Boekweit kussen

Wil je voor de eerste keer een boekweitkussen kopen? Hier lees je meer over de voor- en nadelen en vergelijken wij een aantal kussens. Ook geven wij gebruiksadvies over boekweit zodat je genoeg informatie heeft om een goed kussen te vinden.

Alle boekweit kussens:

Hieronder zijn verschillende boekweitkussen aanbiedingen. Bij elke kussen staat de voordelen en pluspunten. Ook hebben wij hiervoor ervaringen en reviews van gebruikers toegepast.

Beste Keuze

Flora Boekweit kussen

 • Goede ondersteuning.
 • Ideaal voor rug-, schouder- en nekklachten.
 • 3 verschillende afmetingen.
 • Dikte is aanpasbaar.
 • 100% natuurlijk en duurzaam
 • Score: 4.9 uit 5 sterren door 30+ reviews

Flora heeft een aantal goede kussens in het assortiment. Als je op zoek bent naar 100% natuurlijk en duurzame vulling, kom je o.a. al snel uit op boekweit. Dit geeft een goede ondersteuning aan nek, hoofd en bovenlichaam waardoor pijnklachten verminderen. Bovendien zijn deze kussens ook goed ademend waardoor ze koel en fris blijven. Het tijk is gemaakt van plantaardig katoen en dit maakt het boekweit kussen volledig plant gebaseerd.

De boekweit kussens van Flora zijn verkrijgbaar in 3 verschillende afmetingen waaronder de Classic wat het formaat is van een traditioneel boekweit kussen. Maar ook een reisformaat want als je eenmaal slaapt met deze vulling dan wil je niet op een ander kussen liggen. Ga je op reis of zoek je een kleiner kussen voor kinderen dan is dit ideaal. Deze afmetingen zijn verkrijgbaar: 40x28cm, 50x35cm en 60x42cm.

100% biologisch

PUUR.SHOP Boekweit kussen

 • Verbetering van nachtrust
 • Verlichting pijnlijke klachten
 • 3 verschillende afmetingen van kinderformaat tot King Size.
 • Kussensloop van bio katoensatijn.
 • Gecertificeerd biologisch katoen
 • 30 dagen proefslapen
 • Score: 4.9 uit 5 sterren door 20+ reviews

Het PUUR.SHOP boekweit kussen voldoet ook aan alle eisen waaraan een goed kussen moet voldoen. De vulling zorgt voor een optimale comfort waardoor het lichaam goed kan ontspannen. Is het kussen iets te dik? Dan haal je er wat vulling uit tot het naar wens is. Zoals elk boekweit kussen is deze van nature anti allergisch en schimmel en bacterie werend.

PUUR.SHOP gaat voor 100% tevredenheid en geeft 30 dagen proefslapen als service. Weet je niet zeker of boekweit iets voor jou is, dan is dit de kans om het te proberen. Ook verkrijgbaar in 3 afmetingen waaronder reisformaat of voor kinderen, traditioneel Japans model en een King Size voor mensen met een bovengemiddelde lichaamsbouw.

Extra groot

TREETS Boekweit kussen

 • Groot formaat
 • Goede vorming naar lichaam.
 • Verlichting van nek- en rugpijn.
 • Boekweit geeft verkoelend comfort.
 • Stevig
 • Score: 4.4 uit 5 sterren door 20+ reviews

Voor de zijslapers of mensen met een bovengemiddeld lichaam kan een groter kussen beter aanvoelen. Het TREETS boekweit kussen is 60x50cm en dit maakt het groter dan de andere merken met King Size formaten. De dikte is ook verstelbaar dus je kan er vulling toevoegen of uitnemen mocht het te dik zijn. Het nadeel van TREETS is wel dat gebruikers ervaren dat er te weinig vulling in zit. Maar dit is wel los verkrijgbaar. Last van nekklachten, rug- of hoofdpijn? Een boekweit kussen kan hier verlichting bieden en slaapt comfortabel.

Alle boekweit kussens

Het aanbod in boekweitdoppen kussens wisselt veel en kan het zijn dat wij nog een deel niet op onze website hebben staan. Wil je een overzicht van het actuele assortiment? Klik dan hieronder.

Wat is een boekweit kussen?

