Een kiwi eten voor het slapen gaan is gezond maar je kan hierdoor ook beter slapen. Slaap je slecht en ben je op zoek naar een manier om een betere nachtrust te krijgen? Een aanpassing in het dieet kan hierbij zeker helpen. En wanneer je een kiwi eet voor je naar bed gaat dan kan dit zeker voordelen hebben. Dit gaan we uitleggen in dit artikel.
Kiwi is natuurlijk ook een erg voedzaam en gezond stuk fruit. Zo bevat het weinig calorieën, gemiddeld 42 calorieën per stuk. Maar heeft het wel veel vitamines zoals vitamine C en K en is het rijk aan foliumzuur en kalium. Dit is dus een bron voor veel voordelen die er zijn wanneer je regelmatig een kiwi eet.
Kiwi eten voor het slapen
Een kiwi bevat veel gezonde vitamines en antioxidanten. Zo is het ook rijk aan de serotonine wat een stofje in de hersenen is die alles regelen omtrent slapen. Wanneer je ’s avonds een kiwi eet voor het slapen gaan dan kan dit leiden dat je sneller in slaap valt, de diepe slaap is ook beter en zelfs langer. En je hebt minder last van een ochtendhumeur want serotonine zorgt ook voor een betere stemming.
Dit klinkt misschien allemaal te mooi om waar te zijn. Maar er zijn verschillende onderzoeken geweest naar wat kiwi voor invloed heeft op nachtrust. Bij elke studie kwam naar voren dat een kiwi eten voor het slapen een positief effect geeft.
Zo werden de mensen die meededen aan het onderzoek gevraagd om 2 stuks kiwi te eten. Het fruit moesten ze 1 uur voor bedtijd eten. Na de studie van 4 weken kwam er naar voren dat de slaaptijd wel tot 13.4% langer was geworden. Ook de diepere slaap was een stuk beter. In de bron kan je meer lezen hierover.
Serotonine
Dit is dus het stofje wat zorgt voor betere nachten. Voordat je gaat slapen en je eet 1 of 2 stuks kiwi, dan kan dit zeker een gunstige invloed hebben op je gehele slaapcyclus. Zo kan je sneller in slaap vallen en slaap je dieper.
In een onderzoek bleek ook dat de mensen die een kiwi eten voor het slapen een stuk rustiger sliepen en minder snel wakker werden tijdens de slaap. Dit resulteert natuurlijk ook tot een betere kwaliteit van de slaap. Zeker als ook nog de totale slaaptijd toeneemt.
Het hormoonstofje Serotonine is daarom betrokken met veel processen die te maken hebben met slapen. Maar buitenom slapen heeft het ook een positief effect op onze stemming en nog meer voordelen. Dit kan je later lezen. Maar doordat het effect heeft op de stemming kan het ook zorgen dat je beter ’s ochtends wakker word. En kan je minder last hebben van een ochtendhumeur.
Serotonine kan naast slapen ook zorgen voor een betere prestaties bij leren of geheugen. En kan het invloed hebben en ondersteuning bieden wanneer je wilt afvallen. Daar kan je later meer over lezen.
Antioxidanten
Antioxidanten kunnen ook van invloed zijn op onze slaapkwaliteit. Vitamine C en caotenoïden zijn voorbeelden van deze ontstekingsremmende antioxidanten. Hier is een kiwi rijk in en heeft het meer vitamine C dan bijvoorbeeld een sinaasappel. Ook kan het ons immuunsysteem ondersteunen.
Slecht slapen wordt ook regelmatig geassocieerd met een laag niveau van antioxidanten. Daarom kan een kiwi hier een goede aanvulling in zijn en zo ervoor zorgen dat men beter kan slapen. Hier zijn nog wel meer onderzoeken voor nodig om dit meer duidelijkheid te geven.
Recept met kiwi voor beter slapen
Wil je echt een betere nachtrust hebben want je hebt last van slaapproblemen? Je zou dan kunnen kiezen om een smoothie maken met ingrediënten die allemaal een hierbij kunnen helpen.
Hiervoor heb je dit nodig: 2 kiwi’s, 1 banaan, 100 tot 200ml soja of amandelmelk en een aantal amandelen. Dit kan je in de blender doen om zo een lekkere en gezonde smoothie te maken. Hier vind je ook nog een video hierover.
Wil je ook meer weten wat de invloed van een banaan of amandelen kan zijn op je slaap? Dan zijn hier ook andere artikelen over te lezen.
Kiwi in de ochtend
Een kiwi kan je zien als een soort superfood. Daarom is het altijd goed wanneer je het toepast in je dieet. Je hoeft het niet altijd te eten voordat je gaat slapen, maar je kan natuurlijk ook een kiwi in de ochtend eten. Een dieet met veel vitamines, vet- en suikerarm is ook gunstig voor goed slapen.
Zeker wanneer je een dieet samenstelt samen met andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten kan je ook slaapproblemen verminderen. Zo krijg je een gezonde hoeveelheid binnen vanuit je voeding. Dit zijn vaak groenten en fruit die fel en diep van kleur zijn zoals aardbeien, rode en zwarte bessen, broccoli, tomaten en nog meer.
Er zijn ook supplementen die extra antioxidanten hebben maar dit kan je beter laten staan. Een aanpassing in je dieet met verse voedingsmiddelen is altijd beter.
Kiwi voordelen
Dit artikel gaat voornamelijk wat de voordelen zijn wanneer je een kiwi voor het slapen gaan inneemt. Het heeft dus een gunstig effect op slapen. Maar naast dit voordeel, heeft het nog veel meer goede eigenschappen.
- Verbetering van spijsvertering. Door de vezels en ontstekingsremmende antioxidanten biedt dit ondersteuning aan de spijsvertering en darmen. Het bevat ook actinidine wat een enzym is dat ook hier een goede invloed heeft op het afbreken van voedsel.
- Immuunsysteem. Het is al een keer eerder genoemd in dit artikel. Maar een kiwi zorgt ook voor een verhoogde weerstand en immuunsysteem. Door de grote hoeveelheid vitamines ben je al snel aan je dagelijkse hoeveelheid wanneer je 2 kiwi’s eet.
- Ademhaling. Heb je ademhalingsproblemen of astma dan kan een kiwi ook zorgen voor het verlichten van de problemen. Zeker bij kinderen en oudere mensen wordt vaak geadviseerd om kiwi’s te eten wanneer ze last hebben van ademhalingsproblemen. Door de grote hoeveelheid vitamines en antioxidanten geeft dit een positief effect.
- Betere stemming. Na een onderzoek kwam ook naar voren dat Serotonine ook zorgt voor een betere stemming. Wanneer je een tekort hebt aan dit stofje dan kan je ook meer last krijgen van stemmingswisselingen of depressie. Misschien zijn er in de toekomst meer studies die dit duidelijker kunnen maken.
Afvallen. Kiwi’s zouden ook kunnen helpen met het afvallen. Een kiwi bevat namelijk weinig calorieën maar wel veel vezels en andere goede voedingsstoffen.
En dankzij het stofje Serotonine wat ook voor de slaapkwaliteit zorgt, reguleert het ook de eetlust en heb je sneller een vol gevoel na het eten van een kiwi.
Hierdoor heb je minder honger en eet je minder snel wat tot gevolg heeft dat je minder calorieën binnen krijgt. Nu is het niet de bedoeling dat je gelijk veel kiwi gaat eten als je wilt afvallen want het bevat natuurlijk nog steeds veel fruitsuikers. En teveel fruitsuikers is ook niet goed.
Meer voordelen. Zo zijn er nog veel meer voordelen te benoemen waaronder:
- Antioxidanten zijn goed voor de huid.
- Carotenen beschermen de ogen.
- Collageen zorgt voor sterkere gewrichten.
- Kalium helpt om de bloeddruk te verlagen.
Andere voedingsmiddelen
Waarschijnlijk wil je de nachtrust verbeteren met het gebruik van natuurlijke slaapmiddelen. Het is dus mogelijk dat je één of twee kiwi’s eet voor je gaat slapen. Misschien heb je slaapproblemen en wil je nog meer van je dieet aanpassen om zo goed mogelijk te kunnen slapen.
Dit zou je kunnen doen met het kiezen van meer groente en fruit die ook veel antioxidanten en vitamines bevatten. Ook voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium en kalium kunnen helpen voor ontspanning van het lichaam. En hebben een positief effect op de bloedsomloop en bloeddruk.
Andere goede toevoegingen aan je dieet voor beter slapen zijn:
- Aardbeien.
- Bananen.
- Bessen, zowel rode als zwarte bessen.
- Donkere bladgroenten zoals brocolli en boerenkool.
- Noten zoals amandelen, hazelnoten en walnoten.
- Tomaten.
- Zaden en volle granen.
Melk en zuivel producten zijn met hun hoge calciumgehalte ook gunstig voor melatonine. Maar dit kan je ook vinden in volle granen, soja, noten en zaden.
Om onze artikelen te onderbouwen gebruiken wij wetenschappelijke studies of andere kwalitatieve bronnen. Hiermee maken wij ons artikel zo goed en compleet mogelijk waardoor je altijd goede informatie leest.
Bronnen: