Beenkussen

Een beenkussen of beenverhoger nodig ter ondersteuning van de benen en het lichaam? Hierin zijn verschillende vormen en materialen verkrijgbaar die elk hun voordelen hebben. In dit artikel vind je meer informatie en een overzicht van de beste beenkussens.

Alle beenkussens

Best Life beenverhoger

Lifetec kniekussen

Beenverhoger opblaasbaar

ComfyCentre beenkussen

Best Life beenkussen

Harley beenverhoger

Tempur beenkussen

Dit zijn de beste beenkussens

Best Life beenverhoger

 • Beste beenverhoger
 • Medium stevig
 • Vulling: Traagschuim
 • Afmetingen: 66x39x9-16.5cm

De legraiser Pindos van Best Life hebben wij gekozen als beste beenverhoger vanwege de kwaliteit, ondersteuning en gebruiksvriendelijkheid. Best Life heeft al verschillende kussens op de markt gebracht die goede waarderingen en reviews krijgen van gebruikers.

Dit geldt ook voor de beenverhoger die ook een goede prijs / kwaliteitverhouding heeft. Het heeft een sterke polyester buitenhoes met een traagschuim vulling als kussen. Dit geeft een goede ondersteuning aan de benen waardoor vermoeide en pijnlijke benen verlicht worden. De afmetingen zijn ook ideaal voor als je de beenverhoger in bed gebruikt.

Best Life geeft ook gunstige aankoopvoorwaarden waarbij je vrijwel elk kussen 30 dagen kunt uitproberen. Mocht het toch niet aangenaam aanvoelen dan kun je het altijd nog terugsturen. Bovendien geven zij 2 jaar garantie op dit beenkussen.

Voordelen

 • Optimale vorm en stevigheid
 • Goede prijs/kwaliteitverhouding
 • Ideaal voor vermoeide, pijnlijke benen
 • 30 dagen uitproberen
 • 2 jaar garantie

Nadelen

 • Geen extra hoes los te kopen.

Lifetec kniekussen

 • Beste kniekussen
 • Met stevige beenband
 • Ademende hoes
 • 3 varianten verkrijgbaar
 • Inclusief extra kussenhoes
 • Score: 4.6/5 sterren (500+ reviews)

Voor zijslapers die graag een knie- of beenkussen tussen benen willen heeft Lifetec een aantal modellen op de markt. Deze comfortabele kussens zorgen voor een goede ondersteuning en een verbetering van de bloedcirculatie. Met een kussen tussen de benen slapen kan dit knie-, heup- en rugpijn verlichten en voorkomen. Het lichaam en wervelkolom ligt in een natuurlijke houding waardoor de algehele nachtrust kan verbeteren.

Een groot voordeel van dit ergonomisch beenkussen is dat de buitenhoes een stevige beenband heeft waardoor het altijd op zijn plaats blijft zitten. Mocht je regelmatig draaien of bewegen ’s nachts dan kan een kussen zonder band verschuiven zodat het geen ondersteuning meer geeft.

Momenteel wordt er ook een extra buitenhoes geleverd zodat je de ene kunt uitwassen terwijl je gebruik maakt van de andere hoes. De hoes is ook gemaakt van bamboe wat zacht aanvoelt en ademend is waardoor het kussen ook niet warm aanvoelt ’s nachts.

Mocht je toch extra verkoeling willen dan kan je ook voor de variant gaan met cooling gel. Daarnaast heeft Lifetec ook nog een ander beenkussen die je niet tussen de knieën legt maar de bovenbenen. De verschillen kun je ook op de afbeeldingen zien en in beschrijving lezen.

Beenverhoger opblaasbaar

 • Budgetvriendelijk
 • Ideaal voor tijdelijk gebruik
 • Makkelijk mee te nemen
 • 4.6 uit 5 sterren (25+ reviews)

Wil je een beenverhoger kortstondig gebruiken dan is een opblaasbaar beenkussen een kostenbesparende oplossing. Het voelt ook comfortabel aan en geeft een goede steun aan de knie, kuit en voeten.

De zachte stof voelt ook fijn aan en het voordeel van opblaasbaar is dat je zelf de hardheid kan bepalen. Niet alleen is budgetvriendelijk maar het is ook handig in gebruik omdat het eenvoudig is schoon te maken en makkelijk mee te nemen is.

Met de afmetingen van 63x50x24cm is het wel een groter en hoger kussen dan de meeste andere modellen. De benen komen dan iets hoger te liggen wat aangenamer kan zijn en ook heb je wat meer bewegingsruimte. Bij gebruik in bed kan dit wel nadelig zijn en teveel ruimte innemen.

Mocht je niet zeker weten of deze beenverhoger wat voor jou is dan kun je het 30 dagen lang uitproberen. Het is mogelijk om het na deze periode terug te sturen mocht het niet naar wens zijn.

ComfyCentre beenkussen

Om de druk op knieën, heupen, benen en rug te verlichten kan een kniekussen een uitkomst zijn. Dit beenkussen van ComfyCentre kan eenvoudig vast worden gemaakt aan het been zodat deze goed blijft zitten tijdens het slapen. Zo krijg je de beste ondersteuning en comfort dankzij de zachte, ademende hoes en traagschuim vulling.

Het ComfyCentre beenkussen met band is een populaire keuze met goede ervaringen en reviews. Het heeft een waardering van 4.5 uit 5 sterren met meer dan 600 beoordelingen. Hier kan je ook veel tips en informatie uithalen zodat je zeker weet dat het een goede keuze is.

Harley beenverhoger

Lekker liggen op de bank, stoel of bed met de benen omhoog kan met dit beenkussen van Harley. Zo krijg je verlichting bij vermoeide en pijnlijke benen maar ook staat er minder belasting op de (onder)rug. Ook ideaal bij het herstel van een operatie of andere medische klachten.

De buitenhoes is afneembaar en is gemaakt van katoen/fleece wat zacht en fijn aanvoelt. De vulling bestaat uit memory foam dat zich aanpast naar de contouren van het lichaam. Eventueel is er ook nog een losse hoes verkrijgbaar wat altijd handig is als de één in de was zit.

De afmetingen van deze legraiser of beenverhoger zijn 63 x 46cm met de hoogtes 12cm als ondersteuning voor knie, 8cm als kuitensteun en voetensteun 17cm. In de beschrijving van het product vermelden ze dat het verstelbaar is maar dit is zeker niet het geval.

Waarom een beenkussen gebruiken?

Een beenkussen heb je in twee verschillende soorten waarbij je de één gebruikt voor onder de benen dus een beenverhoger en de andere variant leg je de kussen tussen de knieën of benen. Beide beenkussens geven verlichting bij vermoeide of pijnlijke benen of kunnen herstel bevorderen bij medische klachten. Een betere ondersteuning en drukverlichting aan de benen zorgen voor een verbetering van de nachtrust en vermindering van belasting op wervelkolom, spieren en gewrichten.

Kortom, er zijn een aantal redenen waarom je een beenkussen of beenverhoger in bed wilt gebruiken:

 • Ter verlichting van knie-, heup, rugpijn en andere klachten.
 • Vermindering van zwellingen in de benen en bevordert herstelling na operaties.
 • Verbetering slaaphouding en minder belasting van lichaam.
 • Verbeterde bloedcirculatie.
 • Comfortabele nachtrust en uitgerust wakker worden voorkomt ook verschillende andere klachten.

Beenverhoger kussen

Op de bank of in bed kun je gebruik maken van een kussen om de benen omhoog te leggen. Dit heeft namelijk een aantal gezondheidsvoordelen en wordt ook aangeraden bij verschillende medische redenen. Mocht er last zijn van vermoeide, gezwollen of pijnlijke benen dan zorgt deze beenverhoger kussen voor verlichting en vermindering van klachten.

Bij een beenverhoger kussen wordt de bloedcirculatie gestimuleerd en doordat de benen hoger liggen dan het hart nemen zwellingen en pijn af. Naast drukverlichting op de benen kan de onderrug ook beter ontspannen van de verminderde druk. Dit bevordert herstel bij verschillende medische klachten en is gunstig bij vermoeidheidsklachten. Het kussen is te gebruiken op zowel de bank of het bed. Tijdens het slapen is het ook mogelijk om een beenverhoger in bed te gebruiken om de voordelen te ervaren.

Kniekussen beenkussen

Om onder andere de slaaphouding te verbeteren en het lichaam beter te ontlasten kan een beenkussen in bed een goede toevoeging zijn. Deze kan tussen de benen gelegd worden en is ideaal voor zijslapers. Ook kan er gekozen worden voor een kniekussen waarbij je het tussen de knieën legt waardoor gewrichten, spieren en ruggenwervel minder belasting krijgt. Zo creëer je een gezonde slaaphoudingen waarbij het lichaam in een neutrale, rechte lijn ligt.

Voornamelijk wordt dit kniekussen of beenkussen gebruikt door zijslapers. Slaap je op de rug dan is een beenverhoger kussen een betere keuze. Voor zijslapers is het ook mogelijk om een kussen te gebruiken waarbij het hele lichaam steun krijgt. Dit heet een zijslaapkussen en wordt ook vaak gebruikt bij zwangere vrouwen om verschillende klachten te verlichten of voorkomen.

Welk beenkussen kopen?

Wat het beste beenkussen of beenverhoger is hangt ook af voor welke redenen je het koopt en wat jouw slaaphouding is. Wil je een beenverhoger in bed gebruiken dan werkt dit het beste als je een rugslaper bent. Ben je een zijslaper dan kan een kussen tussen de benen of knieën een goede keuze zijn. Dit heeft natuurlijk wel een andere werking dan wanneer je beide benen omhoog legt.

In ieder geval is het goed om stil te staan bij een paar punten die wij hier beschreven. Zo kun je zelf het juiste product kiezen die past bij de behoefte en een goede werking geeft.

Door de benen wat verder omhoog te liggen kan dit voordelen hebben op de gezondheid. Dit kan zowel op de bank, in bed en tijdens het slapen. Zeker als je langdurig gebruik hiervan maakt het is goed om stil te staan bij de kwaliteit en vulling van het beenkussen. Het nadeel van een beenverhoger in bed is wel dat het alleen geschikt is voor rugslapers.

Gebruik je een beenverhoger vanwege een operatie of andere medische redenen dan is stabiliteit zeker belangrijk. Het materiaal bij een beenverhoger speelt hier ook zeker een rol. Kies dan voor traagschuim dat zich vormt door lichaamswarmte en gewicht en zo aanpast naar het lichaam. Zo krijg je de beste ondersteuning en ligt dit comfortabel.

Een kussen tussen de knieën of benen is het meest geschikt voor zijslapers. Gebruik je het kussen tussen de knieën dan is de vorm meestal een soort driehoek maar mocht je de voorkeur hebben om tussen de benen te leggen dan is het rechthoekig met een inkeping in het midden.

Welke variant je hier ook voor kiest, stabiliteit is belangrijk. De benen moeten nog wel kunnen bewegen maar het is niet de bedoeling dat het kussen wegschuift tijdens gebruik of slapen. Een degelijke knieband kan dit voorkomen en dit is eigenlijk wel een vereiste bij het slapen.

Zwangere vrouwen krijgen ook vaak het advies om gebruik te maken van een kussen om pijnklachten te voorkomen of verminderen. Hiervoor kun je zeker een kniekussen gebruiken maar het kan beter zijn om het gehele lichaam te ondersteunen met een lichaamskussen of zoals de naam al doet vermoeden: zwangerschapskussen.

De meeste beenkussens hebben een hoes die je los kan maken en wassen. Het kan ook handig zijn om een extra losse hoes aan te schaffen zodat je de ene hoes kunt uitwassen terwijl je de andere weer gebruikt. Niet alle kussens hebben losse hoezen verkrijgbaar en bij sommige merken is het zelfs lastig om deze te wassen. Lees altijd de beschrijving of instructies zodat je zekerheid hebt.

Een aantal beenkussens zoals van het merk Tempur zijn multifunctioneel. Deze kun je zowel gebruiken als kussen tussen de benen of knieën maar ook als beenverhoger die je onder de benen kan leggen. Dit kan interessant klinken maar toch is het niet altijd de beste keuze.

Het is beter om een kussen te hebben die alleen geschikt is voor één positie omdat daar de vorm is op aangepast. Multifunctionele kussens hebben een wat neutralere vorm zodat het voor beide lighoudingen comfortabel ligt.

Het aanbod in kussens is groot en kan het zijn dat je niet precies weet wat het beste beenkussen is. De prijs wordt bepaald door het merk en kwaliteit en ook voor het gebruiksgemak. Je kan ook wachten op aanbiedingen bij Kruidvat of Lidl zoals het Meradiso beenkussen. Alleen is op internet de keuze een stuk groter en komt het meer in de buurt van je wensen en zijn er ook vaker reviews en ervaring te lezen van de echte gebruikers.

Bekijk alle beenkussens

Het assortiment van orthopedische, ergonomische beenkussens wijzigt regelmatig. Voor actuele prijzen en aanbiedingen kun je de volledige collectie hieronder vinden.

Nadelen van beenkussens

Wij willen toch nog enkele nadelen benoemen waar je rekening mee kunt houden voordat je een beenkussen koopt. Zo weet je zowel de voordelen die ook altijd in de beschrijvingen van de producten staan maar ook de minder sterke punten die wij kort beschrijven.

 • Het grootste nadeel is de meeste beenverhogers in één algemene maat te verkrijgen is. Dus ben je bijvoorbeeld kleiner dan 1.60m of heb je een grotere lichaamsbouw dan kan het zijn dat het niet comfortabel ligt en te klein of te groot is. Een traagschuim vulling is wel ideaal omdat het zich kan vormen naar het lichaam maar dat is niet altijd goed genoeg. Dit geldt voornamelijk voor de beenverhoger kussens maar ook de kniekussens zijn niet altijd geschikt voor elke lichaamsbouw.
 • Ben je kleiner dan 1.60m of juist erg lang? Dan is het mogelijk dat de beenverhoger kussens niet comfortabel zijn. Vaak zijn deze meestal in één vergelijkbare maat te krijgen. Dit is zo gemaakt dat het voor de meeste mensen past maar dat is niet altijd het geval als je korter of langer bent. Een voordeel van traagschuim is dat het nog wel vormt naar de benen maar dit is niet altijd genoeg. Bij de kniekussens is dit probleem minder omdat het altijd wel tussen de benen past.
 • Voor warme slapers kan een beenkussen voor extra zweten en warmte in bed zorgen. Zeker met een traagschuim vulling kan dit het geval zijn omdat dit een dichte celstructuur heeft wat niet goed kan ademen. De buitenhoes kan wel voor een betere luchtventilatie zorgen maar ook kan extra koelgel wel aangenamer zijn.
 • Als je vaak tijdens het slapen draait dan kan het een beenkussen verschuiven van plaats. Dit kan dan weer zorgen dat je in een vreemde houding komt te liggen en ervaar je zeker niet de voordelen van een beenkussen. Gebruik je het kussen tussen de benen of knieën dan is een kussen met band de beste keuze en blijft het beste op zijn plek zitten. Een beenverhoger verkleint juist de kans op draaien omdat het een voorgevormd kussen is.

Veelgestelde vragen:

Beenkussens zijn in twee vormen verkrijgbaar namelijk tussen de benen of als verhoging van de benen. Beide hebben voordelen en zijn te gebruiken bij specifieke (medische) redenen. Slaaphoudingen spelen ook een rol voor als je een beenkussen in bed wilt gebruiken.

Een beenverhoger is een kussen om de benen omhoog te leggen wat goed is voor de bloedcirculatie, vermindert vermoeidheid, zwellingen, pijn of voor herstel bij medische klachten. Dit kussen is speciaal ontworpen zodat de benen in een goede houdingen liggen en kunnen ontspannen. Dit is een stuk aangenamer dan alleen een los kussen onder de benen te leggen.

Regelmatig zijn er aanbiedingen van grote winkelketens zoals Action, Aldi, Blokker, Ikea, Jysk, Kruidvat en Lidl maar is de keuze op websites vaak veel groter. Zo zijn er op bol.com ook een aantal beenkussens te vinden waardoor je beter kan kiezen. Maar de keuze is groter bij andere sites die gespecialiseerd zijn in kussens.