Lichaamskussen

Wil je de slaapkwaliteit verhogen dan kan je gebruik maken van een lichaamskussen. Met dit kussen kan je een betere en comfortabelere slaaphouding vinden waarbij je gewrichten en lichaam goed ondersteund worden. Heb je bijvoorbeeld rugklachten of ben je een zijslaper dan kan dit kussen een verschil maken op je nachtrust.

Alle lichaamskussens

Wil je meer weten over deze lichaamskussens? Er zijn hierover ook reviews geschreven met de ervaring van de gebruikers.

Beste lichaamskussens

Ben je op zoek naar meer uitleg en onderzoek naar verschillende lichaamskussens? Hier vind je een overzicht met ervaringen en reviews over de beste lichaamskussen in hun categorie.

Langwerpig lichaamskussen

Dit is één van de beste langwerpige lichaamskussen die zeer geschikt is voor zijslapers. Deze houdt de wervelkolom in een meer neutrale positie waardoor het geschikt is voor mensen met lage rugpijn en kniepijn. Het biedt steun aan de gewrichten, heup en benen wat tot een goede comfortabele slaaphouding kan leiden. Een betere slaapkwaliteit zorgt ook voor dat je volgende morgen uitgerust wakker word. Dit langwerpig ergonomisch lichaamskussen is van het merk Osteomedix en heeft een afmeting van 140cm x 40cm.

Beste langwerpig lichaamskussen

Osteomedix Lichaamskussen

 • Goede ondersteuning aan lichaam
 • Geschikt bij rugklachten of andere aandoeningen.
 • Afneembare hoes
 • Ideaal voor zijslapers
 • Stevig maar voelt toch zacht aan
 • Score: 4.5 uit 5 door 60+ reviews

Dit kussen wordt vaak gebruikt voor lage rugpijn zoals je in de ervaringen van andere mensen kan lezen. Deze reviews hebben een hoog cijfer met 4.5 uit 5 sterren. Het kussen is verkrijgbaar in meerdere kleuren waaronder grijs of wit.

U-vorm

De beste U-vorm lichaamskussen is van het merk Litollo. Het biedt een hoog comfort en omdat dit een groot XXL kussen is kan je de juiste slaaphouding vinden voor een betere nachtrust. Zeer geschikt voor mensen die net een operatie hebben gehad of een aandoening waarbij je niet op je rug of andere zij mag draaien. Ook als je last hebt van snurken of slaapapneu kan dit U-vorm lichaamskussen ervoor zorgen dat je minder last van klachten hebt.

Beste U-vorm

Litollo Lichaamskussen

 • Ergonomische vorm voor volledige lichaamsondersteuning
 • Ideaal voor zwangere vrouwen
 • Geschikt voor mensen die veel draaien tijdens slapen.
 • Afneembare hoes (ook extra verkrijgbaar)
 • Verkrijgbaar in 6 kleuren.
 • Score: 4.5 uit 5 door 250+ reviews

Dit kussen wordt vaak gebruikt als zwangerschapskussen en heeft uit 250+ reviews een prima score van 4.5 uit 5. In 6 kleuren verkrijgbaar waaronder blauw, grijs, geel, groen, roze en wit.

C-vorm

Wil je liever meer informatie vinden over de beste C-vorm lichaamskussen? Eén van de betere C-vorm kussens is van het merk Ella. Het is multifunctioneel en is te gebruiken tijdens of na de zwangerschap of als voedingskussen. Ook is het zeer geschikt voor te gebruiken als een lichaamskussen omdat deze vorm het hele lichaam ondersteunt. Zo is de C-vorm een goed kussen als je last hebt van knieën of kan het verlichting geven aan rugpijn. Het grote verschil met de U-vorm is dat je hier de armen wat vrijer kan bewegen.

Beste C-vorm

Ella Lichaamskussen

 • Goede ondersteuning vanwege C-vorm
 • Multifunctioneel
 • Ideaal voor zwangere vrouwen
 • Geschikt voor warme slapers.
 • Afneembare hoes (ook extra verkrijgbaar)
 • Verkrijgbaar in meerdere kleuren en vormen.
 • Score: 4.7 uit 5 door 225+ reviews

Dit kussen is multifunctioneel te gebruiken en heeft uit 225+ reviews een goede score van 4.7 uit 5. In 2 kleuren verkrijgbaar namelijk lichtgrijs en Grijs minky fleece. De afmeting is 150cm x 70cm.

Zijslaper

Ben je op zoek naar een groot lichaamskussen voor zijslaper? Dan heeft het merk Litollo nog een zeer geschikt model in het assortiment. Het heeft een langwerpige vorm maar het is meer naar een J-vorm ontworpen. Dit kan aangenamer zijn voor de knieën en zo kan je als zijslaper een betere nachtrust krijgen. Of je kan het gebruik als je zwanger bent of last hebt van de rug. Dit kussen helpt je ook om in een goede slaaphouding te liggen waardoor er minder kans is op snurken of maagzuur in keel tijdens slapen. Ook heeft je partner minder last van deze vorm kussen dan wanneer je met een C- of U-vorm slaapt. Ook hier is de sloop afneembaar wat handig is om uit te wassen.

Beste zijslaper lichaamskussen

J-vorm lichaamskussen

Litollo

 • Aangename vorm voor zijslapers
 • Goede maat voor mensen die andere kussens te groot vinden.
 • Verbetering slaaphouding tegen snurken of maagzuur.
 • Afneembare hoes (ook extra verkrijgbaar)
 • Verkrijgbaar in 6 kleuren
 • Score: 4.7 uit 5 door 60+ reviews

Wanneer je een lichaamskussen zoekt voor het zij slapen, is dit een zeer geschikt model. Verkrijgbaar in 6 kleuren maar vanwege de populariteit kunnen er soms kleuren tijdelijk niet leverbaar zijn. De afmeting is 145 x 50cm.

Waarom slapen met lichaamskussen

Er zijn verschillende redenen waarom slapen met een lichaamskussen goed kan zijn. Het heeft als voordeel dat er minder druk op de gewrichten en wervelkolom staat. De ervaring van de meeste mensen is dat hierdoor nek-, rug- of schouderpijn kan verlicht worden.

Maar er zijn nog meer voordelen zoals het verbeteren van de bloedsomloop en een verbetering van de slaapkwaliteit. Ook wordt dit kussen vaak gebruikt bij zwangerschap omdat dit het lichaam goed ondersteund en het beter is voor zwangere vrouwen om op de linkerzij te slapen.

Ondersteuning

Zoek je een ondersteunend lichaamskussen dan heb je voldoende keuze uit vormen en vullingen. Het hangt af waar je de beste ondersteuning voor nodig hebt omdat sommige lichaamskussens alleen geschikt zijn voor een specifieke houding.

Ook kan je een vorm kiezen waarbij je zowel ondersteuning aan de voorkant als achterkant hebt. Hier heb je ook minder kans dat je gaat draaien en daardoor sommige klachten kan verergeren.

Zijslaper

Ben je een zijslaper? Of slaap je in een andere houding maar zou je liever je slaaphouding willen veranderen naar de zij? Dan kan dit lichaamskussen zeer geschikt zijn. Je kan namelijk een goede houding aannemen waardoor je een betere slaapkwaliteit krijgt.

Omdat je comfortabel ligt heb je ook de neiging om minder te draaien in de slaap. Bovendien snurk je in deze positie ook minder dan wanneer je op de rug ligt. Dit is misschien nog een extra reden om een zijslaper te worden.

ondersteunend lichaamskussen
Een lichaamskussen geeft ondersteuning aan het lichaam.

Pijnklachten

Voor mensen die klachten hebben of een aandoening kan een lichaamskussen verlichten bieden. Omdat het lichaam een goed ondersteuning kan krijgen door het kussen zorgt dit voor ontlasting van de gewrichten en wervelkolom. Dit is vaak een onderdeel van verschillende schouder-, nek of rugpijn. Ook kan dit kussen verlichting geven aan aandoeningen zoals Piriformis Syndroom of Ischias waar last is van pijn in bil uitstralend naar been of onderrug.

Zwangere vrouwen krijgen vaak het advies om met een lichaamskussen te slapen omdat het dus voor vermindering van pijnlijke klachten kan zorgen. En zo kan je ook een goede en gezonde houding aannemen die veilig is voor moeder en kind.

Lichaamskussen of kniekussen

Het kan ook zijn dat je niet kan kiezen tussen een lichaamskussen of kniekussen. Een kniekussen is ideaal voor zijslapers waardoor je geen drukkende pijn op de knieën meer hebt en ook een goede houding hebt. Maar een lichaamskussen kan ondersteuning bieden aan heel het lichaam. Hier kan je de arm omheen slaan zodat het ook een betere support aan de schouder bied.

Misschien slaap je liever met je armen vrij dan kan je overwegen om een kniekussen aan te schaffen. Wil je meer informatie hierover, kijk dan op onze andere pagina: Kniekussen.

Meer redenen

Als je veel snurkt dan kan op je zij slapen de symptomen verminderen. Dit lichaamskussen ondersteund het lichaam zodat je een optimale slaaphouding hebt en niet snel terug gaat liggen op je rug. Op de rug slapen zorgt er juist voor dat de kans groter is om te snurken.

Zoals je ook al eerder hebt kunnen lezen is dit kussen ook zeer geschikt tijdens de zwangerschap. Hier is ook een andere pagina over geschreven namelijk: Zwangerschapskussen.

Welk lichaamskussen kopen

Voordat je een lichaamskussen gaat bestellen dan is het beter om eerst te kijken wat de verschillen zijn. Zo heb je een langwerpig lichaamskussen maar zijn er ook in een u-vorm. Dit kan een persoonlijke voorkeur zijn maar het kan ook voordelen bieden. Ook het materiaal en maat kan verschillen, daarom is het goed om eerst goed in te lezen hoe je een ergonomisch lichaamskussen kan kopen.

Vorm

Lichaamskussens zijn te onderscheiden in vier vormen:

 • Langwerpig lichaamskussen. Dit is misschien de meest gebruikte vorm van het kussen. Ze zijn zeer geschikt voor zijslapers of mensen die ondersteuning aan hun rug of schouder willen. Soms kan er een kleine vorm in verwerkt zijn om zo een optimale vorm te krijgen.

 • Lichaamskussen u-vorm. Door deze u-vorm heb je ondersteuning aan beide kanten. Het omsluit het lichaam en dit kan tijdens de zwangerschap de meeste ondersteuning bieden voor een comfortabele houding. Door deze body roll lichaamskussen kan je optimale comfort krijgen door de unieke u-vorm. De opening zit dan aan de onderkant en dit kan misschien de voorkeur hebben. Wil je het liever aan de zijkant bij de armen, ga dan voor een C-vorm.

 • C-vorm lichaamskussen. Naast de u-vorm heb je het ook in een C-vorm. Dit lichaamskussen geeft zowel ondersteuning aan de nek en hoofd en door de C-vorm geeft het ook een goede ondersteuning aan de knieën.
  Door deze vorm kan je ook makkelijk je armen kwijt omdat er een opening zit aan de voorkant. Als voedingskussen of zwangerschapskussen is deze vorm erg geschikt.
 • Lichaamskussen my7. Dit is een lichaamskussen in de vorm van een 7. Voor zijslapers die een kussen zoeken om ook de nek en schouders te ontlasten is dit zeer geschikt.
lichaamskussens
Lichaamskussen in C-vorm

Al deze vormen bieden een goede comfort aan het lichaam en ontlasten de wervelkolom en gewrichten. De persoonlijke voorkeur en de hoeveelheid ruimte in het bed kunnen invloed hebben op welke vorm je kunt bestellen. Hou er wel rekening mee dat je een zijslaapkussen met een U-vorm of C-vorm veel ruimte in beslag neemt.

Vulling

Lichaamskussens kunnen verschillende vullingen gebruiken. Polyester is de meest voorkomende maar er wordt ook traagschuim of dons gebruikt. Hier heb je meer uitleg over deze vullingen en kan je zelf kiezen wat het beste voor je is.

 • Polyester. Veel lichaamskussens hebben deze vulling omdat het hypoallergeen is een makkelijk materiaal is. Het nadeel is wel dat het soms warm kan gaan aanvoelen dus in de zomer kan het misschien zweterig worden. Meestal hebben deze lichaamskussens een sloop of hoes waardoor je deze ook makkelijk kan uitwassen en schoonmaken.

 • Traagschuim. Het voordeel van een traagschuim lichaamskussen is dat het kan vormen naar je lichaam. Dit is beter voor de ontlasting van de gewrichten waardoor je minder last kan hebben van pijnlijke kwalen. Maar ook een lichaamskussen van traagschuim kan vrij warm worden na een tijdje omdat het niet goed kan ademen.

 • Dons. Een lichaamskussen van dons wordt niet veel gebruikt maar het kan zeker voordelen hebben. Het voelt lekker zacht aan en is ook beter geschikt voor een koelere slaap. Bovendien is deze vulling ook 100% natuurlijk en minder belastend voor het milieu. Het nadeel is wel dat je er mensen zijn die een allergie hiervoor hebben dus daarvoor ongeschikt.

Maat

Om te zien welke maat lichaamskussen geschikt voor jou is, moet je rekening houden wat jouw lengte is maar ook hoe groot het bed is. Een U-vorm of C-vorm kan ook het hoofdkussen vervangen dus dan is een lichaamskussen van 180cm hiervoor geschikt.

Een langwerpig lichaamskussen heeft 140cm meestal als standaardmaat. Als je hier een XL maat van 180cm zou doen dan komt daarboven nog een een hoofdkussen dus dit is waarschijnlijk te lang voor een bed.

Ook de lichaamskussen U-vorm heeft vaak een standaard maat van 140cm. Maar omdat je met het hoofd erop ligt dan kan het bij de knieën iets langer mogen. Zo kan je ook kiezen voor een groot lichaamskussen van 160 of 180cm.

Het kussen heeft natuurlijk twee maten want de breedte kan ook verschillen. Soms is het lastig om in te schatten of dit goed voor je zou zijn, maar je kan ook het hoofdkussen pakken en hier je arm omheen slaan. Dan heb je een betere indicatie over hoe groot en breed een lichaamskussen moet zijn.

Lichaamskussen zwanger
Zwangere vrouwen maken veel gebruik van een lichaamskussen.

Hoes of sloop

De meeste kussens hebben een hoes of sloop die je makkelijk eraf kan halen zodat je deze uit kan wassen. Bekijk altijd eerst in de beschrijving of het een lichaamskussen met hoes is en bij de betere merken is deze sloop ook los verkrijgbaar. Dit heeft als voordeel dat een extra hoes of sloop kan bestellen. Zo kan je één hoes in de was doen terwijl je de andere kan gebruiken rond het kussen.

Veelgestelde vragen:

Wat is een ondersteunend lichaamskussen?

Om een goed lichaamskussen te vinden moet deze een goede ondersteuning aan het lichaam geven. Met deze tips vind je het beste ondersteunend lichaamskussen. Die de knieën en schouders in een rechte lijn houd waardoor je wervelkolom in een neutrale positie ligt. Dit kan de slaapkwaliteit flink verhogen.

Wat is het beste langwerpig lichaamskussen?

Eén van de beste langwerpige lichaamskussens is van het merk Osteomedix. Dit ergonomisch kussen is ideaal voor mensen met rug- of kniepijn. Vanwege de steun aan de gewrichten, heup en benen kan je hiermee een goede slaaphouding vinden. Zodat je de volgende morgen uitgerust wakker word en minder last heb van pijnklachten. Dit kussen is ook zeer geschikt tijdens en na de zwangerschap.

Wat is het beste U-vorm lichaamskussen?

Eén van de beste lichaamskussens U-vorm is van het merk Litollo. Dit is een groot kussen en kan zorgen voor een comfortabele slaap voor zwangere vrouwen of mensen met een aandoening. Omdat het kussen veel ondersteuning geeft aan zowel de rug als voorkant kan dit verlichting geven aan pijnlijke klachten en zorgt het voor een betere slaapkwaliteit.

Beste lichaamskussen voor zijslaper?

Als zijslaper kan een lichaamskussen ideaal zijn voor een goede nachtrust. Zo kan je comfortabel een optimale nachtrust krijgen door de goede ondersteuning van dit kussen. Van het merk Litollo is een lichaamskussen in J-vorm waarbij je vanaf de knieën tot de schouders een goede slaaphouding kan aannemen. Voor zwangere vrouwen is dit ook een uitkomst tegen verschillende klachten.

Waar lichaamskussen kopen?

Je ziet soms lichaamskussen aanbieding voorbij komen bij de Ikea, Lidl of Hema. Maar het is beter om eerst advies en informatie te lezen voordat je een lichaamskussen koopt. Zo weet je wat een goed lichaamskussen eigenlijk is. Dit kan je met deze tips vinden en zo kan je dit vergelijken met de aanbieding van deze winkels.