Wanneer je boekweit pelt voor consumptie blijven de doppen over. Deze boekweitdoppen worden als vulling gebruikt in een boekweit kussen. Dit is dus 100% natuurlijk materiaal wat duurzaam is en een lange levensduur heeft. Boekweit als vulling in een kussen heeft een aantal voordelen en positieve eigenschappen. Maar dit kan per persoon verschillen omdat iedereen een eigen voorkeur heeft. Wat wel vast staat is dat een boekweitvulling steeds meer gebruikt wordt vanwege duurzaamheid en de positieve ervaringen van andere gebruikers.

Voordelen van boekweit kussen

Een boekweitdoppen kussen heeft verschillende voordelen en goede eigenschappen. Het kan dus verschillen voor iedereen maar vast staat is dat er al vele gebruikers zijn die een goede review hebben over dit kussen. Het zorgt onder andere voor pijnverlichting bij nekklachten en kan het comfort verhogen bij het slapen. Andere voordelen zijn:

 • Een betere nachtrust en slaapkwaliteit
 • Verbetering van ademhaling kan zorgen voor vermindering van snurken
 • Ondersteuning van de wervelkolom en spieren
 • Heeft een verkoelend effect en houden geen warmte vast
 • Het is hypoallergeen en geen last van huisstofmijt
 • Duurzaam en lange levensduur
 • De vulling is aanpasbaar zodat voor iedereen comfortabel kan zijn.

Beter slapen

Wanneer je een boekweit hoofdkussen hebt kan dit een gunstige werking hebben op de slaapkwaliteit. Omdat het kussen zich goed vormt kan je een goede slaaphouding vinden waarbij de ruggengraat ondersteuning krijgt. Dit is heel belangrijk voor het lichaam omdat anders teveel spanning op de wervelkolom kan staan wat leidt tot pijnklachten of migraine.

Hou wel rekening mee dat iedereen een eigen voorkeur heeft naar de dikte van het kussen maar ook is het bij buik-, rug- of zijslapers belangrijk dat je de juiste hoogte hebt. Zo hebben mensen die op de buik slapen een dunner kussen nodig dan bijvoorbeeld zijslapers anders kan er teveel spanning op de nek komen te staan.

Boekweitkussen en nekklachten

Een boekweitkussen kan goed helpen tegen nekklachten. De vulling kan zich goed vormen naar het hoofd en het voordeel is dat het aanpasbaar is. Een goede ondersteuning aan de nek en het hoofd is van belang wanneer je last hebt van nekpijn of andere klachten.

Vaak gaan nekklachten of rugpijn gepaard met een slechte slaaphouding, matras of hoofdkussen. Een boekweitdoppen kussen kan verlichting bieden vanwege de steun en comfort aan het lichaam. Hierdoor kunnen de spieren, zenuwen en wervelkolom beter ontspannen waardoor je uitgerust wakker wordt.

Verkoelend effect

Een boekweit kussen heeft ook een verkoelend effect. Ze bevorderen namelijk de luchtstroom waardoor het vrijwel geen warmte vast houd. Vanwege de vorm en de gladheid van de boekweitdoppen zijn er in het kussen veel kleine ‘luchtbelletjes’. Dit is ideaal voor warme slapers omdat dit geen warmte vast houd of uitstraalt. Een goed alternatief voor een koel kussen omdat dit een duurzame vulling is.

Duurzaam en aanpasbare vulling

Boekweitkussens kunnen een lange levensduur hebben tot wel 10 jaar bij normaal gebruik. Er kan een verschil in kwaliteit zijn waardoor dit per merk kan verschillen hoe lang de hoes mee kan gaan. Maar het voordeel van boekweit is ook dat je de vulling kan vervangen of aanpassen naar de juiste dikte. Een boekweit kussen is duurzaam en milieuvriendelijk wat steeds populairder wordt in deze tijd.

Hypoallergeen

In een boekweitkussen worden geen materialen verwerkt die als voedselbron kan worden gezien. Hiermee is het kussen hypoallergeen en ook huisstofmijtbestendig. Dankzij de boekweitdoppen is er ook een goede luchtstroom wat ook niet bevorderlijk is voor allergenen of mijt. Als er last is van een allergie dan is boekweit een goede keuze.

Boekweitkussen nadelen

Bijna alles heeft naast voordelen ook nadelen. Alleen bij een boekweitkussen zijn deze niet veel aanwezig en vaak heeft het te maken met een persoonlijke voorkeur. Of een boekweitkussen kopen van slechte kwaliteit is altijd mogelijk. Voordat je overweegt een boekweitkussen te kopen is het handig om rekening te houden met eventuele mindere kanten.

Wennen

Normaal slaap je misschien altijd op een zacht kussen en is een boekweitkussen wel een heel verschil. De doppen zijn iets harder en het kussen vormt zich naar het hoofd. Maar ook de juiste hoeveelheid vulling kan even duren voordat je dit gevonden hebt. Dit kan voor iedereen en elke slaaphouding anders zijn. De reviews en ervaringen van andere mensen zeggen meestal dat het wel een klein weekje kan duren voordat je de juiste pasvorm en comfort gevonden hebt.

Geluid

Wanneer je het hoofd op het kussen legt maakt het een licht ritselend of krakelend geluid. Voor sommige mensen kan dit één van de nadelen zijn van een boekweit kussen. Het went wel na een tijdje omdat het geluid niet erg hoorbaar is. Zeker wanneer je niet veel beweegt in de slaap en vaak het hoofd op dezelfde plaats houdt is dit niet erg hoorbaar. Maar het is zeker mogelijk dat dit als hinderlijk ervaren word.

Boekweit kussen
De doppen van boekweit worden gebruikt als vulling.

Zwaar

Deze kussens kunnen vrij zwaar zijn en eventueel moeilijk mee te nemen. Het zijn ideale hoofdkussens om op te slapen en stil te liggen. Maar minder geschikt voor een comfortabel kussen voor op bijvoorbeeld de bank. Bijvoorbeeld het Treets boekweitkussen is 3385 gram zwaar maar dit is afhankelijk van de hoeveelheid vulling die je gebruikt.

Niet wasbaar

Een boekweitdoppen kussen is niet wasbaar omdat het materiaal geen water kan absorberen en kracht verliezen. Mocht het boekweit erg vochtig worden dan verzwakken ze waardoor het geen goede ondersteuning meer kan geven. Bovendien zou de vulling ook veel te zwaar zijn mocht je het in een wasmachine willen wassen. De kussensloop en hoezen die rond het boekweit kussen zitten kunnen wel gewassen worden volgens de wasvoorschriften.

Gebruiksadvies voor boekweit hoofdkussen

In het begin is het altijd wennen als je voor het eerst op een boekweitdoppen kussen slaapt. Maar ook de dikte en hoeveelheid vulling is de eerste nachten ook nog niet optimaal. Iedereen heeft een ander lichaam en zo is ook de persoonlijke behoefte verschillend. Volg het onderstaande stappenplan om de juiste hoeveelheid vulling te vinden die jou de optimale comfort en ondersteuning geeft.

 • Test het kussen altijd alleen op bed: Het beste is om het kussen alleen te testen op het bed. Het matras is namelijk ook onderdeel van de slaapcomfort en kan ook vormen bij het kussen. Doe je dit op een harde ondergrond dan is het gevoel anders dan op een matras.
 • Voorvormen: Het boekweitdoppen kussen kun je voorvormen op de plaats waar het hoofd ligt. Laat wel een rand over aan de onderkant zodat de nek ondersteuning krijgt en goed kan ontspannen.
 • Test het kussen: Na het voorvormen van het kussen ga je in de houding liggen die je het meest slaapt. Zo merk je of de voorvorming goed aansluit of dat er teveel of te weinig vulling in het kussen zit. Wanneer er een goede ondersteuning is van hoofd, nek en schouders dan is de dikte geschikt. Eventueel kan je de voorvorming nog veranderen om te zien of dit betere comfort geeft.
 • Uitlijning van het lichaam: Een kussen en matras zijn de belangrijkste onderdelen voor de uitlijning van het lichaam. Met de juiste stevigheid ligt de wervelkolom tot en met de nek in een rechte lijn. Dit is een neutrale positie zodat het goed kan ontspannen en geen druk op gewrichten en spieren staat. Merk je dat het hoofd in een vreemde hoek ligt dan is de dikte van het kussen nog niet goed genoeg. Heeft het te veel vulling, haal er dan een beetje uit totdat het wel goed genoeg is.
 • Slapen maar! De hoogte van het kussen en hoeveelheid boekweitdoppen vulling is juist? En staat er geen spanning op het lichaam tijdens slaaphoudingen, dan is het kussen geschikt om te slapen. Eventueel kun je de dagen erna nog wat aanpassingen doen totdat het naar wens is.

Hoe boekweit kussen schoonmaken?

Door de goede luchtcirculatie tussen de boekweitdoppen blijft het kussen koel en fris. Een kussensloop rond het boekweit kussen houdt het ook wel schoon maar soms zijn er omstandigheden waardoor de vulling nat of vies is geworden. Boekweit is niet wasbaar waardoor het schoonmaken wel wat lastiger wordt.

Boekweit kussen schoonmaken
Een boekweit kussen schoonmaken doe je door de vulling in de zon te leggen.

Zijn de boekweitdoppen doorweekt? Dan moeten deze vervangen worden omdat ze verzwakken en ondersteuning verliezen. Dit kan ook leiden tot schimmelgroei wat zeker niet de bedoeling is.

Zijn de boekweitdoppen alleen een beetje vochtig? Dan kunnen ze wel gedroogd worden zodat ze weer verjongen. Bovendien is het altijd raadzaam om 1 of 2x per jaar de boekweit in de zon te leggen om alles fris te houden. Dit doe je volgens de onderstaande stappen:

 1. Zoek iets waarop je het boekweit goed kan spreiden zonder dat ze eruit vallen. Een bakplaat met randen is ideaal maar dit moet wel redelijk groot zijn.
 2. Zet de boekweit op een heldere, zonnige plaats bijvoorbeeld achter een raam of buiten op een windstil plekje. Dit moet wel een veilige plek zijn en waar geen huisdieren of kinderen mee kunnen spelen. Ook moet je het niet per ongeluk om kunnen stoten.
 3. Vergeet niet regelmatig te schudden en mixen zodat alle boekweitdoppen goed droog en fris kunnen worden. Dit kan wel een tijdrovend klusje zijn om al het materiaal goed te kunnen luchten zonder dat het boekweit door heel de kamer ligt.
 4. Voordeel van een bakplaat is ook dat het opwarmt door de zon. Nadat alles goed gedroogd is kun je de vulling weer terug in het kussen doen.

Op zoek naar een andere natuurproduct als vulling? Een schapenwollen kussen kan een uitstekende keuze zijn en is biologisch.

Veelgestelde vragen:

Werkt een boekweit kussen tegen nekklachten?

Een boekweit kussen heeft een ondersteunende eigenschap vanwege de goede vorming naar hoofd en nek. Dit is ideaal voor nekklachten en migraine omdat de drukpunten worden verlicht. De wervelkolom, spieren en zenuwen kunnen zo beter ontspannen waardoor je uitgerust wakker wordt.

Hoe een boekweitkussen wassen?

De boekweitdoppen mogen niet erg nat worden omdat ze dan verzwakken en de ondersteuning verliezen. Daarom is een boekweitkussen wassen niet mogelijk. Maar het kussen hoef je eigenlijk niet te wassen bij normale omstandigheden omdat het een goede luchtstroom heeft en zo koel en fris blijft.

Mocht het kussen toch onvoorzien een beetje vocht worden, dan is het beter om de vulling uit het kussen te halen en laten drogen. Op een zonnige plek droogt het snel en blijft alles weer fris. Het is beter om elk jaar 1 of 2x de vulling in de zon te leggen. Zo doe je de boekweitdoppen weer verjongen en blijft alles fris en schoon.

Waar kan je een boekweitkussen kopen?

Soms zie je een boekweit kussen aanbieding bij IKEA of andere grote ketens maar de keuze is dan altijd vrij beperkt. De maat is ook belangrijk want mocht je bijvoorbeeld een groot kussen van 60×70 dan is deze meestal niet te vinden. Online is de keuze veel groter bij een bol.com of andere websites die kussens verkopen. Hier staan ook reviews en ervaringen van echte gebruikers zodat je zeker weet dat je het beste boekweit kussen gaat kopen.