Veren kussen

Heb je een voorkeur voor een veren kussen of een combinatie met een deel dons? Dit natuurproduct kan comfortabel voelen en een goede ondersteuning geven omdat het zich kan aanpassen aan de vorm van het hoofd. In dit artikel geven wij informatie en tips om het beste veren hoofdkussen te vinden, lees je meer over de voor- en nadelen en lichten wij ook verschillende kussens uit.

Alle veren kussens

Een overzicht van een aantal veren kussens. Meer informatie en reviews staan verderop in het artikel.

Alle veren kussens
Ducky Dons 85% veren

Ducky Dons 85% verenBeste algemene keuze

 • Geschikt voor rug- en zijslapers
 • Comfortabel en goede ondersteuning
 • 85% veren, 15% dons
 • Verschillende keurmerken
Bekijk op bol
Ducky Dons 1700 gram veren

Ducky Dons 1700 gram verenBeste zijslaper kussen

 • Zeer geschikt voor zijslapers
 • 100% veren
 • 1700 gram vulling
Bekijk op bol
Zacht dons-veren hoofdkussen

Zacht dons-veren hoofdkussen

 • Zacht en veerkrachtig
 • 60% dons, 40% veren
 • Ook verkrijgbaar in medium stevigheid
Bekijk op bol
iSleep eendenveren kussen

iSleep eendenveren kussen Voordeligste keuze

 • 2 kussens voor een voordelige prijs
 • 1400 gram vulling
 • Ook verkrijgbaar in andere vulgewichten.
Bekijk op bol
Beter Bed hoofdkussen half dons

Beter Bed hoofdkussen half dons1+1 gratis

 • Geschikt voor alle slaaphoudingen
 • 85% veren, 15% dons
 • 1000 gram vulling
Bekijk op bol
Ducky Dons veren binnen kussen

Ducky Dons veren binnen kussenBeste veren binnen kussen

 • Geschikt als binnen kussen
 • Afmetingen van 35×50 tot 100x100cm
Bekijk op bol
Veren hoofdkussen set

Veren hoofdkussen setCombinatie korting

 • 2 kussens en 2 moltons
 • 1700 gram vulling
 • Maat: 60x70cm
Bekijk op bol

Beste veren hoofdkussen uitgelicht

Beste algemene keuze

Ducky Dons is een bekend merk onder slaapartikelen waarin dons en veren verwerkt zijn. Ze hebben ook verschillende soorten veren kussens waaronder dit model. Met 85% veren en 15% dons maakt het een geschikt kussen voor verschillende slaaphoudingen. Zo voelt het zacht aan door het dons maar geeft het toch een goede ondersteuning.

Ben je een zijslaper en heb je geen voorkeur voor een stevig kussen? Dan is dit medium stevigheid een goede keuze. Voor rugslapers geeft het ook de juiste steun die je nodig hebt. Ook hebben de producten van Ducky Dons verschillende keurmerken zoals NOMITE en hiermee geschikt voor mensen met een huisstofmijt allergie.

Beste algemene keuze
Ducky dons veren kussen

Ducky Dons veren kussen

 • Geschikt voor rug- en zijslapers
 • 85% veren, 15% dons
 • Stevigheid: medium
 • Keurmerk: NOMITE & Downafresh® Greenline
 • Maat 60x70cm
 • Score: 4.5 uit 5 sterren door 10+ reviews

Fijn kussen. Precies zoals een kussen zijn moet. Ligt heerlijk. Ducky Dons.

Landita | Review bij Ducky Dons 85% veren kussen

Beste veren kussen zijslaper

Het is belangrijk voor zijslapers om een goed gevuld en stevig veren hoofdkussen te hebben. Bij het op de zij slapen lig je op de schouder. Dan is een hoog kussen nodig om hoofd en nek goed te kunnen ontspannen en in een neutrale positie te liggen. Voor zijslapers dit kussen een goede keuze, voor andere houdingen kan het wel aan de hoge kant zijn.

Het is natuurlijk wel persoonlijke voorkeur maar sommige mensen kunnen het te hard vinden. Alleen de veren zakken ’s nachts verder in waardoor je bij een medium stevigheid misschien in een verkeerde houding komt te liggen. Zo kan het lichaam niet goed ontspannen, bij een 1700gram vulling is de steun een stuk beter.

Beste zijslaper kussen
Ducky Dons 1700 gram

Ducky Dons 1700gram

 • Zeer geschikt voor zijslapers
 • 100% veren
 • Stevigheid: Stevig
 • Keurmerk: NOMITE & Downafresh® Greenline
 • Maat 60x70cm
 • Score: 4.3 uit 5 sterren door 45+ reviews

Fijn stevig kussen, kostte mij een paar dagen om ervoor te zorgen dat hij zich vormt naar hoe ik wilde, zonder verlies van stevigheid. Ruikt een beetje vreemd door de verpakking maar dat is na 2 dagen wel weg.

Lotte | Review bij Ducky Dons 1700 gram veren hoofdkussen

iSleep veren kussen

Koop gelijk twee kussens voor een voordelige prijs. Het iSleep veren hoofdkussen is van goede kwaliteit en voorzien van verschillende keurmerken. De vulling bestaat uit 100% eendenveren en het is mogelijk om medium stevigheid (1400 gram) te kiezen of liever een set van stevige kussens (1700 gram). De tijk is van 100% katoen en door al deze natuurlijke materialen ervaar je de beste eigenschappen van de veren.

Set van 2
iSleep veren kussen

iSleep veren hoofdkussen

 • Geschikt voor rug- en zijslapers
 • 100% eendenveren
 • Set van 2 kussens
 • Stevigheid: medium of stevig
 • Keurmerk: NOMITE & Downafresh® Greenline, Oeko-Tex labels

Ducky Dons veren binnen kussen

Ducky dons 70x70

Naast hoofdkussens heeft Ducky Dons ook een aantal binnen kussens met een vulling van veren. Hier een greep uit de beschikbare maten:
35 x 50cm, 40 x 40 cm, 45 x 45cm, 40 x 60 cm, 50 x 50 cm, 50 x 60 cm, 60 x 60 cm, 70 x 70 cm

Zoek je een andere maat? Kijk dan in de beschrijving van het product wat er beschikbaar is.

Welk veren kussen kopen?

Waar moet je op letten bij het kopen van een veren hoofdkussen? We hebben hier verschillende punten beschreven die het makkelijker maken om het beste hoofdkussen in jouw situatie te kiezen.

100% veren of een deel dons

Sommige kussens bevatten alleen veren terwijl andere ook een deel dons bevatten. Er zijn ook natuurlijk nog hoofdkussens die volledig bestaan uit een donzen vulling. Het grote verschil is dat dons een stuk zachter is en veren dus steviger en geven meer ondersteuning. Daarom kiezen vaak fabrikanten voor een kussen wat grotendeels uit veren bestaat met een hoeveelheid dons om het extra comfortabel te maken.

Een 100% veren kussen geeft genoeg ondersteuning en comfort maar mocht je de voorkeur hebben om ook het iets zachter te hebben, kies dan voor een merk met ook dons. Teveel dons kan er weer voor zorgen dat het hoofd te ver wegzakt en niet de juiste steun krijgt. Bovendien is dons in verhouding met veren een stuk duurder en stijgt de prijs ook met de veren / dons-verhouding.

Welke slaaphouding geschikt?

Buikslapers. Slaap je op je buik dan kan je al snel een verkeerde slaaphouding aannemen. Als het (veren) hoofdkussen te hoog is dan kan er teveel spanning op de nek komen te staan omdat er een verkeerde uitlijning van de wervelkolom ontstaat. Het is belangrijk om een redelijk dun en plat kussen te hebben zodat het lichaam zich goed kan ontspannen. Een dons met veren kussen kan een goede ondersteuning geven en geeft een goede comfort omdat het vormbaar en kneedbaar is.

Rugslapers. Veel kussens zijn geschikt voor rugslapers en zeker ook de veren hoofdkussens. Voor deze slaaphouding is het belangrijk dat het kussen niet te dik is maar ook zeker niet te dun.
Een medium hoogte is het beste voor slapen op de rug en geeft een goede ondersteuning. Ook de veren vulling past zich aan de vorm van hoofd en nek waardoor het comfortabel is.

Veren hoofdkussen
Vooral eendenveren worden gebruikt als vulling.

Zijslapers. Voor mensen die het meest op de zij slapen is een hoog en dik kussen belangrijk. Zo krijgt het hoofd genoeg steun en staat er geen druk op de nek en wervelkolom. Bij een veren kussen is voor zijslapers zeker een dikke vulling nodig omdat het ’s nachts na een tijdje wat in kan zakken. Is de vulling te dun dan staat er spanning op spieren, zenuwen en gewrichten. Het kussen elke morgen opschudden is belangrijk om de goede dikte en ondersteuning te behouden.

Dikte en gewicht vulling

Het is belangrijk om de juiste dikte van het kussen te kiezen die bij jouw houding past. Hierboven kun je ook nog per slaaphouding lezen wat het beste is. Maar een veren kussen is vaak niet aanpasbaar zoals een wollen kussen waar je vulling kan verwijderen of toevoegen om tot de ideale ondersteuning te komen. Vaak zie je wel het gewicht van de eendenveren die verwerkt zijn in de vulling. Zo kan je een beter beeld krijgen hoe dik en stevig het kussen kan zijn. Dit kan verschillen van 700 tot 2000 gram maar er kan ook altijd nog een deel dons verwerkt zijn.

Stevigheid en ondersteuning

Bij verschillende merken kun je kiezen in verschillende stevigheidgraden zoals zacht, medium en stevig. We hebben het al een keer beschreven wat het beste is per slaaphouding en wat de verschillen in de diktes zijn. Wil je een betere ondersteuning hebben dan is het beste om een kussen te nemen met meer veren dan dons. De stevigheid wordt ook vaak bepaald door de verhouding maar ook door de hoeveelheid veren in de vulling zitten.

Zoek je een kussen voor nekklachten dan is de beste ondersteuning belangrijk omdat anders de klachten erger kunnen worden. Hou wel rekening mee dat een veren kussen gedurende de nacht wat platter kunnen worden, zeker ook als er niet dagelijks het kussen wordt opgeschud. Het kan dan beter zijn om een voorgevormd traagschuim kussen te nemen die een betere ondersteuning kan geven.

Het beste voor dier en milieu

Heb je een voorkeur voor een veren kussen maar wil je dat ook deze op een diervriendelijke manier gewonnen worden en zonder dat er chemische stoffen in het verwerkingsproces gebruikt worden? Kies dan voor een kussen met veren die een Downafresh® Greenline label keurmerk heeft zodat je dit met zekerheid kan zeggen. We hebben het ook nog een keer beschreven bij de nadelen van dit kussen verderop in dit artikel.

Voordelen van veren kussens

Goede ondersteuning

Veel mensen kiezen voor een veren hoofdkussen omdat dit een stevig is en een goede ondersteuning geeft maar toch comfortabel aanvoelt. Dit is één van de voordelen van een veren hoofdkussen omdat het toch zacht en comfortabel is terwijl hoofd en nek steun krijgen en enigszins vormen naar het lichaam. Dit maakt het zeer geschikt voor rug- en zijslapers en mensen die regelmatig wisselen van slaaphouding.

Door de veren is het kussen steviger dan een donzen kussen. Dons voelt wel zacht en comfortabeler aan en daarom kiezen fabrikanten ervoor om een deel dons en veren in als vulling te verwerken. Zo heb je de voordelen van beide materialen en heb je een kussen waar je heerlijk op kan slapen en nekpijn en andere klachten kan verlichten of voorkomen.

Ademend en temperatuurregeling

Een belangrijke eigenschap van een veren kussen is dat het goed ademend is en vocht en temperatuur goed reguleert. Dit komt omdat het een natuurlijk materiaal is en zo een goede isolatie en temperatuurregeling heeft. Vooral tijdens de warme zomernachten zal je merken dat het kussen koel en fris blijft en niet zoals bij andere vulling zwetend wakker wordt. In de zomer blijft het dus een koel hoofdkussen maar in de winter voelen de veren juist niet koud aan wanneer je in je slaap draait. Dit komt omdat het een natuurlijk product is en de temperatuur goed verdeelt en regelt.

Hypoallergeen

Veren zijn anti-allergeen en trekken geen bacteriën, schimmels of huisstofmijt aan. De meeste fabrikanten van veren hoofdkussens voldoen ook aan verschillende hygiënische eisen aan het verwerken van de veren om vervolgens een volledig allergievrij veren kussen te hebben. Zeker met een katoenen kussenhoes die ook anti-huisstofmijt en anti-allergisch is maakt het dit een goede keuze voor mensen met allergieën. Wil je zekerheid dat het dons of veren kussen volledig huisstofmijt vrij is, kijk dan of het een NOMITE-keurmerk heeft.

Duurzaamheid

Als je goed voor een veren kussen zorgt en regelmatig doet opschudden kan de levensduur een stuk langer zijn dan bijvoorbeeld een synthetisch kussen. Gemiddeld gaat een veren kussen vijf of zes jaar mee terwijl dit voor een synthetisch kussen bijna de helft is en ongeveer twee tot vier jaar meegaat. Ook een dons kussen heeft meestal een iets kortere levensduur dan een veren hoofdkussen.

Kussengevecht
Een veren kussen kan langer meegaan dan andere vulling. Alleen een kussengevecht verkort de levensduur.

Betaalbaar

Waar een volledig donzen kussen al snel erg prijzig is, valt dit met een veren kussen mee. Het is natuurlijk wel afhankelijk van de hoeveelheid vulling en of het een deel dons bevat. Zo heb je 100% veren hoofdkussens waarvan de prijs tussen 20 en 30 euro zit. Deze kussens zijn van goede kwaliteit en hebben dus ook een lange levensduur. Zit er een deel dons in verwerkt dan ga je al snel richting 50 euro of meer. Des te meer dons er in de vulling verwerkt zit, hoe hoger de prijs.

Nadelen van veren hoofdkussens

Een veren kussen heeft naast voordelen ook nog enkele nadelen die wij zeker willen behandelen. Deze zijn soms voor de hand liggend maar het is wel belangrijk om dit te weten voordat je een veren hoofdkussen koopt.

Schoonmaken kan moeilijk zijn

Bekijk altijd wat de wasvoorschriften zijn van het eendenveren kussen wat je hebt gekocht of wilt kopen. Een kussen van dons kan wel in het wasmachine gewassen worden maar dit geldt niet altijd voor eendenveren. Door het te wassen in een wasmachine kunnen de veren aan elkaar gaan plakken en wordt de vulling niet goed meer verdeelt.

Het is beter om een volledig veren kussen te stomen om vlekken te verwijderen of bacteriën te doden. Hierover kun je ook meer lezen op onze pagina: hoe kussen wassen. Dit kan je ook laten doen in een stomerij die hier ervaring mee heeft.

Op het waslabel van sommige kussens staat wel dat je deze in de wasmachine kan stoppen, vaak zijn dit dan ook kussens waar een deel dons in verwerkt zit. Het is altijd belangrijk om goed de instructies te volgen anders kan het kussen klonterig en plat worden door de aan elkaar plakkende veren.

Herkomst van veren

Het is wel duidelijk dat veren niet aan bomen groeien en afkomstig zijn van eenden of soms andere vogels. Het is misschien niet leuk om over na te denken maar het is wel belangrijk om te beseffen dat dit ook niet altijd op een diervriendelijke manier kan gaan. Maak je zorgen om dierenwelzijn dan kan je beter geen veren of donzen kussen nemen maar voor een ander materiaal gaan.

Er zijn wel keurmerken die aantonen dat de veren diervriendelijk gewonnen zijn. Ook is de herkomst te achterhalen en voldoen ze aan de hygiënische eisen. Dit is het Downafresh® label waar ook een greenline variant van is. Dit maakt het ook een milieuvriendelijke keuze omdat er geen agressieve reinigingsmiddelen worden gebruikt bij het verwerken. Wil je een 100% dier- en milieuvriendelijk veren kussen, kies dan voor Downafresh® Greenline label.

Andere nadelen:

 • Een veren kussen geeft goede ondersteuning en comfort maar kan gedurende de nacht wel platter worden. Het is belangrijk om elke dag het kussen goed op te schudden zodat je weer op de juiste manier van de voordelen kan genieten.
 • Nieuwe kussens met een veren of donzen vulling kunnen een geurtje hebben. Heeft het kussen geen Downafresh greenline label dan kan het te maken hebben met het verwerkingsproces. Maar ook hebben dons en veren van nature een geurtje. Zodra je de verpakking openmaakt komt deze geur vrij en kan je dit dus goed ruiken. Dit is niet altijd het geval maar mocht het toch een beetje stinken dan is het beste om het kussen goed te luchten. Zet ook het raam open zodat de geur snel kan verdwijnen.
 • Bij kussens van mindere kwaliteit kunnen er ook sneller veren uit de kussensloop steken. Dit kan altijd gebeuren maar als je regelmatig last hebt van uitstekende veren dan kan dit wel hinderlijk zijn. Kies daarom altijd voor goede kwaliteit waar de tijk gemaakt is van stevig, dubbel gestikt materiaal.

Onderhoud van een veren kussen

We hebben dit al een keer besproken hierboven dat een veren kussen lastig schoonmaken kan zijn. Maar om de levensduur van het hoofdkussen te verlengen, is onderhoud erg belangrijk om de veren in een goede staat te houden.

 • Vermijdt dat veren vochtig kunnen worden. Wil je het schoonmaken dan zal je het natuurlijk vochtig moeten maken maar het is belangrijk dat je het daarna goed doet luchten. Vocht zorgt er dus namelijk voor dat de veren kunnen plakken en klonteren. Dus ga niet met nat haar op bed liggen als je net je haren hebt gewassen. Ook een kleine beetje nattigheid of vettigheid kan de duurzaamheid verminderen.
 • Lees altijd de instructies van de fabrikant. Zeker met het wassen is dit belangrijk maar ook met het opbergen of gebruiken van een kussen. Bekijk altijd het waslabel goed en gebruik de voorschriften die de fabrikanten voorschrijven.
 • Gebruik een molton en kussensloop. Wil je zolang mogelijk genieten van je veren kussen, gebruik dan een molton en kussensloop. Dit beschermt de eendenveren tegen stof, olie en vettigheid en kan eventuele vocht ook opvangen. Kies dan wel een kussensloop die hypoallergeen en zacht is zodat je alsnog de voordelen van een veren hoofdkussen kan ervaren.
 • Ga voorzichtig om met de veren. Hiermee bedoelen wij dat bij normaal gebruik er geen problemen zullen vormen. Maar mocht je bijvoorbeeld kussengevechten doen of ander verkeerd gebruik, dan kan dit de levensduur verkorten. Door de veren samen te drukken kan het kussen plat worden of de veren breken en verliest het de goede eigenschappen.

Andere natuurlijke vullingen
Lees meer: Boekweit kussen
Lees meer: Kapok kussen

Veelgestelde vragen:

Wat is het beste veren kussen?

Het is afhankelijk van jouw slaaphouding wat het beste veren kussen is. Voor zijslapers is een hoog en stevig kussen belangrijk voor de juiste ondersteuning terwijl een buikslaper juist een wat dunner kussen moet hebben.
Zelf hebben wij de Ducky Dons 85% veren- 15% dons verkozen als beste algemene kussen vanwege de comfort en steun die het geeft. Het voelt zacht aan maar geeft goede ondersteuning voor rug- en zijslapers. Meer kussens uitgelicht vind je hier.

Hoe een kussen met veren onderhouden?

Om de levensduur van een veren hoofdkussen te verlengen is het belangrijk dat je hiervoor goed zorgt. Regelmatig opschudden, elke morgen nadat je wakker bent even het kussen opschudden zorgt ervoor dat de vulling weer op orde blijft. Anders kan het plat gaan worden en de ondersteuning verliezen.

Wil je het kussen schoonmaken, kijk dan altijd goed naar de instructies van de fabrikant. Een kussen met veren is niet altijd geschikt om te wassen in een wasmachine maar kan het vaak beter zijn om te stomen. Veren kunnen niet goed tegen vocht en gaan aan elkaar plakken en klonteren. Vocht vermijden is dus belangrijk.
Dit kan je ook doen door gebruik te maken van een molton en kussensloop. Zo bescherm je de vulling tegen viezigheid, olie en vocht en kan je zo lang mogelijk met je kussen doen.

Mijn nieuwe veren kussen heeft een geurtje?

Het kan zijn dat je zojuist de verpakking van jouw nieuwe hoofdkussen hebt opengemaakt en dat er een geur naar buiten komt. Dons en eendenveren hebben altijd al een geur van zichzelf en zeker als de verpakking een lange tijd gesloten is, kan je het goed ruiken als je het openmaakt. Dit is vaak van tijdelijke duur en door goed te luchten gaat het zo snel mogelijk weg.

Een nieuw veren kussen kan ook stinken als er gebruik is gemaakt van bepaalde stoffen in het verwerkingsproces. Heeft het kussen een Downafresh greenline label dan is dit volledig dier- en milieuvriendelijk en zijn er geen chemische stoffen gebruikt.

Waar kan ik veren kussens kopen?

Bij veel grote winkelketens of webshops zijn er wel veren kussens verkrijgbaar. Zo hebben Action, Hema, Ikea, Jysk en Leenbakker regelmatig aanbiedingen van deze kussens. Ook de grotere websites zoals Bol.com of Beter-Bed hebben een groot aanbod in kussens die ook veren bevatten.