Fruit eten in de avond en voor slapen gaan

’s Avonds krijg je soms een hongergevoel en trek in een snack. Is fruit een goede snack in de avond? En wat heeft het voor invloed op onze slaap? Kan je er beter van slapen of is het juist slecht om fruit te eten in de avond? In dit artikel gaan we hier verder op in en hopen zo de antwoorden te geven.

Fruit eten in de avond

Wanneer je het aan verschillende mensen vraagt dan is de kans groot dat de meningen verschillen. De één kan zeggen dat fruit eten in de avond niet goed is omdat er teveel suikers in zitten. En het onverstandig is dat je voor het slapen gaan nog iets eet. Terwijl de ander zegt dat fruit gezond is en ook goed zou kunnen zijn voor slapen. Dit geldt ook voor experts die verschillen in meningen.

Allebei de meningen kunnen wel juist zijn omdat het inderdaad niet altijd goed is om voor het slapen nog iets te eten. Maar fruit kan wel degelijk gezond zijn en wanneer je last hebt van een hongergevoel dan is fruit altijd beter dan een gemiddelde andere snack. Die zijn meestal bewerkt en hebben toevoegingen die zowel voor het lichaam en de nachtrust niet bevorderlijk zijn.

Kiwi en slapen voordelen
Kiwi kan zorgen voor beter slapen.

Wat wel bewezen is in verschillende onderzoeken is dat fruit een aantal voedingsstoffen kunnen bevatten die een gunstige werking hebben op de slaap. Dit staat ook per fruitsoort aangegeven in dit artikel en wanneer je met mate eet dan kan dit zeker een positief effect geven.

Samenvatting: Wanneer je fruit wil eten in de avond dan is dit zeker goed. Het is gezonder dan de meeste andere snacks en bovendien helpt het lichaam te ontspannen en zorgt het voor een betere nachtrust. Maar met alle voeding en fruit geldt dat je dit met mate moet eten.

Fruit voor het slapen

Fruit eten voor het slapen gaan kan zorgen voor een betere nachtrust. Veel fruitsoorten bevatten namelijk magnesium, melatonine, serotonine en antioxidanten dat allemaal stoffen zijn die bevorderlijk zijn voor de slaap. Dit is natuurlijk per fruitsoort weer anders daarom hebben we het fruit apart uitgelicht met informatie met betrekking tot slapen.

Wanneer je fruit eet voor het slapen dan kan het ervoor zorgen dat je makkelijk in slaap valt maar ook de kwaliteit van de slaap gaat naar boven. Dit zorgt ook weer dat je de volgende morgen uitgerust wakker word. Zo is dit van invloed op de gehele slaapcyclus. Maar buitenom slapen heeft fruit nog veel meer voordelen.

Voor de duidelijkheid gaat het in dit artikel wel over vers fruit. Want wanneer je gedroogd fruit hebt dan kunnen deze een stuk minder stoffen bevatten. En soms zitten er helemaal geen voedingsstoffen zoals melatonine in gedroogd fruit. Vers fruit voor het slapen gaan kan voor een betere nachtrust zorgen. Gedroogd of uit een blik kan weer een ander resultaat geven en daar zijn minder onderzoeken naar gedaan.

Welk fruit eten voor het slapen gaan?

Elk fruitsoort heeft zo zijn ingrediënten en voedingsstoffen. Daarom kan het verschillen wat de resultaten zijn op onze nachtrust. Hier vind je een overzicht per fruitsoort en een korte uitleg welke werking het heeft op slapen.

Fruit bevat een aantal voedingsstoffen die gunstig zijn voor het slapen. Voornamelijk gaat dit over magnesium, melatonine, serotonine en antioxidanten. Het kan soms een beetje verwarrend zijn met verschillende namen. Deze stoffen hebben allemaal in het gemeen dat ze van invloed zijn op onze slaapcyclus.

Aardbeien

Een portie aardbeien voor het slapen is goed voor de kwaliteit van de slaap. Aardbeien bevatten namelijk vitamines, antioxidanten en ook melatonine. Deze combinatie zorgt ervoor dat dit ook een positief effect op slapen. Ze zijn ook nog eens erg lekker maar het is niet de bedoeling dat je een flinke hoeveelheid eet.

Zoals voor elk fruitsoort moet je het met mate eten. Als je dit ook laat in de avond doet dan kan het ook voor een onrustig slaap zorgen. Dus eet bij voorkeur aardbeien vroeg in de avond. Zo krijg je wel de effecten voor het slapen maar is het ook beter voor de spijsvertering.

Aardbeien in de avond
Aardbeien bevatten veel vitamines en melatonine voor een goede slaap.

Ananas

Als je ananas wilt eten voor het slapen dan is dit zeker een geschikt fruit. Wanneer je dit in de avond eet dan zorgt de ananas ervoor dat het melatonine niveau flink stijgt. Hierdoor is er minder last van slapeloosheid. Het lichaam kan beter rusten en ontspannen en de kwaliteit van de slaap gaat naar boven.

Dit onderzoek gaf als resultaat dat door ananas voor slapen eten het melatonine niveau flink steeg. Bij de personen die ananas aten was er een stijging van maar liefst 266%.

Bij bananen was dit 180% en sinaasappels was het ‘slechts’ 47%. Hieruit blijkt dat ananas zeker een fruit is die goed kan zijn voor het slapen en kan je gerust in de avond eten.

Ananas eten in de avond
Ananas eten zorgt voor stijging van melatonine.

Ananas wordt ook regelmatig gebruikt wanneer men last heeft van een jetlag. En het kan ook helpen bij buikproblemen omdat het goed is voor de spijsvertering. Hierdoor is het mogelijk dat je ook minder onrustig slaapt wat weer zorgt voor een betere nachtrust.

Appel

Appels kunnen het tryptofaan niveau verhogen. Hierdoor neemt de productie van melatonine en serotonine toe. Deze reguleren het hele slaapcyclus. En daardoor hebben ze ook een positieve invloed op de slaap. Je kan appels eten in de avond maar er zijn natuurlijk verschillende soorten waarbij het melatoninegehalte kan variëren.

Wanneer je een appel wilt eten voor het slapen gaan om de nachtrust te bevorderen is dit wel mogelijk maar de beperkte werking hebben. Omdat het melatoninegehalte kan verschillen is het mogelijk dat er in het algemeen minder slaapverwekkende voedingsstoffen bevatten dan ander soort fruit.

Mocht je fruit eten voor het slapen dan is het beter om een ander soort te kiezen zoals een banaan of een kiwi.

Wist je dat het azijn van gefermenteerde appels ook gebruikt voor het slapen? Zo kan je appelazijn drinken voor het slapen gaan om ook een betere nachtrust te krijgen.

Appel voor het slapen afvallen
Appels hebben minder slaapverwekkende voedingsstoffen.

Avocado

In verschillende artikelen lees je regelmatig dat een avocado voor het slapen ook goed is. Dit komt omdat het rijk is aan magnesium. Dit is misschien wel de meest bekende stof wat slapen bevordert. Mocht je slaapmiddelen of supplementen gebruiken of willen kopen, dan wordt er vaak ook magnesium gelinkt aan een betere nachtrust.

Maar het is altijd beter om slapeloosheid of slecht slapen te verbeteren met natuurlijke middelen. Een avocado zou zeker hiermee kunnen helpen. Want meer magnesium betekend dat het lichaam beter kan ontspannen. En lig je minder lang wakker en slaap je dieper en rustiger. Dit heeft als resultaat dat je de volgende morgen uitgerust wakker word.

Avocado in de avond
Avocado is rijk aan magnesium.

Banaan

Bananen hebben een positief effect op onze slaap. Ze bevatten veel magnesium en ook het stofje tryptofaan wat in ons lichaam dus wordt omgezet naar serotonine. Die heeft weer invloed op het reguleren van het gehele slaapcyclus. De kwaliteit en lengte van de slaap neemt toe wanneer het gehalte van deze stoffen hoog is.

We hebben een speciaal een andere blog gemaakt hierover omdat het een langere uitleg nodig heeft. Dit is zeker een aanrader om te lezen: Banaan eten voor het slapen?

Kersen

Als je op zoek bent naar een natuurlijke voedselbron die rijk is aan melatonine dan is kersen zeker geschikt. Kersen en slapen is een goede combinatie omdat het veel melatonine bevat waardoor je beter kan slapen.

Ze zijn misschien niet een heel jaar verkrijgbaar. Maar wanneer de mogelijkheid er is en je slaapt slecht dan is kersen zeker de moeite waard. Eet een portie kersen in de avond en dit kan leiden tot sneller in slaapvallen tot een langere slaaptijd.

Nog wel een tip: Zure kersen hebben in het algemeen een hoger gehalte melatonine dan zoete kersen.

Kersen voor het slapen
Kersen en slapen zijn een goede combinatie.

Kiwi

Dit is misschien één van de beste fruitsoorten om in de avond te eten. Kiwi’s zijn laag in calorieën maar bevatten wel veel vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Het maakt niet uit welk moment van de dag je het eet maar dit fruitsoort in je dieet toepassen is altijd goed.

Hier zijn ook al veel studies en onderzoeken naar geweest. En deze hebben bewezen dat het een goede werking heeft op onze slaap. Vanwege een hoog gehalte serotonine en antioxiderende eigenschappen ondersteunt dit de hele slaapcyclus.

Ook hierover hebben we een speciale blog geschreven. Dit kan je vinden op: Kiwi voor het slapen.

Mandarijn

Meestal zijn ze het hele jaar verkrijgbaar. En een mandarijn eten voor het slapen kan zeker gezond zijn. Evenals sinaasappels hebben mandarijnen ook veel vitamines, mineralen en antioxidanten die de nachtrust ondersteunen. Dit maakt het een gezonde en goede keuze om de nachtrust te verbeteren.

Peer

Over peren is er niet veel informatie te vinden. Dit komt omdat er nog weinig onderzoeken zijn geweest wat de invloed is op onze slaap. Maar mocht je willen weten of het goed is om een peer te eten voor het slapen dan is niet slecht voor de nachtrust. Het heeft ook vezels wat ook bevorderlijk kan zijn voor de nachtrust.

Bovendien is een peer of ander fruitsoort altijd goed om als snack te eten. Je kan fruit eten in de avond wanneer je een hongergevoel krijgt want dat is altijd een betere keuze dan een meer ongezonde snack.

Peer eten in de avond
Peren eten als snack is gezond.

Sinaasappel

Een sinaasappel eten is altijd gezond want het is rijk aan vitamines en mineralen. Deze ondersteunen ook de slaap en verminderen ook angst, depressie en hebben invloed op de stemming. De stoffen die gunstig zijn voor de slaap hebben ook invloed op onze stemming.

Het heeft ook mee te maken dat de nachtrust ook beter is. Het lichaam is dan minder vermoeid en in combinatie met stoffen die het lichaam kalmeren ontstaat er minder stress waardoor ook er ook een vermindering is in angst en depressie.

Een sinaasappel eten voor het slapen kan hieraan bijdragen. Het ondersteunt het proces van serotonine en andere stoffen en zorgt het voor een hoger niveau aan melatonine. Zoals je bij de andere fruitsoorten hebt kunnen lezen, zijn deze stoffen erg gunstig op onze nachtrust.

Eet gerust dus een sinaasappel in de avond maar doe dit wel een tijdje voordat je gaat slapen. Zo kan het lichaam de stoffen goed verwerken.

Sinaasappel voor het slapen gaan
Mandarijnen en sinaasappels zijn gunstig voor het lichaam.

Watermeloen

Een watermeloen bestaat voornamelijk uit water en suiker maar het heeft ook vitamines waaronder vitamine B6. Deze vitamine zorgt ook voor een hogere productie van serotonine. Een watermeloen eten in de avond heeft daardoor ook een positief effect op de slaap.

Maar hou het wel bij een paar stukjes omdat het lijkt of het alleen uit water bestaat. Je kan hierdoor makkelijk best wat watermeloen eten maar hierdoor krijg je ook veel suikers binnen.

Mocht je in de avond een hongergevoel krijgen, dan zijn een paar stukjes watermeloen voldoende. Of eventueel een ander soort fruit wat goed is voor het slapen.

Watermeloen eten voor het slapen
Watermeloen eten in de avond met mate kan gezond zijn.

Fruit voor slapen en afvallen

Kan je afvallen wanneer je fruit eet voor het slapen? Dit is een vraag die regelmatig gesteld word. Fruit kan goed zijn voor de spijsvertering maar dit wilt niet zeggen dat het goed werkt voor het afvallen.

Fruit is zeker gezond en kan de slaap goed ondersteunen. Maar het is niet de bedoeling dat je elke keer extra fruit gaat nemen voordat je gaat slapen. Want als je dit normaal nooit zou eten dan zijn dit ook extra calorieën. Een gemiddelde grootte banaan heeft ruim 100 calorieën en als je dit 7x per week zou doen dan heb je meer dan 700 extra calorieën.

Wil je wel beter slapen door fruit? Pas dan je dieet aan, en probeer het fruit als vervanging te doen. Of misschien eet je elke middag wel een stuk fruit en verschuif je dit naar vroeg in de avond? Zo blijf je wel ongeveer dezelfde calorieën eten die je nodig hebt en profiteer je toch van de werking op de slaap.

Kortom, wil je afvallen dan kan dat zeker met fruit omdat dit een stuk gezonder is dan een gemiddelde andere snack. Maar wanneer je dit vlak voordat je gaat slapen eet, dan kan het lichaam niet altijd goed verwerken. Doe het daarom zeker een paar uur van te voren en vroeg in de avond.

Tijdens de slaap heeft het lichaam de neiging om de stofwisseling af te nemen. Maar nog steeds verbrand het lichaam veel calorieën want het lichaam moet draaiende blijven.

Krijg je een hongergevoel in de avond? En wil je een stuk fruit eten, kies dan voor een banaan of kiwi. Kiwi heeft weinig calorieën en erg gezond en kan helpen met afvallen. En de nachtrust wordt hierdoor ook beter. Een banaan heeft veel vezels en hierdoor voel je snel voller. Een tomatensap voor het slapen zou misschien wel meer effect hebben op het afvallen want het bevat stoffen die invloed hebben op de vetafbreking en stofwisseling.


Om onze artikelen te onderbouwen gebruiken wij wetenschappelijke studies of andere kwalitatieve bronnen. Hiermee maken wij ons artikel zo goed en compleet mogelijk waardoor je altijd goede informatie leest.

Bronnen:

https://food.ndtv.com/food-drinks/eating-fruits-before-bed-safe-or-not-1749297
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23252791/

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie