Gemberthee voor het slapen gaan

Steeds meer mensen gaan de voordelen van gember zien. Het is erg gezond en kan je in verschillende manieren bereiden. Zo kan je ook kiezen voor gemberthee voor het slapen gaan. Hierdoor raakt het lichaam meer ontspannen en kan je slaperig worden waardoor je makkelijker in slaap valt.

Gember en slapen

Gemberthee drinken voordat je gaat slapen kan de nachtrust verbeteren. Het is gezond en bovendien ontspant het lichaam en kan het helpen tegen slaapproblemen. Drink 1 kop gemberthee ’s avonds voor je gaat slapen en zo heb je een natuurlijk slaapmiddel wat ook nog gezond is. Gember heeft veel voordelen waarover je hier meer kan lezen.

Wil je de thee gebruiken omdat je beter in slaap wilt vallen? Dan is het verstandig om alleen één kop gemberthee te drinken voor je gaat slapen. Wanneer je meerdere koppen op een dag drinkt, dan kan het effect minder zijn.

Voor andere redenen kunnen meer kopjes thee geen kwaad mits je dit beperkt houd. Gember heeft veel voordelen maar kan ook bijwerkingen hebben als je er teveel van binnen krijgt. Maar voor het slapen is één of twee koppen gemberthee zeker geen probleem.

Tip: De thee kan je drinken om een beter te kunnen slapen. Maar als je net voordat je gaat slapen de thee drinkt, dan is het mogelijk dat je ’s nachts uit bed moet om naar de wc te gaan. Misschien heb je dan weer problemen om in slaap te komen. Drink daarom gemberthee ongeveer 1 of 2 uur voordat je gaat slapen. Zo verminder je de kans dat je nog een keer je bed uit moet.

Gemberthee voordelen

Heb je last van slecht slapen dan kunnen natuurlijke middelen soms helpen voor een betere nachtrust. Wanneer je een glas gemberthee voor het slapen gaan drinkt kan dit ervoor zorgen dat je makkelijker in slaap valt. Het heeft ingrediënten die gezond zijn en daarnaast ook zorgen voor ontspanning van het lichaam waardoor je sneller in slaap valt.

In gember zitten veel mineralen en vitamines waardoor het tot een erg gezonde groente behoort. Zeker als je zelf thee gaat maken dan kan dit tot een heilzame werking op jouw lichaam leiden.

Er zijn ook veel websites die veel informatie geven over hoe je een gembershot kan maken. Dit is niet voor niets, omdat je een boost krijgt hierdoor.

En het is ook gezond en je kan er andere ingrediënten aan toevoegen zoals citroen of sinaasappel om het lekkerder te maken.

Gember plakjes
Voeg plakjes gember toe aan je thee.

Welke voordelen heeft gemberthee nog meer?

  • Een betere bloedsomloop zodat je ook een verbetering hebt bij de afvoer van de afvalstoffen.
  • Kalmeert de maag. Wanneer je misselijk bent of last hebt van maagzuur kan dit verholpen worden met het drinken van de thee. Ook bevordert het de spijsvertering en kan het helpen bij afvallen.
  • Vermindert ontsteking. Wanneer je problemen en ontstekingen bij de gewrichten of spieren hebt, heeft gember een positief effect hierop.
  • Bloedsuikerspiegel. Voor mensen met diabetes kan gemberthee ook zeer gunstig zijn. Informeer altijd wel jouw medisch specialist mocht je ook medicijnen voor diabetes gebruiken.
  • Ontspannen. Door de thee kan het lichaam beter ontspannen en heeft het minder last van stress. Hierdoor kan je makkelijker slapen en heb je een betere nachtrust.
  • Verbetering immuunsysteem. Ons immuunsysteem krijgt een boost, daarom is een gembershot een veel gebruikt middel om ons te wapenen tegen de winter of verkoudheid. De weerstand zou verbeteren hierdoor.

Gemberthee en verkouden

Wanneer je verkouden bent dan kan gemberthee ook een gunstig effect geven. Het kan namelijk helpen tegen keelpijn, hoesten en de verstopte neus. Wanneer je warme thee drinkt kan dit altijd al helpen om de luchtwegen vrij te houden maar met gember krijg je ook nog gezonde mineralen en vitamines binnen die herstel bevorderen.

Er zijn ook mensen die in de winterperiode altijd gemberthee drinken voor het slapen gaan. Dit kan er voor zorgen dat je een betere nachtrust hebt maar zij beweren ook kan dit er voor zorgen dat je minder vatbaar bent voor verkoudheid.

Verkoudheid kan verschillende klachten geven maar gemberthee kan zorgen voor verlichting hiervan. Heb je een verstopte neus of vastzittend slijm, dan kan je hier zeker baat mee hebben. Ook als je keelpijn hebt, dan kan je het eventueel ook nog gorgelen. Gorgelen kan namelijk de pijn verzachten en ook de genezing bevorderen.

Gemberthee met honing
Gemberthee.

Recept bij verkoudheid

Er zijn verschillende recepten te vinden van gemberthee die goed werkt bij verkoudheid. Het ligt ook aan wat de voorkeur is voor smaak maar het beste is een goede combinatie met verschillende ingrediënten die allemaal een goede werking hebben op ons lichaam. Zo kan je kurkuma toevoegen aan de thee samen met vers schijfje citroen. Wij hebben ook een artikel geschreven over de voordelen van kurkuma en slapen.

Tip: Gemberthee maken van verse gember is eenvoudig. Het beste is om verse, geschilde gember samen met citroen en water in een pannetje te laten sudderen voor minimaal 15 minuten. De gember kan je raspen of in kleine stukjes snijden om een sterkere smaak te krijgen.

Je kan er ook dus andere ingrediënten aan toevoegen voor een betere smaak en werking. Kurkuma heeft bijvoorbeeld ook een ontstekingsremmende werking en is hierdoor een goede combinatie. Kurkumapoeder kan je dan ook oplossen in de gemberthee.

Gemberthee met honing is zeker ook een aanrader. Dit is ook erg goed voor het lichaam en kan de symptomen van verkoudheid zoals keelpijn bestrijden. Bovendien wordt de smaak door de honing ook zoeter en in het algemeen lekkerder.

Andere ingrediënten die je kan toevoegen zijn: aardbei, appel, ananas, sinaasappel of wortel.

Gemberthee vers of zakje

Als je de keuze hebt tussen gemberthee vers of uit een zakje, dan is vers altijd beter. Verse ingrediënten hebben meestal een betere werking. En je kan ook zelf kiezen hoeveel je toevoegt aan de thee.

Een zakje is natuurlijk wel makkelijk te kopen in bijvoorbeeld de supermarkt. Maar het is ook niet veel moeite om een hele gember te kopen en deze zelf te schillen en/of te raspen en zo thee ervan te maken. De werking tegen bijvoorbeeld verkoudheid is hierdoor echt een stuk beter, zeker wanneer je ook nog verse citroen en honing hieraan toevoegt.

Gember in verschillende vormen
Snij verse gember in plakjes. Of maak het fijner voor sterke thee.

Gemberthee en afvallen

Verschillende studies en onderzoeken geven aan dat gemberthee kan helpen met afvallen. Het bevat namelijk ingrediënten die zorgen voor een snellere spijsvertering. En ook voor een betere vetverbranding en het opslaan van vet.

Zoals je in deze bron kan lezen zijn er verschillende onderzoeken geweest. Die ontdekten dat bij sommige mensen een gunstig effect had voor het afvallen. Ook waren er deelnemers die minder last hadden van het hongergevoel wat ook kan helpen dat je minder calorieën gaat binnen krijgen.

Hoewel er dus best wat onderzoek is geweest is het huidige bewijs nog niet voldoende omdat de resultaten gemengd zijn. Zeker omdat het ook per persoon kan verschillen wat de werking zou kunnen zijn. Het is dus geen garantie dat gemberthee en afvallen een goede combinatie is. Maar het is wel zeker dat bij sommige mensen het een positieve invloed had op gewichtsverlies.

Mocht je gemberthee willen gebruiken om te helpen met afvallen dan is dit zeker een gezonde keus. Hou er wel rekening mee dat je ook niet teveel gember binnen krijgt. Dit kan ook wat bijwerkingen leveren, een maximale inname van 4 gram per dag per volwassene is het advies. Voor zwangere vrouwen is dit maximaal 1 gram per dag.

Bijwerkingen

Het is ook mogelijk dat er bijwerkingen zijn wanneer je gember eet of drinkt. Hier vind je de meest voorkomende bijwerkingen.

Teveel gember. Het nadeel van teveel gember binnenkrijgen is dat het bijwerkingen kan veroorzaken. Deze bijwerking komen meestal pas voor wanneer je veel gember eet of via thee binnen krijgt. Het maximaal hoeveelheid dat je per dag mag binnenkrijgen staat op 4 gram per volwassene.

Drink je alleen thee dan is 4 gram totaal ongeveer 4 kopjes gemberthee. Het is niet verstandig om meer te drinken of te eten. Ben je zwanger? Dan geldt hiervoor een maximaal van één gram per dag.

De onderstaande bijwerkingen komen dus meestal voor wanneer je teveel hebt binnengekregen.

Problemen van de bloedsuikerspiegel. Zeker voor mensen met diabetes kan dit van invloed zijn. Wanneer je meerdere kopjes gemberthee drinkt per dag kan dit voor problemen zorgen met het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Ook wanneer je andere ingrediënten zoals honing wat ook veel suiker bevat, kan een probleem vormen. Heb je diabetes of problemen met koolhydraten, informeer dan altijd een medisch specialist.

Medicijngebruik. Gemberthee en medicijnen gaat ook niet altijd goed samen. Gebruik je bijvoorbeeld medicijnen voor diabetes of gebruik je bloedverdunners? Hou hier dan wel rekening mee dat dit ook effect heeft op het bloed. Gember zorgt namelijk ook voor verdunning van het bloed en een betere bloedsomloop maar wanneer je hiervoor al medicijnen gebruikt kan je beter goed oppassen.

Maagklachten. Wanneer je meer consumeert dan het dagelijkse aanbevolen 4 gram dan kan het maag- of darmklachten geven. Je kunt hier misselijk van worden of diarree krijgen. Krijg je last van je maag of dan is het beter om te minderen met inname van gember. Ook is het eten van grote stukken van meer dan 2 gram per keer niet aanbevolen. Dit kan ook zorgen voor deze klachten. Probeer het daarom altijd in kleinere stukjes en porties te eten of te drinken.


Om onze artikelen te onderbouwen gebruiken wij wetenschappelijke studies of andere kwalitatieve bronnen. Hiermee maken wij ons artikel zo goed en compleet mogelijk waardoor je altijd goede informatie leest.

Bronnen:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/ginger-for-weight-loss
https://www.nccih.nih.gov/health/ginger
https://www.arthritis.org/health-wellness/treatment/complementary-therapies/supplements-and-vitamins/supplement-and-herb-guide-for-arthritis-symptoms

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie