Vlinderkussen

Vlinderkussens geven een goede ondersteuning van het hoofd en nek zodat je lichaam in een neutrale slaaphouding kan liggen. Het lichaam kan zo beter ontspannen en zorgt ervoor dat het wervelkolom minder belast is. Rug-, schouder- en nekpijn wordt vaak veroorzaakt door een verkeerde houding, een vlinderkussen kan juist zorgen voor een verbetering.

Alle vlinderkussen aanbiedingen:

M Line vlinderkussen

Eén van de meeste bekende en populairste vlinderkussens is van het merk M-Line. Door de vele ervaringen en reviews van dit vlinderkussen hebben hier veel mensen baat mee. Door de vorm van een vlinder kan dit kussen ondersteuning geven aan de nek, hals en hoofd.

Dit ergonomisch hoofdkussen heeft een unieke uitholling in het midden waar ook een opening in zit. De uitholling is voor pijnklachten zodat het hoofd in een neutrale stand kan blijven liggen. Het kantelt dan minder snel waardoor de spieren, zenuwen en wervelkolom minder belast zijn.

De opening in het midden van dit vlinderkussen is speciaal ontworpen voor mensen die last hebben van pijnlijke oren tijdens het slapen. Voor aandoeningen en gevouwen oren kan deze opening een verlichting bieden zodat er minder druk op de oren staat. Ook op het trommelvlies ontstaat er dan minder druk wat schade kan voorkomen.

M Line vlinderkussen

 • Geschikt voor mensen met rug- of nekklachten
 • Zij- en rugslapers
 • Altijd stabiele slaaphouding
 • Verschillende diktes dus geschikt voor zij en rugslapers.
 • Goede ondersteuning
 • Afmetingen: 50x35cm
 • Score: 4.5 uit 5 door 125+ reviews

Vlinderkussen Tempur

Het vlinderkussen van Tempur heeft een gepatenteerde vorm wat een goede ondersteuning biedt in alle slaaphoudingen. De vulling bestaat ook uit traagschuim wat zich vormt naar de nek en het hoofd. Vanwege de vorm kan je op verschillende manieren de meest comfortabele houding vinden. Het voordeel met dit kussen is dat het ook geschikt is voor buikslapers. Ook is hier het ontwerp op aangepast door inkepingen aan de zijkant waar je de armen kan leggen.

Dit vlinderkussen kan je gebruiken voor verschillende aandoeningen of slaapproblemen. Sta je elke morgen op met een stijve nek of pijnklachten dan kan een goed hoofdkussen verlichting bieden. Het voordeel van vlinderkussens is dat je vanwege de vorm en het materiaal vaak een goed ondersteunende slaaphouding kan creëren. Zo ook met dit vlinderkussen van Tempur.

Tempur vlinderkussen

TEMPUR Vlinderkussen - 56 x 48 cm
 • Geschikt voor mensen met rug- of nekklachten
 • Geschikt voor alle slaaphoudingen
 • Comfortabel en goede ondersteuning
 • Verlichting van ademhalingsproblemen of snurken
 • Afmetingen: 56x48cm
 • Score: 4.5 uit 5 door 50+ reviews

Verschil tussen M Line en Tempur

Er zijn niet veel verschillen tussen deze vlinderkussens. Alleen de vorm is waarschijnlijk bepalend voor welk kussen geschikt is voor jou. Ook is Tempur geschikt voor buikslapers en het vlinderkussen van M Line is hiervoor minder geschikt. Ben je een zij- of rugslaper kunnen allebei de kussens een optimale slaapcomfort geven.

Zo heeft het vlinderkussen M Line een opening in het midden wat goed is tegen oorpijn en verkleint de kans dat je op een gevouwen oor slaapt. Ook heeft dit hoofdkussen een uitholling naar het midden wat een voordeel kan hebben dat het hoofd niet snel gaat draaien tijdens de slaap. Voor mensen met nekklachten kan dit verlichting bieden zodat er minder spanning op de spieren, zenuwen en wervelkolom staat.

Een verschil tussen de vlinderkussens van Tempur en M Line is ook de dikte. Zo is het kussen van M Line schuin aflopend met 13cm aan de hoogste kant en 10cm aan de lage kant. En is dit bij het kussen van Tempur meer bolvormig naar het midden toe. Dit is het grootste verschil tegenover de uitholling van het andere vlinderkussen.

Hou er wel rekening mee dat een kussen van traagschuim inzakt wanneer je hier op ligt. Dit is goed voor de vorming naar het hoofd en nek maar het vlinderkussen wordt dan wel iets dunner hierdoor.

Vlinderkussen eigenschappen

De eigenschappen van dit hoofdkussen worden hieronder beschreven zodat je een beter beeld krijgt waarvoor een vlinder kussen geschikt is.

Voor wie geschikt?

Om het lichaam te ontlasten is een goed hoofdkussen en matras belangrijk. Dit heeft grote invloed op rug– en nekklachten. Voor deze pijnklachten kan het soms lastig zijn om een geschikt hoofdkussen te vinden. Dit vlinderkussen kan een goede slaapcomfort geven waarbij het hoofd en nek ondersteund word. Hierdoor verlicht je de klachten omdat je de spieren, zenuwen en wervelkolom minder belast.

De kussens zijn geschikt voor:

 • Mensen met rug-, schouder- of nekklachten
 • Verschillende andere aandoeningen waarbij betere ontspanning tijdens de slaap nodig is.
 • Mensen die last hebben van pijnlijke oren. Hier is het M line kussen zeer geschikt voor.
 • Alle slaaphoudingen.

Materiaal

Het materiaal van deze vlinderkussens bestaat uit traagschuim. Dit zorgt voor een optimale ondersteuning doordat het kan vormen naar het hoofd en lichaam. Het voordeel is ook dat het langzaam weer terug gaat naar de originele vorm wanneer je hoofd hier niet meer op ligt. Hierdoor heb je de neiging om minder snel met de nek of het hoofd te draaien tijdens de slaap waardoor je comfortabel kan blijven liggen.

Wanneer je dit niet eerder hebt gehad, kan het de eerste dagen zeker wennen zijn. Maar de ervaring is dat na een paar dagen de meeste mensen baat mee hebben en het gunstige effect van dit vlindervormige kussen ervaren.

Tijdens de warme zomerdagen kan traagschuim wel warm worden maar de athletic pillow M line heeft hierop speciale ventilatie kanalen ontworpen in het kussen. Dit zorgt dat het niet te snel warm word en gaat zweten.

Onderhoud

Wanneer je gebruik maakt van een goede molton of kussensloop dan zal dit het meeste vocht opvangen mocht je transpireren tijdens de slaap. Deze kan je natuurlijk wassen mocht en eventueel luchten.

Maar het traagschuim kan soms ook vochtig of vies worden. Deze mag je niet wassen omdat dit niet goed is voor het materiaal. Je kan wel warm water met wasmiddel gebruiken en met de hand wassen. Dit behoudt de goede kwaliteit en het kussen kan je zo schoon maken. Vergeet niet om het goed droog te maken en te laten luchten.

Lees meer: Kussen wol

Veelgestelde vragen:

Wat is een vlinderkussen?

Dit is een hoofdkussen in een soort vorm van een vlinder. Deze vorm kan voordelen hebben omdat je het kan gebruiken bij verschillende slaaphoudingen en rug- of nekpijn kan verlichten. Een vlinderkussen is veelzijdig en bied een uitstekende ondersteuning voor hoofd en lichaam. Zo word je uitgerust wakker en heb je minder last van klachten.

Beste vlinderkussen voor buikslapers?

Het Tempur vlinderkussen is het meest geschikt voor buikslapers. Wanneer je op de buik slaapt mag het kussen niet te hoog zijn omdat er dan teveel spanning op de nek komt te staan. Dit model is zowel voor buik-, zij- als rug slapers ontworpen om de beste comfort te geven.

Waarom een vlinderkussen?

Vanwege de vorm is een vlinderkussen ideaal om een goede slaaphouding te vinden die het lichaam het meest kan ontlasten. Het maakt niet uit of je op de zij of rug slaapt omdat je dit kussen zo kan draaien dat je vaak een goede houding kan hebben. De wervelkolom kan beter ontspannen en pijnlijke klachten worden minder.