Kussens wassen is een belangrijk proces om in een schoon bed te kunnen slapen. Hoofdkussens zorgen ervoor dat je in een goede houding slaapt waarbij er geen druk op de nek of schouders zit. Echter kunnen kussens snel vies worden waardoor de huid geïrriteerd kan raken. Kussens wassen is nodig om bacteriën en andere viezigheden te verwijderen. Maar niet alleen hoofdkussen moet je wassen maar elk soort kussen heeft wel eens een wasbeurt nodig.
Waarom hoofdkussens wassen?
Het kan zijn dat men denkt dat het genoeg is om slechts de sloop van de kussen te vervangen. De hoes is echter alleen bedoelt om het grove vuil uit de kussen te houden. Vloeistoffen als lichaamsvocht en vet van het hoofd kunnen nog steeds in de kussen terecht komen. Het is daarom belangrijk om elke twee maanden het hoofdkussen te wassen.
De kussen werkt namelijk als een soort spons die veel vieze vloeistoffen kan vasthouden. Door zweten, vocht of hoge luchtvochtigheid in slaapkamer kan dit in het kussen trekken. Wanneer er niets wordt gedaan kunnen er allerlei schimmels beginnen te groeien en er kunnen nare geuren ontstaan. Dit zorgt er op zijn plaats weer voor dat er meer vuil wordt aangetrokken. Insecten en bacteriën worden namelijk aangetrokken door vuile plekken.
De huid komt vaak in aanraking met de kussen, vooral wanneer je op je zij slaapt. Een vieze kussen kan de huid irriteren waardoor er mogelijk acne en puisten op de huid kunnen ontstaan.
Hoe vaak kussens wassen?
Het advies is om ongeveer elke 2 maanden het kussen te wassen indien dat mogelijk is. Het maakt niet uit of je een hoofdkussen of sierkussen wilt wassen. Hoe vaak je een kussen moet wassen hangt ook af van een aantal omstandigheden. Maar wat wel vast staat is dat er tijdens het slapen zweet, huidschilfers en vettige uitslag op het hoofdkussen komt. Dit is een ideale omstandigheid voor bacteriën en dit is ook nog een extra reden om het regelmatig te wassen. Niet elke vulling is geschikt om te wassen maar hierover kun je meer lezen op de pagina. Regelmatig het matras reinigen is ook belangrijk voor een goede hygiëne in de slaapkamer.
Kussen wassen zonder droger?
Het is zeker mogelijk om een kussens te wassen zonder droger omdat veel kussens niet eens in de droger mogen. Ook kunnen niet alle kussens gewassen worden in een wasmachine en moet dit met de hand, stoom of andere manier. Maar als het kussen gewassen is kan je het ook in de buitenlucht drogen. Probeer wel direct zonlicht te vermijden en klop het kussen goed op voordat je gaat drogen. Zonder drogen zal het wel langer duren voordat het volledig droog is. Je kan ook beter langer laten drogen dan iets te kort omdat als het nog een klein beetje vochtig is, het kussen kan gaan stinken of schimmelvorming gaat krijgen.
Soorten kussens
Om kussens te wassen moet je rekening houden met wat voor soort kussen je te maken hebt. Bepaalde kussens kunnen zomaar in de wasmachine gestopt worden. Andere kussens kunnen kapot gaan wanneer je ze in de wasmachine stopt. Op het tijk van het kussen staan de wasvoorschriften die gelden voor jouw kussen.
- Synthetische en donzen kussens zijn het makkelijkste te wassen. Deze kunnen simpelweg in de wasmachine gestopt worden.
- Kussens van veren zijn al wat lastiger schoon te maken. Deze kunnen niet zomaar in de wasmachine.
- Latex kussens zijn nog lastiger schoon te maken. Het midden van de kussen mag namelijk niet nat worden omdat het anders begint te brokkelen.
- Traagschuim kussens mogen wel nat worden, maar ze zijn beter om met de hand schoon te maken.
- Dan zijn er ook nog andere vullingen en deze staan onderaan deze pagina.
Het klinkt misschien logisch maar doe nooit de losse vulling wassen in een wasmachine maar laat dit in het tijk en eventueel met de hoes erom heen. Dit voorkomt dat de vulling in het wasmachine terecht komt.
Donzen kussen wassen
Donzen kussens kunnen gewoon met de wasmachine gewassen worden. Verwijder eerst het molton van het kussen. Kijk altijd op het tijk voor de wasvoorschriften en temperatuur. Vervolgens stop je het in de wasmachine met een voldoende hoeveelheid aan wasmiddel wat geschikt is voor de fijne was. Je kan de kussens wassen in de wasmachine met een temperatuur van 60 graden tenzij er op het waslabel een andere temperatuur staat.
Eventueel kan je gebruik maken van de centrifugestand om een groot deel van het water eruit te krijgen. Vervolgens laat je de kussen drogen voordat je weer gebruik kan maken van het kussen. Laat dit wel goed drogen omdat als het nog een beetje vochtig is de vulling kan gaan stinken of dat er schimmel ontstaat.
Veren kussen
Kussens van veren hebben wat extra aandacht nodig bij het wassen. Omdat de kussens veren bevatten, mag de kussen niet zomaar de wasmachine ingaan. De wasmachine zorgt er namelijk voor dat de veren aan elkaar beginnen te plakken. Zo zal tijdens gebruik van de kussen er plekken zijn waar te veel vulling is en plekken waar te weinig vulling is.
Om deze kussens te wassen kan je gebruik maken van stoom. Met een stoomapparaat kan je met stoom de bacteriën doden en eventuele vlekken verwijderen. Ook kan het bepaalde geuren van het kussen verwijderen. Zorg dat de temperatuur van de stoom niet te hoog of te laag staat. Een te lage temperatuur doodt niet alle bacteriën en een te hoge temperatuur zorgt ervoor dat het kussen verbrandt. Je kunt een veren kussen ook naar een stomerij brengen waar ze ervaring hebben met het schoonmaken van kussens.
Traagschuim kussen
Traagschuim kussens kun je het beste met de hand wassen. Vul een emmer met warm water en meng het met wat wasmiddel. De kussen kun je vervolgens in het mengsel dompelen. De kussen zal het mengsel vervolgens absorberen. Om het vuil uit de kussen te halen knijp je de kussen met het mengsel erin. Het vuil zal vervolgens uit de kussen komen.
Nadat je het vuil verwijderd hebt, kan er nog wat wasmiddel in het kussen overblijven. Om dit eruit te halen kun je het kussen onder de kraan houden om de rest van het wasmiddel te verwijderen. Vervolgens laat je de kussen volledig opdrogen en kun je het weer gebruiken.
Bamboe kussen
Om een bamboe kussen te wassen is het belangrijk om te weten wat de specifieke wasvoorschriften zijn bij het merk kussens. De binnen vulling kan soms verschillen waardoor de wasvoorschriften anders kunnen zijn. Zo kan het zijn dat de vlokken hard worden in contact met water en vocht. Dus wordt afgeraden om het bamboe kussen te wassen.
Er zijn ook bamboe kussens die je wel kunt wassen. Doe dit wel voorzichtig met de hand en met koud water of tot max. 30 graden. Anders is het mogelijk dat het alsnog de vezels worden beschadigd of hard worden. Wil je zekerheid of je jouw bamboe kussen kan wassen? Neem dan contact op met de maker en vraag om de wasvoorschriften.
Kapok kussen
Een kapok kussen wassen is niet mogelijk zonder het materiaal aan te tasten. Er zit een laagje om de vezel wat kapot gaat tijdens het wassen. Het voordeel is wel dat een kapok kussen een zelfreinigende werking heeft en weinig onderhoud vereist.
Wel is het belangrijk dat je het kussen goed laat luchten en regelmatig doet opkloppen. En in combinatie met een goed kussenhoes kan je lang met dit kussen doen. Mocht je merken dat de vulling niet meer optimaal is, dan is het altijd mogelijk om extra kapok vulling aan te schaffen.
Heb je een andere vulling? Klik hier voor de volledige lijst onderaan deze pagina.
Verwijderen van vlekken
Tijdens het kussens wassen kom je wel eens hardnekkige vlekken tegen die lastig weg te halen zijn. Een groot deel van deze vlekken zijn gele vlekken, bloedvlekken en vetvlekken.
Gele vlekken
- De gele vlekken ontstaan doordat je tijdens het slapen lichaamsvocht verliest. Dit lichaamsvocht wordt geabsorbeerd door het kussen. Gele vlekken in een kussen kun je verwijderen door een mix van vaatwasmiddel, soda, azijn en normale wasmiddel te gebruiken.
Bloedvlekken
- Bloedvlekken zijn makkelijker uit een kussen te verwijderen. Meestal heb je al genoeg aan wat koud water en zeep. Een opgedroogde bloedvloek is wat lastiger te verwijderen. Om deze vlekken te verwijderen kun je een mengsel van waterstofperoxide en water gebruiken. Dit dep je vervolgens op de plek van de vlek.
Vettige vlekken
- Vetvlekken ontstaan wanneer het lichaam vet aanmaakt dat vervolgens om de huid blijft zitten. Ook kan het komen door eventuele crèmes die aangebracht worden. Om een vette kussensloop te wassen en deze vlekken te verwijderen laat je de kussen afwasmiddel absorberen en vervolgens doe je het kussen in de wasmachine. Ook kan je het kussen wassen met baking soda in plaats van het afwasmiddel. Dit werkt ook goed tegen hardnekkige vlekken. Mocht dit regelmatig terugkomen dan is het misschien beter om met een handdoek te slapen wat makkelijker te verschonen is.
Alle soorten kussen wassen:
Een donzen kussen wassen is vrij eenvoudig en kan gewassen worden in een wasmachine. Gebruik een wasmiddel voor fijne was en een temperatuur van 60 graden. Om het water uit het dons kussen te krijgen kun je na het wassen ook nog centrifugeren. Het kussen kan je drogen in de droger op een lage stand geschikt voor fijne was. Om het kussen nog beter opgeklopt te krijgen kun je ook tennisballen in de droger toevoegen.
Een synthetisch kussen wassen werkt ongeveer hetzelfde als een kussen van dons. Het kan ook in de wasmachine met het juiste wasmiddel en temperatuur van 60 graden. Ook kun je het kussen centrifugeren om het daarna in de droger te laten drogen. Doe dit wel op een stand die geschikt is voor wollen of fijne was.
Traagschuim kussens kun je niet in de wasmachine wassen maar is beter met de hand. Hiervoor kun je een emmer gebruiken waarin het traagschuim kussen past en onder kan dompelen. Deze emmer kan je vullen met warm water en wat wasmiddel. Door het onderdompelen en knijpen in het kussen gaat het vuil uit het kussen.
Wanneer al het vuil uit het kussen is kan je het onder de kraan goed uitspoelen. Er blijven altijd resten van wasmiddel wat eerst goed uitgespoeld moet worden. Hierna kan je het kussen laten opdrogen of hangen totdat het volledig droog is.
Een veren kussen wassen is niet mogelijk in de wasmachine. Dit zorgt er namelijk voor dat de veren aan elkaar gaan plakken. Het veren kussen stomen is een betere manier om het schoon te maken. Zo verwijderd het stoom de eventuele viezigheid en maakt het de bacteriën dood.
Je kan dit laten doen in een stomerij waar ze ervaring hebben met veren kussens. Maar mocht je dit zelf doen is het belangrijk dat de temperatuur van het stoom niet te hoog of te laag is. Te hoog is niet goed voor de kwaliteit van het kussen en te laag zorgt niet voor optimale reiniging.
Het kan verschillen hoe je een bamboe kussen moet wassen. Indien het mogelijk is lees dan de specifieke wasvoorschriften die horen bij het hoofdkussen. De binnen vulling kan bij bamboe kussens soms verschillen waardoor ook de wasvoorschriften anders kunnen zijn. Heb je vlokken als vulling dan kunnen deze hard worden door het water en is het beter om deze niet te wassen.
Geven de wasvoorschriften wel aan dat je deze kunt wassen. Dan kan dit het beste met de hand gedaan worden en met koud water of tot 30 graden warm.
Wil je een kapok kussen wassen dan is dit helaas niet mogelijk zonder het laagje om de vezel te beschadigen. Hierdoor is kapok ongeschikt om te wassen maar heeft dit materiaal wel als eigenschap dat het zelfreinigend is.
Wanneer je het kussen regelmatig laat luchten en opkloppen heeft de vulling weinig onderhoud nodig. Mocht je toch merken dat de vulling niet meer optimaal is kun je een navulverpakking kapok aanschaffen.
De vulling van een boekweit kussen kun je niet wassen. De kussenhoes of tijk is wel mogelijk om schoon te maken maar doe dan eerst de boekweit vulling in een emmer om te bewaren. De kussenhoes kan je in het wasmachine doen en wassen met een normaal wasprogramma. Nadat de tijk weer volledig droog is kun je de vulling weer terug doen.
De boekweit vulling in het kussen zelf kan je niet wassen. Maar mocht je veel zweten of transpireren in je slaap dan kan je gebruik maken van een kussenhoes of sloop die het vocht kan opvangen. Zo blijft het boekweit langer schoon.
Kussens van latex hebben een kern die niet nat mogen worden. De kern van latex kan namelijk gaan brokkelen wanneer het wordt blootgesteld aan water. Hierdoor zal de kussen kunnen inzakken waardoor je minder steun aan het hoofd kan geven. Je kunt een kussen van latex dus niet stomen of in de wasmachine gooien. Wat je wel kunt doen is eventuele vlekken verwijderen uit het kussen. Dit doe je door een vochtige doek te gebruiken met een wasmiddel geschikt voor dit soort kussens. Zorg ervoor dat het doek niet te vochtig is, maar wel vochtig genoeg om de vlek te kunnen verwijderen.
Het is beter om een polyester kussen met de hand te wassen. Polyester is namelijk gevoelig tegen hitte en dus ook erg warm water. Daarom is het beter om met de hand te wassen of eventueel met de wasmachine op een lage temperatuur en rustig programma. Bekijk altijd eerst de wasvoorschriften of dit mogelijk is. Polyester droogt erg snel en hoeft niet in de droger gedaan te worden maar kan buiten gehangen worden om te luchten.
Een kersenpitkussen kun je gebruiken in verschillende situaties. Deze vulling is makkelijk te wassen en dit is ook regelmatig nodig voor een langere levensduur. Wanneer je het gebruikt op het lichaam is het in contact met huid en kan er schilfers, vocht of vettige plekken op de hoes komen. Gelukkig is vrij eenvoudig te reinigen.
Je kunt een kersenpitkussen wassen in een wasmachine zonder wasmiddel. Maar voordat je dit doet is het goed om eerst te kijken of er geen gaatjes of loszittende naden in de hoes zitten. Anders is het mogelijk dat de stof kapot gaat en er overal pitjes in het wasmachine of droger zitten. Eventueel kan je een kussensloop of wasnetje gebruiken voor extra bescherming.
Laat daarna het kussen drogen in de zon of op droge handdoeken. Een droger is ook mogelijk maar kijk dan eerst of de stof van het kersenpitkussen niet verzwakt is tijdens het wassen. Doe ook een paar handdoeken in de droger anders hoor je veel gebons als het kussen de zijkant van de droger raakt. Dit doe je dan voor een paar minuten omdat het snel kan drogen. En hoe je het ook droogt, het is wel belangrijk dat de pitten volledig droog zijn voordat je ze opbergt.
Misschien wil je een Tempur kussen wassen maar hier is deze manier niet mogelijk. Het is beter om het buiten te laten luchten en eventueel met een vochtige doek het vuil te verwijderen.
Een schuimrubber kussen wassen is niet mogelijk. Het is een andere benaming voor latex en zoals hierboven al beschreven staat gaat deze vulling brokkelen bij aanraking van water. Dus stomen of een wasmachine is niet mogelijk. Mocht het toch vies zijn dan kun je een doek wat een klein beetje vochtig is met wat wasmiddel gebruiken om het schoon te maken. Let op, teveel vocht is dus niet goed.
Dit is afhankelijk van welk materiaal de bolletjes zijn in het kussen. Zo kan je polyester vezelbolletjes wel wassen op 40 graden en ook drogen op lage temperatuur in de droger. Maar heb je balletjes van piepschuim dan is dit beter om niet te wassen. Is de hoes erom heen wel vies geworden? Doe dan het kussen met bolletjes vulling openhalen en de balletjes tijdelijk in een andere kussensloop zodat je de hoes kan wassen. Een sloop is het beste omdat een een plastic zak ervoor zorgt dat de bolletjes statisch worden.
Ongeveer elke 2 maanden is het beter om kussens schoon te maken en wassen. Hoe je dit het beste kan doen is wel afhankelijk van de vulling. Hier vind je meer informatie over veel verschillende vullingen. Een kussen komt in aanraking met zweet, vettige huid en huidschilfers waardoor het kussen vies word. Ook is het een broedplek voor bacteriën en moet je het kussen regelmatig wassen.