Wanneer je het bed schoonmaakt zie je een aantal beestjes op het matras of beddengoed lopen. Of misschien heb je last van kleine beestjes in bed die bijten? In dit artikel lees je meer over de soorten beestjes die je kunt vinden in de slaapkamer.
Oorzaak van kleine beestjes in bed
Om de oorzaak van kleine beestjes in bed te achterhalen is het eerst belangrijk om te weten over welk diertje het gaat. Zo kunnen beestjes via huisdieren naar binnengebracht worden. Maar het is ook mogelijk dat je tijdens de vakantie bedwantsen als souvenir hebt meegebracht. Of een hoge luchtvochtigheid maakt het een ideale omstandigheid voor sommige beestjes.
De bedwantsen verspreiden zich vaak doordat ze tijdens een bezoek van een hotel in je koffer gaan zitten en naar huis brengt. Ook kunnen ze in meubels zitten die je net tweedehands had aangeschaft. In ieder geval zijn ze via een besmette kamer in jouw huis terecht gekomen.
Vlooien kunnen zich verspreiden via huisdieren. Heb je huisdieren en hebben deze een keer op het bed gelegen? Dan kan dit de oorzaak zijn van kleine beestjes in bed. Dit kunnen dan vlooien zijn maar die zullen zich dan vaak door heel het huis bevinden. Ook zonder huisdieren is het mogelijk dat je ze vanaf buiten naar binnen hebt gebracht.
Een overlast van huisstofmijt heeft vaak als oorzaak dat de plaatsen erg stoffig zijn.
Zilvervisjes houden van een vochtige omgeving en een hoge luchtvochtigheid kan hier de oorzaak zijn.
Soorten beestjes
Er kunnen een aantal verschillende soorten beestjes in bed aanwezig zijn. Om deze te herkennen hebben we ze onderverdeelt op naam of kleur zodat je specifieke informatie kan lezen.
Witte beestjes in bed
Wanneer je kleine, witte beestjes in bed tegenkomt kunnen dit nimfen zijn van bedwantsen. Als deze uit het ei gekropen zijn hebben ze een witte kleur en klein van formaat. Zodra ze ouder worden wordt de kleur bruiner. Ze voeden zich met bloed en ze kunnen tot 8 dagen doen met deze maaltijd. De kleur verandert dan naar rood dus het kan ook zijn dat je rode beestjes in bed ziet.
Andere kleine witte beestjes in bed kunnen huisstofmijten zijn maar deze zijn met het blote oog lastig te herkennen. Ze zijn namelijk erg klein tot slechts 0.6mm groot en daarom alleen op een donkere ondergrond en met het juiste licht pas te herkennen. Of kan er stofluis in bed aanwezig zijn.
Zwarte beestjes in bed
Kom je zwarte beestjes in bed tegen dan kunnen dit vlooien of bedwantsen zijn. De bedwantsen kunnen van kleur veranderen nadat ze gevoed hebben. Wanneer ze een volle maag hebben zijn ze donkerbruin, rood of zwart van kleur. Deze bedbeestjes zijn vaak ’s nachts actief en kun herkennen eventueel ook herkennen aan de kenmerkende beten op je lichaam.
Vlooien kunnen ook in het bed aanwezig zijn en zijn ook donker van kleur. Deze zwarte beestjes in bed kun je herkennen omdat ze springen en overdag actief zijn. Ook zijn ze over heel het matras aanwezig. De bedwantsen kruipen of lopen alleen en zijn overdag alleen te vinden tussen de kieren en naden. Allebei kunnen ze bijten en doen ze dit meestal 3 keer ronde dezelfde plek. Bij de mijten is dit meestal keurig op een rijtje en bij de vlo is het een groepje van 3.
Bedwantsen en tapijtkevers hebben ongeveer een vergelijkbaar uiterlijk. Daarom is het beter om goed te kijken naar de verschillen van deze diertjes. Meer kan je lezen in het artikel tapijtkever in bed.
Bedwantsen
Bedwantsen worden pas ’s nachts actief en zijn vaak overdag niet te zien. Zo zijn ze moeilijk te vinden en te herkennen maar ze bevinden zich vaak in kieren en naden van het matras. Tijdens het slapen komen ze te voorschijn omdat ze aangetrokken worden door de warmte van het lichaam. Heb je een vermoeden dat je last hebt van dit ongedierte in bed? Kijk dan tussen de naden of je sporen ziet van deze bedmijten.
- Zo zijn de volwassen bedwantsen tot 5mm lang en hebben een lichtbruine kleur. Zodra ze voeding binnen krijgen veranderen de beestjes van kleur tot ze donkerbruin of rood lijken. Bij een lege maag zijn ze ovaal van vorm maar zodra ze gevoed zijn worden ze langwerpiger.
- Ze kunnen ook aanwezig zijn in een andere fase zoals een jonge nimf. Zodra deze uit het ei gekomen zijn zijn het kleine witte beestjes. Zodra deze verder groeien verandert ook de kleur en worden ze steeds bruiner.
- Op het bed kunnen ook kleine vlekjes te vinden zijn dit zijn de uitwerpselen van deze diertjes.
- De nimfen vervellen wel vijf keer naar mate ze ouder worden. Deze velletjes kun je ook vinden in het bed en meestal rond hun nest.
- Uiteraard zijn er dan ook eitjes aanwezig op het bed en te vinden in de kieren of naden van het matras. Met het blote oog zijn deze wel moeilijk te zien omdat ze erg klein zijn.
De bedwantsen zijn ook kleine beestjes in bed die kunnen bijten. Dit is te herkennen aan de drie rode plekjes op een rij. Deze beten zijn meestal op het bovenlichaam, armen of gezicht. De symptomen van deze beestjes die bijten kunnen voor iedereen anders zijn. Maar meestal is de plek waar ze gebeten hebben een beetje opgezwollen en heeft het een donkerrode vlek in het midden. Doe vooral niet krabben op deze plek want dit kan de jeuk en plek verergeren.
Huisstofmijt
In het bed bevinden zich ook vaak huisstofmijt. Dit zijn bijna onzichtbare beestjes die je niet vaak in bed zal zien met het blote oog. Ze zijn namelijk maar 0.1 tot 0.6mm groot en hebben een witte kleur in de vorm van een spinnetje. Ze zijn alleen zichtbaar wanneer ze op een donker oppervlak zijn maar hiervoor heb je wel goed licht nodig.
Deze bedbeestjes zijn op verschillende plekken te vinden. Plekken waar veel stof is maar ook plaatsen waar huidschilfers zijn van mensen. Hiermee voeden ze zich en daarom is het matras, dekbed en kussen een ideale omgeving voor mijten. Ook stoffige plaatsen zoals gordijnen of tapijten kunnen huisstofmijt bevatten.
Mensen kunnen een allergie hebben voor dit ongedierte. Wanneer deze beestjes in bed bevinden voeden ze zich met de schilfers, en laten ze uitwerpselen achter waar een allergische reactie tot gevolg heeft. Vaak merk je niet dat ze in het bed aanwezig zijn omdat ze niet bijten.
Vlooien
Zie je springende diertjes? Dan kunnen er vlooien in bed aanwezig zijn. Een veelvoorkomende oorzaak is dat er huisdieren in huis zijn maar het is zeker ook mogelijk dat ze zonder dieren in huis belanden. Een goede bestrijding is nodig om een plaag te voorkomen. Hetzelfde geldt ook voor het andere ongedierte in bed.
De vlo heeft een roodbruine tot zwarte kleur en verplaatsen zich meestal door te springen. Dit is kenmerkend voor hun maar ook bijten ze vaak op andere plaatsen dan bijvoorbeeld de bedwantsen. De beestjes bijten namelijk rond de taille of het onderlichaam zoals benen, enkels en voeten.
Zilvervisjes
Het kan ook zijn dat het huis te vochtig is. Een hoge luchtvochtigheid in huis kan de oorzaak zijn van zilvervisjes in bed. Tijdens de slaap verlies je ook veel lichaamsvocht waardoor het dekbed tot matras vochtig kan worden. Lucht je het bed of de slaapkamer niet regelmatig dan is het mogelijk dat dit een ideale leefomgeving wordt voor deze beestjes in bed. Ze bevinden zich tussen het matras.
Ander ongedierte
Naast al de bovengenoemde beestjes in bed is het ook mogelijk dat je ander ongedierte aantreft. Zo kan er een oorworm in bed belanden of tref je tapijtkevers aan die lijken op bedwantsen. Goed onderzoek naar welke diertjes er daadwerkelijk in de slaapkamer zijn is nodig om de oorzaak te weten en hoe je het beste kan bestrijden.
Beestjes in bed bestrijden
Allereerst het bed verschonen is zeker nodig om deze beestjes in bed te bestrijden. Dit kan enigszins wel afhankelijk zijn van welke diertjes het zijn maar het beddengoed wassen en matras reinigen en stofzuigen zal zeker nodig zijn. Door het beddengoed wassen op 60 graden of meer zorgt ervoor dat de beestjes, bacteriën en schimmels niet overleven. Maar dit moet wel mogelijk zijn omdat niet elk materiaal warm gewassen mag worden. Lees altijd het wasvoorschrift of dit kan. Je kan ook meer lezen op: Dekbedovertrek wassen.
Om er zeker van te zijn dat er geen plaag gaat vormen kan het ook goed zijn om naast het beddengoed ook het dekbed wassen. Deze kunnen ook eitjes van diertjes bevatten maar zijn ook lastiger om schoon te maken. Het kussen reinigen zou ook beter kunnen zijn maar is bij sommige materialen niet mogelijk.
Het materiaal van sommige kussens wassen mag dus niet maar zonlicht kan ook helpen ongedierte te bestrijden. Dus wanneer het een zonnige dag is, laat dan het hoofdkussen een dag in de felle zon liggen met een vuilniszak eromheen zodat de beestjes of eitjes niet overleven.
Het kan lastig zijn om het ongedierte in de slaapkamer te bestrijden. Vaak kunnen ze ook op andere plekken in het huis aanwezig zijn dus een grote schoonmaak is zeker nodig. Ook zijn er verschillende bestrijdingsmiddelen te koop zoals een spray die effectief is tegen bedwantsen of vlooien. Deze kan dan helpen in de strijd tegen deze beestjes. Maar schoonmaken en dit de eerste dagen herhalen kan flink helpen om een nieuwe uitbraak te voorkomen.
Mocht je toch teveel problemen ondervinden of niet weten hoe je het beste deze beestjes in bed kan bestrijden. Vraag dan om professionele hulp. Zij hebben ervaring hiermee en kunnen helpen voordat er een plaag uitbreekt. En kunnen helpen om de oorzaak te vinden waardoor deze diertjes in huis gekomen zijn.
Hoe ongedierte voorkomen
Voordat je op vakantie gaat of een weekendje weg kun je de recensies lezen van hotel of plaats waar je gaat overnachten. Mocht je recente reviews lezen van mensen die last hadden van bedbugs dan is het beter om deze plaats te vermijden.
Natuurlijk kan iedere plaats hier een keer last van hebben omdat een andere gast ze heeft meegebracht. Is de recensie al ouder en hebben recentere ervaring geen klachten hiervan, dan kun je in de meeste gevallen gewoon zonder problemen overnachten.
Regelmatig het grondig het bed verschonen kan ook beestjes in bed voorkomen. Als je het matras goed stofzuigt kan dit ervoor zorgen dat je het ongedierte en eitjes opzuigt voordat ze een probleem vormen. Het beddengoed wekelijks wassen en ook op 60 graden of meer indien het wasvoorschrift dit ook vermeld. Dit verkleint de kans op zichtbare of onzichtbare beestjes in bed.
Let ook op de luchtvochtigheid in slaapkamer en huis. Een te hoge luchtvochtigheid kan zorgen voor de aanwezigheid van zilvervisjes maar ook kunnen sneller eitjes van o.a. vlooien uitkomen.
Als je last hebt van huisstofmijt kun je ook een anti allergeen hoes om je matras doen. Zo kunnen deze beestjes zich niet in het matras vestigen omdat dit fijn geweven is.