Waterkussen

Op zoek naar een waterkussen? Dit hoofdkussen heeft een aantal voordelen waardoor je beter kan slapen zonder pijnlijke klachten aan nek, rug of hoofd. Hier lees je meer informatie over de voor- en nadelen en vergelijken wij verschillende kussens van verschillende merken zoals Mediflow, Lanaform en meer. Zo kun je zelf het beste waterkussen vinden die past bij jouw wensen.

Wij hebben een overzicht gemaakt van verschillende kussens in het assortiment. Meer informatie kun je verderop lezen waar wij verschillende reviews van kussens geschreven zodat je een goede keuze en een geschikt waterkussen kan aanschaffen.

Overzicht van waterkussens

Mediflow waterkussen

Beste waterkussen

 • Wereldwijd gewaardeerd merk.
 • Goede ondersteuning.
 • Bovenste deel is polyester.
 • Verkrijgbaar in 2 afmetingen.
 • Lange levensduur door gebruik duurzame materialen.
 • 2 Jaar garantie

Cillows Waterkussen

 • Voordelige keuze
 • Geschikt voor alle slaaphoudingen
 • Vulling: 2 tot 5 liter water.
 • Afmetingen: 60x70cm of 40x80cm

Mediflow orthopedisch waterkussen

Meest luxe keuze

 • Traagschuim is de beste combinatie met een waterkussen
 • Optimale ondersteuning en comfort
 • Goede temperatuurregulatie
 • Verlichting en voorkomen van pijnklachten
 • Hypoallergeen

Lanaform waterkussen

 • Goede vorming naar het lichaam.
 • Verbetering slaaphouding
 • Verlichting van pijnklachten
 • 2 tot 5 liter water.
 • Bovenste deel is synthetisch.
 • 2 jaar garantie

eZwell Personal Pillow

 • Set van twee kussens
 • Aromatherapie. Materiaal heeft een lichte lavendelgeur
 • Afmetingen: 40x55cm
 • 1 jaar garantie

Top 5 waterkussens

Mediflow waterkussen

Dit is het meest bekende waterkussen wat er te vinden is. En dit is niet zonder reden want het kussen van Mediflow bestaat al jarenlang en is ondertussen een begrip geworden. Door het gebruik van duurzame materialen heeft het ook een lange levensduur en zijn de reviews in het algemeen erg positief.

Bevordering van bloedcirculatie, verbetering van slaaphouding en verlichting van pijnklachten zorgen voor goede ervaringen van de gebruikers van Mediflow waterkussen. Verkrijgbaar in 2 afmetingen 50x70cm en 40x80cm.

Wij hebben dit als beste waterkussen gekozen vanwege de positieve ervaringen en goede kwaliteit. Het kussen past zich goed aan naar hoofd, nek en slaaphouding en met de juiste watervulling ligt het erg comfortabel. Het kussen voelt ook niet koud aan door het water wat soms bij andere merken wel het geval kan zijn. Meer kun je ook lezen in onze Mediflow waterkussen review.

Cillows waterkussen

Het Cillows waterkussen is nog niet lang verkrijgbaar. De eerste ervaringen en reviews van gebruikers zijn wel positief en dit komt ook omdat het een goede prijs / kwaliteit verhouding heeft. Het is best een stuk goedkoper dan de andere merken en de kwaliteit is zeker goed.

Het kussen heeft een inhoud van maximaal 5L wat gelijk staat aan een stevig kussen. Met twee afmetingen kun je kiezen tussen een groter kussen 60x70cm of misschien heb je een voorkeur voor een lang kussen van 40x80cm. Kies je voor het grote kussen dan is 5L misschien nog steeds aan de dunnere / medium stevige kant.

Het kussen geeft een goede ondersteuning maar het kan voor sommige gebruikers wel wennen zijn. Niet voor iedereen is namelijk een kussen met watervulling geschikt.

Mediflow Orthopedisch waterkussen

Deze luxere versie van Mediflow is één van de nieuwste waterkussens. Het heeft ook een verbeterde vulling en heeft traagschuim wat de beste combinatie is met een watervulling. In het traagschuim zit ook gel verwerkt waardoor het Visco-gelschuim heet wat voor een goede temperatuurregulatie zorgt.

In het schuim zitten ook openingen die voor een goede ventilatie zorgen maar de beste eigenschap is dat ook het traagschuim zich goed vormt naar het lichaam. Zo heb je een watervulling wat op jouw slaaphouding aanpast en ook Visco-gelschuim die zich vormt naar de contouren van het lichaam.

Dit resulteert in een goede, neutrale positie van de wervelkolom waardoor spieren en gewrichten kunnen ontlasten. Dit geeft verlichting aan rugpijn, nekpijn of andere klachten en tevens voorkomt het juist dat deze klachten kunnen ontstaan.

Vanwege de schuimlagen is het kussen hoger dan andere merken en is daarmee ook de beste keuze als je een stevig en hoog kussen zoekt. Hier heb je ook minder water nodig om tot de juiste dikte te komen voor jouw slaaphouding.

Het is nog een nieuw kussen dus weinig andere ervaringen van gebruikers zijn bekend maar dit kussen kan zorgen voor een stabiele, fijne nachtrust en Mediflow is één van de betere merken en de kwaliteit is zeker ook goed.

Lanaform waterkussen

Het Lanaform waterkussen is ook geen onbekend merk in deze wereld. Op verschillende platforms zoals bol.com heeft dit Lanaform kussen één van de meeste reviews van alle waterkussens.

Het bovenste gedeelte van het hoofdkussen bestaat uit polyester en het heeft een katoenen hoes. Samen met het aanpasbare watergedeelte kan dit voor een comfortabel kussen zorgen die een goede ondersteuning geeft. Het enige nadeel is dat de ervaringen kunnen wisselen en dat de kwaliteit soms kan tegenvallen. Gelukkig zit er altijd nog 2 jaar garantie op dit kussen. De afmetingen van de Lanaform aqua pillow zijn 70x50cm.

eZwell Personal Pillow

Het eZwell waterkussen is verkrijgbaar als set van 2 en wordt inclusief aromatherapie geleverd. Tevens zit er een beschermende hoes bij van stevige kwaliteit en kan dit een goed kussen zijn voor steun en comfort.

De aromatherapie die ook bij dit kussen zit zorgt voor een lavendelgeur die in het schuim verwerkt zit. Dit zou een positieve invloed hebben op de nachtrust maar in werkelijkheid is de geur snel verdwenen. Hou hier wel rekening mee maar het waterkussen zelf is wel van goede kwaliteit.

De afmetingen zijn 40x55cm en is daarmee een stuk kleiner dan de andere kussens. Vind je een groter kussen fijner dan kan dit een nadeel zijn maar mocht je voorkeur hebben voor een stevig kussen dan kun is dit ook een goede keuze. 5L water in een kleiner kussen maakt het kussen steviger en hoger dan in grotere afmetingen zoals 60x70cm.

Wat is een waterkussen?

Een waterkussen bestaat uit twee lagen. Het onderste deel uit water en het bovenste deel is vaak dons, polyester of traagschuim. Deze combinatie zorgt het waterkussen voor een goede ondersteuning omdat het zich aanpast tijdens de slaap. Wanneer je draait in de slaap dan verplaatst het water in de onderste laag en zorgt het ervoor dat er geen druk op de nek- en rugwervels komt te staan. Hierdoor verlicht of voorkom je nekpijn na slapen of last van de schouders of rug.

Voor wie is een waterkussen geschikt?

 • Mensen met verschillende pijnklachten kunnen baat hebben van een waterkussen. De slaaphouding verbetert waardoor het lichaam minder belasting krijgt.
 • Als je het moeilijk vindt om een kussen te vinden waarbij je de dikte en hoogte kan aanpassen.
 • Een waterkussen is alleen geschikt voor mensen die op de rug of zij slapen. Voor buikslapers is het niet geschikt en kan er juist klachten ontstaan.
 • Warme slapers kunnen bezweet wakker worden door een te warm hoofdkussen. Dit is bij een waterkussen niet snel het geval omdat juist het water de temperatuur regelt en redelijk koel blijft.

Voordelen van waterkussens

Een hoofdkussen gevuld met water kan verschillende voordelen hebben waardoor de kwaliteit van de nachtrust verbetert. Dit resulteert weer in de volgende morgen uitgerust wakker worden waardoor je de dag goed kan beginnen. Het lichaam krijgt een goede ondersteuning door het waterkussen.

Nekklachten of rugpijn

Heb je nu last van nekklachten of rugpijn? Dan kan een waterkussen voor verlichting zorgen omdat de slaaphouding wordt verbeterd en gewrichten, spieren en zenuwen minder belast worden. Doordat er minder druk op de wervels en spieren staat kan het lichaam beter ontspannen en heb je minder last van pijnklachten.

Verbetering slaaphouding

Eigenlijk komen alle voordelen op hetzelfde punt neer namelijk dat er een verbetering is in de slaaphouding. We brengen elke nacht veel uur door in ons bed en daarom is een goed matras en kussen erg belangrijk. Is het matras of kussen niet goed meer of juist te hard, zacht of te dik dan kan dit ervoor zorgen dat het lichaam niet meer goed kan ontspannen. Dit heeft dan weer pijnklachten tot gevolg en de slaapkwaliteit kan flink achteruit gaan. Door het gebruik van een waterkussen breng je de wervelkolom in een neutrale positie en zorgt dit voor verlichten van nek-, rug- of hoofdpijn.

Dikte is aanpasbaar

In tegenstelling tot de meeste kussen is de dikte en hoogte aanpasbaar bij een waterkussen. Je kan namelijk zelf het water bijvullen wanneer je iets dikker kussen wilt hebben. En als je het te hoog vind dan kan je er zelf water uithalen.

Dit zal in het begin misschien moeten testen wat de ideale hoogte is van een hoofdkussen gevuld met water. Voor zijslapers is een kussen ook vaak hoger dan rugslapers omdat je op de schouder slaapt.

kussen met watervulling
Waterkussen Mediflow

Vorm behouden

Waar veel kussens na een tijdje de vorm of stevigheid verliezen is dit bij een waterkussen minder snel. Dit komt omdat het deel met water niet zijn vorm kan verliezen. Alleen het bovenste deel met dons, polyester of ander materiaal zou op termijn wel zijn vorm verliezen maar het waterdeel ondersteunt de bovenste laag zodat het minder snel samendrukt. Dit maakt het kussen ook een stuk duurzamer en kan je langer genieten van de voordelen van een waterkussen.

Meer voordelen

Het waterkussen kan in de zomer ook koeler aanvoelen omdat het waterdeel niet snel opwarmt door lichaamswarmte maar meer door de kamertemperatuur. Hiermee maakt het ook een goede keuze voor een koel kussen mocht je een warme slaper zijn. Het is wel belangrijk dat het bovenste deel dan geen traagschuim is omdat dit juist niet goed kan ademen. Dit voelt daardoor warmer aan en kan je overmatig ’s nachts zweten.

Waar de meeste kussens druk uitoefenen op de huid is dit met een hoofdkussen gevuld met water minder omdat het water de bovenste laag ondersteunt. Dus ben je een zijslaper en heb je het vermoeden dat een kussen bijdraagt aan rimpelvorming, dan is een water kussen misschien een oplossing.

Bekijk alle waterkussens

Het assortiment kan regelmatig wijzigen waardoor het niet altijd mogelijk is om alle kussens op deze pagina weer te geven. Hier kun je de actuele collectie en aanbiedingen zien.

Nadelen van waterkussens

Voordat je een hoofdkussen gevuld met water gaat kopen is het ook belangrijk om de nadelen te weten. Zo kan je de overweging maken of de nadelen meer wegen dan de voordelen.

Gewicht

Het is afhankelijk van de hoeveelheid water je in het kussen doet maar een waterkussen is altijd een stuk zwaarder dan andere soorten. Voor elke liter water die je als vulling gebruikt neemt het gewicht ook ongeveer een kilo toe. Als je de voorkeur van 5 liter hebt dan is het gewicht al 5 kilo exclusief het andere materiaal.

Lekkages

Kies altijd wel een goed waterkussen van kwaliteit omdat er altijd een kleine kans bestaat dat het kussen een beetje kan gaan lekken. Dit is alleen in zeldzame gevallen maar wanneer het een productiefout is dan krijg je dit altijd wel vergoed. Wanneer je een goedkoop waterkussen wilt kopen dan kan de kwaliteit ook minder zijn en hierdoor is de kans groter dat er potentiële lekken komen. De prijs zegt misschien niet altijd iets maar het is ook beter om de ervaringen en reviews te lezen van gebruikers.

Vullen

Heb je net het kussen gekocht dan kan het nog een beetje aftasten zijn wat de juiste hoogte is. Hierbij moet je het waterkussen vullen tot je de gewenste hoogte hebt gevonden. Dit kan misschien als een nadeel gezien worden, terwijl andere mensen het juist als een voordeel zien.

Tips:

Let goed op dat er lucht in het waterkussen komt omdat het dan gaat klotsen. Er worden instructies meegeleverd waarin staat hoe je lucht uit het deel met water kan krijgen. In het algemeen moet je het gevulde kussen dan op een harde ondergrond leggen en door de luchtbellen naar de opening met trechter te duwen krijg je het lucht uit het kussen. Als het lucht uit het kussen is kun je het weer dichtschroeven en hoor je het water niet meer klotsen.

Vind je het kussen te dik of dun? Door de hoeveelheid water aan te passen kan je het naar je wens maken. Ongeveer 2 liter water is zacht, 3 liter is medium en 4 tot 5 liter is een stevig kussen. In het begin is dit altijd wel even aftasten wat de beste inhoud is voor jouw slaaphouding.

Ben je bang dat een waterkussen gaat lekken en schade aan het matras brengt? Gebruik een waterdicht matrasbeschermer zodat het matras in ieder geval bescherming heeft.

Wist je dat een waterkussen niet koud aanvoelt. Door het materiaal in het bovenste deel voel je niet de temperatuur van het water wat meestal op kamertemperatuur is.
Het kan in de zomer wel koeler aanvoelen omdat het juist niet warm wordt door lichaamstemperatuur. Heb je overigens een waterbed dan kan dit kussen ook ideaal zijn omdat het water gelijk mee verwarmd.

Veelgestelde vragen:

Wat is een waterkussen?

Het komt neer op een hoofdkussen gevuld met water. Dit bestaat wel uit twee delen waarbij in het onderste deel water zit en het bovenste deel is van ander materiaal zoals polyester. Een waterkussen heeft een aantal voordelen omdat het zich kan aanpassen op de houding die je slaapt. Hierdoor krijg je een betere ondersteuning en verlicht het pijnklachten zoals nekpijn, hoofdpijn of rugpijn.

Waarom slapen met een waterkussen?

Slapen met een waterkussen in bed heeft verschillende voordelen omdat het lichaam een betere ondersteuning heeft. Hierdoor hebben de wervelkolom, gewrichten en spieren minder druk waardoor pijnlijke klachten verlichten of voorkomen kunnen worden. De bloedcirculatie is beter, sommige mensen snurken minder en het heeft ook een verkoelende functie tijdens de zomer.
Het kussen past zich ook automatisch aan op de houding die je slaapt. En is het ook een groot voordeel dat je zelf de hoogte en dikte kan aanpassen door er water bijvullen of uithalen. Meer kun je hier lezen.

Waar kun je een waterkussen kopen?

Verschillende webshops en winkelketens verkopen waterkussens. Zo heeft de Lidl een aanbieding van het Mediflow waterkussen. Of kan je het kopen via grote webshops zoals bol.com. Voordat je het kussen wilt aanschaffen is het wel belangrijk dat je de voor- en nadelen weet zodat je een goede keuze kan maken. Zo krijg je door het kussen een betere slaaphouding maar het kan zijn dat je ook niet kan wennen aan het gevoel van water in je kussen. Sommige merken geven een proeftermijn waarbij je het 30 dagen kan proberen.