Nekpijn na slapen

’s Avonds heb je er misschien nog weinig last van maar de volgende morgen word je wakker en heb je last van nekpijn na het slapen. Een veelvoorkomende oorzaak is dat de slaaphouding niet juist is. Maar het kan ook nog een aantal andere oorzaken hebben waarbij er last kan zijn van stijfheid van de spieren, beknelde zenuw of pijnlijke wervel.

Zere nek na slapen

Als de houding waarin je geslapen hebt niet goed is voor het lichaam, kan je last krijgen van een zere nek na het slapen. In veel gevallen gaat dit na een tijdje wel weer over als de spieren wat warmer worden. Maar het is ook mogelijk dat het blijft aanhouden en zeker een paar dagen hier last van kan hebben.

Hoofdkussen bij nekpijn

Deze hebben veel invloed of je pijn in de schouders, rug of nekpijn krijgt. Als dit niet geschikt is voor de houding die je slaapt dan het na een langer termijn pijnlijk worden.

Slaap je al langere tijd op hetzelfde hoofdkussen en matras dan kan het zijn dat dit het probleem niet is. Het kan wel gebeuren dat je op vakantie bent of je slaapt bij iemand anders. Het kussen en matras kan dan verschillend zijn dan wat je thuis hebt en niet goed voor jouw slaaphouding.

De hoogte van het kussen kan verschillen en daardoor kunnen er nekklachten ontstaan. Als het kussen een stuk groter of dikker is, dan kan de nek in een verkeerde positie liggen tegenover het lichaam. De nek ligt dan een stuk schuiner waardoor er constante spanning op de wervels, spieren en zenuwen kan staan. Zeker wanneer je een langere tijd in dezelfde houding ligt, kan dit voor nek- of hoofdpijn zorgen.

Een te dun kussen is ook niet goed want dan ligt de nek ook niet goed in balans en krijgt het weinig ondersteuning. Het hoofdkussen moet de nek, schouders en rug goed ondersteunen maar mocht het niet de juiste dikte zijn, dan kan het klachten veroorzaken.

Een goed hoofdkussen tegen nekpijn is de Athletic Pillow M line. Dit is een vlinderkussen wat vanwege de vorm een goede ondersteuning kan bieden voor rug en nek. Zeer geschikt voor zij- en rugslapers.

Matras

Het hoofdkussen is erg belangrijk als je een ontspannen nek wilt tijdens het slapen. Als er de hele nacht druk en spanning op staat dan kan je last krijgen van een zere nek. Zeker als het matras ook nog te zacht is kan het lichaam niet in een neutrale positie liggen.

Als het matras te zacht is zakt het lichaam te diep en ligt de wervelkolom gebogen. Dit kan rugpijn veroorzaken maar ook pijn in de schouders of nek. Maar een te hard matras is ook niet goed omdat het niet op de juiste manier kan vormen naar jouw lichaam. Laat je daardoor altijd goed informeren bij een specialist en ga eerst een tijdje proefslapen op een nieuw matras.

Beste slaaphouding bij nekklachten

De slaaphouding is dus vrij bepalend of je de volgende morgen last hebt van pijn. Zo kan een verkeerde slaaphouding rug- of nekpijn na slapen veroorzaken. Maar het kan ook zijn dat je al nekklachten hebt voordat je gaat slapen.

Zij- of rugslapen

Kies dan voor de beste slaaphouding bij nekklachten en dit is vaak op de zijslapen of rug slapen. In deze goede slaaphoudingen kan het lichaam zo ontspannen mogelijk liggen en zijn de wervels en ruggengraat minder belast. We hebben dit ook uitgebreid beschreven in losse artikelen: Zijslapen en slapen op je rug.

Een goede slaaphouding voor de nek is dus op de zij slapen en er kan eventueel en kussen tussen de knieën geplaatst worden zodat de uitlijning van het lichaam beter is. Ook in deze houding kan de nek goed ontspannen tijdens het slapen. Op de rugslapen is in veel gevallen ook altijd een goede slaaphouding. Maar het matras moet hierbij niet te hard of te zacht zijn.

Verkeerde slaaphouding

Het is beter om niet op de buik te slapen want dan kan dit de nekklachten verergeren. De nek ligt dan meer gespannen en gedraaid op het kussen. Heb je al nekklachten dan kan je snel ondervinden dat het pijnlijker word. Maar mocht je nog geen nekpijn hebben dan kan langere tijd slapen in deze houding het juist veroorzaken.

Soms kan het gebeuren dat je in een stoel of op de bank in slaap valt. Dan is het ook mogelijk dat je na enige tijd wakker word en erachter komt dat je half zittend hebt geslapen. Hierbij kan de nek ook in een vreemde positie hebben gelegen omdat er te weinig ondersteuning was.

Meestal gaat dit na een tijdje over en heb je er geen last meer van. Heb je bijvoorbeeld een lange vliegreis en je hebt al soms last van nekklachten? Dan kan het beter zijn om gebruik te maken van een nekkussen. Dit zorgt voor ondersteuning van de nek zodat er minder kans is op nekpijn. Lees meer: Kussen voor nekklachten

Oefeningen na slapen

Heb je last van nekklachten dan kan een massage in de nek de pijn iets verminderen. Ook zijn er enkele oefeningen die je kan toepassen voor pijnverlichting. Beeld is hierbij misschien makkelijker dus zo kan je hier een aantal rek- en strekoefeningen zien in deze video:

Blijft de zere nek aanhouden dan is het beter om naar een fysiotherapeut te gaan of andere medische specialist. Deze kan de oorzaak proberen te vinden en hier gerichte oefeningen en behandelingen op toepassen.

Heb je ’s morgens last van nekpijn dan kan je het ook verkoelen met ijs. Doe 20 minuten een ijspack tegen de pijnlijke nekspieren en dit kan de ontstekingen verminderen.

Als je al langer dan een dag last hebt van nekpijn dan kan ook warmte goed zijn voor de spieren. Zo kan je warm bad nemen om de spieren te ontspannen of gebruik maken van een warmtepack.

Het is in ieder geval belangrijk dat je blijft bewegen. Als je helemaal niet beweegt dan kunnen de spieren meer verstijven wat zeker niet bevorderlijk is.

Tips tegen nekpijn

Hier volgen nog enkel tips die kunnen helpen tegen nekpijn na het slapen.

  • Ben je een buikslaper, probeer dan op de zij of rug te gaan slapen.
  • Het beste is om op je zij een kussen tussen de knieën te doen. Zo is de uitlijning van de wervelkolom beter. Dit kan je ook doen als je op de rug slaapt. Hier kan je dan een kussen onder die knieën leggen.
  • De stevigheid van het matras is ook van belang. Zorg dat deze niet te zacht is zodat het lichaam er ver inzakt. Hierdoor krijgt het lichaam een verkeerde houding en zijn de spieren niet ontspannen in nek en rug.
  • Maar ook overdag is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Probeer altijd een goede houding te hebben. Zeker wanneer je achter een bureau werkt of met laptop of computer. Veel gebruik van de telefoon kan ook zorgen dat er meer spanning op de nek komt te staan. Probeer deze iets hoger te houden zodat je de nek niet ver moet buigen.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie