Dekbed wassen

We liggen elke nacht vele uren in bed. In die tijd verliezen we lichaamsvocht en laten we ook huidschilfers en haren achter. Wanneer je regelmatig het bed ontlucht en ook het dekbedovertrek wast wordt het dekbed zelf niet snel vies. Maar het is toch goed om af en toe het dekbed schoon te maken. Hier kun je meer lezen hoeveel graden, welk programma en of het materiaal van jouw dekbed geschikt is om te wassen.

Zelf het dekbed wassen?

Wil je zelf het dekbed wassen dan is dit mogelijk wanneer het niet te groot is. Al snel is een tweepersoonsdekbed te groot voor het wasmachine of je moet een 8kg wasmachine of meer hebben waar het misschien nog in past. Het ligt er natuurlijk wel aan welk materiaal het is maar eventueel is het ook mogelijk om dit te wassen in een bad. Wil je liever het wassen over laten aan een professioneel bedrijf dan kan dit ook een betere keuze zijn. Deze hebben meer ervaring in het wassen van dekbedden.

Op hoeveel graden?

Bekijk altijd eerst het waslabel mocht je dit nog hebben. Zo kunnen synthetische, katoenen of donzen dekbedden op 60 graden gewassen worden. Maar er zijn ook dekbedden van wol of zijde die je beter niet kan wassen omdat dit het materiaal kan aantasten. Mocht er toch vlekken zijn op het dekbed probeer dan alleen de vlekken te behandelen in plaats van heel het dekbed te wassen. Hoe je het beste een dekbed kan wassen per vulling staat ook hieronder wat uitgebreider beschreven.

  • Bamboe: Doe dit niet warmer dan 30 graden.
  • Dons: op 60 graden, tenzij het waslabel een andere temperatuur aangeeft.
  • Katoen: 60 graden, soms ook een andere temperatuur tot 90 graden.
  • Synthetisch: 60 graden
  • Wol: Is zelfreinigend, dus hoef je niet te wassen. Eventueel professioneel laten reinigen.
  • Zijde: Niet wassen, is onderhoudsvrij.

Hoe vaak wassen?

Een dekbed wassen doen de meeste mensen niet vaak. Dit hoeft ook niet regelmatig te doen als er genoeg gelucht word. Het is belangrijk om het dekbed te luchten zodat het lichaamsvocht goed uit het bed gaat. Ook zorgt dit ervoor dat het minder snel vies wordt en blijft alles goed fris. Het ontluchten kan je het beste elke morgen doen nadat je uit bed gaat. Doe ook regelmatig het bed verschonen en wekelijks het dekbedovertrek wassen. Zo wordt het dekbed ook minder snel vies.

Het beste is om zeker eens in de drie tot vijf jaar het dekbed te wassen. Afhankelijk van de vulling of je het kan wassen maar het is ook mogelijk om dit ook jaarlijks te doen. Dit hangt dus wel af van welke vulling het heeft want niet elk materiaal is geschikt om te wassen of kan het na een tijdje slijtage vertonen. Soms kan het ook gebeuren dat er toch een vlek op je bed komt dan kan je het dekbed wassen volgens de waslabel.

Heb je een bloedvlek gevonden op het dekbed? Lees hier meer over hoe je het beste bloed uit dekbed kan krijgen.

Welk programma?

Lees altijd eerst het wasvoorschrift voordat je een dekbed wilt wassen. Daarin staat of het materiaal geschikt is voor wassen en welke behandeling het nodig heeft. Indien het mogelijk is probeer dan een temperatuur van 60 graden of meer omdat bacteriën, schimmels en huisstofmijt dit niet overleven.

  • Wil je een donzen dekbed wassen dan kan je dit het beste doen op een wasprogramma voor fijne was of wol. Bekijk wel het waslabel hoeveel graden hiervoor geschikt is en gebruik een wasmiddel dat geschikt is voor dons of fijne was.
  • Misschien zie je nu het programma om wol te wassen. Maar dit is niet geschikt om een wollen dekbed te wassen. Het heeft een zelfreinigende werking en door het wassen kan het dekbed slijtage vertonen.
  • Een synthetisch dekbed wassen kan bijna altijd in het wasmachine. Bekijk het wasvoorschrift op wat de juiste temperatuur is en pas hier het programma op aan.

Dekbed wassen en drogen met tennisbal

Nadat je het dekbed gewassen hebt kun je bij een donzen of veren dekbed een tennisbal in de droger doen. Dit zorgt ervoor dat het dons of veren beter opgeklopt worden. In de wasmachine wordt de vulling vochtig waardoor het aan elkaar gaat ‘kleven’. Doordat je tennisballen in de droger doet blijft het dekbed goed opgeschud en luchtig. Bovendien droogt helpt het ook om het dekbed sneller te drogen.

Verschillende vullingen

Niet elke vulling van het dekbed kan je wassen en kunnen de wasvoorschriften voor elk soort weer anders zijn. Voor meer informatie over de specifieke vulling kun je hieronder meer lezen. Zo kan je altijd op de juiste manier het dekbed wassen zonder dat het problemen oplevert.

Donzen dekbed wassen

Eens in de 3 tot 5 jaar is het beter om ook dit dekbed te wassen. Een donzen dekbed wassen kan gewoon in de wasmachine op 60 graden mocht deze groot genoeg zijn. Tweepersoonsdekbed en voornamelijk de grotere maten passen meestal niet in de wasmachine maar kan je eventueel wel met de hand wassen. Zo kan je het dekbed wassen zonder wasmachine door het in een bad te doen met lauw tot warm water en een beetje wasmiddel dat hiervoor geschikt is. Daarna wrijf je het dekbed schoon of eventueel kan je er over lopen. Doe wel daarna het dekbed goed uitwassen zodat er geen zeep resten meer in het dekbed zijn. Natuurlijk kan je ook het dekbed professioneel laten reinigen mocht de wasmachine te klein zijn en je geen bad hebben.

Wollen dekbed wassen

Wol heeft een zelfreinigende eigenschap waardoor het schoon blijft en weinig last hebt van bacteriën. Ook kan het zijn dat jouw wollen dekbed wassen niet mogelijk is, lees eerst daarom altijd het wasvoorschrift. Mocht je het toch willen wassen dan kan je het beste de wollen dekbed naar een stomerij brengen die heeft ervaring om wol schoon te maken.

Om zelf een wollen dekbed te wassen is de kans dat je het niet goed doet groot. Zo zorgt te koud wassen ervoor dat het wol kan krimpen of dat het wol beschadigd word. Vanwege de zelfreinigende eigenschap is ontluchten voor het dekbed wel goed. Omdat wol ook de vocht doet afvoeren kan zonlicht een goede manier om het reinigingsproces te versterken. Heb je toch een vlek op je wollen dekbed, kies er dan voor om alleen de vlek te behandelen en niet het hele dekbed wassen. Of uiteraard door professioneel chemisch reinigen.

Synthetisch dekbed wassen

De meeste synthetische dekbedden kun je wassen in de wasmachine op 60 graden. Daarna kan je deze ook drogen in de droger. Voordat je het dekbed gaat wassen, bekijk altijd het wasvoorschrift omdat niet elk synthetisch dekbed op dezelfde graden gewassen kan worden. Was ook alleen wanneer het nodig is omdat elke wasbeurt ervoor zorgt dat het dekbed minder lang mee kan gaan.

Katoen dekbed wassen

In de wasmachine kan je goed een katoen dekbed wassen. Op het wasvoorschrift staat op hoeveel graden dit mag. Alleen een katoenen dekbed neemt vocht op tijdens het wassen is na een wasbeurt een stuk zwaarder en blijft het lang nat. Op een zonnige dag kan je het beste een katoenen dekbed wassen zodat het sneller kan drogen in de zon.

Bamboe dekbed wassen

Een dekbed met bamboe heeft een antibacteriële eigenschap en is wassen niet snel nodig. Mocht het toch nodig zijn om een bamboe dekbed te wassen dan kan je dit gewoon in de wasmachine doen. Daarna kan je het laten drogen in de droger. Elke dag goed luchten na het slapen en even opschudden kan ook al veel schelen. Zo blijft het bamboe dekbed hygiënisch en fris.

Zijde dekbed wassen

Een zijde dekbed is onderhoudsvrij en hoeft niet gewassen te worden. Af en toe laten luchten is genoeg omdat het anti allergisch is en geen stof aantrekt. Als je namelijk een zijde dekbed doet wassen krijg je slijtage van de zijden stof. Hierdoor is het beter om het niet te wassen, ook niet professioneel. Mocht er toch een vlek op komen probeer dit dan zonder te wassen eraf te krijgen met een vochtige doek. Misschien zijn er wel merken waarbij je wel zijde kan wassen maar dit zijn meestal geen 100% zijde vullingen en het is ook niet de bedoeling dat je deze dan regelmatig wast. Alleen in een uitzonderlijke situatie zou je deze dan hand kunnen wassen.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie