer ze wakker worden. Anders is het mogelijk om een overzichtje te maken hoe lang het totaal duurt wanneer jouw kind volledig is aangekleed en heeft gegeten. Zo kun je ook deze tijd berekenen.
  • En wanneer je dus ook weet hoe laat jouw kind wakker is kan je hier de slaaptijd afhalen zodat je de gewenste bedtijd krijgt. Heeft jouw kind 10.5 uur slaap nodig inclusief bedroutine en staat om 7 uur de wekker dan is de bedtijd 20.30. Belangrijk is wel dat er niet teveel wisseling is in bedtijden omdat jonge kinderen hier nog niet goed tegen kunnen. Dit kan slaapproblemen opleveren waardoor ze moeite hebben in slaap te vallen.

Een goede bedroutine is belangrijk!

Nu heb je misschien al meerdere keren gelezen dat een goede routine voor de bedtijd belangrijk is maar weet je niet precies wat we hiermee bedoelen. Dit zijn namelijk de dingen die het kind doet voor het slapen gaan. Het is van belang dat het lichaam zich kan voorbereiden op de slaap zodat ze niet onnodig wakker blijven liggen. Zeker op jongere leeftijd is een vaste routine en dit consequent volgen vrij bepalend. Pas vanaf 12 jaar kunnen kinderen beter tegen veranderingen en ook andere bedtijden.

Wat valt er onder een goede routine?

  • Allereerst het gebruik van beeldschermen vermijden dus geen telefoon, tablet of TV.
  • Ook geen inspannende of actieve dingen doen voordat ze gaan slapen.
  • Neem een warm bad of douche zodat het lichaam kan ontspannen.
  • Tandenpoetsen
  • Een verhaaltje lezen voor bedtijd.
  • En doe ook de lichten een beetje dimmen zodat de stap naar een donkere kamer niet zo groot is.

Zo krijgen de hersenen het signaal dat het bijna bedtijd is en het lichaam kan zich ontspannen. Hierdoor kan het kind sneller in slaap vallen zonder dat het een lange tijd wakker blijft liggen. Het kan ook helpen om 30 minuten (of meer) voordat het bedtijd is even te zeggen dat het bijna tijd is zodat ze hier ook al op kunnen voorbereiden.

Blijft het kind toch een langere tijd wakker liggen en merk je dat het 20 minuten na bedtijd nog steeds niet slaapt? Dan kan het beter zijn om het even uit bed te halen zodat het lichaam zich weer beter kan ontspannen en de brein kan resetten. Doe iets rustigs zonder dat het kind moet inspannen of actief wordt.

Als je ze niet uit bed haalt dan kan het kind blijven draaien en vervelen waardoor het bed op een mindere manier geassocieerd wordt. Dit kan later weer voor slaapproblemen zorgen omdat ze niet graag naar bed willen omdat ze dan toch maar draaien en vervelen.

Bedtijden in het weekend

Of ze nu op de basisschool zitten of deze net verlaten hebben, misschien wilt het kind in het weekend langer opblijven omdat ze niet vroeg uit bed hoeven voor school. Maar zeker voor jongere kinderen is het van belang dat er niet te veel wijzigingen in de bedtijd zit. Ze kunnen dan nog niet goed tegen veranderingen waardoor ze doordeweeks weer moeilijker in slaap kunnen vallen.

Is het kind nog geen 12 jaar dan is het beste om maximaal 15 minuutjes later naar bed te gaan. Anders kan het slaapritme verwarren. Je zou het kunnen proberen om de bedtijd iets langer dan 15 minuten te verlengen maar kijk dan of je signalen ziet dat ze te weinig slaap krijgen. En die tijd die ze later naar bed gaan, moeten ze de volgende morgen ook kunnen uitslapen.

Zijn ze al wel ouder dan 12 dan kunnen ze beter tegen veranderingen en is het wel mogelijk om later naar bed te gaan. Dit is natuurlijk verschillend per kind hoe laat dat kan zijn maar kijk altijd of niet te weinig slaap binnen krijgen of het ritme verstoord wordt.

Bedtijden tijdens vakantie

In de vakanties mogen veel kinderen van hun ouders wel langer opblijven. Ze kunnen dan meestal de volgende dag toch later wakker worden dan normaal zodat ze toch aan genoeg slaaptijd komen. Ook is dit voor een langere periode dus het ritme heeft hier minder last van.

Zo heeft het NOS jeugdjournaal een onderzoek gedaan hoe lang gemiddeld de bedtijd van een kind later was tijdens de vakantie. Dit bleek gemiddeld ongeveer 1.5 uur later te zijn bij kinderen tussen de 10 en 13 jaar. Ook kwam in dit onderzoek naar voren dat ongeveer 40% van de kinderen discussies of ruzies heeft over de bedtijden in het algemeen.

De anderhalf uur later hoeft ook geen probleem te zijn als ze ook anderhalf uur later wakker kunnen worden. Staat normaal de wekker om 6 uur en kunnen ze tijdens de vakantie uitslapen tot 7.30 dan is het ook een minder groot probleem als ze later naar bed gaan.

Mocht je ook op vakantie gaan dan is het een ander verhaal. De nieuwe omgeving en activiteiten die je doet kosten zeker bij jonge kinderen veel energie. Het is dan wel beter om op tijd naar bed te gaan omdat ze anders te weinig slaap krijgen waardoor ook het vervolg van de vakantie kan lijden. Weinig slaap kan voor humeurige kinderen met een laag energielevel waardoor het ook meer energie gaat kosten voor de ouders. Wil je genieten van de leuke dingen op vakantie, zorg dan voor voldoende nachtrust.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie