Zijslaapkussen

Slapen met een zijslaapkussen kan veel voordelen hebben vanwege de goede ondersteuning van het lichaam. Heb je pijnlijke klachten of ben je zwanger dan kan dit kussen een uitkomst zijn. Ook voor zijslapers kan dit zorgen voor een optimale en comfortabele slaaphouding. In dit artikelen beschrijven we nog meer redenen waarvoor een zijslaapkussen zeer geschikt is.

Alle zijslaapkussens

Op zoek naar een zijslaapkussen of wil je meer informatie weten? Bekijk dan de producten of de ervaring en reviews van andere mensen.

Beste zijslaapkussens

Hieronder vind je meer informatie over de verschillende vormen van zijslaapkussens.

Langwerpig zijslaapkussen

Zoek je een lang kussen in bed dan is dit zijslaapkussen van het merk Osteomedix zeer geschikt. Met de afmeting van 140cm x 40 cm kan het een goede ondersteuning geven aan zijslapers. Door de vulling voelt dit kussen stevig aan maar geeft toch een zacht en comfortabel gevoel. Het geeft ondersteuning aan de rug, wervelkolom en gewrichten waarbij mensen die last hebben van knie- of rugpijn hiermee een betere nachtrust te geven zonder klachten.

Beste langwerpig zijslaapkussen

Osteomedix Zijslaapkussen

 • Goede ondersteuning aan lichaam
 • Geschikt bij rugklachten of andere aandoeningen.
 • Hogere slaapkwaliteit
 • Afneembare hoes
 • Ideaal voor zijslapers
 • Stevig maar voelt toch zacht aan
 • Score: 4.5 uit 5 door 60+ reviews

Heb je last van rugklachten dan kan dit kussen verlichting geven. Bij het product kan je de ervaring van andere mensen lezen die veelal erg positief zijn. Door deze reviews heeft het kussen een hoog cijfer van maar liefst 4.5 uit 5 sterren.

U-vorm

Zoek je meer ondersteuning voor het lichaam dan kan een U-vorm uitkomst geven. Eén van de beste U-vorm zijslaapkussens is van het merk Litollo. Vanwege de grote maat biedt het een hoog comfort en kan je een goede houding vinden. Heb je een kussen nodig waarbij je niet op je rug mag draaien, dan is deze vorm zeer geschikt. Een veel gebruikt model bij zwangere vrouwen met veel positieve ervaringen en reviews.

Beste U-vorm

Litollo Lichaamskussen

 • Ergonomische vorm voor volledige lichaamsondersteuning
 • Ideaal voor zwangere vrouwen
 • Geschikt na een operatie waarbij je niet mag draaien in de slaap.
 • Afneembare hoes (ook extra verkrijgbaar)
 • Verkrijgbaar in 6 kleuren.
 • Score: 4.5 uit 5 door 250+ reviews

Verkrijgbaar in 6 kleuren waaronder blauw, grijs, geel, groen, roze en wit. Met meer dan 250+ reviews behaalt het een score van 4.5 uit 5 sterren. Nog niet overtuigt van dit kussen? Lees bij de beschrijving waarom dit een veelgebruikt zijligkussen is.

C-vorm

Ben je op zoek naar het beste C-vorm zijslaapkussen? Dan is dit kussen van het merk Ella één van de betere. Veel gebruikt voor, tijdens of na de zwangerschap maar ook als voedingskussen. Doordat het net zoals een U-vorm het hele lichaam ondersteunt kan het verlichting geven aan pijnlijke kwalen over het hele lichaam. Het verschil is dat bij deze vorm de armen vrijer beweegt kunnen worden.

Beste C-vorm

Ella Lichaamskussen

 • Goede ondersteuning vanwege C-vorm
 • Multifunctioneel
 • Ideaal voor zwangere vrouwen
 • Geschikt voor warme slapers.
 • Afneembare hoes (ook extra verkrijgbaar)
 • Verkrijgbaar in meerdere kleuren en vormen.
 • Score: 4.7 uit 5 door 225+ reviews

Met een cijfer van 4.8 uit 5 en meer dan 225 reviews is dit zijslaapkussen een zeer populair en gewaardeerd model.

Zijslaper

Naast een langwerpige vorm is er ook nog een kussen in een J-vorm. Hierbij is het meer gevormd naar de knieën en kan het een betere slaaphouding geven. Bij zwangerschap kan dit ook een ideaal zijslaapkussen zijn wanneer je niet genoeg ruimte in het bed hebt voor een U of C vorm. Of het kan natuurlijk een persoonlijke voorkeur zijn. Dit kussen zorgt er ook voor dat je op je zij blijft slapen waardoor de kans op snurken of reflux afneemt. De afmeting van dit lichaamskussen is 145 x 50cm.

Beste zijslaper kussen

J-vorm lichaamskussen

Litollo

 • Aangename vorm voor zijslapers
 • Goede maat voor mensen die andere kussens te groot vinden.
 • Verbetering slaaphouding tegen snurken of maagzuur.
 • Afneembare hoes (ook extra verkrijgbaar)
 • Verkrijgbaar in 6 kleuren
 • Score: 4.7 uit 5 door 60+ reviews

Zeer geschikt model voor zijslapers en maar liefst verkrijgbaar in 6 kleuren. Het kan zijn dat sommige kleuren tijdelijk niet voorradig zijn. Een zeer geschikt knuffelkussen voor volwassenen.

Waarom een zijslaapkussen?

De functie van een hoofdkussen is bij de meeste mensen wel bekend. Maar de gunstige werking van een zijslaapkussen is niet altijd duidelijk. Maar slapen met dit zijligkussen kan een aantal gunstige redenen hebben. Zo heeft het lichaam een betere ondersteuning waardoor symptomen van verschillende aandoeningen kunnen verlichten.

Ook biedt een zijslaap kussen nog meer voordelen waaronder een verbeterde bloedcirculatie. Het draagt ook bij aan de verhoging van de kwaliteit van onze slaap. Tevens wordt dit kussen ook vaak gebruikt bij zwangere vrouwen omdat tijdens de zwangerschap het beter is om op de linkerzij te slapen.

Betere ondersteuning

Zijslaapkussens zijn er in verschillende vormen die elk hun voordelen hebben. Wat deze kussens wel in het gemeen hebben is dat het een gunstige werking heeft op de ondersteuning van het lichaam. Zo zijn de wervelkolom, gewrichten en spieren minder belast waardoor je comfortabeler kan slapen.

Een zijslaapkussen is een lang kussen voor in bed waarbij de ondersteuning aan de voorkant zit. Maar er zijn ook varianten waarbij je nog meer steun aan de achterkant kan hebben. Dit heeft als voordeel dat je nog beter op je zij kan slapen en er is minder kans op draaien.

Voor zwangere vrouwen zijn deze modellen zeer geschikt en worden ook vaak gebruikt door mensen met een aandoening waarbij je klachten zou kunnen verergeren tijdens het draaien.

Zijligkussen
Een kussen voor zijslapen geeft goede steun aan het lichaam.

Voor de zijslaper

Een zijslaapkussen is ook zeer geschikt voor zijslapers. Het kan ook zijn dat je van slaaphouding wilt veranderen omdat je normaal op de rug of buik slaapt. Hierbij kan een zijligkussen ook helpen om een comfortabele houding te vinden. Je lichaam kan beter ontspannen en door minder belasting kan de slaapkwaliteit verhoogt worden.

Het heeft ook een gunstige werking tegen snurken. Wanneer je op de rug slaapt dan ontspannen de mondspieren en tong. Dit kan het snurken veroorzaken omdat deze achterin de keel zakken. Als je op de zij slaapt dan kan dit ervoor zorgen dat je minder gaat snurken omdat het niet snel naar achteren kan zakken.

Bij pijnklachten

Heb je een aandoening of last van schouder-, nek- of rugpijn dan kan een zijslaapkussen ook verlichting geven. Bij pijnlijke klachten is het belangrijk dat de wervelkolom in een neutrale positie komt te liggen. Hierbij is een goed matras en hoofdkussen van belang. Maar ook dit zijkussen kan een goede toevoeging zijn op de verbetering van de nachtrust.

Het kan zijn dat je nog steeds last hebben van deze klachten tijdens het slapen. Je kan er dan voor kiezen om gebruik te maken van dit zijligkussen. Je schouders en rug worden minder belast en doordat het lange kussen ook de knieën ondersteunt, krijgt het lichaam een neutrale houding. Mocht je last hebben van Ischias dan kan de pijn in bilspier verlichten door dit kussen.

Zeker bij zijslapers is het belangrijk dat de knieën niet op elkaar liggen. Dit kan pijn veroorzaken maar het zorgt ook voor spanning op de ruggengraat, spieren en zenuwen. Daarom wordt steeds vaker geadviseerd om een kussen tussen de knieën leggen voor een betere houding. Hiervoor zijn ook speciale kniekussens maar dit langwerpig kussen kan ook voor een algehele ondersteuning geven aan het lichaam.

Tijdens de zwangerschap

Zoals al eerder is beschreven krijgen zwangere vrouwen het advies om op de zij te slapen. De mogelijkheid bestaat dan altijd nog dat je weer terug draait om op de rug te slapen maar dit kan je voorkomen door een zijslaapkussen.

Wanneer je al enkele maanden in verwachting bent van een baby wordt vaak afgeraden om op de rug te slapen. De baby zou dan de bloedtoevoer af kunnen knellen waardoor de bloedsomloop wordt verminderd. Zijslapen en voornamelijk op de linkerzij is in de meeste gevallen de beste slaaphouding voor zwangere vrouwen.

Tijdens de zwangerschap is het beste om gebruik te maken van een U-vorm kussen. Want dit model geeft de meeste ondersteuning aan het lichaam aan zowel de voor- als achterzijde. Vandaar dat dit kussen ook vaak onder een andere naam te verkrijgen is namelijk: zwangerschapskussen.

Waarom zijslaapkussen
Zijslaapkussens zijn zeer geschikt voor, tijdens en na de zwangerschap.

Welk zijslaapkussen kopen?

Nu je hebt kunnen lezen waarom je een zijslaapkussen kunt kopen is het belangrijk om eerst goed de verschillen op een rijtje te hebben. Er zijn verschillende vormen, materialen en maten verkrijgbaar die elk hun voordelen kunnen hebben. Daarom is het goed om te weten hoe je het beste zijslaapkussen kan kopen.

Vorm

Welk zijslaapkussen je ook kiest, ze bieden allemaal een goede comfort en steun aan het lichaam. In het algemeen zijn deze te onderscheiden in vier of vijf verschillende vormen:

 • Langwerpig zijslaapkussen. Deze vorm komt misschien als eerste naar boven wanneer je denkt aan een kussen voor het zijslapen. Het is ook een multifunctioneel kussen en zeer geschikt voor mensen die ondersteuning nodig hebben aan de rug of schouder. En ook voor degene die hun slaaphouding willen veranderen naar slapen op de zij. Deze body pillow in bed kan ook soms bij de knieën een lichte buiging hebben. Dit kan meer comfort geven aan de knieën en het lichaam. Dit staat ook bekend als de J-vorm.
 • U-vorm. Zoek je ondersteuning aan beide kanten van het lichaam dan is de U-vorm beter geschikt. Zo heb je een kussen aan zowel de voorkant als de achterkant waardoor je een comfortabele slaaphouding kan creëren zonder dat je veel draait tijdens de slaap.
  Vandaar dat dit kussen vaak gebruikt wordt tijdens de zwangerschap. Maar is ook goed te gebruiken bij verschillende rug- of nekklachten. De opening zit aan de onderkant van dit kussen. Maar heb je liever de voorkeur om de opening aan de zijkant te hebben, kies dan de C-vorm.
 • C-vorm. Bij de meeste zijslaapkussens zit het kussen aan de voorkant. Alleen wanneer je liever de armen wat makkelijker wilt bewegen dan kan je dit misschien belemmerend vinden. Ook bij zwangere vrouwen kan dit het geval zijn maar hier heeft men een andere vorm voor ontworpen. Bij de C-vorm heb je de opening aan de voorkant en is daarom zeer geschikt als zwangerschaps- of voedingskussen.
zijslaapkussen hoezen
C-vorm zijligkussen
 • 7-vorm. Naast deze vormen heb je ook nog een zijligkussen in de vorm van een zeven. Het kussen is langwerpig aan de voorkant en er zit een buiging aan de bovenkant. Hierdoor kan het een betere ondersteuning geven aan de nek en schouders waardoor deze minder belast worden.

Hierboven worden de verschillen van de vormen weergegeven. Maar ook de persoonlijke voorkeur en ruimte in het bed hebben invloed op wat de beste zijslaapkussen voor jou kan zijn. Een lang kussen in bed gaat in de meeste gevallen wel maar voor een U-vorm of C-vorm heb je veel ruimte nodig. Wanneer je samen slaapt met een partner kan dit soms lastig worden. Ga dit altijd wel goed na of deze vorm in het bed past.

Vulling en materiaal

Er kunnen verschillende vullingen en materiaal gebruikt worden bij zijslaap kussens. Bij de meeste kussens wordt meestal polyester als vulling gebruikt maar er bestaan ook zijslaapkussens die traagschuim vlokken hebben. Allebei heeft het een andere werking op ons lichaam. Een klein deel van het aanbod heeft een dons als vulling maar meestal wordt de voorkeur gegeven aan polyester of traagschuim.

 • Polyester. Dit is het meest voorkomende materiaal wat gebruikt wordt bij een zijslaapkussen. Het is hypoallergeen, zacht en behoudt de vorm goed. Eventueel is het ook makkelijk schoon te maken mocht het vies worden. Wel heeft polyester als nadeel dat het warm aan kan voelen en zweterig worden in de zomer. De betere kussens worden met een sloop of hoes geleverd die je eenvoudig los kan maken en verschonen. Ook zijn er zijslaapkussens waarbij je een extra hoes los kan bestellen.
 • Traagschuim. Dit materiaal heeft als eigenschap dat het goed kan vormen naar het lichaam. Dit zorgt voor een betere ondersteuning en past zich dus naar het lichaam aan. Voor verschillende aandoeningen of pijnklachten kan dit een voordeel zijn. Maar ook materiaal traagschuim kan niet goed ademen waardoor het ook vrij warm kan aanvoelen. Ben je een warme slaper dan is polyester een betere keus.
Een zijslaapkussen is ook goed te gebruiken als een piriformis syndroom kussen of als ischias kussen. Hiermee kan je het lichaam beter ontlasten en kan je een optimale steun vinden.

Maat

Zijslaapkussens zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Het kan afhankelijk zijn van de vorm maar ook van het merk. Zo is een U-vorm of C-vorm zijligkussen ook gelijk een vervanging van het hoofdkussen dus kan dit ook een grotere maat zijn. Vaak zijn deze in XXL maat van 180cm. Dit komt in de buurt van de lengte van volwassenen maar het zijslaapkussen kan je ook kiezen op persoonlijke voorkeur of lengte.

Een langwerpig zijslaapkussen heeft meestal een standaardmaat van 140cm. Hier heb je nog wel een hoofdkussen nodig dus die afmeting moeten er nog boven kunnen. Als je een langere versie van dit lange kussen zou nemen dan is het bed mogelijk te klein.

Bij een zijslaapkussen met U-vorm of C-vorm is maat ook vaak 140cm. Maar zoals eerder al vermeld gebruik je dit kussen ook ter vervanging van het hoofdkussen. Het kan dan zijn dat bij deze vorm misschien de knieën niet comfortabel genoeg liggen omdat het dan net iets te kort is. Kies dan voor een groot kussen van 160 of 180cm.

Ook bij deze vorm kussens heb je te maken met de breedte. Dit kan namelijk ook verschillen en het moet ook passen in het bed. Zeker als je slaapt met een partner moet deze niet teveel hinder ondervinden en genoeg ruimte over hebben. Misschien is het lastig in te schatten hoe groot dit zijslaap kussen is maar dit kan je doen door met je hoofdkussen te vergelijken. Sla je arm om dit kussen heen en zo kan je een beter beeld krijgen van de afmetingen.

Zijslaapkussen met hoes of sloop

De meeste zijslaapkussen hebben een hoes of sloop die je eenvoudig los kan halen. Deze zijn wasbaar en kan je meestal wassen in het wasmachine. Wanneer je een kussen wilt kopen lees dan eerst de product beschrijving of deze ook met afneembare hoes of sloop geleverd word. Ook bij de betere merken zoals de Litollo kussen kan je de hoes ook los bestellen. Zo kan je een extra hoes gebruiken wat het verschonen makkelijker maakt.

Lees meer: Kramp in benen
Lees meer: Beste co-sleeper voor samen slapen met de baby na de bevalling.

Veelgestelde vragen:

Wat is het beste zijslaapkussen?

Het merk Litollo heeft verschillende goede zijslaapkussens. Zo kan je kiezen uit een kussen in de vorm van de letter J, maar heeft het ook andere vormen die meer ondersteuning geven. Bijvoorbeeld onder andere de U-vorm geeft ook comfort en steun aan de rug. Ideaal dus tijdens de zwangerschap.

Waarom een zijslaapkussen?

Voor een goede comfort en ondersteuning van het lichaam kan je gebruik maken van een zijligkussen. Dit ontlast je wervelkolom en gewrichten waardoor je minder last kan hebben van verschillende klachten of aandoeningen. Ook wordt dit veel gebruikt bij zwangere vrouwen of gewoon als je een lekker knuffelkussen als zijslaper wilt hebben.

Zijslaapkussen voor volwassenen?

Voor volwassenen zijn er zeker zijslaapkussens in het assortiment. Bij een baby wordt vaak gebruik gemaakt van een zijligkussen vanwege de voordelen. Maar ook volwassenen kunnen baat hebben met kussen voor zijslapen. Hier zijn verschillende modellen en vormen van verkrijgbaar die wij in dit artikel behandelen. Het biedt een goede ondersteuning aan het lichaam en zeer geschikt tijdens zwangerschap of bij pijnlijke klachten, aandoeningen en zelfs snurken.

Waar kan je een zijslaapkussen kopen?

Bij de meeste grotere online webwinkels zijn er slaapkussens in het assortiment. Maar verschillende winkelketens zoals Action, Aldi, Hema, Ikea, Jysk of Lidl hebben regelmatig zijslaapkussens in de aanbieding zoals van het merk Meradiso.