Dekbedovertrek wassen

Hoe kun je het beste een dekbedovertrek wassen? En is het beter om een nieuw overtrek voor gebruik eerst in de wasmachine stoppen? In dit artikel gaan we verder in op de verschillende materialen en wat de juiste manier is om goed te wassen.

Nieuw dekbedovertrek wassen

Je hebt net nieuw beddengoed gekocht en heeft nu de vraag of je een nieuw dekbedovertrek moet wassen voor gebruik? Het antwoord hierop is dat het beste is om nog voor gebruik een keer goed te wassen. Nieuw beddengoed kan nog een geur afgeven en wat is er nu lekkerder dan een fris ruikend dekbedovertrek op je bed? Het beddengoed is in de fabriek ook nog niet goed gewassen waardoor er nog veel kleurstoffen en restanten in kunnen zitten. Azijn kan hier ook helpen om het goed schoon te krijgen.

Het heeft ook nog een praktische functie om een nieuw dekbedovertrek te wassen voor gebruik. Het wassen zorgt er namelijk voor dat het vocht absorberende functie pas goed zal werken. Dit is wel nodig omdat wij tijdens de slaap veel lichaamsvocht verliezen. En een goed absorberende dekbedovertrek is wel gewenst om ervoor te zorgen dat het dekbed niet snel vies word. Een dekbed wassen is iets lastiger dan alleen het beddengoed.

Wassen met azijn

Wanneer je een nieuw dekbedovertrek wilt wassen kun je ook azijn toevoegen. In plaats van wasverzachter doe je dan een beetje azijn wat ervoor zorgt dat de kleurstoffen weg die er niet horen te zijn. Wanneer je donker beddengoed hebt is vaak het geval dat het wel tot 3 keer gewassen moet worden voordat je het gebruikt. Een scheutje azijn kan hiermee helpen en bovendien is dit ook beter voor het materiaal waardoor het beter vocht absorbeert. Bij een nieuw dekbedovertrek wassen kan azijn zeker helpen om een fris en schoon overtrek te krijgen.

Niet weken in water

Voor beddengoed met kleur is het ook belangrijk dat je dit niet doet weken. Zeker wanneer een dekbedovertrek nieuw kan je dit beter wassen dan weken. Anders is kan de kleurstof makkelijk verspreiden en ook de andere viezigheid of resten die zich op het overtrek bevinden. Dus heb je beddengoed met een kleur, een paar keer goed spoelen en wassen is de manier om het schoon in gebruik te nemen.

Hoe een dekbedovertrek wassen?

Op hoeveel graden kan je het wassen? Of wat is de beste manier om dit te doen? Misschien heb je nog meer vragen maar hieronder kun je meer informatie en tips lezen over hoe je het beste een dekbedovertrek kan wassen.

Op hoeveel graden dekbedovertrek wassen?

Het is altijd goed om eerst het wasvoorschrift te lezen om te zien hoeveel graden het gewassen kan worden. Maar wanneer je een dekbedovertrek op 60 graden kan wassen zullen hier de schimmels, huisstofmijt en bacteriën niet overleven. Deze temperatuur is ook gebruikelijk om te wassen maar dit is niet altijd mogelijk. Bij sommige overtrekken is ook tot 90 graden een optie om te wassen.

Zo kun je beter donkere kleuren op maximaal 40 graden wassen en voor gebruik eerst een paar keer een lang programma gebruiken zodat alle kleurstof uit de stof gewassen is. Voeg ook geen ander beddengoed of handdoeken toe zodat het dekbedovertrek niet snel zal slijten.

Binnenstebuiten

Een dekbedovertrek kan je ook het beste binnenstebuiten wassen. Zeker wanneer het van flanel of satijn is. Zo blijft de stof het langst mooi en voorkom je slijtage en vaal worden van de buitenstof.

Wanneer je de wasmachine niet te vol doet zorgt het juiste programma ervoor dat er ook weinig kreuken op het dekbedovertrek zitten. En zo weet je ook zeker dat alles goed gewassen wordt omdat anders de trommel te vol kan zitten. Eén tweepersoons overtrek is voldoende of twee losse overtrekken kunnen samen. Of eventueel een hoeslaken samen met een dekbedovertrek.

Welk wasprogramma?

Om een dekbedovertrek te wassen is het programma ook van belang tot een goed resultaat. Je wilt natuurlijk geen slijtage aan het beddengoed. Ook minder kreuken zou wel ideaal zijn. Gebruik daarom een kreukherstellend wasprogramma of een programma voor fijne was. Dit kan een hoop schelen en is het niet altijd nodig om een heel overtrek te strijken.

Gebruik ook geen wasverzachter omdat dit afstotend tegen vuil werkt. Je wilt het bed natuurlijk zo fris en schoon mogelijk houden en dan is een wasverzachter niet het juiste middel om je beddengoed mee te wassen.

Heb je een bloedvlek gevonden op het dekbedovertrek? Lees meer over hoe je bloed uit dekbedovertrek kan krijgen.

Dekbedovertrek materiaal

Het materiaal waarvan het dekbedovertrek is ook bepalend op welke manier je het beste kan wassen. Hieronder staat alles beschreven hoe je een katoenen, flanellen, satijnen of ander overtrek fris en schoon kan krijgen.

Katoen

Een katoenen dekbedovertrek wassen wordt meestal gedaan op 60 graden. Dit zorgt ervoor dat de schimmels en bacteriën dood gaan zonder dat het overtrek gaat krimpen. Katoen kan ook soms op 90 graden gewassen worden, dit zou het zo schoon mogelijk krijgen. Maar lees eerst altijd het waslabel of dit mogelijk is. Je kunt het daarna aan een lijn ophangen om te drogen. Wil je toch liever een droger gebruiken, dan is een lage temperatuur wel een vereiste en ook een functie die kreuken tegengaat.

Flanel

Een flanellen dekbedovertrek wassen meestal van 100% katoen gemaakt waardoor het ook op dezelfde manier gewassen kan worden. Je kunt het binnenstebuiten wassen zodat de stof en de kleur mooi blijft. Het flanellen dekbedovertrek kan je wassen op maximaal 60 graden en kan je meestal drogen in de droger. Dit kan wel kreukels veroorzaken en daarom is het beter om het hangend te laten drogen in plaats van de droger. Heb je een donkere flanellen dekbedovertrek dan kan je de eerste paar keer beter langer laten wassen. Zo spoel je de kleurstoffen weg en gebruik ook niet teveel wasmiddel wat witte strepen kan veroorzaken.

Satijn

Een katoen satijnen dekbedovertrek wassen is ook mogelijk in de wasmachine. Volg wel de wasvoorschriften die hierbij horen en was het maximaal op 40 graden. Vergeet niet om het binnenstebuiten te wassen om langer te genieten van deze mooie stof. Gebruik ook een kreukherstellend wasprogramma omdat er anders teveel kreuken in de stof komen en het is niet goed om satijn te strijken.

Linnen

Om een linnen dekbedovertrek te wassen kan je dit het beste op een lage temperatuur van 30 of 40 graden doen. Heb je net een nieuw overtrek gekocht? Doe het dan eerst een paar keer goed uitwassen op 30 graden zodat alle losse vezels verwijderd zijn. Bekijk daarna even de filter van de wasmachine mocht dit nodig zijn. Het is ook beter om linnen beddengoed apart te wassen dan samen met een ander materiaal. Om te drogen kan je het aan een lijn ophangen want een droger kan zorgen voor slijtage.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie