Hoe vaak bed verschonen

Wat is beter dan in een lekker fris bed te liggen? De eerste nacht nadat je het bed verschoont hebt is altijd erg fijn om in te slapen. Alleen gaat dit al weer snel weg en kun je moeilijk elke dag het bed verschonen. Toch is een schoon bed essentieel voor de hygiëne omdat wij hier dagelijks vele uren in slapen. In dit artikel lees je meer over hoe vaak je het bed moet verschonen.

Bed verschonen

Het antwoord op hoe vaak je een bed moet verschonen is dat de kussenslopen, lakens en dekbedovertrek het beste wekelijks gewassen worden. In je slaap verlies je veel vocht en schilfers waardoor er huisstofmijt en bacteriën zich vestigen in het bed. Het beste is dan om elke week het bed te verschonen.

Een molton kun je om de twee weken wassen. Wanneer je regelmatig goed het bed laat luchten kun je bij het verschonen van het bed ook het matras goed stofzuigen. Het is ook verstandig om periodiek het matras reinigen en ook twee keer per jaar het kussen schoonmaken. Het dekbed zelf doen veel mensen niet vaak wassen maar het is ook beter om dit soms te doen maar het is ook afhankelijk van het materiaal.

Wekelijks verschonen

Kussenslopen, lakens en overtrek is het beddengoed wat je wekelijks kan verschonen. Zo hoef je niet elke week het hele bed te verschonen maar met een duidelijk stappenplan kan dit soms al in 10 minuten gedaan worden.

Kussenslopen

Een kussensloop wassen is zeker wel elke week nodig. Je wilt natuurlijk niet dat je hoofd op een vies hoofdkussen komt te liggen. Maar elke nacht lig je vele uren met het hoofd op het kussen en verlies je haren, schilfers en vettigheid van de huid. Wanneer je het bed of de kussensloop genoeg verschoont is het onderhoud aan het kussen zelf ook minder nodig. Dit is een stuk lastiger om te wassen.

Hoeslakens

Het hoeslaken wassen is ook belangrijk bij het bed verschonen. Ook dit heeft direct contact met het lichaam waardoor dit vocht absorbeert en schilfers en andere resten kan opvangen.

Dekbedovertrek

Het dekbedovertrek verschonen kan je ook beter wekelijks doen. Zeker tijdens de warme dagen in de zomer verlies je veel vocht (tot wel 2 liter per dag) en laat je schilfers achter in bed wat goed is voor huisstofmijt. Probeer daarom elke week je dekbedovertrek wassen voor de beste hygiëne of maximaal één keer in de twee weken.

Hoe vaak moet je de rest van het bed verschonen?

Naast het beddengoed dat je wekelijks of regelmatig moet verschonen heeft het bed natuurlijk ook nog een kussen, dekbed en matras. Ook dit zal je soms moeten wassen of schoonmaken zodat alles fris blijft.

Matras

Wanneer je de molton verschoont kun je ook gelijk het matras stofzuigen. Zo maak je het schoon van stof en huisstofmijt. Draai het matras ook elke maand een keer om zodat het geen kuilen krijgt van je slaaphouding.

Het matras heeft niet veel onderhoud nodig wanneer je regelmatig het bed laat luchten. Als je ’s morgens wakker wordt kun je het dekbed naar voren leggen en eventueel het raam openen voor verse lucht. Zo kan het bed en matras goed ontluchten omdat je veel vocht verliest ’s nachts. Wanneer je te weinig ontlucht en ook niet genoeg het bed doet verschonen kan in combinatie met een hoge luchtvochtigheid in slaapkamer het matras vochtig worden. Dit is dan een ideale plaats voor schimmels en ook eventuele beestjes in bed.

Dekbed

Om het dekbed zit een overtrek die de meeste vocht en viezigheid opvangt. Maar ook het dekbed kan na een tijdje vies worden. Dit is wel afhankelijk van het materiaal omdat bijvoorbeeld een wollen dekbed zelf reinigend is en ook niet wasbaar. Hierover kun je ook meer lezen bij een artikel specifiek gericht op dekbed wassen.

Kussen

Zoals er ook al eerder bij de kussensloop benoemd is, kan de sloop en het kussen zelf ook snel vies worden. Door je lichaamsvocht, haren, schilfers en vettigheid van de huid is de sloop wassen zeker wekelijks nodig bij het bed verschonen. Mocht je ook nog een (nacht)crème gebruiken dan kan het kussen snel vettig worden. Dit gaat ook door op het kussen en daarom is twee keer per jaar het kussen reinigen onderdeel van het bed verschonen. Dit geldt niet voor alle materialen omdat er ook vullingen zijn die je niet mag schoonmaken en hebben een zelf reinigende werking. Daarover kun je ook meer lezen in het artikel over kussen wassen.

Tips voor het bed verschonen

Wij hebben ook verschillende artikelen geschreven over beddengoed omdat er bij elk materiaal verschillende instructies zijn. Deze staan ook in dit artikel vermeld.

Was het beddengoed binnenstebuiten zodat de kleuren behouden blijven. In de hoeslaken gaat ook vaak stof in de hoeken zitten maar verschoont het sneller wanneer dit binnenstebuiten gewassen word.

Het is erg belangrijk om op materiaal te sorteren zodat dit misschien samen gewassen kan worden. De kleur is natuurlijk ook van belang omdat anders de kleuren kunnen mengen.

Wanneer de lakens van hetzelfde materiaal en kleur zijn als het dekbedovertrek kan je deze misschien samen wassen. Maar dan moet het waslabel wel dezelfde temperatuur hebben. Het beste kan je lakens en overtrek wassen op 60 graden of meer wanneer dit toelaat. Hierdoor zullen de bacteriën, schimmels en huisstofmijt niet overleven. Probeer de wasmachine niet erg vol te doen omdat dit kreuken in het overtrek veroorzaakt en ook kan het minder goed schoon gewassen worden.

Doe het beddengoed ook nooit samen wassen met handdoeken of kleding. Dit kan gaan schuren omdat het een ander materiaal is en kan slijtage veroorzaken. Bovendien handdoeken pluizen snel waardoor dit in het beddengoed kan zitten.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie