Bloed uit dekbed krijgen

Tijdens de slaap kan er een wondje opengaan of een bloedneus optreden. Of misschien had het een andere oorzaak dat er bloed op het beddengoed terecht komt. Doe dit zo snel mogelijk behandelen omdat oude bloedvlekken lastiger zijn schoon te maken. Hier lees je tips en informatie over middelen die je kan gebruiken om bloed uit dekbed te krijgen.

Bloed op het dekbed

Om bloed uit het dekbed te halen is niet altijd eenvoudig. Belangrijk is wel dat je rekening houd met een aantal dingen. Ander beddengoed kan je meestal na de behandeling uitwassen in het wasmachine maar dit geldt niet altijd voor het dekbed.

  • Gebruik altijd koud water! Warm zorgt voor stolling van bloed en maakt de bloedvlek groter.
  • Wrijf niet over de vlek omdat je dan het bloed verder het dekbed in wrijft. Deppen is voldoende.
  • Probeer eerst met een droge schone doek zoveel mogelijk bloed op te vangen. Maak daarna de bloedvlek een beetje vochtig met koud water en dep met de droge schone doek om nog meer bloed uit het dekbed te halen.
  • Bij het dekbed is het beter om zoveel mogelijk schone vulling weg te duwen. Zo zorg je ervoor dat het niet vochtig word of sporen van bloed krijgt. Behandel alleen de bloedvlek indien mogelijk.

Bloed uit wit dekbed

Om bloed uit een wit dekbed te krijgen kun je waterstofperoxide gebruiken. Dit is wel een krachtig middel en is alleen geschikt voor wit of licht beddengoed. Is de bloedvlek niet erg groot dan is het misschien beter om een andere manier te gebruiken om het bloed te verwijderen. Als het nog vers is en je behandelt het zo snel mogelijk dan kunnen verschillende middelen helpen om de bloedvlek te verwijderen en het dekbed weer mooi wit te krijgen.

Is er ook bloed op het beddengoed of matras? Dit kan een andere werkwijze vereisen. Lees meer over bloed uit laken en bloed uit matras verwijderen.

Oud bloed uit dekbed

Wanneer de volgende morgen een bloedvlek wordt ontdekt of misschien nog een langere tijd dan kan dit lastiger zijn om schoon te maken. Om oud bloed uit het dekbed te krijgen is het beste om eerst de vlek een beetje vochtig te maken met koud water. Vervolgens dep je met een schone droge doek op de vlek zodat het bloed in de handdoek trekt. Dit blijf je doen totdat de doek geen bloed meer opneemt.

Ga voorzichtig te werk en ga altijd na of het een dekbed is wat je kan wassen in het wasmachine. Is dit mogelijk dan kun je het oude bloed makkelijker behandelen omdat je het daarna goed kan wassen. De bloedvlek kun je dan behandelen door het in een emmer of bad met koud water en wasmiddel te doen. Dit laat je een tijdje intrekken om het daarna te wassen met een koud wasprogramma. Eventueel kun je het ook laten weken in water met melk omdat dit ook een goede werking heeft om bloedvlekken te verminderen.

Zijn de vlekken echter groot en lastig weg te krijgen. Dan is het ook mogelijk om shampoo op de vlek aan te brengen en voorzichtig in te borstelen. Zo zie je plek steeds meer verdwijnen totdat het bijna niet meer te zien is. Doe het daarna ook uitwassen in het wasmachine.

Bloed uit dekbedovertrek verwijderen

Niet alleen het dekbed heeft bloedvlekken maar ook het dekbedovertrek. Dit is meestal eenvoudiger te behandelen omdat je dit in het wasmachine kan wassen. Bloed uit het dekbedovertrek verwijderen doe je ook met deze middelen die hier beschreven worden. Bij vers bloed kan je het dekbedovertrek ook wassen en spoelen met koud water in de badkuip. Of een tijdje laten weken in een emmer met koud water en wasmiddel of melk.

Hoe bloed uit dekbed krijgen?

Is de bloedvlek in het dekbed nog vers gebruik dan een vochtige schone doek en dep op het bloed. Zeker niet wrijven want dan gaat het bloed verder het dekbed in. Nadat je zoveel mogelijk bloed uit het dekbed gehaald hebt doe je het gedeelte met bloed in een emmer met koud water of in het bad.

Dit laat je 30 minuten intrekken om vervolgens de bloedvlek te behandelen met een middel om het weer mooi en schoon te krijgen.

Bloedneus in bed
Een bloedneus kan de oorzaak zijn van bloed op het dekbed.

Shampoo

Kom je een oude, opgedroogde bloedvlek tegen op het dekbed dan kan shampoo hier goed mee helpen. Maak eerst de vlek vochtig met koud water en doe dan een beetje shampoo op de plek strijken. Gebruik een klein borsteltje zoals een tandenborstel en wrijf voorzichtig de shampoo op de bloedvlek. Dit zorgt ervoor dat het bloed verdwijnt en blijf voorzichtig borstelen totdat de bloedvlek helemaal verdwenen is. Daarna kan je het dekbed wassen indien dit mogelijk is.

Wasmiddel of Biotex

Biotex is ook een goede vlekverwijderaar en wasmiddel met enzymen. Er zijn ook verschillende andere wasmiddelen die bloed uit het dekbed verwijderen. Je kunt dit in een emmer met koud water doen samen met het deel van het dekbed wat bloed bevat. Dit laat je een tijdje intrekken of een hele nacht wanneer het een grote bloedvlek heeft.

Je kan het ook aanbrengen op de bloedvlek zelf en dan ongeveer een uur in laten trekken. Daarna wassen met een lang wasprogramma met koud of lauw water en in de meeste gevallen zijn de vlekken verdwenen.

Melk

Op verschillende websites zoals ‘omaweetraad’ lees je tips over om bloedvlekken te behandelen met melk. Dit komt omdat melk een zeer gunstige werking heeft en het bloed uit het dekbed laat verdwijnen. Wanneer je het dekbed uit kan wassen is het ook mogelijk om de bloedvlek in een emmer met koud water en melk te doen of eventueel in het bad. Dit laat je een nacht staan en de vlekken zijn weg.

Zijn het alleen een paar kleine vlekken dan kan het ook door een beetje melk over de bloedvlek te gieten en daarna schoon wrijven met een droge doek. Doe dit wel met dekbedden die je kan wassen omdat er anders misschien resten achter blijven die na een tijdje een geur kunnen geven.

Bloed in wasmachine wassen
Gebruik alleen melk wanneer je het dekbed kan wassen in een wasmachine.

Waterstofperoxide

Dit is een erg krachtig middel die hardnekkige vlekken kan verwijderen. Alleen kun je dit beter gebruiken als de alternatieven niet naar wens werken. Waterstofperoxide kan bleken waardoor je sporen op het materiaal ziet en is ook alleen te gebruiken bij wit of licht kleurig beddengoed. Heb je bloed op het dekbed en wilt waterstofperoxide gebruiken, doe het dan eerst testen op een stukje en kijk of het geen problemen oplevert.

Groene zeep, Glassex

Groene zeep en ossengalzeep worden ook regelmatig gebruikt bij het verwijderen van bloed. De bloedvlek op het dekbed spoel je eerst goed uit en daarna breng je groene zeep aan. Laat dit dan een tijdje intrekken en daarna kan je het dekbed in de wasmachine indien mogelijk. Ossengalzeep heeft ongeveer dezelfde werking en moet je inwrijven op de bloedvlek.

Glassex werkt goed bij een laken en dekbedovertrek omdat je deze eenvoudig kan wassen in het wasmachine. Je spuit het op de vlekken met bloed en even inknijpen. Vervolgens laat je het een poosje intrekken om daarna te wassen in het wasmachine.

Niet elk materiaal is geschikt voor wasmachine

De wasvoorschriften bij een dekbed kunnen voor elk materiaal weer verschillen. Een aantal vullingen kunnen beter niet gewassen worden in het wasmachine omdat dit niet goed is voor het materiaal. Hieronder lees je meer informatie over hoe je het beste bloed uit het dekbed kunt verwijderen.

Donzen, synthetisch of katoenen dekbed

Heb je een bloedvlek op een donzen of synthetisch dekbed dan is dit na de behandeling ook uit te wassen in het wasmachine mocht deze groot genoeg zijn. Eventueel zijn er tegenwoordig ook bij verschillende tankstations grote wasmachines te vinden die geschikt zijn voor dekbedden.

Een katoenen dekbed kan je ook gewoon in het wasmachine doen maar kijk altijd eerst naar de wasvoorschriften. Het nadeel van katoen is dat het veel vocht opneemt en dan een stuk zwaarder weegt na het wassen en het ook lang duurt voordat het weer droog is.

Wollen of zijde dekbed

Zit het bloed op een wollen dekbed dan kan dit lastiger zijn om schoon te maken. Het kan zijn dat het dekbed niet gewassen mag worden in het wasmachine en daarom is het beter om alleen de bloedvlek te behandelen. Wanneer er veel sporen van bloed op het dekbed zitten dan is het ook mogelijk om eventueel laten reinigen door een professional. Maar doe dit wel zo snel mogelijk omdat opgedroogd bloed nog moeilijker is schoon te maken.

Bij de meeste zijde dekbedden is ook het advies om deze niet te wassen. Hierdoor krijg je slijtage van de stof en probeer daarom voorzichtig de vlek van het bloed alleen te behandelen. Mocht er toch een wasbeurt nodig zijn dan kun je het nog met de hand wassen. Maar ga dit altijd wel na of dit ook met jouw dekbed kan.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie