Beste slaaphouding

Je lichaam heeft slaap nodig om te herstellen. Maar wat is nu een goede slaaphouding waarbij je dit zo effectief mogelijk kan doen? Zonder dat je dit proces belemmert wat ook soms tot gevolg heeft dat je wakker word met lichte pijn of stijve spieren. Aangezien we een groot deel van de dag in bed slapen is dit natuurlijk belangrijk. We gaan hier verder op in dit artikel en beschrijven de voor- en nadelen van verschillende houdingen.

Beste houding om te slapen

De beste slaaphouding is vaak op de rug slapen. Hierbij kan het lichaam het beste ontspannen en staat er minder druk op de wervelkolom en spieren. Het is wel belangrijk dat het matras en hoofdkussen hierbij wel goede ondersteuning moeten bieden.

Dit geldt ook voor de zijligging wat ook een goede slaaphouding kan zijn. Want op je zij of rug kan de ruggengraat in een neutrale positie liggen waardoor het lichaam goed kan herstellen en rusten.

Goede slaaphouding

Om de beste slaaphouding te vinden die gezond en goed is voor ons lichaam, moet je kijken naar de uitlijning van de wervels. Deze wervelkolom gaat vanaf de heupen tot het hoofd en deze moet in een neutrale positie zijn om volledig te kunnen rusten.

Voor iedereen kan het verschillend zijn wat de beste houding is om te slapen. Het is ook een persoonlijke voorkeur of je bijvoorbeeld op de rug of zij slaapt. Het belangrijkste is dat je dit op de juiste manier uitvoert. Zodat het lichaam goed kan ontspannen en er geen druk op spieren, zenuwen of wervels staat.

Slaap je wel in een verkeerde houding dan kunnen er een aantal klachten ontwikkelen zoals rugpijn, nekpijn of pijn in de schouders. Heb je hier al last van, dan is het beter om daar je houding op aan te passen.

Hier hebben we ook speciaal artikelen over geschreven om het duidelijk informatie te geven. Ook hebben we verderop in het artikel een overzicht gemaakt met alle slaaphoudingen bij klachten die we beschreven hebben.

Zijligging

Een grote kans is dat je als slaaphouding zijligging hebt. Dit is namelijk de houding waarin de meeste mensen slapen omdat dit het makkelijkst is voor de meeste om in slaap te vallen en te blijven. Dit kan ook een goede slaaphouding zijn als de rug niet teveel belast en gedraaid ligt.

Op je zij slapen wordt ook regelmatig geadviseerd bij verschillende klachten. Want dit kan vaak een goede slaaphouding zijn omdat er geen tot weinig spanning op de spieren en het lichaam staat waardoor de pijn en klachten verlicht worden.

Voor zwangere vrouwen is de linkerzij ook één van de beste slaaphoudingen omdat op de rug slapen problemen kan veroorzaken. En uiteraard ook wanneer je op de buik slaapt.

Er wordt ook vaak een zwangerschapskussen of voedingskussen geadviseerd omdat je dan de meest comfortabele houding kan aannemen.

Zwanger en slapen
Op je linkerzij slapen is de beste slaaphouding voor zwangere vrouwen.

Het matras moet het lichaam ook goed kunnen ondersteunen als je op de zij ligt. Anders kan je last krijgen van drukpunten. Ook heb je wat dikker en hoger kussen nodig omdat je op de schouder slaapt. Is je hoofdkussen te dun dan kan er teveel spanning op de nek komen te staan.

Als je ellebogen en knieën op elkaar liggen dan kan het na een tijdje ongemakkelijk gaan voelen waardoor je iets gedraaid gaat liggen. Zo kan er juist spanning veroorzaakt worden op de wervels en spieren. Omdat deze niet goed meer in een neutrale positie liggen en niet goed kunnen ontspannen. Dit kan je ook verminderen door gebruik te maken van een kniekussen of lichaamskussen.

De zijligging is ook een goede slaaphouding voor onder andere:

  • Maagzuur / reflux
  • Rugpijn als er gebruik gemaakt word van een kniekussen.
  • Snurken en slaapapneu kunnen hier ook baat mee hebben omdat de mondspieren en tong niet snel achterin de keel kunnen zakken.

Rug

Dit is vaak ook een goede houding om te slapen omdat het ook veel voordelen kent. Op je rug is het namelijk makkelijker om de wervelkolom neutraal te krijgen. Zo kan je het lichaam sneller en beter ontspannen dan de meeste houdingen. Ook je lichaam kan je beter verdelen op het matras zodat het gewicht verspreid is. Hiermee kan je voorkomen dat je last krijgt van pijn in de rug, nek of schouders.

Goede slaaphouding
Op de rug slapen is ook vaak een goede houding.

Het kan zijn dat je al pijnlijke klachten heeft en dan is deze houding ook zeer geschikt. Als je nekpijn hebt dan is het makkelijker om je nek in één lijn te leggen met je rug wanneer je gebruik maakt van een traagschuimkussen. Dit ondersteunt de nek en schouders.

Slaap je op de rug dan kan je ook beter de armen in dezelfde houding leggen. Dus probeer deze naast je zij te leggen omdat dit minder druk en spanning op de spieren of wervels kan geven. Op de rug liggen is ook een goede slaaphouding wanneer je verkouden bent omdat je het hoofd dan hoger kan doen. Het lichaam kan namelijk beter het slijm verwerken en heb je minder last van een verstopte neus en vastzittend slijm.

Hoewel op je rug slapen een goede houding is, heeft het ook nadelen. Zo kan je beter niet op je rug liggen wanneer je zwanger bent omdat het anders de bloedsomloop kan beknellen. Snurk je veel dan kan je beter ook niet op de rug liggen omdat de spieren in je mond achterin je keel kunnen zakken. Hetzelfde geldt ook als je slaapapneu hebt. Voor sommige rugklachten is het ook beter niet om op de rug te slapen. Heb je zelf rugpijn, dan is het beter om eerst advies te vragen aan een medisch specialist.

Buik

Een minderheid van de mensen is een buikslaper. In de meeste gevallen is dit ook niet echt een gezonde slaaphouding aangezien het een onnatuurlijke positie is.

Deze houding biedt de minste ondersteuning aan de rug en de rugwervel staat onder een constante druk. Hierdoor kan er pijn in de onderrug of bovenrug ontstaan, zeker als het matras ook aan de zachte kant is.

Verkeerde slaaphouding
Als buikslaper kan er teveel druk en spanning op de nek staan.

Maar niet alleen de rug kan klachten krijgen. Wanneer je op de buik ligt dan moet je slapen met het hoofd naar één kant. De nek kan je dan ook niet goed uitlijnen en de spieren en wervelkolom zijn daardoor gedraaid en gespannen.

Toch hoeft buikslapen niet altijd problemen te geven. Meestal is dit een tijdelijke positie en sommige mensen kunnen hier makkelijk in slaap vallen. Tijdens de nacht draait men om naar een andere houding die wel beter is voor het lichaam. Als je de hele nacht op de buik zou slapen en het lichaam staat de hele tijd onder druk, dan kan het wel klachten geven. Zeker als het matras zacht is en het kussen aan de dikke kant.

Wil je toch op de buik liggen dan is het misschien beter om zonder kussen te slapen. Of een erg dun kussen zodat je de nek en rug minder belast. Je kan hiervoor kiezen omdat één van de weinige voordelen is dat je minder kans hebt op snurken. Maar op je zij liggen is hier ook geschikt voor.

Ben je juist een buikslaper, en zou je deze slaaphouding willen veranderen? Dan kan je dat ook doen met de tips verderop in het artikel en met het gebruik van een lichaamskussen. Hier kan je beter een comfortabele houding vinden die het lichaam ook optimaal ondersteund.

Slaaphouding met partner

Tot nu toe gaat het artikel over de houding die je slaapt als je alleen bent. Maar misschien wil je meer weten over een slaaphouding met partner. Dit is zeker ook mogelijk want er zijn ook veel stellen die samen knuffelend in slaap vallen.

Er zijn een aantal bekende houdingen die je samen met je partner kan slapen, alleen niet elke houding is geschikt hiervoor. Want dit kan ongemakkelijk liggen na een tijdje.

Slaaphouding met partner
Samen slapen met partner

Eén van de beste slaaphouding met partner is het lepeltje lepeltje wat wij kennen. Hierbij ligt het stel allebei op de zij met het gezicht naar dezelfde kant. Zo is het mogelijk om toch allebei comfortabel in de zijligging te slapen en het lichaam te ontspannen.

Beste slaaphouding bij zwangerschap

Als je zwanger bent is het belangrijk dat je ook een goede slaaphouding aanneemt. De groeiende buik kan voor grotere druk zorgen en daarbij is het belangrijk dat het lichaam goed kan ontspannen.

De beste slaaphouding voor als je zwanger bent is op de linkerzij te slapen. Dit verlicht de druk op het lichaam wat goed is voor het hart en bloed. Het bevordert namelijk de bloedsomloop. Op de linkerkant liggen voorkomt ook druk op de lever waardoor je een optimale bloedcirculatie kan hebben.

Tijdens de zwangerschap is het ook mogelijk om op je rechterzij te slapen mocht je last krijgen als je te lang in dezelfde houding ligt. Maar het is beter om niet op de rug te liggen aangezien dit problemen kan veroorzaken. De bloedtoevoer kan namelijk worden afgekneld en dit kan consequenties hebben op de bloedsomloop.

De juiste slaaphouding

Misschien heb je nu zoveel informatie gelezen is het nog niet echt duidelijk wat de beste slaaphouding is. Er zijn natuurlijk een aantal houdingen waarin je kan liggen en ook iedereen heeft een andere voorkeur.

Het kussen en matras zijn ook bepalend of de slaaphouding geschikt is waarin je nu slaapt. De wervelkolom moet altijd zo neutraal mogelijk te liggen en niet doorgezakt in een matras.

Deze afbeelding maakt het ook duidelijker hoe het lichaam het beste kan liggen. Voor de minste belasting moet de nek en de rug zo recht mogelijk liggen.

Dit wordt er met uitlijning van het lichaam bedoeld.

Kussen

Het kan verschillend zijn voor elke slaaphouding welk kussen je het beste kan gebruiken.

  • Zijslapers. Hier is een wat dikker kussen beter omdat je op de schouder ligt en dus hoger ligt met het hoofd. Zo ligt het hoofd in een goede uitlijning met de rug. Dit kan je ook zien op de afbeelding hierboven.
  • Rugslapers. Lig je op de rug dan is een kussen nodig die goede ondersteuning biedt aan de nek en schouders. Hiervoor kan je gebruik maken van een traagschuim kussen. Deze kan zich naar het hoofd en de nek vormen zodat je daar de beste ondersteuning hebt.
    Maar dit heeft ook nadelen want het kan ervoor zorgen dat je langer in dezelfde positie blijft liggen en in de zomer kan het warm aanvoelen.
  • Buikslapers. Het beste is een dun kussen of eventueel zonder kussen slapen. Voor het lichaam kan het misschien wel beter zijn om een andere houding aan te nemen omdat op de buik het lastiger is om de rug te ontlasten.

Een te dun of te dik kussen kan ook op korter of langer termijn voor klachten zorgen. Om er zeker van te zijn dat het kussen geschikt is voor de slaaphouding, kijk dan naar de stand van de nek. Als hier nog een grote knik of hoek in zit dan kan er nog teveel druk zijn.

Matras

Naast het kussen is een matras ook zeer bepalend voor een goede nachtrust. Een goed matras vormt zich goed naar het lichaam voor ondersteuning en waarin het lichaam niet te ver wegzakt.

Als het matras te zacht is dan heeft je ruggenwervel weinig ondersteuning en kan dit problemen opleveren na een tijdje. Maar een te hard matras is ook niet goed. Dit kan niet goed vormen naar het lichaam en als je bijvoorbeeld op de zij ligt kan er nog ruimte zijn bij de taille. Ook dit matras kan dan na enige tijd klachten opleveren.

Daarom is het beter bij aanschaf van een nieuw matras voor een proefperiode slapen te kiezen. Zo kan je altijd een goed matras kiezen bij de juiste slaaphouding.

