Kurkuma en slapeloosheid

Kan kurkuma helpen tegen slapeloosheid? Wanneer je op zoek bent naar natuurlijke middelen die goed zijn voor het lichaam of de nachtrust, lees je regelmatig over kurkuma. Maar is dit echt een soort superfood die veel voordelen heeft? En kan je er beter van slapen wanneer je kurkuma in je dieet hebt?

Door verschillende slaapproblemen kan er slapeloosheid ontstaan. Sommige mensen kiezen er voor om gebruik te maken van pillen maar hieraan kan je wel verslaafd raken en afhankelijk worden. Het is beter om het proberen om natuurlijk op te lossen. Dit kan ook door een aanpassing in je voeding waar je voedingsmiddelen toevoegt die goed zijn voor lichaam en geest.

Wat is kurkuma?

Misschien is het eerst goed om uit te leggen wat het nu eigenlijk is en waar kurkuma goed voor is. Dit is een wortel wat komt van de plant Curcuma Longa. Het is familie van de gember en het lijkt er ook een beetje op. Gember is namelijk ook een erg gezonde groente die zeker ook in een gezond dieet past.

Kurkuma heeft ook andere benamingen zoals geelwortel of turmeric. Het wordt veel gebruikt in gerechten in India en Midden-Oosten. En bevat veel goede ingrediënten zoals natrium, kalium en curcumine. De curcumine zorgt ook voor de kleurstof van deze geelwortel.

Curcumine is ook de stof wat zorgt voor de goede werking op het lichaam. Het is heeft veel antioxidanten wat dus zorgt voor onder andere ontstekingsremmende werking. Curcumine maakt ook andere stofjes aan waaronder dopamine en serotonine. Serotonine helpt het reguleren van het slaapcyclus en stemming waardoor het ook goed is tegen depressies. Dit wordt ook later beschreven in dit artikel.

TIP: Een andere voedingsmiddel met veel serotonine is de kiwi. Heb je slaapproblemen of slapeloosheid dan kan het eten van één of twee stuks fruit per dag voor een veel betere nachtrust zorgen. Hierover kan je meer lezen in het artikel speciaal gericht op de kiwi.

Kurkuma en slapen

Kurkuma bevat veel curcumine wat helpt met het verhogen de productie van o.a. Serotonine. Dit is een stofje dat alles omtrent slapen regelt. Hierdoor heb je minder last van slapeloosheid en de kwaliteit van het slapen wordt beter. Bovendien val je sneller in slaap en zorgt het voor een diepe, rustige slaap waardoor je beter wakker wordt omdat je nachtrust beter is. Kurkuma in je dieet kan zeker helpen om beter te kunnen slapen.

Kurkuma heeft dus de eigenschappen die ervoor kunnen zorgen dat het lichaam beter kan ontspannen en je voelt je comfortabeler.

Dit is belangrijk omdat slapeloosheid vaak wordt ontstaan door stress, depressie, angst of misschien een ontsteking.

Slapeloosheid kan ook zorgen voor een mindere weerstand omdat je geen goede nachtrust hebt en vatbaarder bent. Ook heeft slecht slapen vaak invloed op het humeur of stemming.

Verse kurkuma
Verse kurkuma waar je thee van kan maken.

Depressie en slaap liggen dicht bij elkaar, misschien dichterbij dan je doet vermoeden. Als je heel de dag moe omdat je niet goed kan slapen, dan kan je ook meer last krijgen van depressie, fysieke pijn of stemmingswisselingen. Het is belangrijk om hier op tijd bij te zijn, anders krijg je misschien ook teveel last van slapeloosheid. Herken je symptomen hiervan, zoek dan altijd professionele hulp. Deze kunnen je hierbij helpen.

TIP: Voor een betere opname van het stofje curcumine kan je het beste samen met piperine toedienen. Piperine komt uit zwarte peper dus vandaar dat er ook vaak in supplementen dit toegevoegd word. Ook in je gerecht kan je makkelijk zwarte peper toevoegen samen met kurkuma.

Hoe beter slapen?

Er zijn verschillende manieren die gebruikt worden om kurkuma te nuttigen. Zo kan je kiezen voor een kurkumathee of kan je verse kurkuma of kurkumapoeder toevoegen in gerechten. Er zijn ook verschillende supplementen en capsules die je ook in kan nemen.

Wanneer je dit bijvoorbeeld ’s avonds doet dan heb je het meeste profijt voordat je gaat slapen. Je kan een kurkumathee drinken voordat je gaat slapen of je kan ook verse kurkuma in plakjes snijden en eten.

Het kan ook gunstig zijn wanneer je last hebt van slaapapneu. Wanneer je dit hebt kan de ademhaling in de nacht onderbroken worden waardoor je regelmatig wakker wordt in je diepe slaap. Dit heeft tot gevolg dat je licht blijft slapen en dit is kwalitatief gezien niet goed. Zo kan je last hebben van een slechte nachtrust.

Kurkuma werkt dankzij de antioxidanten ook ontstekingsremmend. In dit geval is er vaak last van een ontsteking in de bovenste luchtwegen. Maar vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen kan het hierdoor beter herstellen waardoor ook de kwaliteit van het slapen naar boven gaat.
Raadpleeg altijd eerst wel een medisch specialist of dit ook gunstig voor jou kan zijn.

Kurkuma in poeder vorm
Kurkuma poeder is makkelijk te verwerken in gerechten.

Meer kurkuma voordelen

Het heeft veel verschillende voordelen vanwege de goede eigenschappen van deze groente. Dit maakt het een goede toevoeging voor het gebruik als natuurlijk slaapmiddel. We lichten een paar voordelen uit om zo een beter beeld te geven waarvoor kurkuma allemaal goed voor is.

Waar is kurkuma goed voor?

Een lijstje met de gezonde voordelen waar kurkuma goed voor is.

  • Het is ontstekingsremmend.
  • Verbetering van het geheugen.
  • Curcumine heeft een geneeskrachtige werking.
  • Curcumine verlaagt het risico op hartaandoeningen.
  • Gunstige werking op artritis, reuma en artrose en vermindert pijn.
  • Het heeft een voordelig effect op depressie en humeur.
  • Vertraging van het ouderdomsproces en de chronische ziekten die hierbij horen zoals Alzheimer.

Ontstekingsremmend.

Het is al een paar keer benoemd in dit artikel. Maar het is ook één van de belangrijkste voordelen en eigenschappen. Het herstellen van ontsteking is belangrijk want zo kan het lichaam beter de infecties bestrijden. Mocht je ook te lang last hebben van ontsteking dan kan er ook schade ontstaan.

Door deze ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen van deze kurkuma heb je hier goed baat mee. Het kan ook helpen tegen pijn in gewrichten. Wanneer je pijn hebt door ontstekingen dan kan je ook slechter slapen. Een goede nachtrust is het beste voor een sneller herstel.

Kurkuma en afvallen

Hoewel er nog niet echt een directe link is dat kurkuma goed is voor afvallen, zijn er wel enkele onderzoeken naar geweest met positief nieuws. Zo was er een 30 daagse studie (zie bronnen) waar ze twee keer per dag curcumine met piperine toedienen. En dit leidde wel tot gewichtsverlies bij de kandidaten. Maar voor een beter resultaat is het goed om meer onderzoeken hiernaar te doen dus misschien kan je er meer over lezen in het laatste nieuws.

Het gewichtsverlies kwam waarschijnlijk dankzij de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Dit kan ook helpen met het afvallen. Want het zorgde voor een snellere vetverbranding en spijsvertering. Ook de gember wat uit dezelfde plantfamilie komt heeft deze eigenschappen. Het resulteerde ook tot minder snel vetopslag waardoor de gewichtstoename langzamer ging.

Afvallen
Het kan ook helpen met afvallen.

Kurkuma kan ook helpen met afvallen doordat er meer smaak aan een gerecht zit. Hierdoor ervaar je sneller een verzadigd gevoel en heb je minder behoefte om te eten. Dit heeft dan weer tot gevolg dat je minder eet en dus minder calorieën binnen krijgt.

Naast deze twee grote voordelen heeft het nog meer goede eigenschappen. Zo verlaagt het de kans op diabetes. En heb je minder snel last van stemmingen of depressies. Het kan ook zorgen voor een betere bloedsomloop omdat het bloed kan verdunnen. Dit is gunstig voor het verwerken van afvalstoffen en ontgiften van het lichaam.

In welke vormen verkrijgbaar?

Kurkuma kan je krijgen in verschillende vormen. Zo kan je verse kurkuma kopen, poeder of misschien heb je voorkeur voor een supplement of capsule? Wat de beste keus is kan je hier lezen.

Het is wel belangrijk om te weten dat het lichaam niet snel curcumine opneemt. Dit proces kan je verbeteren door zwarte peper toe te voegen. Dit bevat het piperine waardoor het lichaam veel sneller curcumine opneemt. Dit heeft ook weer gunstig effect op het slapen en andere voordelen. In supplementen zit dit meestal al toegevoegd.

Verse kurkuma

Wanneer je kan kiezen tussen een verse kurkuma of poeder dan is vers altijd beter. Je kan hier plakjes van snijden en zo opeten, of je kan er kurkumathee van maken. Vaak is er bij poeder ook andere ingrediënten weer toegevoegd waardoor het minder gezond kan worden.

Kurkumathee

Een kurkuma boost krijgen door een kurkumathee te maken word veel gekozen. Je kan verse kurkuma snijden en hier thee van maken. Vaak kiest men ook om hier gember aan toe te voegen samen met citroen of honing. Hierdoor kan je een smakelijke thee krijgen die ook erg gunstig kan zijn voor slapeloosheid of beter slapen.

Verse kurkuma thee geeft ook een boost aan de weerstand en kan het goed werken tegen verkoudheid. Het is ontstekingsremmend en kan het de symptomen verlichten van verkoudheid, verstopte neus en hoesten.

Hier vind je een video over hoe je een gezonde, verse kurkumathee kan maken met gember, citroen en honing.

Kurkuma poeder

De poedervorm kan je makkelijker verwerken en opbergen. Zo kan je een eetlepel kurkumapoeder toevoegen aan je gerecht per dag. Maar kies altijd wel een biologische kwaliteit van een goed merk omdat er soms ingrediënten zijn toegevoegd die minder gezond zijn.

Het voordeel kan wel zijn dat de poeder al wel piperine van zwarte peper bevat. Maar het beste is altijd om te kiezen voor verse kurkuma en daar zelf zwarte peper in verwerkt zodat je optimaal gebruik maakt van de voordelen.

Kurkuma capsules

De capsules kunnen een makkelijk supplement zijn om toch de effecten van kurkuma te krijgen. Dit kan je dan doen zonder dat je het in een gerecht hoeft te verwerken. Maar kijk altijd wel goed naar de ingrediënten wat de beste kurkuma capsules zijn.

Als je de rest van het artikel hebt gelezen weet je waar deze keuze op gebaseerd kan worden. Een kleine samenvatting is dat de beste kurkuma capsules zijn waar de ingrediënten biologisch zijn en waar ook zwarte peper in verwerkt zit. Hier heb je een voorbeeld van goede capsules:

Het voordeel van een capsule is dat je dit in kan nemen voor je gaat slapen. Wanneer je kurkumathee drinkt voor slapen heb je grote kans dat je er ’s nachts nog een keer naar de wc moet. Met een capsule heb je dit probleem minder snel en krijg je toch je dosis kurkuma voor het slapen gaan binnen. Wat weer kan zorgen voor een betere slaap en nachtrust.

Kurkuma capsules
Kurkuma capsules en supplement.

Bijwerkingen

Nu gaat dit artikel eigenlijk volledig over de positieve effecten van kurkuma. Maar dit zijn er zoveel dat je soms de bijwerkingen kan vergeten. Al hoewel verse kurkuma als gezond wordt gezien en niet gevaarlijk is. Maar er zal eerst nog meer onderzoek moeten gedaan worden voordat je zeker weet wat de bijwerkingen kunnen zijn.

Omdat het nog niet duidelijk is, raad men wel af om kinderen en zwangere vrouwen of vrouwen met borstvoeding geen kurkuma te gebruiken. Zeker in de capsules of andere supplementen kan dit er voor zorgen dat de ijzeropname onderdrukt word. Mocht je al last hebben van ijzertekorten dan is het verstandig om ook niet aan kurkuma te beginnen.

Het advies is ook om maximaal 3mg per kilo lichaamsgewicht per dag te eten. Mocht je meer binnen krijgen dan levert dit in de meeste gevallen geen bijwerkingen op. Maar is dit regelmatig dan kan je wel problemen krijgen met de spijsvertering of last krijgen van misselijkheid of hoofdpijn.


Om onze artikelen te onderbouwen gebruiken wij wetenschappelijke studies of andere kwalitatieve bronnen. Hiermee maken wij ons artikel zo goed en compleet mogelijk waardoor je altijd goede informatie leest.

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388087/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26592847/
https://www.healthline.com/nutrition/turmeric-side-effects

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

1 gedachte over “Kurkuma en slapeloosheid”

Plaats een reactie