Het is belangrijk om een goede nachtrust te krijgen zodat je genoeg energie hebt voor de volgende dag. Een veelvoorkomend schijnsel zijn branderige, zure oprispingen door maagzuur in de keel tijdens het slapen. Heb je ook last van een bittere smaak, brandend zuur en hoesten dan is het goed om dit artikel te lezen.
Maagzuur en reflux?
Ter verduidelijking: Maagzuur heeft verschillende benamingen die wij ook in het artikel gebruiken. Zo wordt het ook wel een refluxziekte genoemd wat afgeleid is van de medische term: Gastroesophageal reflux disease (GERD).
Bij zure oprispingen gaat maagzuur via de maag terug omhoog naar de keel en de slokdarm. Omdat deze gedeeltes niet bestendig zijn tegen de zuren van de maag zal je een brandend gevoel krijgen. Het brandend maagzuur kan overdag voorkomen, maar het gebeurt het meest tijdens het slapen. Dit kan een aantal oorzaken hebben die wij behandelen. Soms kan het eenvoudig zijn om de symptomen te verminderen maar dit kan voor iedereen anders zijn.
Waarom maagzuur in de keel tijdens het slapen?
Tijdens het slapen lig je namelijk horizontaal waardoor het maagzuur makkelijker langs de sluitspier kan komen wat soms op een kiertje staat. Als gevolg heb je een branderig gevoel in de keel, proef je een bittere smaak en moet je hoesten. Soms lijkt het net of je moet stikken in je slaap door het maagzuur en kan je wakker worden met keelpijn. Door het verstikkingsgevoel en alle ongemakkelijkheid tijdens het slapen vermindert het ook de kwaliteit van de slaap. Het kan dan weer moeilijk zijn om in slaap te vallen met als resultaat dat je de volgende morgen vermoeid wakker wordt.
Symptomen van maagzuur
Om te kijken of je last hebt van brandend maagzuur in keel tijdens slapen zijn er een aantal symptomen waar je naar kan kijken. Naast een branderig gevoel in je borst of keel wat ook kan uitstralen naar hals en schouderbladen zijn er ook andere klachten zoals:
- Bittere smaak door maagzuur in je mond
- Hoesten en geïrriteerde keel.
- Problemen met slikken of een brok in de keel.
- Een opgeblazen buik hebben vaak na een wat grotere maaltijd.
- Boerneigingen
- Misselijkheid
Dit kan ’s nachts gebeuren tijdens de slaap, maar ook vlak na het eten. Hierdoor kun je ook moeite hebben met het slikken. En kan brandend maagzuur ook zorgen voor een slechte adem. De geur van maagzeur is niet aangenaam maar ook het gebit kan aangetast worden waardoor daar ook problemen ontstaan.
Bij baby’s komen ook regelmatig maagzuur klachten voor. Veel hikken gaat vaak ook samen met dit probleem en kan er sprake zijn van een (verborgen) reflux. Dit kan ook na of tijdens het voeden zijn maar gaat meestal vanzelf weer over. Alleen kan door de zure oprispingen de baby spugen en hoesten.
Oorzaken van maagzuur in de keel tijdens het slapen
Er zijn een aantal oorzaken waardoor brandend maagzuur kan ontstaan. Maagzuur ontsnapt wanneer de sluitspier niet goed is gesloten of zich vaak weer opent. Via de sluitspier kan het maagzuur naar boven komen wat zorgt voor een branderig gevoel in de keel.
- Voeding. Maagzuur kan komen door het soort eten dat je consumeert. Vettig voedsel bijvoorbeeld zorgt ervoor dat de sluitspier zich niet meer zo goed kan afsluiten. Ook kunnen (volle) melkproducten zorgen voor het verhoogde aanmaak van maagzuur. Voeding heeft veel invloed op maagzuur en welk voedsel je het beste kan vermijden lees je verderop in het artikel.
- Roken. Door roken ontspant de sluitspier boven de maag waardoor het zuur in de slokdarm terecht komt. Roken kan ook de luchtwegen en slokdarm irriteren waardoor je moet hoesten en hierdoor kan er ook maagzuur omhoog komen.
- Medicijngebruik. Er zijn verschillende medicijnen die het risico op maagzuur verhogen. Lees de bijsluiter of er mogelijke bijwerkingen zoals maagklachten kunnen ontstaan.
- Overgewicht. Bij mensen met overgewicht kan er te veel druk op de buik komen te staan. Hierdoor is het risico groter op zuurbranden omdat het eenvoudiger vanuit de maag naar de slokdarm stroomt.
- Zwangerschap. Hetzelfde geldt ook voor zwangere vrouwen. Door de grotere buik kan er meer druk op de maag zijn. De sluitspier kan dan soms niet goed sluiten waardoor je last van zuur krijgt. Meestal gaan de klachten vanzelf over na de bevalling.
Andere oorzaken kunnen voor langdurige problemen zorgen. Naast overgewicht waar er meer druk op de maag staat waardoor de sluitspier open geduwd kan worden is ook stress een aanleiding voor maagzuur aanval Veel mensen die stress ervaren geven namelijk weer dat ze ook tijdens het slapen last krijgen van brandend maagzuur. De andere mogelijke oorzaken zijn een verslapte sluitspier en hiatus hernia.
Wat helpt tegen opkomend maagzuur tijdens slaap
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om brandend keelzuur tijdens het slapen te voorkomen. Deze zijn onder te verdelen in voeding, slaaphouding en ook in het behandelen van de symptomen van maagzuur.
Let op je voeding
Wanneer het probleem wordt veroorzaakt door het eten, kan het soms vrij eenvoudig zijn om een oplossing of aanpassing te vinden. Het soort eten en de hoeveelheid hiervan hebben invloed op de maag. Let ook op de tijden wanneer je eet.
- Vermijdt zuur voedsel en fruit zoals citroen, sinaasappel of andere citrusvruchten. Maar ook melkproducten, chocola, koffie, alcohol, munt of producten met muntsmaak, citrusvruchten, tomaten, knoflook en uien. Vettig of gefrituurd voedsel is ook niet goed.
- Eet kleinere maaltijden verspreid over de dag in plaats van twee of drie keer een grote maaltijd. Dit is beter voor de spijsvertering. Zeker in de avond is het belangrijk om geen maaltijd met veel kruiden, vet of calorieën te eten.
- Sommige voedingsmiddelen waaronder groenten en volkoren producten zoals havermout, brood of rijst hebben een lager risico om maagzuur te krijgen. Een gemberthee voor het slapen gaan drinken heeft een kalmerend effect op de maag. Gember bevat natuurlijke stoffen die misselijkheid en maagzuur verlichten.
- Zorg ervoor dat er minimaal 3 uur zit tussen de laatste maaltijd en het slapen gaan. Als je gaat liggen en het voedsel is nog niet goed verwerkt kan dit leiden dat er ’s nachts maagzuur omhoog komt tijdens slaap.
- Probeer niet te veel voedsel in een keer naar binnen te werken. Veel kauwen maakt het voedsel kleiner waardoor ook de spijsvertering makkelijker gaat. Een overvolle maag kan veel druk op de sluitspier van de maag zetten waardoor reflux het gevolg kan zijn. Het is belangrijk dat je na het eten ook niet direct gaat liggen.
Beste slaaphouding bij maagzuur
Om het risico op maagzuur te verkleinen heeft de slaaphouding ook een belangrijke rol tegen maagzuur in keel tijdens het slapen. Zo krijg je toch de slaap die je nodig hebt zonder dat je last hebt van reflux.
- Met het hoofd hoger slapen kan voorkomen dat het maagzuur omhoog komt. Dit kan je doen door een matrasverhoger of klossen onder het hoofdeinde van het bed. je kan dit ook doen door gebruik te maken van een reflux kussen of wigkussen die je onder het matras plaatst. Maar let wel op dat je niet in onnatuurlijk houding ligt tijdens het slapen omdat dit ook lichamelijke klachten oplevert.
- De beste slaaphouding bij maagzuur is op de linkerzij slapen. Uit onderzoek is gebleken dat het risico op maagzuur aanvallen kleiner was en minder problemen met slokdarm opleverde. Andere slaaphoudingen zoals rechterzij en rug slapen verhoogt de kans op reflux. Met een matrasverhoger kan je wel op de rug slapen omdat dan het hoofdeinde een stukje hoger ligt.
- Heb je net iets gegeten of gedronken ga dan niet meteen liggen. Gelijk na het eten slapen is zeker niet verstandig maar ook liggen op de bank kan voor brandend keelzuur zorgen.
Reflux kussen voor volwassenen
Een goede topper of kussen kan de symptomen van opkomend maagzuur in keel tijdens het slapen verminderen. Hierdoor komt het hoofd 13-20cm hoger te liggen waardoor het risico op zure oprispingen een stuk lager is. Bij baby’s wordt ook vaak gebruikt gemaakt van een reflux kussen maar deze zijn er zeker ook voor volwassenen zoals je hier ziet.
Alternatieven zijn een rugsteun voor in bed of een leeskussen maar hier zit je bijna rechtop.
Tips en behandelen van maagzuur
- Er zijn verschillende middelen of medicijnen die de symptomen van maagzuur kunnen verlichten. Bijvoorbeeld een Rennie tablet neutraliseert het zuur en verlicht het branderig gevoel. Maar het is beter om ook te focussen op de oorzaken waardoor reflux ontstaat en niet alleen behandeling van de symptomen.
- Draag geen strakke kleding omdat door de druk op het lichaam de kans verhoogt word op zure oprispingen.
- Heb je geen idee welk voedsel brandend maagzuur veroorzaakt? Schrijf alles op wat je hebt gegeten en maak zo een lijstje dat je kan vergelijken wanneer je de symptomen voelt.
- Wil je de spijsvertering versnellen dan kan je na het eten een rustig rondje lopen. Zo heb je minder kans op maagzuur in de slokdarm.
- Stop met roken. Dit kan de klachten verergeren omdat het de luchtwegen en slokdarm irriteert. De spieren boven de maag verslappen ook iets waardoor het maagzuur in de slokdarm terecht kan komen.
Voor andere langdurige aandoeningen kun je het beste hulp in schakelen van de huisarts. Om maagzuur in de keel gedurende de dag of tijdens het slapen te voorkomen is het belangrijk om eerst kijken wat de oorzaak is. Helpt er weinig dan kan de huisarts het probleem voor jou identificeren en een behandeling toedienen.
Om onze artikelen te onderbouwen gebruiken wij wetenschappelijke studies of andere kwalitatieve bronnen. Hiermee maken wij ons artikel zo goed en compleet mogelijk waardoor je altijd goede informatie leest.
Bronnen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26053170/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/can-acid-reflux-kill-you
https://www.healthline.com/health/gerd/diet-nutrition
https://www.mlds.nl/ziekten/brandend-maagzuur/