Iedereen zweet wel eens en het is ook normaal voor de lichaam. Meestal is dat dan tijdens een inspannende oefening of een warme dag omdat het lichaam de temperatuur regelt. Maar ’s nachts wakker worden door overmatig zweten kan andere oorzaken hebben. Nachtzweten kan ook dus optreden wanneer je weinig lichamelijke inspanning hebt omdat je slaapt.
Het kan dan zijn dat ook een te dik dekbed of de kamertemperatuur niet de oorzaak is van nachtelijk zweten. Er kunnen dan onderliggende problemen of aanleidingen zijn die invloed hebben op overmatig ’s nachts zweten. In dit artikel gaan we verder in op oorzaken van nachtzweten en geven we tips om proberen de kwaliteit van het slapen weer te verhogen.
Wat is nachtzweten?
Nachtelijk zweten kan normaal zijn en regelmatig optreden. Maar een doorweekt bed van zweet hoeft niet altijd juist te zijn, zeker wanneer dit regelmatig voorkomt. Dit kan vragen oproepen en ongemakkelijk zijn of je bedpartner verontrusten. Het is dan belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is van nachtzweten.
Het lichaam regelt de temperatuur maar het kan zijn dat er onderliggende gezondheidsproblemen verantwoordelijk zijn voor overmatig zweten ’s nachts. Of misschien komt het door bepaalde voeding of medicijnen die ervoor zorgen dat het lichaam warm maakt. Je kan dan midden in de nacht bezweet wakker worden en afvragen wat de oorzaak is.
De oorzaak van nachtelijk zweten hoeft niet altijd vanuit het lichaam zijn. Zo kunnen ook externe factoren de aanleiding zijn dat het lichaam te warm krijgt. De temperatuur in de slaapkamer is misschien te hoog of zijn de dekens en beddengoed te dik voor de tijd van het jaar. Dit kan ook een aanleiding zijn dat je bed doorweekt is wanneer je wakker wordt. En misschien wel nodig is om het beddengoed en dekbedovertrek te wassen.
Wil je zeker weten wat de oorzaak is en komt nachtzweten regelmatig voor, neem dan contact op met een huisarts zodat je meer duidelijkheid hierover krijgt.
Nachtzweten bij vrouwen
Het nachtelijk zweten kan bij vrouwen optreden wanneer er sprake is van de overgang of menopauze. Dit is namelijk een veelvoorkomende oorzaak waar een groot deel van de vrouwen last van kan hebben. Niet alleen ’s nachts waar het overmatig zweten veroorzaakt maar ook overdag kan dit voorkomen en duurt normaal gesproken maar een paar minuten. Vrouwen in de overgang kunnen af en toe last hebben van nachtzweten maar het is ook mogelijk dat je iedere nacht een keer wakker wordt door nachtelijk zweten.
Bij vrouwen is het ook mogelijk dat nachtzweten optreedt wanner je zwanger bent of na bevalling. Tijdens de menstruatie periode kan je lichaam ook overmatig zweten door de hormonen. Andere oorzaken zijn verderop in het artikel te lezen.
Nachtelijk zweten bij mannen
Bij zowel vrouwen als mannen komt nachtzweten voor. Bij mannen kan de afname van testosteron de oorzaak zijn maar ook voeding, overgewicht, medicijngebruik kan invloed hebben op nachtelijk zweten bij mannen. Mannen kennen dus ook een soort zweetaanvallen door de afname van testosteron maar dit komt pas vaker voor oudere leeftijd en de afname snelheid is ook bij iedereen anders.
Oorzaak van nachtzweten
Het kan misschien lastig zijn om zonder professionele hulp de precieze oorzaak van nachtzweten te achterhalen. Maar hieronder vermelden wij veelvoorkomende aanleidingen en factoren die invloed hebben op nachtelijk zweten.
Te warme slaapkamer of beddengoed
De oorzaak hoeft niet altijd vanuit het lichaam zijn dus is het beter om allereerst te kijken of het niet aan de slaapomgeving ligt. Is de slaapkamer niet te warm? De ideale temperatuur in slaapkamer is tussen de 15.5 en 19.5 graden. Of is het net een warme dag en is het beddengoed te dik? Dit kan namelijk ook de aanleiding zijn dat je overmatig ’s nachts zweet wanneer je niet het juiste beddengoed voor het seizoen gebruikt. Een koele slaapkamer wat ook goed ventileert is de beste omstandigheid om te slapen zonder dat je last hebt van midden in de nacht bezweet wakker worden.
Zorg ook altijd voor een een goed matras en dekbed wat kan ademt. Zo heb je minder last van zweten en deze nemen ook het vocht op en kunnen het goed afvoeren. Als je van jezelf al weet dat je veel doet nachtelijk zweten dan kan een wollen dekbed ook geschikt zijn. Met katoenen dekbedovertrek, hoezen en sloop zodat dit goed vocht kan absorberen.
Alcohol en voeding
Voeding en drinken kan ook invloed hebben op de temperatuurregeling van het lichaam. Wanneer je ’s avonds veel alcohol heeft gedronken voor het slapen gaan. Het lichaam zal dit ook moeten verwerken en dat heeft overmatig zweten tot gevolg. Hetzelfde geldt ook voor te grote maaltijden net voor het slapen. Of een maaltijd was erg pittig of gekruid. Dit kan leiden tot doorslaapproblemen en kan je midden in de nacht wakker liggen.
Vitamine D tekort
Het lichaam heeft vitamines nodig waarvan vitamine D belangrijk is voor de gezondheid. Zo kan een vitamine D tekort nachtzweten veroorzaken omdat wanneer je een tekort hebt je veel gaat zweten. Heb je overdag ook last van veel zweten en dan voornamelijk een bezweet voorhoofd? Dan kan dit duiden op een tekort aan vitamine D. Een wijziging in het voedingspatroon is nodig om het nachtzweten en ook overdag verminderen.
Menstruatie
Tijdens de menstruatieperiode is het ook mogelijk dat vrouwen overmatig ’s nachts zweten maar ook overdag is dit goed mogelijk. De hormonen hebben een inwerking op de zweetklieren waardoor tijdens de menstruatie nachtzweten een gevolg kan zijn.
Zwanger en na bevalling
Tijdens de zwangerschap is het heel normaal dat je meer kan zweten. Ook wanneer het nog vroeg is kan nachtzweten optreden bij vrouwen die zwanger zijn. Dit komt door de hormonen in het lichaam en bloedcirculatie waardoor het lichaam meer moet zweten voor afkoeling.
Ook kun je nachtzweten na bevalling omdat het lichaam juist weer de overtollige vloeistoffen moet verwerken. Bovendien moet het hormoongehalte in het lichaam weer in balans komen waardoor het lichaam ook veel kan zweten. Zowel overdag als ’s nachts.
Overgang
Wanneer vrouwen in de overgang zijn kan nachtelijk zweten ook vaak verschijnen. Je kunt dan last hebben van opvliegers wat de oorzaak hiervan kan zijn. Maar dit merk je al overdag omdat je dan plotseling overmatig kan zweten.
Slaapproblemen in overgang komt vaak voor bij vrouwen. In de overgang produceren de eierstokken minder oestrogeen. Door een laag oestrogeenspiegel kan het zijn dat de hersenen onjuiste signalen binnen krijgt. Hierdoor kunnen zweetaanvallen optreden omdat de hersenen die de temperatuur regelen(hypofyse) denkt dat het lichaam oververhit is en overmatig gaat zweten.
Stress
Wanneer je last heeft van stress kan er een grote hoeveelheid adrenaline in het lichaam aanwezig zijn. Dit zorgt ervoor dat het lichaam in een soort vluchtmodus staat. Het hart klopt sneller waardoor het lichaam warmer wordt. Dit kan nachtelijk zweten tot gevolg hebben. Het stresslevel zal tot naar beneden moeten om het lichaam rustiger te laten worden.
Niet slapen door stress komt ook vaak voor. Maar mocht je dan toch in slaap vallen dan je door de stress gaan nachtzweten. Hierdoor kan je weer bezweet wakker worden waardoor de nachtrust moeilijk is te hervatten.
Paracetamol en medicijngebruik
Wanneer je last hebt van griep of koorts kun je een paracetamol nemen om de symptomen te verlichten. Alleen een aspirine of paracetamol kan ook nachtzweten veroorzaken omdat dit een bijwerking is. Hetzelfde geldt ook voor antidepressiva en andere medicijnen. Gebruik je medicijnen dan is het beste om te lezen of overmatig zweten ook op de bijsluiter staat als mogelijke bewerking.
Griep en ziektes
Bij koorts of griep gaat ook de lichaamstemperatuur omhoog waardoor je meer gaat zweten. Dit kan ook de oorzaak zijn van nachtzweten. Mocht je ook nog een paracetamol genomen hebben dan kan dit ook van invloed zijn. Heb je andere ziekten waarbij ook medicijngebruik nodig is, lees de alinea hierboven dan en zeker de bijsluiter.
Andere aandoeningen
Een andere oorzaak voor nachtzweten kan ook overgewicht zijn. Hierdoor kun je meer zweten en ook kan dit leiden tot ’s nachts bezweet wakker worden.
Nachtzweten wordt ook vaak veroorzaakt door slaapapneu waarbij de adem soms stilstaat tijdens het slapen. Dit komt doordat de spieren van de mond ontspannen en achterin de keel zakken. Hierdoor wordt het ademen moeilijker en het lichaam zal meer moeten inspannen wat nachtelijk zweten tot gevolg heeft.
Op zoek naar een verkoelend hoofdkussen? Een bamboe kussen kan verkoeling geven door betere luchtcirculatie en het absorberen van vocht. Het is ook mogelijk om een kapok kussen te gebruiken. Deze vulling is ideaal voor warme slapers.
Hoe nachtzweten verminderen
Wat je kunt doen om nachtzweten te verminderen is afhankelijk wat de oorzaak is. Probeer te achterhalen wat de aanleiding is of mocht je het niet weten en zorgen maken dan is contact opnemen met de thuisarts het advies.
Heb je last van een te warme slaapkamer?
- Doe meer ventileren om zo de slaapkamer te koelen tot een comfortabele temperatuur.
- Eventueel kun je gebruik maken van een ventilator of een koel kussen wat zeer geschikt is voor warme slapers.
- Ook het matras en beddengoed moet goed ademend zijn. Pas het beddengoed aan op het seizoen en zorg dat het matras en dekbed(overtrek) goed ventileert en vocht opneemt.
Is de aanleiding van nachtzweten alcohol of voeding?
- Overmatig alcohol drinken ’s avonds kan de aanleiding zijn tot nachtelijk zweten. De boodschap lijkt nu wel duidelijk dat er minder alcohol gedronken moet worden.
- Ook op de voeding letten of het tijdstip waarin je de laatste maaltijd van de dag nuttigt. Eet niet teveel pittig of gekruid eten voordat je gaat slapen. Het lichaam moet dit allemaal verwerken waardoor het warmer wordt.
- Heb je een vitamine D tekort? Nachtzweten kan hierdoor ook ontstaan. Eet voldoende voedsel wat genoeg vitamine D bevat zoals vette vis, vlees of eieren. Eventueel kun je ook een supplement nemen om het tekort aan te vullen.
Heb je last van nachtzweten en stress?
- Al ’s avonds is het beter om je lichaam beter te laten ontspannen. Probeer niet teveel inspannende activiteiten te doen wat ook nachtelijk zweten kan veroorzaken. Maar lees een goed boek, zo kunnen de hersenen ook afleiding krijgen waardoor je makkelijker in slaap kan vallen.
- Het verminderen van stress zorgt dus ervoor dat de bloeddruk naar beneden gaat. Het lichaam wordt hierdoor rustiger waardoor je de kans op overmatig ’s nachts zweten doet verminderen. Dit kan ook doen door mediteren, yoga of ademhalingsoefeningen.