Feng Shui slaapkamer

Een groot gedeelte van de dag besteden we in de slaapkamer. Een plaats van rust, romantiek en ontspanning en niets anders. De Feng Shui in slaapkamer optimaal benutten bevordert de positieve energie en slaap en zorgt ervoor dat de nachtrust niet verstoord wordt. Tips en regels die de voordelen van Feng Shui bevorderen lees je hier.

Wat is Feng Shui?

Meer dan 4000 jaar geleden begonnen ze in het oude China al mee om gebouwen en kamers op een bepaalde manier in te richten. Dit gaf positieve energie en mensen voelden zich beter met deze inrichting die gericht is op gevoel van harmonie en balans.

De betekenis van Feng Shui is wind en water. Met wind wordt onze adem bedoelt en onze lichamen bestaan voor een groot deel uit water. Deze twee elementen zijn dus cruciaal voor ons leven, vandaar ook Feng Shui. Wanneer deze elementen vrij kunnen chi stromen door de gebouwen en kamers combineert het tot positieve energie. Mochten ze geblokkeerd worden door een slechte indeling, dan kan het juist de negatieve energie de overhand nemen.

Wat houdt Feng Shui in de slaapkamer in?

Feng Shui in de slaapkamer heeft dus betrekking tot de optimale inrichting van de slaapkamer. De omgeving moet zo worden ingericht dat het een optimaal effect heeft op jouw welzijn en een goede nachtrust. De slaapkamer moet de slaap kunnen bevorderen en je een prettig gevoel geven. Er zijn verschillende regels waaruit je meer informatie kan halen maar in dit artikelen gaan we meer de praktische kant van Feng Shui in slaapkamer behandelen.

Feng Shui bed

Een aantal regels en informatie van Feng Shui heeft betrekking op het bed. Dit is een belangrijk onderdeel voor onze nachtrust en hoort op de juiste manier in de slaapkamer te plaatsen.

Deur zichtbaar vanuit bed

De positie van het bed is een belangrijke regel voor Feng Shui in de slaapkamer. Het bed moet zo geplaatst worden dat de slaapkamerdeur zichtbaar is vanuit het bed. Meestal moet hiervoor het bed recht tegenover de deur geplaatst worden. Het idee hierachter is dat je zo de toegang van de slaapkamer makkelijker in de gaten kan houden. Op deze manier voel jij je veiliger waardoor je eerder ontspannen bent.

Maar niet altijd is recht tegenover de deuropening mogelijk. Er wordt ook vaak gebruik gemaakt van de ‘Commanding Position’ van het Feng Shui bed. Dit houdt in dat het haaks op de deuropening staat dus dat het vanaf de zijkant de deur te zien is. Doe dit wel alleen als je er mentaal geen last van ervaart. Want het is de bedoeling om een rustig gevoel te bevorderen waardoor het lichaam minder belasting heeft.

Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je ontspannen bent. Op deze manier zal je sneller in slaap vallen en ook een betere diepere slaap hebben. Wanneer het niet mogelijk is om het bed op een positie te plaatsen dat de deur te zien is, kun je ook gebruik maken van de spiegel. Die spiegel moet je dan zo plaatsen dat je de deur goed kan zien.

Goede positie en stevig hoofdeinde

Verder is het belangrijk bij het bed dat je via beide kanten kan instappen. Enkel het hoofdeinde mag tegen de muur geplaatst worden. Het beste is dan om het bed in het midden van de muur te plaatsen. Dit geeft de slaapkamer meer balans. Zorg er daarbij voor dat het bed nooit voor een raam of deur wordt geplaatst. Dit geldt ook voor Feng Shui in kleine slaapkamers waar de ruimte beperkt is.

Wanneer je op de zolder slaapt of een slaapkamer heeft met balken op het dak kan er ook druk ontstaan op het lichaam en in de kamer. De middenbalk die er soms op zolders zijn zorgt ervoor dat de positieve energie niet goed kan stromen. Hetzelfde geldt ook voor plafondventilators die beter verwijdert kunnen worden. Als alternatief kun je dan wel een staande ventilator gebruiken die past bij de slaapkamer.

Het hoofdeinde van het bed speelt ook een grote rol bij Feng Shui in slaapkamer. Het beste is een stevig hoofdeinde wat uit één geheel bestaat. Dus geen open ruimtes, spijlen of andere vormen waar iets kan doordringen of verbergen. Bovendien moet de kleur en stijl ook passen met het dekbed en laken om Feng Shui bed te bevorderen.

Bewaar geen spullen onder het bed

Sommige bedden hebben ruimtes waar er plaats is om dingen op te bergen. Dit kan verleidelijk zijn, zeker bij een kleine slaapkamer of huis. Maar bij het bed Feng Shui houden hoort ook dat wind en lucht onder het bed te laten stromen. Bovendien kan het ook rommelig eruit zien wat ook niet gunstig is.

Leestip!

De positieve kracht van Feng Shui

Dit is een must-have voor iedereen die meer wilt weten over de kracht van Feng Shui. Dankzij tips en alle praktische adviezen en ideeën zorgt dit voor een budgetvriendelijke manier om de energiestroom in je woning verbeteren.

Zoekt u meer informatie over slaapkamer, woonkamer of een andere kamer? De schrijver heeft meer dan 30 jaren ervaring met Feng Shui.

Feng Shui slaapkamer inrichting

Om snel ontspanning, rust en harmonie te krijgen is een Feng Shui slaapkamer inrichting belangrijk. Hierbij moet je opletten waar je het bed of ander meubelstuk plaatst en speelt symmetrie een grote rol.

Symmetrie van meubels

Het is ook belangrijk om goed na te denken over de meubels die je in een slaapkamer plaatst. Het is belangrijk om de juiste meubels in de slaapkamer te plaatsen. Maar het kan op een gegeven moment ook te veel worden. Er moet een goede balans gevonden worden tussen de meubels die je nodig hebt en de extra onnodige meubels.

Bij het plaatsen van meubels in een slaapkamer is het belangrijk dat er zo veel mogelijk aandacht wordt besteed aan symmetrie. Dit betekent dat alles wat je aan de ene kant van de kamer doet ook aan de andere kant van de kamer gebeurt. Zet je aan de ene kant van het bed een nachtkastje, zorg er dan voor dat hetzelfde nachtkastje ook aan de andere kant van het bed staat.

Multifunctionele slaapkamer

Qua meubels die niet in de slaapkamer geplaatst kunnen worden is het belangrijk dat er geen meubels worden geplaatst die een rommelige uitstraling hebben. Denk bijvoorbeeld aan een boekenkast of een bureau. Het is ook niet de bedoeling bij Feng Shui dat de slaapkamer multifunctioneel is dus ook gebruikt wordt als een kantoorruimte of hobby kamer. Het moet gerelateerd blijven aan slapen.

Door er veel spullen in de slaapkamer te plaatsen komt het er al gauw rommelig uit te zien. Het is beter om in een aparte kamer waar je deze meubels te plaatsen zodat je de werkplek en de slaapplek goed van elkaar kan scheiden. Ook legplanken en kastjes kunnen beter niet in de kamer geplaatst worden, en vooral niet boven het bed. Een Feng Shui slaapkamer met minimalisme geeft meer ontspanning en minder afleiding.

Vermijdt meubels met hoeken

Meubels met scherpe hoeken kan ook voor verstoorde stroming van de energie zorgen. Dit hoeft niet voor iedereen storend te zijn maar meubels met ronde hoeken zijn meer Feng Shui. Heb je wel scherpe hoeken, laat deze dan niet richting het bed wijzen! Maar dit is deels ook persoonlijke voorkeur wat jouw geest meer ontspannend en rustig vindt. Een tafeltje kan bijvoorbeeld wel vierkant zijn maar de hoeken moeten dan afgerond zijn.

Feng Shui bed
Symmetrie rond het bed in de slaapkamer is belangrijk.

Natuurlijk licht is belangrijk

Het licht van de zon en maan zijn versterkers van de Feng Shui energie. Natuurlijk licht heeft veel effect op het lichaam en helpt het slaapcyclus, circadiaans ritme en invloed op melatonine productie. Dit alles is van belang voor het energielevel overdag en moet zeker niet onderschat worden.

De beste plaats van het raam is aan de zijkant van het bed. Achter het bed is er geen voordeel maar ook aan het voeteinde is het niet gunstig omdat er dan juist te veel licht in je ogen schijnt. Het raam moet ook niet volledig bedekt worden door een rolluik of een gordijn wat zorgt voor pure duisternis. Als je het raam op een kiertje wilt zetten is het ook goed dat er frisse lucht in de kamer komt, dit bevordert de slaap.

Feng Shui kleuren in slaapkamer

Kleuren en materialen geven een grote bijdrage aan de sfeer van een kamer. De kleuren moeten ervoor zorgen dat de sfeer zo rustgevend mogelijk is. Om dit te krijgen is het belangrijk om rustgevende en natuurlijke, sobere tinten te geven aan de slaapkamer. Dit zijn kleurtinten die je ook terug zie in de natuur. Vermijdt felle kleuren of verschillende combinaties die de rust kunnen verstoren.

Muren kun je bijvoorbeeld in een neutrale witte kleur houden. Niet fel wit omdat dit ’s nachts ook voor verstoring kan zorgen maar bijvoorbeeld een lichtgrijs tintje. Waar de meeste kleuren toegepast kunnen worden zijn het beddengoed en de gordijnen. De kleuren die je kiest hangen eigenlijk af van jouw eigen voorkeuren. Zo kun bijvoorbeeld kiezen voor meer rustige kleuren als mintgroen of helderblauw.

Feng Shui kleuren kan je terugvinden bij de 5 elementen van de natuur: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Elk element heeft specifieke kleuren die hierbij horen namelijk:

  • Hout: Bruin of groen
  • Vuur: Rood
  • Aarde: Geel
  • Metaal: Wit, Beige of zilver
  • Water: Donkerblauw of zwart

Decoraties en Feng Shui

Eerder werd al verteld dat het belangrijk is om je te beperken tot de nodige meubelen. Maar decoratie in de slaapkamer plaatsen is zeker niet verboden. Het is wel belangrijk dat de decoratie de slaap niet verstoort. Zorg er dus voor dat de decoraties niet te afleidend zijn en een neutrale energie vrijgeven. Voor decoratie is het belangrijk dat je vooral ronde vormen gebruikt. Dit heeft namelijk invloed op een betere energiedoorstroming.

Kies de juiste gordijnen

’s Nachts hoort het in de slaapkamer donker te zijn zodat er geen last is van lichten buitenaf. Maar dit betekent niet dat er volledige verduistering hoort te zijn. Een beetje maanlicht is altijd positief maar het gaat om dat andere lichten zoals straatlantaarns of auto’s niet direct de slaapkamer in schijnen.

Gordijnen moeten dik genoeg zijn om het meeste licht te blokkeren maar ze moeten ’s morgen nog wel zonlicht binnen laten. Zo word je op de natuurlijke manier wakker en geeft het positieve energie.

Maak ook een weloverwogen keuze van de kleur van gordijnen. De Feng Shui kleuren zijn hierboven te vinden maar omdat gordijnen ook goed opvallen is het beter om geen prikkelende kleuren of juist te donkere kleuren hebben. Een neutrale, rustige kleur maar niet dezelfde als bijvoorbeeld de muren. Het mag dan ook een tintje donkerder of lichter zijn.

Geen elektronische apparaten in slaapkamer

Buitenom verlichting is het beste om elektronische apparaten in een Feng Shui slaapkamer te vermijden. Elektronica kan licht veroorzaken en zenden velden uit die de stroming van positieve energie kunnen verstoren.

Bijvoorbeeld een elektronische slaapwekker heeft lichtgevende cijfers waardoor de slaapkamer ook niet optimale duisternis heeft. Ook een TV of telefoon heeft blauw licht wat ook de nachtrust kan verstoren.

Laat de slaapkamer alleen waarvoor het bedoelt is, namelijk slapen.

Feng Shui
Elektronische apparaten kunnen de rust verstoren.

Planten, spiegels en schilderijen

Misschien heb je nu wel planten in de slaapkamer om juist de energie in balans te krijgen. Maar in een Feng Shui slaapkamer zijn planten niet aanwezig door eigenlijk twee redenen. Planten zorgen voor een actieve stroom naar boven waardoor de energie naar het plafond gaat in plaats van beneden waar je slaapt. En ten tweede is het moeilijk om het symmetrisch te houden.

Als er in de buurt van het Feng Shui bed een grote spiegel is aan de muur of plafond zorgt dit voor balans verstoring. Visueel lijkt de kamer groter en breder waardoor het leidt tot te veel beweging in de slaapkamer en juist geen rust. Indien mogelijk is het beter om deze grote spiegels te verwijderen.

Bij een Feng Shui slaapkamer inrichting hoort er ook rekening gehouden worden met kunst of schilderijen. Dit moet wel rustgevend zijn en ook de kleuren en vormen moeten niet voor spanning zorgen. Dit is ook het eerste wat je ziet zodra je de volgende morgen wakker wordt. Is er maar één schilderij of kunstwerk in de Feng Shui slaapkamer, hang dit dan aan de muur bij het voeteinde van het bed. Boven het hoofdeinde kan wel iets geplaatst worden wanneer er meerdere stukken in de kamer bevinden.

Geurkaarsen of wierook

De geur die geurkaarsen of wierook verspreiden versterken de positieve energie en maakt het lichaam meer ontspannen. Bovendien verbergen ze juist ook nare geurtjes die in het huis hangen of van buitenaf komen. Het zorgt tot een verfrissing van de lucht waardoor de nachtrust kan verbeteren. Ook kunnen sommige soorten kaarsen juist voor romantiek of kalmte zorgen wat ook goed bij een slaapkamer hoort.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie