De luchtvochtigheid in je slaapkamer heeft veel invloed op de kwaliteit van je nachtrust. In Nederland kampen miljoenen mensen met slaapproblemen. Dat kan allerlei oorzaken hebben en er zijn ook een heleboel oplossingen voor. Eén van de aspecten die vaak over het hoofd wordt gezien is de luchtvochtigheid in de slaapkamer.
Een te hoge of te lage luchtvochtigheid kan namelijk je nachtrust in de weg zitten en allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. Hieronder wordt besproken welke problemen kunnen ontstaan door te hoge en te lage vochtpercentages en hoe je er zeker van kunt zijn dat de lucht in je kamer een gezonde hoeveelheid vocht bevat.
Wat is luchtvochtigheid?
De lucht die we inademen bevat allerlei verschillende deeltjes. Waterdamp is daar één van. Je kent zelf waarschijnlijk het verschil tussen de lucht in een droge, woestijnachtige of hoog gelegen regio en de lucht op een benauwde warme dag in Nederland.
De luchtvochtigheid wordt meestal uitgedrukt in een percentage. Dat percentage geeft aan hoeveel vocht de lucht bevat ten opzichte van de maximale hoeveelheid die het kan bevatten bij een bepaalde temperatuur en op een bepaalde hoogte. Lucht kan minder vocht bevatten op hoogte en als het kouder is. Een luchtvochtigheid van bijvoorbeeld 40% voelt altijd even vochtig aan.
De ideale luchtvochtigheid om in te slapen
De ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer is tussen 40 tot 60 procent. Hierin komen wij het beste in rust. Deze hoeveelheid waterdeeltjes in de lucht zorgen voor optimale omstandigheden waarin we vocht kunnen afvoeren maar niet te veel uitdrogen. Daardoor is het makkelijker voor ons lichaam om de temperatuur te reguleren en de luchtwegen tevreden te houden. Een goede luchtvochtigheid in de slaapkamer voorkomt ook dat ongewenste bezoekers zoals schimmels, virussen en stofmijt zich kunnen uitbreiden.
De luchtvochtigheid in je slaapkamer meten
Met behulp van een hygrometer of luchtvochtigheidsmeter kun je eenvoudig de luchtvochtigheid in je huis, dus ook je slaapkamer, in de gaten houden.
De meest relevante waardes meet je in het midden van de kamer. Als je een beetje oplet dan ontdek je vanzelf een patroon in de schommelingen in je huis. Daardoor wordt het makkelijker om er rekening mee te houden en te zorgen dat de lucht in balans blijft.
Baby’s en jonge kinderen zijn extra gevoelig voor allerlei omstandigheden. Tegenwoordig kun je een babyfoon kopen die ook meteen de temperatuur en de luchtvochtigheid in de babykamer in de gaten houdt.
Een lage luchtvochtigheid in slaapkamer
Bij een luchtvochtigheid onder de 40% is de lucht in je slaapkamer te droog. In Nederland hebben we vooral last van droge lucht in de winter. De koude buitenlucht bevat al minder vocht en vervolgens zetten we ook nog de centrale verwarming aan die de lucht verder uitdroogt. Dat kan resulteren in allerlei klachten.
Een te droge lucht kan je luchtwegen, huid en ogen uitdrogen. Sommige mensen krijgen zelfs pijnlijke barstjes in hun lippen. Al deze droogte kan zorgen voor jeuk en prikkels in je keel en ogen. Daardoor wordt je onnodig wakker en vermindert de kwaliteit van je nachtrust. Je kunt last krijgen van hoofdpijn, keelpijn of vermoeidheid.
Te droge lucht zorgt voor keelpijn en meer
De meest voorkomende klacht bij een te lage luchtvochtigheid in de slaapkamer is geïrriteerde luchtwegen. Als je de hele nacht te droge lucht inademt, dan verdampt er te veel vocht in je neus, keel en longen. Je lichaam kan dit niet snel genoeg aanvullen waardoor je kan wakker worden met een droge mond en/of een geïrriteerde keel.
Droge lucht zorgt er ook voor dat virussen zich makkelijker verspreiden, waardoor de kans groter is dat je een verkoudheid of griepje ontwikkelt als de luchtvochtigheid in je slaapkamer te laag is.
Door een te lage luchtvochtigheid in slaapkamer kan dit zorgen voor een droge keel met keelpijn. Vaak gaat dit ook samen met hoesten waardoor de irritatie in de keel kan verergeren waardoor je ook niet makken in slaap kan vallen.
Wat doen bij een lage luchtvochtigheid in slaapkamer
Als je alleen last hebt van te lage luchtvochtigheid in de winter, dan kan het al genoeg zijn om de verwarming in de slaapkamer uit te zetten of een keramieken waterbakje aan de verwarming te hangen. Doordat deze langzaam het water verdampt, droogt de lucht niet uit. Het kan ook helpen om een paar keer per dag de kamer te luchten, of het raam altijd op een kier te zetten. Dit heeft meer effect in de zomer omdat de buitenlucht dan meer vocht bevat.
Gebruik een machine of planten
Planten zorgen voor een betere luchtkwaliteit. Zij helpen om de lucht vochtig te houden en deze te vullen met zuurstof. Als deze simpele oplossingen niet genoeg effect hebben kun je een luchtbevochtiger of een waterverdamper aanschaffen. Deze zetten water om in een nevel die wordt opgenomen door de lucht.
Luchtbevochtigers worden gemaakt voor ruimtes met verschillende oppervlakten. Het is belangrijk om een apparaat te kopen dat geschikt is voor de ruimte waarin deze gebruikt gaat worden. Daarnaast kun je ook kijken welke optie het minst geluid maakt.
Een te hoge luchtvochtigheid in slaapkamer
Een luchtvochtigheid boven de 60% is te hoog om lekker in te slapen. In de meeste gevallen ontstaat een te hoog vochtgehalte in je huis of slaapkamer door onvoldoende ventilatie.
Ook in de keuken en douche wordt elke dag vocht geproduceerd waardoor de lucht veel vocht kan bevatten. Bovendien stoten onze lichamen dagelijks ook zo’n twee liter water uit.
In huizen die toe zijn aan een onderhoudsbeurt komt daar nog optrekkend vocht uit de muren en/of lekkage bij. Als er een muffe lucht hangt in huis dan moet je zeker iets aan dit probleem doen want dat betekent dat er schimmelgroei aan het ontstaan is.
Te veel vocht en schimmels zijn slecht voor de gezondheid
Heb je een luchtvochtigheid van 70% of 75% dan is dit veel te hoog. Dit kan namelijk leiden tot groei van schimmels. Sommige mensen hebben last van schimmelallergie. Zij reageren heftig op de aanwezigheid van schimmels in de muren, de vloer en het plafond van een kamer. Schimmels zijn echter voor iedereen schadelijk want ze tasten onze luchtwegen aan en stimuleren de groei van schimmels in het lichaam waardoor allerlei problemen kunnen ontstaan.
Een te hoge luchtvochtigheid is verschrikkelijk voor mensen met reuma en astma. Daarnaast ga je er te veel nachtelijk zweten omdat je lichaam de overtollige hitte niet kwijt kan en het bevordert ook de aanwezigheid van huisstofmijt. Ook kan het matras vochtig worden met schimmelvorming als gevolg. Het matras schoonmaken bij het bed verschonen kan erger voorkomen en vermindert huisstofmijt.
Bij een hoge luchtvochtigheid kan er ook schimmel ontstaan in het hoofdkussen. Zeker bij materialen die niet goed tegen langdurige vochtigheid kunnen, ontstaat er schimmelvorming. Dit is bijvoorbeeld bij natuurlijke materialen zoals een kussen met veren. Niet alleen verkort het de levensduur van het kussen maar het is ook slecht voor de gezondheid.
Oplossingen voor een te hoge luchtvochtigheid
Een te hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer of in je huis kan vaak opgelost worden door een paar keer per dag de ramen open te zetten. Je kunt ook jezelf aanwennen om je slaapkamerraam altijd op een kier te zetten. Beddengoed van katoen (of een ander natuurlijk materiaal) helpt om het vocht dat je lichaam ’s nachts produceert af te voeren (in tegenstelling tot bijvoorbeeld beddengoed van polyester).
Als dat niet genoeg helpt kun je overwegen om een luchtontvochtiger aan te schaffen. Deze machines hebben een ventilator die de vochtige lucht aanzuigt, het vocht verdampt en daarna droge lucht weer de kamer inblaast. Dit is ideaal om weer een goede luchtvochtigheid in de slaapkamer te krijgen.
Om onze artikelen te onderbouwen gebruiken wij wetenschappelijke studies of andere kwalitatieve bronnen. Hiermee maken wij ons artikel zo goed en compleet mogelijk waardoor je altijd goede informatie leest.
Bronnen:
https://www.sleepfoundation.org/bedroom-environment/humidity-and-sleep
https://www.sleep.org/sleep-environment/humidity-and-sleep/