Beenkussen

Een beenkussen nodig voor ondersteuning van de benen en het lichaam? Hierin zijn verschillende vormen en materialen verkrijgbaar die elk hun voordelen hebben. In dit artikel vind je meer informatie en een overzicht van de beste beenkussens.

Wat is een beenkussen?

Een beenkussen is te onderscheiden in twee verschillende soorten namelijk de beenkussen als beenverhoger of als kniekussen. Het beenverhogend kussen is geschikt voor rugslapers en onder andere om zwelling in de benen te verlichten. Het kniekussen is voornamelijk voor zijslapers zodat de knieën en benen niet op elkaar liggen zodat het lichaam in een neutrale houding ligt.

Allebei de beenkussens hebben hun voordelen en eigenschappen die een gunstige werking hebben op het ontlasten van het lichaam en bevorderen van de nachtrust.

Alle beenkussens

Top 5 beste beenkussens

We hebben een selectie gemaakt van een aantal goede kussens. Of je nu een orthopedisch verhoogd beenkussen zoekt of een kussen alleen voor tussen de knieën of juist een kussen wat multifunctioneel is.

Beste beenverhoger kussen

Beste beenkussen

Beenverhoger kussen

 • Ondersteuning door benen te verhogen.
 • Geschikt voor rugslapers.
 • Te gebruiken na operatie
 • Afneembare hoes om te wassen
 • Goede kwaliteit.
 • Score: 4.4 uit 5 door 10+ reviews

Dit is een orthopedisch verhoogd beenkussen om de benen te verhogen na een operatie of andere medische redenen. De ergonomische vorm is zo gemaakt dat het voor de meeste mensen precies goed past en vormt naar het lichaam. De afmetingen zijn 62x42x17cm en het materiaal is traagschuim van hoge dichtheid voor optimaal comfort.

TEMPUR ondersteunend beenkussen

Beste knie / beenkussen

TEMPUR®

ondersteunend beenkussen

 • Voor zij- en rugslapers
 • Multifunctioneel: geschikt voor ondersteuning aan onderbenen of voor tussen de benen.
 • 2 -3 Jaar garantie
 • Goede kwaliteit van TEMPUR® materiaal

Het bekende merk TEMPUR® heeft naast matrassen ook verschillende kussens ontworpen. Waaronder dit ondersteunend beenkussen wat ook met het unieke materiaal TEMPUR® gemaakt is. Het voordeel van dit kussen is dat het kan gebruiken om de enkels en benen licht omhoog te brengen. Door de vorm blijven de benen op zijn plaats liggen en glijden ze niet van het kussen. Het beenkussen is opvouwbaar en ook te gebruiken voor tussen de benen. De afmetingen van dit TEMPUR® beenkussen zijn 26x20x20 wanneer het als kniekussen gebruikt word.

Beenkussen met koelgel en band

Beenkussen met band

Beenkussen met band

 • Koelgel voor betere comfort en koeling.
 • Elastische band om de knie/beenkussen op zijn plaats te houden.
 • Multifunctioneel, zowel tussen de knie als onder het been.
 • Geschikt voor rug- en zijslapers.
 • Tegen knie-, heup of rugpijn
 • Score: 4.5 uit 5 door 20+ reviews

Het Gadgy beenkussen met band is te gebruiken als tussen de knieën of al ondersteuning van het been. Het voordeel is dat door de elastische band het kussen altijd op de juiste plaats blijft zitten. Tijdens de slaap kun je regelmatig draaien waardoor het kussen dan weer weg gaat uit de positie die je wilt. Door het gelkussen heeft het ook een verkoelende eigenschap en een betere comfort aan het been.

Ergonomisch knie & beenkussen

Beste ergonomisch beenkussen

Swiss Nights Kniekussen

 • Voor zijslapers
 • Tussen de benen voor stabiliteit
 • Minder belasting voor de spieren en gewrichten.
 • Verlicht knie-, heup- of rugpijn
 • Score: 4.5 uit 5 door 20+ reviews

Dit ergonomisch beenkussen kun je tussen de knieën leggen ter ondersteuning. De vulling bestaat uit traagschuim waardoor dit goed naar de benen vormt en zo de houding corrigeert. Met afmetingen van 25x25x15cm is dit een goed kussen die je tussen de benen kan leggen. Dit beenkussen comfy air met traagschuim zorgt voor een comfortabele nachtrust.

Beste orthopedisch beenkussen

Orthopedisch kniekussen

ComfyCentre

Orthopedisch beenkussen

 • Uitstekend kniekussen
 • Verlicht knie-, heup- of rugpijn
 • Ideaal voor zijslapers
 • Verkrijgbaar met of zonder band
 • 30 dagen proefslapen
 • Incl. E-book met tips
 • Score: 4.6 uit 5 door 500+ reviews

Dit orthopedisch beenkussen is te gebruiken tussen de knieën waardoor de slaaphouding in een neutrale positie ligt. Hierdoor krijg je een betere nachtrust en kan het lichaam ontspannen omdat de druk op de wervels, spieren en zenuwen afneemt. Dit voorkomt en verlicht ook pijnklachten zoals pijn in de heupen, knieën en rug.

Een groot voordeel aan dit kussen is dat je 30 dagen kan proefslapen. Voel je geen verbetering in pijnklachten of nachtrust, dan mag je het terug sturen. Maar aan de ervaringen en reviews van de gebruikers kun je lezen dat de meeste overweldigend positief zijn.

Waarom een beenkussen gebruiken?

Om medische redenen kun je een orthopedisch verhoogd beenkussen gebruiken omdat dit het herstel kan bevorderen. Maar ook kan deze ondersteuning aan de benen voor een betere nachtrust zorgen omdat het wervelkolom, spieren en gewrichten minder belasting hebben. Hier vind je een overzicht van de voordelen van een beenkussen:

 • Verlichting van knie-, heup, rugpijn en andere klachten.
 • Vermindering van zwellingen in de benen en bevordert herstelling na operaties.
 • Verbetering slaaphouding en minder belasting van lichaam.
 • Betere bloedcirculatie.
 • Comfortabele nachtrust en uitgerust wakker worden voorkomt ook verschillende andere klachten.

Beenverhoger kussen

Het kan zijn dat je om medische redenen een beenverhoger kussen moet gebruiken maar met de benen omhoog liggen heeft ook een aantal gezondheidsvoordelen. Zeker bij zwellingen en pijn kan de beenverhoger gunstig zijn omdat dan de benen hoger liggen dan het hart. Dit zorgt voor een betere bloedcirculatie en het afnemen van de zwelling en pijn.

Kniekussen beenkussen

Bij verschillende pijnklachten kan het advies gegeven worden om een kniekussen beenkussen in bed te gebruiken. Dit kussen zorgt namelijk voor een verbetering van de slaaphouding. De ruggengraat, gewrichten en spieren liggen dan in een rechte lijn waardoor het lichaam minder belasting heeft.

Een kniekussen is het meest geschikt voor zijslapers maar er zijn ook multifunctionele kussens waarbij je het ook kan gebruiken als steun voor de benen. Voor zijslapers zijn er ook kussens die het hele lichaam ondersteunen, namelijk het zijslaapkussen.

Bekijk alle beenkussens

Het assortiment van orthopedische, ergonomische beenkussens wijzigt regelmatig. Voor actuele prijzen en aanbiedingen kun je de volledige collectie hieronder vinden.

Welk beenkussen kopen?

Om een goed beenkussen te kopen is het belangrijk om te weten wat je slaaphouding is en waarvoor je het wilt gebruiken. Maar ook wanneer je al weet dat je een beenverhogend kussen zoekt of juist een kussen voor tussen de knieën, zijn hier ook veel verschillende modellen in. Hieronder vind je een aantal aandachtspunten waarbij je de voor- en nadelen van de kussens zelf kan ontdekken.

Stabiliteit

Stabiliteit is belangrijk wanneer je vanwege een operatie of andere medische redenen het advies kreeg om met een beenkussen te slapen. Wanneer de knieën of benen van het kussen glijden en uit positie komen te liggen, kan dit voor pijnlijke momenten zorgen. Daarom is een beenkussen met traagschuim een optie om te gebruiken omdat dit zich naar het lichaam vormt. Zo blijven de benen stabiel liggen en is er minder belasting.

Vormen

De vorm van het beenkussen is ook belangrijk en afhankelijk van de slaaphouding en reden waarom je een kussen nodig heb. Ben je een zijslaper dan is een beenkussen tussen de knieën ideaal en wanneer je meestal op de rug slaapt is een beenverhoger de beste keuze. Maar ook in deze modellen heb je verschillende varianten zoals bijvoorbeeld met een band.

Zwangere vrouwen maken ook gebruik van verschillende kussens om het lichaam te ondersteunen. Het is ook mogelijk om hiervoor een lang beenkussen te gebruiken wat een goede ondersteuning geeft aan het hele lichaam. Dit heeft vaak een andere benaming zoals lichaamskussen en ook voor ondersteuning van het gehele lichaam is een zwangerschapskussen een uitkomst.

Multifunctioneel

Sommige kussen die je tussen de knieën legt zijn ook te gebruiken als beenkussen. Wil je dat alleen één been wat hoger ligt, dan kan dit een optie zijn.

Eventueel een nadeel om rekening mee te houden is dat multifunctionele kussens niet altijd de beste keuze zijn. Het beste is om een kussen te hebben die alleen geschikt is voor één positie zodat daar de vorm is op aangepast.

Multifunctionele kussens zoals een knie/beenkussen hebben soms een iets andere vorm waardoor ze geschikt zijn voor rug- en zijslapers.

Slapen met beenkussen
Slaap posities van Gadgy beenkussen met band.

Losse, wasbare hoes

Wil je liever een beenkussen met wasbare hoes? Bij verschillende merken zijn deze hoezen ook los verkrijgbaar zodat je één hoes kan gebruiken terwijl de andere in het wasmachine zit. Ook niet alle kussens hebben een losse afneembare hoes waardoor het schoonmaken ook een stuk lastiger gaat.

Merken, kwaliteit en prijs

Het aanbod in kussens is groot en kan het zijn dat je niet precies weet wat het beste beenkussen is. De prijs wordt bepaald door het merk en kwaliteit en ook voor het gebruiksgemak. Je kan ook wachten op aanbiedingen bij Lidl zoals het Meradiso beenkussen. Alleen is op internet de keuze een stuk groter en komt het meer in de buurt van je wensen en zijn er ook vaker reviews en ervaring te lezen van de echte gebruikers.

Een review van het ComfyCentre Orthopedisch kniekussen op bol.com

Het orthopedische kussen overtreft al mijn verwachtingen. Ik ben geopereerd en mijn onderste gedeelte van mijn been zit in het gips. Het orthopedische kussen is hiervoor ook een ideale hooghouder. Daarnaast heb ik hem met slapen tussen mijn onderbenen of bovenbenen en er is geen moment dat mijn benen elkaar raken. Ook reguleert het kussen de warmte heel goed. Ik ben er meer dan blij mee!

Nadelen van beenkussens

Slaap je op de buik dan is het niet mogelijk om een beenkussen te gebruiken. Het lichaam komt dan in een verkeerde slaaphouding te liggen waardoor het juist pijnlijke klachten veroorzaakt. Bovendien zorgt buik slapen vaak al voor extra belasting op het lichaam en is slapen op de zij of rug een betere optie.

Ben je kleiner dan 1.60m of juist erg lang? Dan is het mogelijk dat de beenverhoger kussens niet comfortabel zijn. Vaak zijn deze meestal in één vergelijkbare maat te krijgen. Dit is zo gemaakt dat het voor de meeste mensen past maar dat is niet altijd het geval als je korter of langer bent. Een voordeel van traagschuim is dat het nog wel vormt naar de benen maar dit is niet altijd genoeg. Bij de kniekussens is dit probleem minder omdat het altijd wel tussen de benen past.

Ben je een warme slaper dan kan een beenkussen ook voor meer warmte in bed en nachtzweten zorgen. De meeste kussens gebruiken traagschuim als materiaal wat niet goed kan ademen en al snel warm kan aanvoelen. Er zijn wel een aantal kussens die koelgel hebben of de vorm is zo ontworpen dat de luchtcirculatie optimaal zodat het toch nog een koel kussen blijft.

Wanneer je regelmatig draait tijdens de slaap dan kan het ook lastig zijn om met een beenkussen te slapen. Je benen kunnen dan van het kussen gaan zodat het weinig functie meer heeft. Hier zijn wel enkele oplossingen voor door een beenkussen met band te gebruiken die het been op zijn plaats houd. Bij een beenverhoger is het mogelijk om een kussen met vormen te hebben waarin de benen kunnen liggen. Zo is de kans op draaien in bed kleiner.

Veelgestelde vragen:

Wat is het beste beenkussen?

Allereerst is het goed om te weten dat beenkussens in twee soorten verkrijgbaar zijn. Zo heb je de beenverhoger die je onder de benen legt en geschikt voor rugslapers. En er is een kussen die je tussen de benen of knieën legt en ideaal voor zijslapers. Ook zijn er varianten die multifunctioneel zijn en voor allebei de slaaphoudingen.

Met de informatie hier weet je zelf het juiste beenkussen te kiezen en lees je de voor- en nadelen van beenkussens.

Waarom slapen met beenkussen?

Slapen met een beenkussen kan veel voordelen hebben op het lichaam. De spieren en gewrichten krijgen minder druk waardoor het lichaam beter kan ontspannen. Dit verlicht en voorkomt pijnklachten en er is ook een verbetering in de kwaliteit van het slapen.
Om medische redenen kan dit ook aangeraden worden omdat het zwellingen en pijn na een operatie of andere oorzaak verlicht.

Waar kan je een beenkussen kopen?

Regelmatig zijn er aanbiedingen van grote winkelketens zoals Action, Aldi, Blokker, Ikea, Jysk, Kruidvat en Lidl maar is de keuze op websites vaak veel groter. Zo zijn er op bol.com ook een aantal beenkussens te vinden waardoor je beter kan kiezen. Maar de keuze is groter bij andere sites die gespecialiseerd zijn in kussens.