Hoe lakens wassen?

Moet je een nieuw laken voor gebruik wassen? Of wil je weten hoe vaak je de lakens moet wassen? Hier vind je alle informatie over het wassen van lakens en over de verschillende wasvoorschriften bij elk materiaal.

Hoe lakens wassen en welke temperatuur?

Flanellen of katoenen lakens kun je wassen in het wasmachine met het katoenprogramma. Witte lakens kunnen op 60 graden gewassen worden maar voor gekleurd beddengoed is 40 graden geschikt. Het kan ook verschillen per materiaal welk programma en temperatuur het beste is. Het is wel hygiënischer om op 60 graden te wassen aangezien bacteriën, schimmels en mijten dit niet overleven.

Witte lakens

Witte lakens kun je wassen op 60 of 90 graden. Minimaal 60 graden is wel belangrijk omdat door deze temperatuur de schimmels, huisstofmijt en bacteriën dood gaan. Meestal worden witte lakens op 60 graden gewassen maar soms geeft het waslabel ook aan dat tot 90 graden mogelijk is. Je kan er ook voor kiezen om af en toe eens op 90 graden te wassen zodat het goed schoon en fris blijft. Maar dit kan alleen bij wit beddengoed en niet gekleurd.

Flanellen lakens

Flanellen lakens kun je wassen tot 60 graden. Deze stof is ook gemaakt van katoen alleen op een andere manier waardoor het net comfortabeler en warmer voelt. Je kunt flanel gewoon wassen op het katoenprogramma met 60 graden. Vanwege hygiënische redenen kun je beter voor 60 graden kiezen maar een lagere temperatuur zorgt er wel voor dat er minder kreuken ontstaan.

Linnen lakens

Linnen lakens kun je wassen in een fijn wasprogramma met een temperatuur van maximaal 40 graden. Belangrijk is ook dat het wasmiddel wat je gebruikt niet te veel is en ook zonder bleekmiddel. Dit kan namelijk de vezels van het linnen laken aantasten.

Het is ook beter om niet samen met ander beddengoed van verschillende materialen te wassen. De vezels van bijvoorbeeld katoen kunnen dan door het linnen laken mengen en dat is zonde voor deze mooie stof.

Katoenen lakens

Katoenen lakens mogen op een temperatuur van minimaal 60 graden gewassen worden. Is het laken volledig van katoen dus 100%, kijk dan op het waslabel of het ook op 90 graden gewassen mag worden.

Hoe warmer gewassen kan worden, hoe hygiënischer en schoner het laken word. Vanaf 60 graden gaan de bacteriën, schimmels en mijt dood en is eigenlijk wel raadzaam om minimaal deze temperatuur te wassen.

Is het beddengoed gekleurd? Dan geldt een maximum van 40 graden omdat anders verkleuring kan optreden.

Lakens wassen temperatuur
Katoenen lakens kunnen gewassen worden op minimaal 60 graden.

Lakens wassen op hoeveel graden?

Het is belangrijk om eerst naar de wasvoorschriften te kijken op hoeveel graden het laken gewassen mag worden. Ook is niet elk materiaal geschikt voor de wasmachine of voor een hoge temperatuur. Lakens kun je wassen op 40 of 60 graden.

  • Witte lakens kunnen op 60 graden gewassen worden wat beter is zodat bacteriën, schimmels en huisstofmijt dit niet overleven.
  • Gekleurde lakens kunnen beter vaak op 40 graden gewassen worden maar mocht het mogelijk zijn dan is 60 graden hygiënischer. Dan kan het wel iets verkleuren maar is een stuk hygiënischer.
  • Heb je een wit laken van 100% katoen? Dan kun je het laken ook wassen op 90 graden waardoor het schoon en fris blijft. In principe is 60 graden al voldoende maar misschien heb je een voorkeur voor kookwas. Check wel eerst even het waslabel.

Welk programma voor lakens wassen?

Heb je een laken wat je kan wassen in de wasmachine dan is het katoenprogramma hiervoor geschikt. Gebruik een beetje wasmiddel en eventueel een scheutje azijn en was op 40 of 60 graden. Indien mogelijk is 60 graden beter omdat bacteriën, schimmels en ongedierte dit niet overleven.

Is de wasbeurt klaar? Hang dan de lakens uit omdat ze dan drogen zonder kreuken of geur achter te laten. Wil je ze liever in de droger stoppen dan is dit ook mogelijk maar uithangen is misschien beter. In de droger kunnen de lakens in elkaar gaan waardoor ze niet goed drogen en kreuken achterlaten. Gebruik ook altijd de laagste temperatuur!

Hoe vaak lakens wassen?

Hoe vaak bed verschonen is een veelgestelde vraag maar het beste is eens per week de lakens wassen en ander beddengoed om alles goed schoon te houden. Je verliest ’s nachts veel vocht en schilfers waardoor het beddengoed niet meer fris is. Ook kunnen er huisstofmijt en bacteriën zich vestigen in het bed. Lukt het echt niet om 1x per week lakens en ander beddengoed te wassen, probeer het dan om de week te doen. Maar om alles goed schoon te houden is regelmatig verschonen wel verstandig.

Meer tips

Enkele praktische tips om lakens te wassen voor eerste gebruik of wanneer er vlekken op het beddengoed zitten.

Nieuwe lakens wassen voor gebruik

Het is beter om eerst een nieuw laken te wassen voor gebruik. Vaak neemt het laken en ander beddengoed nog geen vocht op voordat het is uitgewassen. Ook kan het nieuwe laken nog resten van de productie bevatten en is het beter om eerst de lakens te wassen met azijn. Mocht het dan nog bacteriën en resten bevatten dan wordt dit schoongemaakt.

Kies voor een lang wasprogramma waarbij voldoende gespoeld word zodat het laken klaar is voor het eerste gebruik. Was het ook niet op een te hoge temperatuur omdat nieuw beddengoed kan krimpen. Een nieuw laken wassen op 40 graden is voldoende.

Nieuwe lakens wassen tips
Nieuwe lakens kunnen beter eerst gewassen worden zodat het beter vocht opneemt.

Lakens met vlekken

Het kan altijd wel een keer gebeuren dat er iemand een bloedneus krijgt tijdens het slapen of dat er een wondje opengaat. Er kan dan bloed op het beddengoed komen. Het is belangrijk om dan zo snel mogelijk dit te behandelen omdat oud bloed een stuk lastiger schoon te krijgen is. Spoel altijd de vlek eerst goed uit met koud water. Gebruik nooit warm water omdat dit juist het bloed doet stollen. Daarna kun je het eventueel nog behandelen met één van de middelen die in dit artikel staan: Bloed uit lakens wassen.

Heeft het laken een beetje gele vlekken of verkleuring? Dan kun je ook het laken wassen met bleek waardoor je de witte kleur weer terug komt. Het laken laat je een poosje weken in een teil met water en bleek maar doe wel de goede verhouding die op de verpakking staat. Teveel bleek kan de stof verdunnen of sporen achter laten. In plaats van bleek kun je ook kiezen voor een natuurlijk bleekmiddel zoals vers citroensap of doe een schepje soda bij het wasmiddel.

Huisstofmijt, beestjes of allergieën

Wanneer je een allergie hebt voor huisstofmijt of je treft beestjes in bed aan dan is het altijd beter om het beddengoed uit te wassen op minimaal 60 graden. Op deze temperatuur overleven bacteriën, huisstofmijt en ongedierte het niet.

Wij hebben ook verschillende artikelen geschreven over specifieke situaties waar wij meer uitleg geven over schurft, bedwantsen, vlooien in bed of andere beestjes. Mocht dit het geval zijn dan is altijd het advies om het beddengoed en ook laken te wassen op minimaal 60 graden. Lees altijd wel het waslabel of dit mogelijk is!

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

1 gedachte over “Hoe lakens wassen?”

Plaats een reactie