Hoesten en slapen

Je ligt op bed en probeert te slapen maar opeens moet je hoesten. Dit kan storend zijn voor de nachtrust. Zeker wanneer je verkouden bent en het lichaam al moe is en toe aan een goede nacht slapen. Wat kan je tegen hoesten doen? En hoe heb je minder last van verkoudheid, hooikoorts of een andere reden waarom je hoest. Dit kan je lezen in dit artikel.

Niet slapen door hoesten

De oorzaak waarom je veel moet hoesten is wel belangrijk om te weten. Er zijn namelijk veel omstandigheden of aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat je soms moet hoesten. Als je de oorzaak weet, dan is ook het makkelijker om effectief de symptomen te verlichten. Dit kan namelijk verschillend zijn.

Oorzaak

Zo zijn er nog een aantal aandoeningen of ziektes die invloed hebben op hoesten. Weet je het niet zeker wat bij jou de oorzaak is? Ga altijd naar een medisch expert zodat je erachter kan komen. Een aantal aanleidingen die regelmatig voorkomen en hoest of kriebelhoest kunnen veroorzaken zijn:

 • Verkoudheid of griep
 • Allergieën zoals hooikoorts
 • Infecties en ontstekingen
 • Roken of luchtverontreiniging
 • Droge lucht

Verkouden

Verkouden veroorzaakt vaak hoesten. Hierbij kan je ook last hebben van keelpijn, zeker wanneer je regelmatig moet hoesten. Deze hoest wordt ook natte hoest genoemd omdat er last is van slijm.

Je moet dan hoesten omdat het slijm in de luchtwegen dreigt te gaan. Een natuurlijke reactie en reinigingsproces is dan te hoesten. Deze natte hoest kan je proberen te verminderen door het volgen van enkele tips.

Verkouden
Verkouden en in slaap vallen kan een opgave zijn.

Kriebelhoest

Een kriebelhoest ontstaat vaak wanneer de lucht te droog is. De keel raakt geïrriteerd en zo krijg je een langdurige hoestbui. Heb je er veel last van dan is het mogelijk om de luchtvochtigheid te verhogen naar een aanbevolen niveau.

Ook kan je allergisch zijn voor huisstofmijt of huisdieren waardoor je een allergische reactie kan krijgen. Wakker worden met droge mond kan ontstaan door allergieën of verkoudheid. Dit kan voor een geïrriteerde keel zorgen waardoor je ’s nachts een kriebelhoest kan hebben. Een kriebelhoest kan ook te maken hebben met een allergische reactie zoals bij hooikoorts.

Tips als je niet kan slapen door kriebelhoest:

 • Door de neus ademen helpt de hoestbuien verminderen.
 • Doe het hoofdeinde van het bed iets omhoog. Dit kan ook met een extra kussen en zorgt voor betering van de luchtwegen.
 • Probeer niet het hoesten te onderdrukken.
 • Vermijdt irritatie van de slijmvliezen of stembanden. Rook niet en hard roepen of schreeuwen is ook niet bevorderlijk.
 • De keel een beetje smeren is belangrijk, dit kan door een snoepje of dropje waarop je kan zuigen.
 • Maar ook warme thee en honing zorgen ook voor een helend effect.
 • Een droge lucht is vaak een oorzaak. Warm douchen of een bad nemen geeft stoom wat goed werkt tegen een geïrriteerde keel en opent de luchtwegen.
 • Mocht je een keeltablet of hoestdrank in huis hebben dan kan dit ook tijdelijk goed werken.

Allergische reactie

Hoesten kan ook veroorzaakt worden door een allergische reactie. Normaal is het een algemeen onschadelijke stof maar het immuunsysteem kan het als een indringer zien. Hierdoor krijg je dus ook symptomen zoals niezen of hoesten.

Stoffen die de oorzaak kunnen zijn onder andere huisdieren, stof of schimmels. Daarom is een goede schoonmaak in het huis van belang als je soms last hebt van allergische reacties.

Hooikoorts

Hooikoorts is ook een voorbeeld van een allergische reactie. Vaak heb je het meest last van de symptomen als je buiten bent. Maar binnenshuis zijn de symptomen ook goed voelbaar en kan je soms lastig in slaap vallen. Dit is een veelvoorkomende aandoening en daarom zijn er genoeg middelen die de symptomen kunnen verlichten of verminderen.

Hier zijn enkele tips bij hooikoorts:

 • Houd ramen gesloten tijdens het hooikoorts seizoen. Zo heb je minder last van pollen die van buitenaf komen.
 • Een luchtfilter kan helpen om de lucht te zuiveren van pollen of stuifmeel waardoor je last kan krijgen van symptomen.
 • Het matras verhogen aan de hoofdkant kan ook helpen om het slijm makkelijker te verwerken. Zo raakt de neus minder snel verstopt en zijn er minder hoestbuien.
 • Regelmatig stofzuigen en schoonmaken in de slaapkamer kan helpen om stof en pollen te verminderen.
 • Haar wassen voor het slapen gaan en uitkleden buiten de slaapkamer voorkomt extra pollen in slaapkamer.
 • Geen huisdieren op de slaapkamer

Tips voor hoesten en slapen

Als je last hebt van natte hoest dan kan je ’s avonds voor het slapen gaan enkele tips volgen. Dit kan verlichting geven van de symptomen en zorgen dat je minder last hebt van slijm.

Matras verhogen

Bij een natte hoest is het belangrijk dat je op de rug slaapt met het hoofd iets hoger dan het lichaam. Want als je dit niet doet kan er slijm in de keel gaan ophopen. Dit kan leiden tot hoesten omdat dit een natuurlijke reactie is.

Het is niet de bedoeling dat je dan een extra kussen onder het hoofdkussen legt. Dit kan resulteren tot nekpijn omdat de slaaphouding verkeerd is. Wat je wel kan doen is een paar kussens onder het matras zelf leggen.

Of mocht je echt teveel last hebben dan kan je misschien het hoofdeinde van het bed verhogen. Door planken onder de poten te leggen loopt het bed schuin af maar kan je nog wel een goede slaaphouding liggen. Het slijm kan dan beter verwerkt worden en zo heb je minder last van hoesten. Voor je verstopte neus kan dit ook een groot voordeel zijn.

Honing

Uit onderzoek is gebleken dat honing een gunstig effect heeft wanneer er een infectie op de bovenste luchtwegen is. Als je verkouden bent en veel moet hoesten dan kan dit een natuurlijke en veilige manier zijn om de symptomen te verminderen.

Wil je liever een alternatief middel dan een hoestmiddel kan je dit zeker proberen. Daarnaast heeft honing ook nog andere effecten zoals anti bacterieel en anti schimmel.

Honing hoesten slapen
Honing in warm drinken kan hoesten verminderen.

Hierin is ook naar voren gekeken dat het ook goed voor kinderen zou zijn. Zowel een kind als de ouder kan baat mee hebben als je bij verkoudheid voor het slapen gaan een beetje honing consumeert.

Let op: Dit is niet geschikt voor een baby of dreumes die verkouden is en lastig kan slapen. Het kan namelijk problemen opleveren omdat honing gevaarlijk is voor baby’s.

Warme thee

Warm drinken kan ook de keel helpen te kalmeren en zo kan het slijm beter verwerkt worden. Hierdoor kan je minder gaan hoesten om dat de geïrriteerde keel gekalmeerd word.

Je kan hiervoor gewoon warm water drinken of eventueel ook een thee waarin goede ingrediënten zitten. Als je hier ook nog honing in verwerkt, heb je gelijk ook een extra middel dat hoesten kan verminderen.

Doe dit wel zeker een uur voordat je gaat slapen want dan hoef je niet ’s nachts je bed uit om naar de toilet te gaan.

Wij hebben ook een artikel over gemberthee, dit is een gezonde thee wat ook goed is voor de nachtrust. Voeg hier je honing aan toe en zo kan je beter in slaap vallen en blijven.

hoesten slapen tips
Warme thee is een goed middel ’s avonds tegen hoesten.

Douche of bad

Een hoge luchtvochtigheid zorgt er ook voor dat het slijm los komt. Als je een warme douche of bad neemt komt er stoom van het water en komen de luchtwegen vrij. Meestal in een wat kleine badkamer ontstaat er ook veel stoom. Dit stoom kan goed voor je zijn als je diep inademt. Als het goed is zal je direct al verbetering gaan voelen en heb je minder last van slijm dus ook minder last van hoesten. Doe je dit vlak voordat je gaat slapen, dan kan je hier profijt van hebben.

Luchtvochtigheid

In de badkamer kan je een hoge luchtvochtigheid hebben. Maar het is ook goed wanneer je in de slaapkamer een hogere luchtvochtigheid hebt. Droge lucht kan irritatie in de neus en keel veroorzaken waardoor je kan gaan hoesten.

Als er meer vocht in de lucht zit dan kan je ook vermindering van symptomen krijgen. Hiervoor zijn ook speciale luchtbevochtigers voor die je op het nachtkastje kan zetten. Alleen als het een korte tijd op het nachtkastje zal niet voor veel problemen zorgen. Maar het is ook niet de bedoeling dat je het te vochtig maakt omdat dit ideale omstandigheden zijn voor huisstofmijt en schimmel. Ook bij astma kan het voor verergering van de klachten zorgen.

Middelen voor het slapen gaan

Het kan zijn dat je op zoek bent naar een middel tegen hoesten ’s nachts. Hier zijn een aantal medicijnen of middelen voor, maar je kan het ook eerst proberen met honing wat hierboven is beschreven.

Hoestmiddel

Het is tegenwoordig bijna standaard geworden dat je veel moet hoesten dat er een hoestmiddel word geadviseerd. Maar de resultaten kunnen verschillend zijn en er zijn mogelijke bijwerkingen.

Zo kan een hoestmiddel ervoor zorgen dat het hoesten onderdrukt word. Alleen hoesten is een natuurlijke reactie van ons immuunsysteem. Wanneer je dit onderdrukt dan kan het herstel langer gaan duren. Dus gebruik het met mate als je merkt dat je hierdoor beter in slaap kan vallen.

Tabletten

Als je een droge hoest hebt dan zijn er ook zuigtabletten die ervoor zorgen dat je minder hoest. Voor keelpijn zijn deze ook verkrijgbaar en hebben een kalmerend effect op de keel. Het is dan mogelijk dat je minder moeite hebt om in slaap te vallen.

Neusspray

Een neusspray met zoutoplossing zijn ook verkrijgbaar voor het verminderen van het slijm. Zo heb je minder irritatie in neus en keel en spoelt het de stoffen en allergenen weg uit de neus. Lees altijd de bijsluiter hoe lang je het product mag gebruiken. Voor hooikoorts heb je ook verschillende sprays die goed kunnen helpen.

Zo zijn er nog meer redenen waardoor je zou kunnen hoesten. Misschien is roken de oorzaak van hoesten. Rokers kunnen soms last hebben van een langdurige hoest. Je kan misschien wel de symptomen verlichten maar het is beter dat je de oorzaak van hoesten aanpakt. Weet je niet zeker wat de oorzaak is, laat dit dan altijd uitzoeken door een medisch expert.


Om onze artikelen te onderbouwen gebruiken wij wetenschappelijke studies of andere kwalitatieve bronnen. Hiermee maken wij ons artikel zo goed en compleet mogelijk waardoor je altijd goede informatie leest.

Bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22869830/

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

2 gedachten over “Hoesten en slapen”

  • Beste Leen,

   Bij een natte hoest dus met overmatig slijm is het beste om op de rug te slapen. Een extra kussen om hoofd en nek iets te verhogen kan ophoping van slijm verminderen in de keel wat het hoesten veroorzaakt. Op de zij slapen of met een dun kussen kan het ophopen juist veroorzaken en dus ook hoesten.
   Let wel op bij het verhogen van hoofd en nek dat het niet te hoog is waardoor er spanning op de spieren komt te staan met nekpijn tot gevolg.

   Beantwoorden

Plaats een reactie