Op zoek naar een co-sleeper die past bij je boxspring? Wij hebben onderzoek gedaan naar een aantal aanschuifbedjes en hebben deze zelf getest. Ook geven wij tips en informatie over hoe je het beste een co-sleeper kan bevestigen aan een boxspring en vergelijken wij verschillende merken.
Alle co-sleepers voor boxspring
In dit artikel vind je meer informatie en tips waaraan een co-sleeper voor boxspring moet voldoen en ook hebben wij de onderstaande aanschuifbedjes verderop nog een keer uitgelicht met meer gedetailleerde informatie.
Co-sleeper voor boxspring uitgelicht
Wij hebben verschillende co-sleepers zelf getest en bekeken en geven een review over onze ervaringen. Ook hebben wij onderzoek gedaan naar verschillende andere co-sleepers en gekeken wat de ervaringen en reviews zijn van andere gebruikers. Hieruit hebben wij een aantal aanschuifbedje geselecteerd en uitgelicht zodat je alle voor- en nadelen en informatie hier kan vinden.
Maxi-Cosi Iora
Veel co-sleepers lijken op elkaar en hebben dezelfde functies maar kunnen zich onderscheiden in prijs en/of kwaliteit. Dit geldt ook voor de Maxi-Cosi Iora wat van uitstekende kwaliteit is en voor een co-sleeper niet erg duur is. Daarnaast heeft het ook een mooi design en met de verschillende kleuren die verkrijgbaar zijn, is er altijd wel één naar wens.
Het bedje kan je op 5 verschillende hoogtes instellen waardoor het vrijwel geschikt is voor elk bed. Mocht er nog een spleet zitten tussen het bed en co-sleeper, dan kan je de aanschuiffunctie gebruiken om het stevig tegen de boxspring te zetten. Het matrasje is ook half hellend te maken wanneer er sprake is van reflux of bijvoorbeeld veel slijm of verstopte neus.
Een opbergmand onder het bedje is ook erg handig. Niet alle modellen hebben deze maar als je eenmaal gebruik hiervan hebt gemaakt dan wil je niet meer anders. Hierin kan je luiers, dekentjes of andere dingen leggen zodat ze niet overal liggen maar alleen binnen handbereik. Nog niet overtuigt? Lees de ervaringen van de andere gebruikers bij het product zelf.
Maxi-Cosi Iora
- Geschikt voor vrijwel elk bed
- Handige aanschuiffunctie
- 5 hoogtestanden
- Matras ook schuin te zetten
- Opbergmand
- Verschillende kleuren
- Score: 4.5 uit 5 sterren door 20+ reviews
Ontzettend fijn bedje!
Rachelle | Review bij Maxi-Cosi co-sleeper
Stevig, fijn matrasje, makkelijk in gebruik en ziet er ook nog eens leuk uit!
Onze kleine slaapt er heerlijk in. Voordeel is ook dat je het hoofdeinde zelf schuin omhoog kan zetten. Wij zijn er echt heel blij mee!
Baninni Elia
Als je een boxspring hebt dan is de Baninni Elia een goede keuze omdat je het op een andere manier doet bevestigen. Waar de meeste co-sleepers een band rond het matras doen om vast en stevig te staan, heeft de Baninni Elia alleen een band onder het matras. Het uiteinde van de band kan je bevestigen aan de hoek van het matras om de co-sleeper vast te zetten. Verderop zie je nog meer informatie hierover.
De Baninni Elia heeft ook een schuine stand wat goed is ter bevordering van de spijsvertering of tegen reflux. Je kan het makkelijk losklikken om het ook als vrijstaand wiegje te gebruiken. En met 7 hoogte standen is er altijd wel een stand die bij jouw bed past. De maximale hoogte is 53cm wat betekent dat je het tot de hoogte van 65cm van het ouderlijk matras kan gebruiken. Officiële richtlijnen stellen dat er 12cm verschil in de hoogte van het co-sleeper matras en het bed van de ouders moet zijn. Voordat je een co-sleeper aankoopt is het wel goed om hierop te letten omdat niet elke fabrikant duidelijk is welke maat ze gebruiken.
Baninni Elia
- Geschikt voor vrijwel elk bed
- Makkelijk bevestigen aan boxspring
- 7 hoogtestanden
- Max. hoogte geschikt voor 53-65cm matras
- Matras ook schuin te zetten
- Opbergmand
- Score: 4.9 uit 5 sterren door 10+ reviews
Echt een goede co-sleeper. Heb het hoofdeind standaard iets hoger zodat mijn baby geen last heeft van terugkomende voeding. De reden dat ik voor dit bedje koos, was het matras. Dit matras is een stuk dikker dan vele andere co-sleepers.
Sarah | 20-29 jaar | Review bij Baninni Elia
Chicco Next2Me
Co-sleepers van het merk Chicco zijn erg bekend en populair bij (toekomstige) ouders. Ze hebben een ruime keuze in kleuren en varianten waardoor er altijd wel een wiegje past bij jouw persoonlijke wensen. Wij lichten hier alleen de standaard versie uit maar er zijn nog veel meer andere versies met extra functies. Het volledige aanbod zie je hier.
De standaard versie heeft 6 hoogtestanden met een maximale hoogte van 52-64cm. De co-sleeper is te bevestigen met riemen rond het matras van de boxspring. Bij de Chicco kunnen de poten deels ingeklapt worden zodat je het naadloos tegen het bed aan kan zetten. Het heeft ook twee wieltjes waardoor je het aanschuifbedje makkelijk opzij kan zetten of naar een andere kamer verhuizen.
Chicco Next2Me
- Geschikt voor vrijwel elk bed
- Goede prijs / kwaliteit
- 2 wieltjes met rem
- 6 hoogtestanden
- Max. hoogte geschikt voor 52-64cm matras
- Matras ook schuin te zetten
- Verschillende kleuren en varianten
Ideaal voor de eerste maanden.
Libena | 20-29 jaar | Review bij Chicco Next2Me
Handig te installeren, je kunt het bedje kantelen bij reflux en is ook mooi
Tutti Bambini Cozee
Als je op zoek bent naar een model die je erg eenvoudig kan inklappen en weer in elkaar zetten dan is de Tutti Bambini Cozee Bedside het meest geschikt. Zeker als je ook af en toe naar een locatie is dit erg makkelijk. Zo kan je binnen 1 minuut volledig de co-sleeper inklappen en in de reistas doen. Als je eenmaal weet hoe je dit het beste kan doen, kost het erg weinig moeite en is het alleen de poten uitklappen en het opbergvak vastklikken.
De Cozee co-sleeper heeft 6 verschillende standen waarop je de co-sleeper kan instellen. Hier zie je een overzicht van welke hoogtes van het ouderlijk matras horen bij de hoogtestanden.
- 1: 49-52cm
- 2: 52-55cm
- 3: 55-58cm
- 4: 58-61cm
- 5: 61-64cm
- 6: 64-67cm
Tutti Bambini Cozee
- Geschikt voor vrijwel elk bed
- Eenvoudig te monteren
- 6 hoogtestanden
- Max. hoogte geschikt voor 52-64cm matras
- Matras ook schuin te zetten
- Verschillende kleuren en varianten
- Score: 4.6 uit 5 sterren door 10+ reviews
Co-sleeper bevestigen aan boxspring
Vrijwel elke co-sleeper maakt gebruik van banden die je kan bevestigen aan het bed. Bij bedden die bijvoorbeeld een houten rand hebben is het makkelijk het aanschuifbedje aan het bed vast te maken. Maar voor een boxspring is het ook vrij eenvoudig om met deze banden de co-sleeper te bevestigen aan het ouderlijk bed. Dit hebben wij zelf ook ervaren omdat wij ook op een boxspring slapen.
De banden of riemen zijn lang genoeg om rond het matras te doen. Vaak zijn deze 4 meter of langer waardoor je genoeg lengte heeft om de banden rond het matras te wikkelen en zo de co-sleeper veilig vast kan maken. Zeker als je gebruikt maakt van 1 persoonsmatrassen op je boxspring is dit zeker geen probleem.
Daarnaast zijn er co-sleepers met een ander systeem om de co-sleeper vast te maken aan de boxspring. Bij de Baninni Elia hoef je alleen de band onder het matras te doen omdat je het uiteinde om de hoek van het matras vastmaakt zoals de foto hiernaast. Dit voorkomt dat de band los komt en ook heb je geen last van banden die rond het hele matras zitten.
Slaap je op een matrastopper dan zal je weinig voelen van de banden rond het matras. Heb je geen topper dan is wel de kans aanwezig dat je een beetje de banden van de co-sleeper voelt. Dit is wel een nadeel van het bevestigen van de co-sleeper aan een boxspring, of het matras eigenlijk dan.
Heb je een boxspring tot aan de grond?
Het is ook mogelijk dat je de vraag hebt hoe je het beste de co-sleeper kan bevestigen wanneer de boxspring tot aan de grond is. Dit hoeft ook geen probleem te vormen omdat hier elk model wel op aangepast is. Zo heb je modellen die poten hebben die meer naar beneden wijzen en niet veel breder zijn dan de co-sleeper zelf. Maar zijn er ook merken die een soort poot hebben in de vorm van een omgekeerde letter T.
Zo heeft de Chicco co-sleeper een ‘omgekeerde T-poot’ maar heeft het aan de voorkant deels inklapbare poten zodat je deze goed tegen het bed aan kan zetten. Ook zijn er merken zoals de Maxi Cosi co-sleeper die een speciale schuiffunctie hebben. Dit betekent dat je eerst het wiegje vastmaakt aan het bed en mocht er daarna nog een kier zitten tussen het wiegje en jouw matras dat je gebruik maakt van deze functie. Zo schuif je alleen het wiegje zelf nog naar voren tot tegen het matras om het veilig en stabiel te maken.
Heb je een hoge boxspring van 70cm+?
Niet iedereen houdt er rekening mee dat het matras ook wel een stuk hoger kan zijn dan de co-sleeper. Het is natuurlijk erg belangrijk vanwege veiligheidsredenen dat er weinig tot geen hoogteverschil zit tussen de co-sleeper en het matras zelf. Misschien heb je zelf al een hoge boxspring maar het kan ook zijn dat het bed op klossen komt te staan. Hierdoor kan de hoogte van het matras hoger zijn dan de maximale hoogte van de co-sleeper.
Let daarom altijd goed op wat de maximale hoogte is van het aanschuifbedje voordat je deze koopt. Het matrasje van de co-sleeper moet ongeveer even hoog zijn of iets lager (volgens officiële richtlijnen zelfs 12cm) omdat anders de baby in het ouderlijk bed zou kunnen rollen. Maar veel te laag is dan weer niet ideaal en kan ook onveilig zijn.
Is de hoogte van het matras van de boxspring hoger dan 75cm of 80cm, dan zijn er niet veel modellen die geschikt zijn. Wel is de luxe Bednest Co-sleeper 4 in 1 hiervoor geschikt met een maximale matrashoogte van 78cm. Alleen dit is één van de topmerken en hangt een prijskaartje aan.
Wat ook mogelijk in het geval van een hoge boxspring van 70cm of meer, dat je de co-sleeper zelf verhoogt. Gebruik een stevige verhoging waarop je het wiegje kan zetten zodat je het ook veilig en stabiel kan bevestigen. Zo kan je alsnog de matrassen ongeveer gelijk hebben met elkaar.
Volgens officiële richtlijnen moet er 12cm hoogteverschil zitten tussen het ouderlijk matras en het matras van de co-sleeper. Toch kiezen veel ouders ervoor om het op ongeveer dezelfde hoogte te houden. Bij verschillende modellen worden daarom de hoogtes weergegeven van de hoogte van het ouderlijk matras maar zijn dus de daadwerkelijk maten lager. Hou hier wel rekening mee voordat je een keuze maakt.
Bevestigen is geen probleem
De conclusie is dat het geen probleem is om de co-sleeper aan de boxspring te bevestigen. De lange banden of riemen zitten dus rond het matras en zorgen ervoor dat alles goed vast zit. Vaak zijn de banden bevestigt aan de kortere banden die vast zitten aan het aanschuifwiegje. Deze kan je ook losklikken zodat de riemen nog wel rond het matras van de boxspring zitten maar dat je het wiegje ook losstaand kan gebruiken.
Wanneer je het weer als co-sleeper wilt gebruiken is het alleen nog een kwestie van de banden weer aan elkaar klikken en kunnen je weer samen slapen. Overdag kan je het als vrijstaand wiegje gebruiken of zelfs het bedje meenemen naar een andere locatie. Het in elkaar zetten is bij veel modellen niet veel werk en kan al binnen een minuut gedaan worden.
Waar opletten bij het kopen?
Nu je weet dat je bijna elke co-sleeper aan een boxspring kan bevestigen is het ook nog goed om te kijken wat de andere verschillen zijn tussen de merken. Op het eerste oog lijken ze vaak op elkaar maar er zijn verschillende eigenschappen die het verschil in kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en de prijs maken.
Afmeting en hoogteverschil
We hebben het al een keer beschreven dat het belangrijk is dat je op de hoogtes let waarop je het bedje kan instellen. Het verschilt per merk en model in het aantal hoogtes dat je kan instellen. Zo heeft de Chicco Next2me Magic 11 hoogteverschillen dus passen vrijwel aan elke boxspring. Maar meestal is rond de 6 verschillende standen de standaard bij de co-sleepers.
Heb je een boxspring dat dicht is aan de onderkant en waar de poten niet onder kunnen. Kies dan voor een model dat naast instellen van de hoogte ook een functie heeft voor het naar voren schuiven. Of de poten moeten inklapbaar zijn zodat je het bedje zonder een spleet kan aanschuiven.
Doordat je de hoogtes kan wijzigen is het ook mogelijk om één kant een stukje lager te doen zodat de baby schuin komt te liggen. Dit is beter voor de spijsvertering en bij reflux of overmatig slijm. Vrijwel bij elke merk en model is het mogelijk om het matras half hellend te maken. Zorg wel dat de baby dan met de voetjes tegen de onderkant ligt anders kan de baby mogelijk naar beneden schuiven.
Gebruiksvriendelijk
Dit is een vrij breed begrip maar het is wel goed om er even bij stil te staan. Er zijn verschillende eigenschappen die de gebruiksvriendelijkheid kunnen verhogen en wat ook vaak een persoonlijke voorkeur is.
- Ga je regelmatig naar een andere locatie of bijvoorbeeld op reis, dan is het handig dat je een co-sleeper hebt die je makkelijk kan inklappen en weer kan uitklappen. Bij de Tutti Bambini Cozee co-sleeper kan je dit binnen een minuut doen en is daarom één van de makkelijkste mee te nemen bedjes. Bij de meeste aanschuifbedjes zit er al standaard een opbergtas bij wat je ook kan gebruiken als reistas.
- Als je het bedje wilt verplaatsen naar een andere kamer dan is het ook makkelijk als er wieltjes onder zitten. Een co-sleeper weegt al snel 10kg of meer en kan onhandig zijn om te verplaatsen naar een andere kamer als ze geen wieltjes hebben. Modellen van het merk Chicco hebben 2 of 4 wieltjes (met rem) waardoor je het makkelijk kan verplaatsen in de kamer als het in de weg staat of naar een andere kamer brengen. Zo kan je het overdag gebruiken als losstaande wieg en ’s avonds maak je de co-sleeper weer vast aan de boxspring.
- Een schommelstand om de baby weer in slaap te wiegen kan ook ideaal zijn. Bij sommige modellen is dit een standaard optie en kan je ervoor kiezen om het vast te zetten of te laten schommelen. Terwijl bij andere varianten je een soort boog onder de poten kan bevestigen waardoor je kan schommelen. Dit is vaak optioneel en moet je dan weer los aanschaffen.
- Wat wij zelf heel handig vonden was een opberg vak onder de co-sleeper. In deze ruimte onder het bedje kan je makkelijk dingen leggen die je vaak gebruikt zodat alles binnen handbereik ligt. Denk aan extra luiers, dekentjes of andere dingen. Deze kan je hier leggen en dan hoef je ’s nachts minder ver je bed uit.
Design en prijs
Het design kan ook een belangrijk onderdeel zijn voor sommige mensen. De kleuren en design moet wil bij het bed of in de slaapkamer passen. Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze.
Toch kunnen sommige designs ook een betere keuze zijn als co-sleeper. Standaard hebben de aanschuifbedjes aan één zijde netweefsel maar je kan ook voor een model kiezen die aan alle kanten netweefsel hebben. Dit is beter voor de luchtcirculatie maar het kan er ook voor zorgen dat het kindje beter ziet liggen vanuit het bed. Ga je voor een houten co-sleeper dan is dit natuurlijk niet aan de orde maar voor de andere bedjes kun je liever de voorkeur hebben voor een meer open ruimte voor de baby.
Veel extra functies en eigenschappen kunnen de prijs van een co-sleeper een stuk duurder maken. Vooraf zal je moeten overwegen welke eigenschap je zeker in het aanschuifbedje wilt hebben en of je de co-sleeper alleen vast aan de boxspring wilt hebben of dat je het ook nog vrijstaand wilt gebruiken. De prijs van een nieuwe co-sleeper is al snel tussen de 150 euro tot 350 euro, afhankelijk van het merk en extra functies. Wil je liever een luxe model goedkoper aanschaffen, dan kan je het overwegen om het tweedehands te kopen of eventueel te huren.
Waarom een co-sleeper gebruiken?
Samen slapen met de baby heeft een aantal voordelen en kan ook heel praktisch zijn. Zo heb je altijd zicht op de baby en als je nachtvoeding moet geven hoef je niet het bed te verlaten. Het voorkomt het langdurig huilen en kan je ook sneller troosten mocht dit nodig zijn.
Daarnaast verbetert de band tussen baby en ouders en voelt de baby zich ook veiliger waardoor het minder problemen heeft om naar bed te gaan. Zowel de nachtrust van de ouders en de baby zelf kan hierdoor flink bevorderen omdat je minder vaak en lang het bed uit hoeft en de baby is ook nog eens rustiger.
Tot welke leeftijd geschikt?
De meeste co-sleepers zijn geschikt vanaf de geboorte tot de baby 9kg weegt. Gemiddeld is dit rond de leeftijd van 6 maanden maar als de baby al zelfstandig rechtop kan zitten of pogingen doet om te zitten of staan dan is het zeker tijd om de co-sleeper van de boxspring te verwijderen en het bedje niet meer te gebruiken. Zo voorkom je onveilige situaties of dat de baby de boxspring in kan rollen.
Veelgestelde vragen:
Bij de aankoop van een aanschuifbedje worden er altijd twee banden geleverd. Met deze banden kan je de co-sleeper bevestigen aan boxspring door de banden rond het matras te doen. Deze zijn lang genoeg, meestal ruim 4 meter. Door het vast te maken aan het matras blijft ook de co-sleeper stabiel en stevig staan.
Ook voor een boxspring die gesloten is aan de onderkant is dit geen probleem voor de poten. Sommige merken hebben een schuiffunctie waarbij je het bedje naar voren schuiven om de eventuele spleet dicht te maken. Andere merken zoals Chicco hebben een deels inklapbare poten zodat je hier ook geen problemen mee heeft.
Heb je een hoge boxspring dan is verstandig om eerst goed te kijken naar de maximale hoogtes die de co-sleeper kan bereiken. Niet elk bedje is geschikt voor een boxspring van 70,75 of 80cm. Wij vermelden hier de maximale per product zodat je het zelf kan onderzoeken of het voor jouw boxspring geschikt is.
De officiële richtlijnen stellen voor dat de bedje lager is dan het ouderlijk bed. Als advies wordt altijd 12cm gegeven omdat anders de baby in het bed kan rollen. De afmetingen die de fabrikanten geven bij de producten zijn ook vaak gebaseerd op deze richtlijnen. Dit is wel iets om rekening mee te houden.
Veel aanschuifbedjes kun je ook los gebruiken. De lange riemen bevestig je rond het matras van de boxspring om daarna vast te maken aan de korte riemen die aan het bedje zitten. Wanneer je de co-sleeper van de boxspring wilt halen om vrijstaand te gebruiken, hoef je alleen de korte riemen los te maken. De meeste bedjes zijn dus meestal multifunctioneel maar mocht je het vaak verplaatsen dan zijn wieltjes onder de poten wel erg handig.