Effectief het matras reinigen

Een matras reinigen is belangrijk om een bed schoon te houden en jezelf te beschermen tegen allerlei bacteriën. Het laken voor de matras moet natuurlijk regelmatig vervangen worden. Je besteedt namelijk een groot gedeelte van de dag in bed. Het laken is ervoor bedoeld om de matras te beschermen tegen vuil. Maar door het laken heen kan er toch nog wat vuil op de matras terechtkomen, vooral als het gaat om vloeibare stoffen als lichaamsvet.

Waarom een matras reinigen

Misschien is er iets voorgevallen en zijn er vlekken ontstaan op het matras. Dan is het wel duidelijk dat je het matras moet reinigen. Maar het is ook raadzaam om periodiek het matras schoon te maken.

Je zou kunnen beargumenteren dat je jezelf beschermt tegen een mogelijk vieze matras wanneer je er simpelweg een laken overheen doet. Voor het meeste vuil word je aardig goed beschermd. Maar een vies matras bevat allerlei bacteriën en mogelijke insecten die door het laken heen kunnen gaan. Hierdoor zal de huid geïrriteerd kunnen raken en wordt het laken weer snel vies. Regelmatig een matras reinigen zal het vies worden van zowel het laken als de matras afremmen.

Een matras als absorberende spons

Het menselijk lichaam verliest per dag een redelijke hoeveelheid aan vocht. Per nacht kan dit tussen de 2 en 10 deciliter liggen. Al dit vocht wordt vervolgens geabsorbeerd door het matras en ander beddengoed. Na een aantal maanden zit je dus al flink in de liters aan geabsorbeerd vocht. Wanneer het matras reinigen niet gebeurt, kunnen er lelijke vlekken ontstaan en schimmels groeien. Het materiaal van de matras degradeert op deze manier ook sneller. Een matras reinigen zorgt er dus ook voor dat de levensduur van de matras groter wordt. Ook is het raadzaam om periodiek het kussen wassen voor een schonere slaapomgeving.

Ontluchten bij een matras reinigen

Een matras reinigen is aardig wat meer werk dan simpelweg het laken vervangen. Het matras werkt dus als een spons dat vocht vasthoudt. Het beste wat je hier tegen kunt doen is het goed laten luchten van de matras. Dit kan je ook doen door het matras om te draaien wanneer je het bed hebt schoongemaakt.

Zorg voor een goede ventilatie in de kamer zodat de matras genoeg verse lucht krijgt. Dit kun je al doen door simpelweg de ramen dagelijks open te doen. De momenten wanneer je dit het beste kunt doen is in de ochtend wanneer je opstaat omdat het bed warm is en eventueel een beetje vochtig.

Maar is ook mogelijk om dit in de middag of vlak voor het slapen te doen. Natuurlijk zal de matras nog steeds vocht absorberen, maar de kans op de groei van schimmels en bacteriën wordt zo verminderd. Wanneer je bent opgestaan is het ook belangrijk dat de deken niet volledig de matras bedekt. Zo heeft de matras tijd om op te drogen na het absorberen van het vocht tijdens het slapen. Zeker wanneer er een hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer is.

Onluchten van slaapkamer
Ontluchten van de slaapkamer kan je het beste elke ochtend doen zodra je opstaat.
Een vochtig matras kan verschillende beestjes in bed aantrekken. Dit veroorzaakt namelijk schimmels waardoor het een ideale leefomgeving voor zilvervisjes en stofluis wordt.

Vlekken verwijderen

Het is belangrijk om snel het matras te reinigen wanneer het vocht wordt. Zo ben je op tijd met het verwijderen van vlekken en voorkom je dat het vreemde geuren geeft en vieze plekken. De meest voorkomende vlekken in een matras komen van vloeistoffen als urine, zweet en bloed.

Het kan natuurlijk gebeuren dat er urine op het matras terecht komt omdat je kind per ongeluk in het bed plast. Of dat er bloed heeft gelekt bij een wond en wat doorgedrongen is tot het matras. Dit is natuurlijk wel vrij duidelijk te zien dat je het matras moet schoonmaken. Maar het is ook mogelijk dat je bij het bed verschonen erachter komt dat er oude vlekken op het matras zitten. Dit kan ontstaan zijn door vocht of vettigheid van het lichaam en niet periodiek het matras reinigen of luchten.

Urine in matras schoonmaken

Je kan op twee manieren een matras schoonmaken na bedplassen. Als het nog steeds nat is of dat het al droog geworden is. Hier gaan we er vanuit dat de urine nog nat is en dat je er op tijd bij bent.

Wat heb je nodig:

  • Soda
  • Azijn
  • Koud water in een spuitfles.
  • Schone handdoeken
  • Stofzuiger

Vervolgens doe je deze stappen:

  1. Nadat het beddengoed verwijdert is en naar het wasmachine gebracht is kun je het matras onder handen nemen. Urinevlekken worden hard wanneer het opdroogt dus is het belangrijk om dit gelijk te behandelen. Dit geldt zowel voor lakens, dekbed en matras.

  1. Met een handdoek probeer je zoveel mogelijk het vocht op te nemen. Maar doe dit zonder te schrobben want dit zorgt ervoor dat het verder het matras in gaat. Het beste kan je dit doen door te deppen.

  1. In de spuitfles doe je een verhouding van twee delen water op één deel azijn. Hier voeg je ook nog een kleine hoeveelheid wasmiddel toe. Dit spuit je op de plek wat vochtig is geworden van het bedplassen. Het maakt niet uit dat het weer erg vochtig is want dit maakt het makkelijker om het matras schoon te maken.

  1. De azijnoplossing laat je minimaal 15 minuten zitten om daarna weer het matras droog te maken met schone handdoeken. Uiteraard weer deppen en niet schrobben! Hierna bedek je de vochtige plek met baking soda. Hier trekt het vocht in en zorgt ervoor dat het matras weer schoon en droog word. Ook neutraliseert het de geur van de urine. De soda laat je 8 tot 10 uur liggen voor de beste werking.

  1. Om het matras verder te reinigen kan je de soda opzuigen met een stofzuiger. Let wel op dat het soda niet te vochtig is geworden omdat dit de stofzuiger kan beschadigen. Gebruik dan een stoffer en blik.

Mocht je de plekken van het bedplassen nog steeds een beetje zien. Om het matras beter schoon te maken kun je dan weer stap 3 tot 5 volgen voor optimaal resultaat. Of je kan altijd nog het matras professioneel laten reinigen.

Bloedvlekken uit matras krijgen

Een manier om bloedvlekken uit matras te krijgen is door een mengsel van water en zout. Dit strijk je op de bloedvlek en laat je een tijdje intrekken. Daarna gebruik je een droge, schone handdoek en wrijf je naar het midden van de vlek. Doe het niet schrobben of naar buiten wrijven omdat dit de plek kan uitsmeren. Ook geldt hoe eerder je probeert de bloedvlekken uit het matras te krijgen, hoe makkelijker het gaat. Wanneer het opgedroogd is gaat het lastiger dan wanneer het nog vochtig is.

Oude vlekken

Ben je het bed en matras aan het schoonmaken en zie je dat er oude vlekken op zitten? Dan is dit beter om eerst goed te reinigen voordat je het matras weer in gebruik neemt. Dit kun je doen door een mengsel te maken van azijn. Of bekijk eerst de video die hieronder staat.

Het mengsel van azijn kun je via een spuitfles op de oude vlekken spuiten. Vervolgens dep je op de plekken waar de vlekken zitten. Na ongeveer 15 minuten kun je de vloeistof van het mengsel zo droog mogelijk maken met een schone doek. Daarna bedek je de oude vlekken met soda. Hierdoor worden vlekken droog en neemt het de geur weg.

Na ongeveer 8 tot 10 uur kun je dit met een stoffer en blik opvegen en daarna de restjes opzuigen met een stofzuiger. Het matras is dan weer goed schoon gemaakt en de oude vlekken zijn verdwenen. Zorg tijdens het gebruikmaken van het mengsel dat de huid goed wordt beschermd. Je werkt namelijk met stoffen die de huid kunnen beschadigen. Gebruik dus altijd handschoenen bij het verwijderen van vlekken.

Video over verschillende vlekken

Manieren om een matras schoon te maken kun je ook in deze video vinden. De wijze waarop de vlekken verwijderd worden is vergelijkbaar met wat hierboven staat beschreven. Maar met een video is het altijd wat duidelijker om te zien wat een goede manieren van reinigen is. Er worden koffievlekken, zweetvlekken en ook andere viezigheid gereinigd.

Hoe zelf een matras reinigen?

Voor vlekken op het matras kan je dit behandelen met een mengsel van azijn en water. Maar voor de normale schoonmaak moet je het matras ook schoonmaken met stofzuiger. Hier vind je veelgebruikte methodes. Ook kan je eventueel het matras schoonmaken met een tapijtreiniger.

Matras schoonmaken met baking soda

Een matras schoonmaken met baking soda kan goed werken. Zoals je al eerder bij de urinevlekken de werkwijze hebt kunnen lezen hoe je het beste resultaat kan behalen met baking soda. Dit soda strijk je op de plek wat je eerder hebt behandelt met een mengsel van water en azijn. De baking soda neemt het vocht en de geur uit het matras weg waardoor de vlekken verdwijnen.

Stofzuiger

Een matras kan naast vocht van je lichaam ook veel stofmijten aantrekken. Om stofmijten te verwijderen is een stofzuiger het meest effectieve middel. Het beste is om eigenlijk elke week een keer te stofzuigen maar het kan ook wanneer je de lakens verwisselt.

Een standaard mondstuk van een stofzuiger kan ervoor zorgen dat de matras kapot gaat. Gebruik dus altijd een mondstuk dat speciaal gemaakt is voor het stofzuigen van matrassen.

Matras schoonmaken
Regelmatig het matras schoonmaken voorkomt een broedplek van bacteriën, stofmijten en ander ongedierte.

Het matras stomen

Een matras is te dik om het volledig te kunnen wassen met water. Het matras zal namelijk als een spons werken die moeilijk uit te wringen is. Om toch het matras te kunnen wassen kun je gebruik maken van stoom. Met een stoomreiniger kun je met hete stoom de matras desinfecteren en de bacteriën in de matras doden. Bepaalde geurtjes kunnen ook met deze methode verwijderd worden. Houdt hierbij wel rekening met de temperatuur van de stoom. Het is namelijk mogelijk dat de stoom te heet is en je vervolgens de matras begint te verbranden. Een ideale temperatuur ligt rond de 100 tot 120 graden Celsius. Let hierbij ook op dat je jezelf niet verbrandt aan de stoom. Na het stomen laat je de matras volledig drogen voordat je het laken er overheen kan plaatsen.

Matras laten reinigen

Je kan ook het matras laten reinigen door een professioneel bedrijf. In plaats van dat je zelf aan de slag gaat met een stoomreiniger of tapijtreiniger kan je dit ook laten schoonmaken. Meestal gaat dit ook dieper in het matras dan wanneer je het zelf doet. Zeker bij grote, hardnekkige vlekken is het beter om dit te laten doen.

Er zijn verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het schoonmaken van het matras. Deze kun je overal in Nederland vinden dus waarschijnlijk ook bij jou in de buurt. Het maakt niet uit of je uit Amsterdam, Utrecht of Groningen komt. Je kunt op zoek gaan naar een matras stomerij voor een dieptereiniging en vlekbehandeling. Vaak doen zij ook tapijten, bankstellen, autobekleding en nog meer reinigen.

Hoe vlekken op het matras voorkomen?

Wil je snel vlekken op het matras voorkomen dan kun een top matras op je bed leggen. Of een waterdichte molton gebruiken die ervoor zorgt dat het matras droog blijft.

Een top matras gebruiken

De meeste box spring bedden maken al gebruik van een top matras. Voor normale bedden met een enkel matras kun je ook gebruik maken van een top matras. Een top matras is een dunnere versie van de normale matrassen. Het is de bedoeling dat je de top matras op de normale matras plaatst.

Normaal gesproken zal het lichaamsvocht door de normale matras geabsorbeerd worden. Nu wordt dit gedaan door een dunnere matras die makkelijker te reinigen is. Een top matras reinigen moet echter wel vaker gebeuren omdat de matras dus dunner is en minder vocht kan vasthouden. Eventuele vlekken die normaal gesproken om de normale matras komt wordt nu voorkomen door een top matras.

Waterdicht hoeslaken

Een hoeslaken of molton is vocht absorberend waardoor het matras niet snel vochtig zal worden. Nu kan het wel zijn dat bij een grote hoeveelheid vocht zoals bij bedplassen het matras toch nat word. Het is ook mogelijk om een waterdicht hoeslaken te gebruiken die je over het matras kan doen. Dit zorgt er dus voor dat het niet kan lekken tot het matras. Hierover doe je weer een normale hoeslaken en in combinatie met een waterdichte variant voorkom je dat er vlekken op het matras komen. Dit kan weer een extra keer het matras schoonmaken voorkomen.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie