Hoe bloed uit matras krijgen?

Het kan gebeuren dat er ’s nachts een wondje opengaat of je een bloedneus krijgt en dat er bloed op de lakens en matras terecht komt. Of je ontdekt de volgende morgen een opgedroogd bloedvlek. In dit artikel lees je de meest handige en gebruikte middelen om bloed uit het matras te krijgen.

Bloed uit matras verwijderen

Wanneer het bloed nog vers is kun je dit het makkelijkst verwijderen uit het matras. Maar ook oud en opgedroogd bloed kun je behandelen op verschillende manieren. Het kan natuurlijk voorkomen dat er een wondje opengaat of lekken bij ongesteldheid dat er een bloedvlek op het matras ontstaat.

Hoe snel en goed het bloed uit matras verdwijnt hangt dus wel af van hoe oud de bloedvlek is. Hoe ouder het is, hoe moeilijker het kan gaan en moet je soms verschillende manieren proberen om het volledig te laten verwijderen. Een matras kun je namelijk moeilijk uitwassen en is ook alleen maar aan één kant schoon te maken.

Waar moet je rekening mee houden om bloed uit matras te krijgen?

  • Gebruik nooit warm water omdat dit juist het bloed laat stollen waardoor de vlek alleen maar groter wordt.
  • Wrijf of schrob altijd van buiten naar binnen zodat de bloedvlek in het matras niet groter wordt.
  • Wanneer de vlek weg is maar het matras nog vochtig is, gebruik dan soda om daar het vocht in te laten trekken. Een vochtig matras zorgt namelijk voor schimmelvorming en dit wil je liever voorkomen. Laat het daarom ook altijd nog goed luchten.

Koud water en zout is erg effectief

Een veelgebruikte manier is om zout in koud water op te lossen en zo bloed uit het matras verwijderen. Dit mengsel kun je op het matras strijken om de bloedvlek weg te krijgen. Bij beddengoed of kleding kun je het ook in een emmer water oplossen.

Wat heb je nodig?

  • Koud water
  • Zout (huis/tuin/keukenzout is goed)
  • Vochtige schone doek

Gebruik wel meer zout dan water zodat je een soort papje of mengsel krijgt. Dit mengsel strijk je over de bloedvlek en laat het een poosje intrekken. Daarna veeg je met een vochtige, schone doek voorzichtig over de vlek om het schoon te maken. Herhaal het nog een keer mocht dit nodig zijn.

Met alle middeltjes geldt dat het altijd van buiten naar binnen moet schoonwrijven. Anders kan de vlek uitlopen en groter worden. Eventueel kun je het daarna nog met een ossengalzeep behandelen en het matras is weer schoon.

Na het matras reinigen is het beste om de plek te bestrooien met soda zodat daar het vocht in kan trekken. Deze korrels kun je weer makkelijk opzuigen en het matras is weer schoon en droog.

Bloedvlek op matras
Een bloedneus of een wondje dat opengaat kan voor een bloedvlek op matras zorgen.

Melk om bloedvlekken uit matras te halen

Als je melk over de bloedvlek in het matras giet en daarna met een droge doek eroverheen wrijven zorgt dit ervoor dat de vlek verdwijnt. Met alleen melk en goed wrijven verdwijnt de vlek en is daarom een veelgenoemde methode op verschillende ‘omaweetraad’ websites. Het werkt ook goed op een matras, bank of vloerbedekking.

Het nadeel is wel van melk op het matras dat je het niet goed kan uitwassen. Het is wel belangrijk dat je daarna nog een keer het matras een keer goed schoonmaakt met water. Blijven er restjes melk achter dan kan dit na een tijdje gaan stinken. Wil je bloed uit het matras krijgen dan is een oplossing van water met zout beter.

Ossengalzeep

Dit wordt veel gebruikt bij het verwijderen van vlekken in het matras of textiel. Zo kun je ook bloedvlekken hiermee verwijderen door de ossengalzeep op het matras te strijken. Dit kun je in combinatie doen met eerst het mengsel van koud water en zout maar bij kleine plekjes is het ook mogelijk om alleen met deze galzeep te behandelen.

Maak eerst de bloedvlek op matras een beetje vochtig met water en ook de zeep. Voorzichtig kan je het inwrijven met de zeep en laat het een tijdje intrekken. Je kunt het ook schrobben met een oude tandenborstel en dan zie je de plek lichter worden. Wrijf het schoon met een natte doek en herhaal eventueel het proces.

Waterstofperoxide om bloed uit matras te krijgen

Mochten de bovenstaande methodes niet goed werken dan is het ook mogelijk om waterstofperoxide aan te brengen op het matras. Maar dit middel kan wel verschillende stoffen aantasten en kun je daarom het beste alleen gebruiken als de rest niet werkt. Het heeft een blekend effect dus het ook beter om eerst te testen op een klein plekje of het geen sporen achter laat op het materiaal.

De waterstofperoxide breng je aan op de bloedvlek in het matras en laat je een poosje intrekken. Daarna gebruik je een schone doek en maak de vlek schoon met koud water. Dit herhaal je een paar keer tot het bloed uit het matras verdwenen is.

Andere middelen die soms genoemd worden zijn groene zeep, Biotex of Vanish.

Bloed uit ander beddengoed krijgen

Naast de bovengenoemde middelen zijn er ook nog andere manieren om bloed uit beddengoed te krijgen. Naast het matras kan er natuurlijk ook bloed op onder andere het laken of dekbedovertrek komen.

Hiervoor kun je ook andere middelen gebruiken om de vlekken te behandelen en het bed verschonen. Want deze kun je daarna in het wasmachine doen om schoon te maken. Dit geldt niet altijd bij bloed op het dekbed omdat niet alle vullingen gewassen mogen worden.

Bloed uit matras verwijderen
Vaak zit er ook ander beddengoed onder bloed. Snel handelen kan het verwijderen makkelijker maken.

Shampoo

Bij katoenen beddengoed kan shampoo ook goed werken om de bloedvlek te verwijderen. Je maakt de vlek eerst een beetje nat met water om daarna de shampoo erover te strijken. Wrijf het ook in de stof met een vochtige doek en je kan al vrij snel het resultaat zien. Vervolgens kun je het in de wasmachine wassen. Dit werkt ook met opgedroogd bloed maar helaas is dit lastiger toe te passen bij bloed op het matras omdat je dit moeilijk in de wasmachine kan doen.

Glassex

Dit is een ideaal middel bij het verwijderen van verschillende vlekken. Ook bij bloed kan dit een gunstige werking hebben. Spuit de bloedvlek in met Glassex en laat het een tijdje intrekken. Doe het daarna in de wasmachine en de bloedvlek is verdwenen.

Koud water en zout in emmer

Dit is één van de betere manieren om bloed uit matras of beddengoed te krijgen. Een zeer effectieve manier is om het beddengoed in een emmer met koud water en zout te doen en een tijdje laten weken. Dit kan ook gedaan worden met kledingstukken waar bloedsporen op zitten. Laat het een nachtje weken en de volgende morgen is het bloed verdwenen.

Een vochtig matras kan beestjes in bed aantrekken. Laat het altijd goed drogen en luchten voordat je het beddengoed weer over het matras legt. Naast bloedvlekken hebben wij ook artikelen geschreven over andere vlekken zoals urine uit matras krijgen.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie