Bloed uit lakens wassen

’s Nachts een bloedneus in bed krijgen, een wond gaat open of een andere oorzaak kan voor bloed op het beddengoed zorgen. Wanneer dit nog vers is kan het relatief makkelijk schoongemaakt worden maar misschien kom je de volgende morgen nog oude bloedvlekken tegen. We gaan hier dieper op in hoe je het beste bloed uit laken kan wassen.

Bloed uit laken halen

Hoe je de vlekken ook weg wilt krijgen, gebruik altijd koud water. Dit is erg belangrijk omdat warm of heet water het bloed doet stollen en zorgt het ervoor dat de bloedvlek op het laken groter wordt. Daarom is het beter om de vlek eerst te behandelen voordat je het in het wasmachine stopt. Kies ook altijd een koud wasprogramma!

Is het bloed op het laken nog vers en vochtig? Spoel het dan met koud water en daarna kan je het gedeelte wat bloed heeft in een emmer water of badkuip doen met koud water om het te laten weken. Dit kan soms ook al voldoende zijn maar het is ook mogelijk om wasmiddel hier in te doen of eventueel melk wat zeer goed tegen bloedvlekken werkt.

Zie je daarna nog steeds sporen van bloed? Gebruik dan de onderstaande manieren om het weer schoon te krijgen.

Bloedneus in bed
Een bloedneus kan voor vlekken zorgen op het beddengoed.

Oud bloed verwijderen

Bij het bed verschonen een oude bloedvlek op het laken gevonden? Maak eerst de vlek nat met koud water en daarna kun je het op verschillende manieren verwijderen. Zijn de plekken niet erg groot dan is het mogelijk om een beetje shampoo aan te brengen. Doe voorzichtig de shampoo inborstellen met een tandenborstel of ander klein borsteltje en je ziet de bloedvlek vervagen. Daarna kun je het uitwassen in de wasmachine.

Heeft heel het laken sporen van bloed dan is het ook mogelijk om het laken te laten weken in een emmer water. Voeg hier een flinke scheut melk toe en dit laat je een nachtje staan en de volgende morgen is er al een flinke verbetering. Mocht je toch nog een beetje bloed op het laken zien dan is plaatselijk behandelen maar meestal is het al voldoende en na een wasbeurt is het oude bloed verdwenen.

Bloed uit wit laken

Bloed uit een wit laken halen kun je doen door de vlekken te behandelen met melk, zeep of een ander middel. Alleen het grote verschil is dat je soda toevoegt wanneer je het wast in het wasmachine. Was dan wel alleen wit beddengoed en de soda zorgt ervoor dat je de witte kleur behoud.

Een wasmiddel met enzymen werkt ook goed tegen het verwijderen van bloedvlekken. Het laken een poosje weken in een emmer met koud water en dit wasmiddel zorgt ervoor dat het laken weer wit is na de wasbeurt.

Bloed uit laken
Bij kleine bloedvlekjes kun je het laken een poosje laten weken in een emmer.

Melk

Misschien wist je dit nog niet maar melk is een zeer effectief middel tegen bloedvlekken. Je kunt dit gebruiken op zowel de bank, tapijt of vloerbedekking maar ook om bloed uit lakens te halen. Zijn de bloedvlekken niet groot dan kun je een paar scheuten melk hierover doen en schoon wrijven met een droge doek. Heb je veel bloed op het laken zitten dan is het ook mogelijk om melk in een emmer te doen en daar het laken een poosje in laten weken. Zeker een verse bloedvlek is met melk snel verdwenen.

Shampoo

Shampoo kan ook effectief werken om bloed uit een laken te halen. Het laken en de vlek maak je eerst weer nat met koud water en vervolgens doe je een beetje shampoo op de plek. Gebruik een borstel om het voorzichtig verder in te wrijven en als het goed is zie je de plek vervagen en blijf voorzichtig borstelen totdat het helemaal verdwenen is. Daarna kan je het wassen in de wasmachine maar doe geen andere kleuren mee wassen omdat de kleuren dan kunnen doorlopen. Shampoo werkt ook goed op oude opgedroogde bloedvlekken.

Witte reus wasmiddel

Is het nog een verse bloedvlek en je hebt geen andere middelen in huis dan kun je het laken ook voorbehandelen met een wasmiddel. Bij vers bloed is het belangrijk om eerst goed met koud water uit te wassen en daarna kun je bijvoorbeeld de Witte Reus Gel wasmiddel op het beddengoed gieten en voorzichtig in wrijven. Dit laat je een tijdje staan en doe je het gewoon wassen in de wasmachine.

Glassex

Wanneer je vlekken aantreft op beddengoed is Glassex ook een goed middel. Om bloed uit laken te krijgen spuit je de vlek in met Glassex tot het erg vochtig is. Eventueel kun je het even inknijpen en dan laat je het een tijdje staan. Daarna kun je het uitwassen in de wasmachine en weg is de bloedvlek.

Bloedvlek uit laken krijgen
Na behandelen het laken wassen met een koud wasprogramma.

Groene zeep of Ossengalzeep

Nadat je de verse bloedvlek goed heeft uitgespoeld met koud water kun je een dikke laag groene zeep aanbrengen. Laat dit 15-20 minuten intrekken en gooi het in de wasmachine.

Hetzelfde geldt voor ossengalzeep. Maak de bloedvlek vochtig met water en ook de zeep vochtig. Hierna kan je vlek met het bloed inwrijven en ook een tijdje laten intrekken. Daarna kun je het ook in de wasmachine stoppen met uiteraard koud water programma.

Biotex

Bij bloedvlekken op kleding wordt ook vaak Biotex gebruikt maar is ook te gebruiken op het laken. Zijn het wat oudere opgedroogde bloedvlekken dan kan Biotex hiervoor geschikt zijn. Dit is een sterker middel dus test het eerst voordat je het laken verder behandelt.

Biotex is een goede vlekverwijderaar met enzymen waardoor je bloed uit het laken kan halen zonder dat je nog sporen blijft zien. Breng het op de bloedvlek aan en laat het ongeveer een uur intrekken om het vervolgens in een lang programma uit te wassen in het wasmachine.

TIP: Lees meer over bloed uit dekbed verwijderen.

Waterstofperoxide

Om hardnekkige bloedvlekken uit het laken te krijgen is misschien waterstofperoxide een oplossing. Dit is een sterk middel en voorzichtigheid is belangrijk dus test het op een stukje wat normaal gesproken niet zichtbaar is. Op andere websites wordt dit vaak aangeraden om bloedvlekken te verwijderen maar het is beter om eerst andere manieren te proberen. Het kan namelijk stoffen aantasten vanwege het blekend effect.

Breng de waterstofperoxide aan op de vlek met bloed en laat het een poosje intrekken om vervolgens schoon en droog te maken met koud water en een schone doek. Is dit niet voldoende, herhaal dan de behandeling.

Andere middelen

Vaak zit er niet alleen bloed op het laken maar ook op ander beddengoed of matras. Om bloed uit matras te krijgen heeft dit een andere behandeling nodig omdat je dit niet uit kan wassen. Dit kan je dan schoonmaken met een oplossing van water en zout wat je in laat trekken. Om het weer schoon en droog te krijgen doe je soda over het matras strooien en de vlek is verdwenen.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie