Vlinderkussen

Vlinderkussens geven een goede ondersteuning van het hoofd en nek zodat je lichaam in een neutrale slaaphouding kan liggen. Het lichaam kan zo beter ontspannen en zorgt ervoor dat het wervelkolom minder belast is. Rug-, schouder- en nekpijn is vaak het gevolg van slapen in een verkeerde houding. Een vlinderkussen kan zorgen voor een verbetering van de slaaphouding en verlichting of voorkomen van pijnklachten.

Alle vlinderkussen aanbiedingen:

M Line vlinderkussen

Beste vlinderkussen

 • Geschikt voor rug- en zijslapers
 • Bij rug- of nekklachten
 • Ondersteunend en comfortabel
 • Afmetingen: 50x35cm

Eén van de meeste bekende en populairste vlinderkussens is van het merk M-Line. Door de vele ervaringen en reviews van dit vlinderkussen hebben hier veel mensen baat mee. Door de vorm van een vlinder kan dit kussen ondersteuning geven aan de nek, hals en hoofd.

Dit ergonomisch hoofdkussen heeft een unieke uitholling in het midden waar ook een opening in zit. De uitholling is voor pijnklachten zodat het hoofd in een neutrale stand kan blijven liggen. De nek ontspant beter en ligt niet in een vreemde hoek waardoor er spanning staat op spieren, zenuwen en wervelkolom.

De traagschuim vulling heeft als unieke eigenschap dat het zich vormt naar de contouren van het lichaam. Zo past het kussen zich aan naar jouw houding zodat je optimale ondersteuning krijgt en comfortabel kan slapen. Gerichte ventilatiekanalen zorgen er ook voor dat het niet te warm aanvoelt ’s nachts en geeft een aangenaam slaapklimaat.

De opening in het midden van dit vlinderkussen is speciaal ontworpen voor mensen die last hebben van pijnlijke oren tijdens het slapen. Voor aandoeningen en gevouwen oren kan deze opening een verlichting bieden zodat er minder druk op de oren staat. Zo staat er ook op het trommelvlies minder druk wat schade kan voorkomen. Ideaal voor mensen die met sleepbuds of oordoppen slapen.

Voordelen

 • Altijd een stabiele houding
 • Kussen heeft verschillende diktes
 • Optimale ondersteuning door vorm
 • Opening geeft drukverlichting
 • Vulling past zich aan naar hoofd en nek

Nadelen

 • Vorm is niet voor iedereen fijn.
 • Minder geschikt voor mensen die veel draaien.

Vlinderkussen Tempur

 • Geschikt voor alle slaaphoudingen
 • Bij rug- en nekklachten
 • Hypoallergeen
 • Afmetingen: 56x48cm

Het vlinderkussen van Tempur heeft een gepatenteerde vorm wat een goede ondersteuning biedt in alle slaaphoudingen. Het heeft Tempur-microkussentjes die zich aanpassen aan jouw houding. De vulling bestaat ook uit traagschuim wat zich vormt naar de nek en het hoofd. Zo krijg je een optimale ondersteuning en maakt het zeer geschikt voor mensen met pijnklachten.

Het voordeel met dit kussen is dat het ook geschikt is voor buikslapers. Vanwege de vorm kan je altijd een comfortabele slaaphouding vinden en de vulling past zich aan zodat je een goede ondersteuning krijgt. Het ontwerp is zelf aangepast voor buikslapers door inkepingen aan de zijkant waar je de armen kan leggen.

Dit vlinderkussen kan je gebruiken voor verschillende aandoeningen of slaapproblemen. Sta je elke morgen op met een stijve nek of pijnklachten dan kan een goed hoofdkussen verlichting bieden. Het voordeel van vlinderkussens is dat je vanwege de vorm en het materiaal vaak een goed ondersteunende slaaphouding kan creëren. Zo ook met dit vlinderkussen van Tempur.

Het kussen is hypoallergeen en heeft ook een behandeling gehad tegen huisstofmijt. Alleen is het met elk traagschuim kussen niet mogelijk om het te wassen maar kan je het schoonmaken met een vochtige doek. Uiteraard is de hoes wel te wassen in het wasmachine.

Voordelen

 • Zeer geschikt voor buikslapers
 • Voelt zacht en ondersteunend aan
 • Verlichting ademhalingsproblemen of snurken
 • Geeft pijnverlichting en voorkomt nieuwe klachten

Nadelen

 • Kussen zelf mag niet gewassen worden

Verschil tussen M Line en Tempur

Beide vlinderkussens hebben ongeveer dezelfde vlindervorm maar verschillen wel van dikte en hoe het kussen is ontworpen. Wij proberen de meeste verschillen aan te geven zodat het vergelijken beter gaat en de keuze makkelijker is.

 • Door de vorm van het Tempur vlinderkussen is deze geschikt voor buikslapers. Bij M Line adviseren wij dit niet vanwege de voorgevormde uitholling. Voor rug- en zijslapers zijn beide kussens wel zeer geschikt.
 • M Line heeft een opening in het midden waardoor er minder druk staat op de oren. Dit is goed tegen oorpijn of op een gevouwen oor slapen maar ook bij het gebruik van oordoppen.
 • Deze uitholling zorgt er ook voor dat het hoofd in een goede positie ligt en minder snel draait tijdens de slaap. Voor mensen met pijn- en nekklachten kan dit aangenaam zijn omdat het verlichting geeft op spieren, zenuwen en wervelkolom.
 • De diktes tussen de vlinderkussens zijn ook verschillend. Het M Line kussen heeft aan de ene kant een hoogte van 13cm en is aan de andere kant iets lager met 10cm. Dit maakt het geschikt voor verschillende lichaamsbouwen maar ook voor rug- en zijslapers. Voor zijslapers is het beter om op de hoge kant te slapen en rugslapers de lagere kant.
 • Tempur is bolvorming met in het midden het hoogste punt. Vanwege het traagschuim past dit zich goed aan naar de slaaphouding en heb je meer vrijheid dan het voorgevormde M Line kussen.

Hou er wel rekening mee dat een kussen van traagschuim inzakt wanneer je hier op ligt. Dit is goed voor de vorming naar het hoofd en nek maar het vlinderkussen wordt dan wel iets dunner hierdoor.

Vlinderkussen eigenschappen

We hebben nu twee kussens uitgelicht en ook de verschillen tussen deze merken beschreven. Toch is het nog even goed om de voordelen en eigenschappen van de vlindervorm te bekijken. Dit kan je dan meenemen in je overweging om het beste hoofdkussen te vinden.

Voor wie geschikt?

Om het lichaam te ontlasten is een goed hoofdkussen en matras belangrijk. Dit heeft grote invloed op rug– en nekklachten. Voor deze pijnklachten kan het soms lastig zijn om een geschikt hoofdkussen te vinden. Dit vlinderkussen kan een goede slaapcomfort geven waarbij het hoofd en nek ondersteund word. Hierdoor verlicht je de klachten omdat je de spieren, zenuwen en wervelkolom minder belast.

De kussens zijn geschikt voor:

 • Mensen met rug-, schouder- of nekklachten
 • Verschillende andere aandoeningen waarbij betere ontspanning tijdens de slaap nodig is.
 • Mensen die last hebben van pijnlijke oren. Hier is het M line kussen zeer geschikt voor.
 • Alle slaaphoudingen.

Het kan wel zijn dat het M Line kussen niet voor iedereen geschikt is. Het is voorgevormd waardoor je hoofd automatisch op dezelfde plaats komt te liggen. Mocht je veel draaien in je slaap dan is dit niet altijd fijn. Wij hebben wel de ervaring dat je minder snel de neiging hebt om de nek of het hoofd te draaien tijdens de slaap. Zo blijf je comfortabel liggen in een goede slaaphouding.

Materiaal

Het materiaal van deze vlinderkussens bestaat uit traagschuim. Dit zorgt voor een optimale ondersteuning doordat dit vormt naar de contouren van het hoofd en lichaam. Het voordeel is ook dat het langzaam weer terug gaat naar de originele vorm wanneer je hoofd hier niet meer op ligt. In begin kan het wennen zijn of wat stevig aanvoelen maar het traagschuim wordt soepeler en zachter door lichaamswarmte en vormt zich dan naar jouw contouren.

Wanneer je het de eerste keer is dat je op een traagschuim kussen slaapt dan kan het de eerste dagen zeker wennen zijn. Maar de ervaring is dat na een paar dagen de meeste mensen baat mee hebben en het gunstige effect van dit vlindervormige kussen ervaren. Dit kan je ook terug lezen in de vele reviews die bij de producten staat.

Tijdens de warme zomerdagen kan traagschuim wel warm worden maar de athletic pillow M line heeft hierop speciale ventilatie kanalen ontworpen in het kussen. Deze zorgen voor een betere warmte afvoer en luchtcirculatie waardoor het niet snel warm aanvoelt of je gaat zweten. Ook Tempur heeft een ademende hoes wat ervoor zorgt dat het kussen de warmte niet vasthoud.

Onderhoud

Wanneer je gebruik maakt van een goede molton of kussensloop dan zal dit het meeste vocht opvangen mocht je transpireren tijdens de slaap. Deze kan je natuurlijk wassen mocht en eventueel luchten. De hoezen van Tempur en M Line zijn beide te wassen op 60 graden maar niet geschikt voor de droger.

Maar mocht de traagschuim vulling toch vochtig of vies worden dan is deze niet wasbaar in het wasmachine. Dit is niet goed voor het materiaal dus is het beter dat je het met de hand schoonmaakt. Je kan wel warm water met wasmiddel gebruiken en met de hand wassen. Dit behoudt de goede kwaliteit en het kussen kan je zo schoon maken. Vergeet niet om het goed droog te maken en te laten luchten.

Veelgestelde vragen:

Dit is een hoofdkussen in een soort vorm van een vlinder. Deze vorm kan voordelen hebben omdat je het kan gebruiken bij verschillende slaaphoudingen en rug- of nekpijn kan verlichten. Een vlinderkussen is veelzijdig en bied een uitstekende ondersteuning voor hoofd en lichaam. Zo word je uitgerust wakker en heb je minder last van klachten.

Het Tempur vlinderkussen is het meest geschikt voor buikslapers. Wanneer je op de buik slaapt mag het kussen niet te hoog zijn omdat er dan teveel spanning op de nek komt te staan. Dit model is zowel voor buik-, zij- als rug slapers ontworpen om de beste comfort te geven.

Vanwege de vorm is een vlinderkussen ideaal om een goede slaaphouding te vinden die het lichaam het meest kan ontlasten. Het maakt niet uit of je op de zij of rug slaapt omdat je dit kussen zo kan draaien dat je vaak een goede houding kan hebben. De wervelkolom kan beter ontspannen en pijnlijke klachten worden minder.