Als je samen slaapt met een partner dan kan ook de voorkeur verschillend zijn per matras. Niet iedereen slaapt in dezelfde houding en heeft dezelfde lichaamsbouw en gewicht. Dan kan een keuze voor 2 verschillende matrassen ook beter zijn. Het komt ook regelmatig voor wanneer je bij iemand anders slaapt of wanneer je op vakantie bent, dat je pijntjes voelt na het slapen. Hier heb je minder invloed op het matras en kussen wat op het bed ligt. Eventueel zou je nog je eigen hoofdkussen mee kunnen nemen wat ook pijnklachten kan voorkomen. Voor het matras wordt het moeilijker en kan het beter zijn om op de rug of zij te slapen.

Verkeerde slaaphouding

Een verkeerde slaaphouding kan klachten veroorzaken. Het maakt niet uit of je nu op de zij, rug of buik slaapt. Wanneer je in een slechte slaaphouding ligt dan kan je wakker worden met pijnklachten of stijve spieren. Dit kan ook de reden zijn dat men soms last heeft van pijn tussen schouderbladen na slapen.

Zo heb je niet echt een verkeerde houding maar gaat het meer om hoe je precies ligt. Als je op de buik slaapt is het wel de grootste kans dat dit de meeste belasting geeft op het lichaam. Daarom kan je beter ervoor kiezen om proberen de slaaphouding te veranderen.

Rugpijn
Verkeerde slaaphouding kan rugklachten geven.

Lig je op de rug dan is dit een betere houding omdat je hier het beste het lichaam kan ontspannen. Probeer dan ook je armen naar beneden langs je zij te leggen. Bij elke slaaphouding kunnen armen die boven of naast het hoofd liggen voor pijnlijke klachten zorgen. Daarom is het beste om de armen zo ontspannen mogelijk naast je te leggen. Dit geldt ook voor zijslapen waarbij de handen beter niet boven de schouders kunnen liggen.

Kijk je ’s avonds wel eens tv of lees je een boek? Dan is het zeker mogelijk dat je wel eens in slaap bent gevallen. Na een lange dag werken kan dit ook gebeuren. Vaak lig je dan wel in een verkeerde houding maar als dit een kortere periode is, dan is het geen probleem.

Mocht je dan toch kiezen om te slapen op de bank, dan is dit niet altijd een goede keuze. Een bank of stoel is niet gemaakt om te slapen. Daarom is het lastig om een juiste positie te vinden die goed is voor het lichaam. Hier kan je meer lezen of zittend slapen gezond is.

Slaaphouding veranderen

Soms kan je wakker worden en heb je last van je rug, nek of schouders. Dan kan het beter zijn om de slaaphouding te veranderen mocht dit de aanleiding zijn. Zo kan het zijn dat je soms op de buik slaapt waardoor het lichaam teveel belast is.

Teveel belasting en druk op de wervels en spieren kunnen ervoor zorgen dat je minder uitgerust bent. Het lichaam kan niet goed herstellen en door de constante druk kan dit ten koste gaan van de nachtrust.

Nekpijn
Het is beter om je slaaphouding te veranderen als je pijnklachten hebt.

In het begin zal het wennen zijn om de slaaphouding te veranderen. Maar probeer het als een gewoonte te zien als je ’s nachts wakker word om terug te draaien naar de positie die je wilt liggen.

Gaat je voorkeur uit om op je zij te liggen dan kan je ook gebruik maken van een lichaamskussen. Dit wordt ook gebruikt bij sommige aandoeningen en hiermee kan je beter een comfortabele houding vinden. Zo lig je op de zij en ondersteunt het kussen het lichaam waardoor de kwaliteit van de slaap beter kan worden.

Wil je liever op de rug slapen dan kan je ook gebruik maken van een kussen van traagschuim. Dit vormt zich naar het hoofd en nek waardoor je goed kan blijven liggen met optimale ondersteuning. Het nadeel hiervan is wel dat je minder snel kan draaien naar een andere positie wat ook belangrijk is voor de nachtrust. Te lange tijd in dezelfde slaaphouding kan ook klachten veroorzaken.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie