Natuurlijke slaapmiddelen

Soms zijn er natuurlijke slaapmiddelen nodig om ervoor te zorgen dat je goed kan slapen. Bepaalde mensen vallen eenmaal lastig in slaap. Chemische slaapmiddelen hebben vaak bijwerkingen en je kunt er verslaafd aan raken. Het beste is dus op een natuurlijke manier in slaap te vallen eventueel met natuurlijke slaapmiddelen die werken. Daarom gaan wij op zoek naar het minst schadelijke slaapmiddel.

Dit kunnen pillen zijn van natuurlijke stoffen, maar ook bijvoorbeeld geluidsisolerende oordoppen waardoor je minder van de omgeving kan horen. Iedereen heeft slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Natuurlijke slaapmiddelen zijn een gezonde manier om makkelijk in slaap te kunnen vallen.

Soorten natuurlijke slaapmiddelen die je in kunt nemen

Natuurlijke slaapmiddelen kunnen dus de voorkeur hebben omdat er meestal minder bijwerking zijn.

 • Melatonine is een van de stoffen die op de lange termijn niet goed meer werkt. Na een lange tijd gebruikmaken van dit middel zal het lichaam trager de stof afbreken. Als gevolg ervan kan je in de avond nog steeds niet goed kunnen slapen terwijl je overdag slaperiger wordt. Omdat het een lichaamseigen stof is maakt Melatonine één van de minst schadelijke slaapmiddelen die er zijn.
 • Magnesium bevordert veel functies in het lichaam waaronder de receptoren die de slaap bevorderen. De receptoren zorgen ervoor dat er minder activiteit in de hersenen plaatsvindt tijdens het slapen. Het is wetenschappelijk bewezen dat een magnesiumtekort ervoor zorgt dat je minder goed kan slapen. Dit is dus zeker een optie om uit te proberen.
 • Valeriaan is nog een middel dat gebruikt kan worden voor het slapen. Dit zorgt voor stressvermindering en ontspanning van het lichaam en relatief weinig bijwerkingen. Het heeft een invloed op de gehele slaapcyclus waardoor de slaapkwaliteit verbeterd. Je kan vers doen in de thee of in een olie of capsule vorm. Alleen de werking op zwangere vrouwen en kinderen is nog niet goed bewezen. Meer hierover kan je lezen op: Valeriaan voor het slapen.
 • 5 htp de afkorting van L-5 hydroxytryptophan is in capsule vorm te verkrijgen. Dit stofje zorgt ervoor dat de productie van Serotonine verhoogt word. Serotonine maakt weer op zijn beurt Melatonine aan wat dus een goede werking heeft op de nachtrust. Voor alle natuurlijke slaapmiddelen geldt dat je beter eerst contact opneemt met een medisch specialist en zeker in combinatie met medicijnen.

Goede voedingsstoffen als natuurlijk slaapmiddel

Een andere reden waardoor je niet goed kunt slapen is doordat je niet genoeg van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt. Een grote boosdoener van een slechte slaap is het magnesiumtekort in het lichaam. Je zou dus kunnen proberen om magnesium bij te vullen als een optie van natuurlijke slaapmiddelen. Hier vind je artikelen die geschreven zijn over voedingsmiddelen die een gunstige werking hebben op de slaap:

Minst schadelijke slaapmiddel
Gember heeft veel goede eigenschappen en ingrediënten.
 • Banaan, bevat magnesium en tryptofaan.
 • Fruit, veel soorten fruit worden beschreven met hun voordelen.
 • Gember, rijk aan vitamines en mineralen die de slaap bevorderen.
 • Kiwi, bevat veel serotonine waardoor de nachtrust beter wordt.
 • Kurkuma, veel goede stoffen waaronder curcumine.
 • Noten, sommige soorten bevatten veel melatonine en magnesium.
 • Tomaten, bevat tryptofaan en lycopeen.

Het zijn niet direct natuurlijke slaapmiddelen maar ze kunnen zeker wel de slaap verbeteren. Een gezond en gevarieerd dieet draagt bij aan de verhoging van de slaapkwaliteit en makkelijker ’s avonds in slaap vallen. Zeker wanneer je op zoek bent naar het minst schadelijke slaapmiddel kan je dit eenvoudig toepassen.

Isoleren van geluid

Het ligt niet altijd aan de voeding of supplementen om het slapen te verbeteren. Soms komen slaapproblemen door het constante geluid dat in de omgeving aanwezig is. Vooral als je in de stad woont kan je veel last krijgen van geluid. Een goed natuurlijk slaapmiddel voor dit probleem is het isoleren van geluid. Je kunt speciale geluidsisolatie installeren zodat je minder van de buitenwereld kan horen. Dit kost echter best wat werk en geld.

Oordopjes

Een goedkope manier om het geluid te isoleren tijdens het slapen is het gebruiken van oordopjes. Voor de meeste mensen zijn oordoppen dus de beste manier om het geluid te isoleren. Oordoppen kunnen nooit volledig al het geluid van buiten isoleren. Het geluid uit de omgeving wordt gedempt maar is nog altijd aanwezig.

Vooral bij onregelmatige geluiden kan het nog steeds vrij lastig zijn om in slaap te vallen. Je kunt dit probleem oplossen door geluidsisolerende oordoppen te gebruiken die zelf geluid kunnen maken. Zo kun je bijvoorbeeld een monotone ruis opzetten tijdens het slapen zodat je een constant eentonig geluid krijgt. Tegenwoordig zijn er ook verschillende slaapapps die een rustgevend geluid of muziekje kunnen afspelen.

Natuurlijke slaapmiddelen die werken
Oordoppen kunnen ook als natuurlijk slaapmiddel werken.

Witte ruis machine

Maar niet alleen geluid van buitenaf heeft invloed op de slaap. Ook kan stilte ervoor zorgen dat je niet makkelijk in slaap valt. Vooral voor baby en kind wordt regelmatig een witte ruis machine gebruikt. Dit geeft een rustgevende toon op verschillende frequenties dat de hersenen kalmeert. Of je kan een geluid van regen of zee afspelen. Bovendien hoor je ook minder geluiden van buitenaf waardoor de hersenen minder afgeleid worden en je makkelijker in slaap kan vallen.

Lichten blokkeren

Soms is het licht de oorzaak voor een slechte nachtrust. Stel je voor dat je rond 3 uur in de nacht gaat slapen en de zon komt al vroeg in de ochtend op. Je kunt je wel voorstellen dat je al gauw wakker wordt wanneer de zon vol in je kamer schijnt. Je wordt dan geforceerd om wakker te worden.

Een oplossing hiervoor is het gebruiken van dikkere gordijnen die licht kunnen blokkeren als een van de natuurlijke slaapmiddelen. Witte gordijnen laten makkelijk licht door. Een zwart gordijn of een gordijn met andere donkere kleuren werken beter om het licht te blokkeren.

Je kunt ook gebruik maken van een slaapmasker om het licht te blokkeren. Met deze methode zal het licht geabsorbeerd worden door het masker en kan het niet door de oogleden schijnen. Ook makkelijk om mee te nemen wanneer je bijvoorbeeld in een hotel slaapt of bij iemand anders thuis.

Meditatie voor het slapen

Natuurlijke slaapmiddelen hoeven niet altijd iets fysieks te zijn. Wat je ook kunt proberen is even mediteren voor het slapen gaan. Door te mediteren komt de geest tot rust. De breinactiviteit wordt hierdoor ook verminderd en bepaalde hormonen worden aangemaakt. Ook hierbij zal de productie van stress hormonen verminderd worden. Meditatie kan voor veel mensen lastig zijn doordat er ingewikkelde technieken zijn die je niet zomaar kunt leren. Ademhalingsmeditatie daarentegen is een makkelijke vorm van meditatie die wel makkelijk op te pakken is. Meditatie door ademhaling is een mix van fysieke ademhaling en een mentaal proces waarbij je de flow van lucht door het lichaam visueel maakt.

Lezen voor het slapen gaan

Een boek lezen voor het slapen gaan kan ook een positief effect hebben op de nachtrust. Het lichaam kan zich beter ontspannen waardoor je makkelijker in slaap valt. Ook blijf je dieper slapen waardoor je de volgende morgen meer uitgerust wakker word.

Wanneer het bedtijd voor kinderen is leest men regelmatig een verhaaltje voor. Het gebeurt dan ook dat ze al tijdens het lezen in slaap vallen. Zelf lezen of luisteren naar een luisterverhaal helpen om gedachtes los te laten die je in het dagelijks leven bezig houden. Zo verminder je de stress en ontspant het lichaam beter.

Lezen voor het slapen
Lezen voor het slapen kan de hersenen kalmeren en lichaam ontspannen waardoor je makkelijker in slaap valt.

Een verzwaringsdeken

Er zijn speciale dekens die zwaarder zijn dan normale dekens. Deze dekens zijn perfect voor mensen die veel stress ervaring. Dit kan bijvoorbeeld werkdruk zijn. Tijdens het slapen blijft het brein nog actief bezig. Met een actief brein is het lastig om in slaap te vallen. Een zwaarder deken zorgt ervoor dat het brein rustiger wordt. Hierdoor worden hormonen aangemaakt die het slaap bevorderen en de productie van stress hormonen wordt verminderd. Het hebben van een verzwaringsdeken is een wetenschappelijk bewezen fenomeen dat helpt bij het slapen. In de wetenschap wordt dit Deep Pressure Stimulation genoemd.

Kiezen van de juiste natuurlijke slaapmiddelen

Om de juiste natuurlijke slaapmiddelen te kiezen is het nodig om te kijken wat de oorzaak is van slaapproblemen. Niet alle natuurlijke slaapmiddelen kunnen dezelfde soort problemen oplossen. Om inzicht te krijgen in hoe jouw slaapritme eruit ziet kun je speciale smartwatches of telefoon apps gebruiken die het slaapritme monitoren. Zo wordt er aangegeven wanneer je wakker wordt en wanneer je in de REM slaap zit. Wordt er bijvoorbeeld aangegeven dat je wakker wordt wanneer de zon op komt, dan zou je dus kunnen proberen om het zonlicht te blokkeren.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie