Kapok kussen

Op zoek naar een Kapok kussen? Hier vind je meer informatie over de voordelen van deze kapok vulling. Wil je het gebruiken als hoofdkussen, dan kan dit gunstig zijn voor warme slapers vanwege het ventilerend en verkoelend effect.

Alle Kapok kussens

LILLA24 kapok kussen

Beste kapok kussen

 • Geschikt voor alle slaaphoudingen
 • 900gram vulling
 • Afmeting: 60x50cm
 • 30 dagen proefslapen

Troonz Kapok hoofdkussen

 • 100% Javaans
 • 1100gram vulling
 • Afmeting: 60x70cm
 • 5 jaar garantie

Kapok kussen + molton

 • Inclusief molton
 • 1000gram vulling
 • Afmeting: 60x70cm

Slaap Vaak kapok

 • 1000gram vulling
 • Afmeting: 60x70cm

iSleep hoofdkussen set

 • Set van 2 kussens + molton
 • 1100gram vulling
 • Afmeting: 60x70cm

Dit zijn de beste kapok kussens

LILLA24 Kapok boxkussen

 • Geschikt voor alle slaaphoudingen
 • 900gram vulling
 • Afmeting: 60x50cm
 • 30 dagen proefslapen

Een hoofdkussen die koel blijft en de temperatuur reguleert tijdens de seizoenen. Dit kan het kapok kussen zijn van LILLA24. Het materiaal zorgt voor optimale temperatuur wat koel blijft in de zomer en juist wat warmer aanvoelt in de winter. Het is ook nog eens comfortabel en het vormt zich goed naar de contouren van hoofd en nek. Zo krijg je ook de juiste ondersteuning die je nodig hebt.

Onze ervaring met kapok zijn positief maar het is niet voor iedereen geschikt of moeten even wennen. Een groot voordeel van de kussens van LILLA24 is de 30 dagen proefslapen. Hieraan zijn geen verplichtingen zodat je rustig het kussen kan uitproberen. Niet iedereen heeft in 1x het hoofdkussen gevonden dat bij de slaaphouding past en daarom is proefslapen altijd makkelijk.

Andere kapok kussens zijn vaak ook vrij groot maar dit kussen van LILLA24 heeft de afmetingen van 60x50cm. Het heeft daarom ook minder vulling nodig (900gram) om stevig te zijn. De kans is groot dat je er iets uitneemt en aanpast naar jouw behoefte en daarmee heb je extra kapok die je later eventueel nog kan gebruiken.

Troonz hoofdkussen kapok

Het kapok kussen van Troonz behoort ook tot de beste hoofdkussens. De tijk is gemaakt van 100% katoen en sterke kwaliteit. De vulling bestaat uit 100% Javaans kapok en is ook aanpasbaar vanwege de rits. Het heeft een verkoelend effect vanwege het ademende materiaal en voelt ook comfortabel aan. De afmetingen zijn 60x70cm en heeft een vulling van 1100gram.

Voor zijslapers is een stevig kussen voldoende, bij rugslapers adviseren wij om minder kapok te gebruiken voor de juiste ondersteuning. Ben je een buikslaper dan is rond 400gram vulling vaak genoeg.

Naast deze vulling heeft Troonz ook nog veel andere kussens waaronder ook meer natuurlijke materiaal. Zij hebben genoeg ervaring om een goed hoofdkussen op de markt te zetten en dit is zeker het geval. Dit kan je ook lezen in de beoordelingen bij het product zelf.

Slaap Vaak 100% Javaans

Het Kapok hoofdkussen van het merk Slaap Vaak is een 100% natuurproduct dat een koelend effect heeft. Tijdens de warme zomerdagen kan je regelmatig transpireren en is dit een zeer geschikt Kapok kussen. Het heeft een dikke vulling van 1000 gram Javaanse Kapok maar dit kan je zelf aanpassen mocht dit teveel zijn. De hoes is gemaakt van 100% katoen en het kussen is volledig huisstofmijt vrij.

Vanwege de dikte is het Kapok kussen zeer geschikt voor zijslapers. Voor rug slapers kan het iets te hard of hoog zijn maar je kan altijd wat vulling uit het kussen halen. Slaap je op de buik dan is het kussen te dik, je zou dan veel vulling uit het kussen moeten halen maar dan kan het effect minder zijn. De afmeting is 60x70cm en de reviews zijn in het algemeen erg positief.

Je kan dit kussen ook met een D’Orveige moltonhoes bestellen zodat het kussen beter beschermd is wat tot een langere levensduur leid. Dit is optioneel. Er is ook een Kapok kussen aanbieding wanneer je 2 kussens besteld krijg je extra korting.

iSleep kapok kussen

Het Kapok hoofdkussen van het merk iSleep is ook een goed kussen voor mensen die verkoelend willen slapen. Dit kussen is extra dik met maar liefst 1100 gram vulling. Dit kan misschien teveel zijn maar dan kan je altijd een beetje vulling uit het kussen halen. Bewaar dit altijd wel omdat je het misschien later nodig hebt. Kapok kan ook inzakken wanneer je een langere tijd op het kussen ligt dus het is wennen. Maar dit kan je aanvullen met Kapok zodat je begint met een dikker kussen wat toch inzakt naar de juiste dikte van jouw voorkeur.

Het voordeel van een Kapok kussen is dat het ook goed kan vormen naar hoofd en nek. Het is een zachte vulling wat toch een goede ondersteuning kan bieden. Dit kan een alternatief zijn voor traagschuim wat soms hard kan aanvoelen. En het is volledig gemaakt van een natuurlijke stof.

Er zitten niet veel verschillen tussen een kussen van Slaap Vaak of iSleep. Het is dezelfde afmeting maar de iSleep heeft 100 gram extra vulling. De kosten zijn hierdoor ook iets duurder. Bij Slaap Vaak heb je ook nog een optie voor een goede kussensloop erbij. Maar verder zijn ze vergelijkbaar.

Voordelen van kapok

Een Kapok hoofdkussen is een stevig kussen wat erg comfortabel kan zijn. Het grote voordeel is ook dat het goed ventileert waardoor je minder last hebt van warmte tijdens slaap. De vulling is ook zacht en kan zich goed vormen naar je hoofd. Hierdoor kan je beter in slaap vallen en wordt de slaapkwaliteit verhoogd. Kapok heeft nog een aantal voordelen die je hieronder met uitleg kan vinden.

 • Kapok is een natuurlijk materiaal en groeit aan de kapokboom. Hier worden geen chemische toepassingen gedaan zoals bij polyester of traagschuim. Ook zijn er geen andere toevoegingen waardoor het volledig natuurlijk blijft en niet giftig is.
 • Mocht je last hebben van allergieën dan is een kapok kussen een goede keuze. Het is namelijk hypoallergeen en is hierdoor huisstofmijtvrij en anti-micro bacterieel. Een veilige en gezonde keuze mocht je gevoelig zijn voor allergieën.
 • Kapok wordt van de Kapokboom gehaald wat biologisch en duurzaam gewonnen word. Ook bij het produceren van deze stof schaadt je het milieu niet. Dus als je een duurzaam en milieuvriendelijk kussen zoekt, dan is dit kussen zeer geschikt. Kapok is vrij duurzaam en de vezels kunnen best een tijdje meegaan en hoef je niet vaak van kussen te veranderen. Alleen kan het wat dunner worden en is het wel beter om wat extra vulling toe te voegen. Dit is altijd nog een stuk goedkoper dan een volledig nieuw kussen kopen wat ook nog eens milieuvriendelijker is.

Het werkt verkoelend

Veel mensen kiezen ook voor een kapok hoofdkussen omdat dit een verkoelend effect heeft. Het kan transpireren en warmte goed verwerken en afvoeren en zeker tijdens de warmere dagen in de zomer is dit erg fijn. Voor mensen die een verkoelend hoofdkussen zoeken op basis van een natuurlijk materiaal is dit een goede keuze. Mocht je een erg warme slaper zijn dan kan een gelkussen of bamboe kussen ook een optie zijn, alleen kunnen hier wel processen vooraf gebeuren afhankelijk van het materiaal. Zoals je in ons bamboe kussen review kunt lezen is een 100% bamboevezel kussensloop een volledig natuurlijk product en ook nog eens milieuvriendelijk.

Aanpasbare vulling

Een groot voordeel van een kapok hoofdkussen is dat je het kan aanpassen naar jouw behoefte en slaaphouding. Mocht het kussen te dik of stevig zijn dan kun je altijd wat kapok eruit halen of mocht je het liever wat zachter willen, dan haal je er wat kapok uit. Het materiaal vormt zich ook goed naar jouw lichaam en hoofd zodat de wervelkolom in een rechte lijn ligt en ook de spieren en gewrichten kunnen ontspannen.

Hou altijd wel rekening mee dat kapok na een tijdje wat verder inzakt dus dan kan het zijn dat je weer meer kapok nodig hebt. Merk je dat er iets meer spanning op de nek gaat staan of het kussen is wat dunner dan kun je altijd wat vulling toevoegen.

Weinig onderhoud

Kapokkussens zijn ook niet moeilijk in onderhoud. De hoes of kussensloop kan je gewoon wassen om het schoon te houden. Bij het Slaap Vaak kussen zit ook nog een extra hoes voor bescherming waardoor het kussen nog een langere levensduur heeft. Het voordeel van kapok is dat het zelfreinigend is en hoef je de vulling niet zelf te wassen wat ook niet mogelijk zou zijn vanwege kwaliteitsverlies. Ke kan het kussen wel regelmatig laten luchten of eventueel in de zon leggen zodat je het niet hoeft te reinigen.

Nadelen kapok

Kapok hoofdkussens is gemaakt van natuurlijk materiaal en hebben naast de voordelen ook enkele punten die je in je overweging kan meenemen. Deze nadelen kunnen wel per kwaliteit en merk verschillen:

 • Bij nekpijn. Heb je last van nekpijn of een aandoening, dan is het niet altijd geschikt. Het geeft zeker ondersteuning maar vaak is dit alleen genoeg voor het hoofd. En ondersteunt kapok de nek niet genoeg. Zeker als het op termijn wat verder inzakt kan er net wat meer spanning op de nek komen te staan.
 • Inzakken. Als je op het kussen ligt dan zakt het in. Heb je er te weinig kapok vulling inzitten, dan kan een dun kussen tot gevolg zijn. Wil je dit voorkomen, voeg dan meer vulling toe want anders kunnen er pijnlijke klachten ontstaan. Deze vulling kan je los aanschaffen zodat je de juiste hoogte kan toepassen op jouw slaaphouding.
 • Bijvullen. Door het gewicht van hoofd en schouders kan het kapok een beetje gaan inzakken op termijn. Het is verstandig om eens per jaar bij te vullen. Zo kan je langer gebruik maken van het kussen en blijf je goede comfort en ondersteuning ervaren naast de andere voordelen van kapok.

Zoek je een alternatief maar wel natuurlijk materiaal? Dan kan een latex hoofdkussen ook geschikt zijn wat ook een goede ventilatie heeft en koeler aanvoelt.

Veelgestelde vragen:

Dat is een kussen gevuld met kapok wat van een kapokboom gehaald word. Dit staat in het regenwoud en is dus een natuurlijke stof die je als vulling in een kussen kan gebruiken. Het voelt zacht aan en kan vormen naar het hoofd waardoor de nachtrust kan verbeteren. Hierover kan je hier meer lezen.

Nee de vulling van een kapok kussen kan je niet wassen of reinigen. De hoezen erom heen zorgen ervoor dat het kussen niet vies word. Wel kan je het regelmatig luchten of in de zon leggen.

Een kapok kussen kan een aantal voordelen hebben. Zo is het hyperallergeen en is het dus huisstofmijt vrij waardoor je hier geen last van hebt. Het hoofdkussen voelt verkoelend aan tijdens de warme dagen vanwege het ventilerend vermogen. Ook kan het zorgen voor een betere nachtrust door verschillende redenen. En het is ook een voordeel dat het een natuurlijk product wat duurzaam en milieuvriendelijk gewonnen word.

Hoe lang een kapok kussen meegaat hangt af van verschillende factoren. Wanneer je op het kussen ligt met je hoofd, dan zakt het kapok in om naar je hoofd te vormen. Elke ochtend als je wakker word kan je het kussen wel opschudden. Maar het kan ook op lange termijn blijvend zijn. Dit kan je dan weer bijvullen om op de gewenste dikte te komen.