Noten eten in de avond

’s Avonds kan je soms honger krijgen. En dan is het misschien verleidelijk om noten te eten. Maar is dit wel goed voordat je gaat slapen? Of kom je hier snel van aan? Enkele vragen waar wij in dit artikel verder op ingaan omdat het uitleg nodig heeft.

Noten eten in de avond

Je kan zeker noten eten in de avond. Maar doe dit niet te laat omdat anders de spijsvertering teveel belast word en je onnodige calorieën binnenkrijgt. Maar het is wel mogelijk dat je ervoor kiest om noten ’s avonds te eten omdat je een betere nachtrust kan krijgen. Dit is zeker mogelijk maar doe dit ook met mate.

Als je in de avond noten als snack wilt eten dan kan het er wel voor zorgen dat het onnodige calorieën zijn. Het gevolg hiervan is dat de kans op aankomen groter word. Zeker als je teveel noten eet, en dit is al snel mogelijk.

Heb je ’s avonds zin in een snack dan zijn noten zeker een gezond voedingsmiddel die ook het hongergevoel snel kan afnemen. Maar hou je wel aan de dagelijkse hoeveelheid die je mag eten.

Gevolgen van teveel noten eten.
Probeer niet teveel noten te eten.

Dit zijn wel de onbewerkte en natuurlijke noten en niet de bewerkte noten zoals tijgernoten en andere noten waar toevoegingen aan gedaan zijn. Als je deze noten eet in de avond dan krijg je ongezonde ingrediënten binnen.

Van nature kunnen noten al een hoog vet- en suikergehalte hebben. Daarom kunnen sommige mensen het misschien niet als erg gezond beschouwen. Maar dit is zeker niet het geval omdat de vetten die noten bevatten meestal gezonde vetten zijn en die zijn juist nodig voor het lichaam.

Even voor de duidelijkheid: Onder andere amandelen, cashewnoten en pinda’s zijn eigenlijk geen noten. Maar we zien ze wel vaak als noten aan, daarom ga ik ervanuit in dit artikel dat het noten zijn.

Noten voor het slapen gaan

Maar noten bevatten ook veel goede ingrediënten en stoffen die invloed hebben op onze slaap. Wanneer je noten eet voor het slapen gaan dan kan het slaperigheid veroorzaken en hierdoor val je makkelijker in slaap.

Verschillende noten waaronder amandelen en walnoten zijn rijk in melatonine, magnesium en antioxidanten. Dit zijn natuurlijke stoffen die het reguleren van het slaapcyclus kunnen ondersteunen.

Ook hebben een aantal onderzoeken uitgewezen dat het ook goed kan helpen wanneer er last is van slapeloosheid. Zo kan je een handje amandelen eten voor het slapen en dit kan zorgen voor sneller in slaap vallen maar ook een diepere en rustigere slaap.

Heb je last van slapeloosheid of wil je beter kunnen slapen? Dan is bijvoorbeeld een kiwi of een banaan voor het slapen ook een goed alternatief. Vooral de kiwi bevat weinig calorieën maar wel veel stoffen die erg gunstig zijn voor het slapen.

Het is wel belangrijk dat je dan kiest voor ongezouten en ongebrande noten. Anders kan het zout ook nadelig zijn voor het slapen. Om het ook gezond te houden is het beter om ook geen grote porties te nemen anders krijg je teveel calorieën en vet binnen.

Een handje noten voor het slapen is voldoende om profijt te hebben van de gunstige werking op onze nachtrust. Een handje noten staat ongeveer gelijk aan de dagelijkse hoeveelheid van 30 gram.

Ter indicatie: Wil je walnoten voor het slapen eten, dan is 30 gram ongeveer 15 halve walnoten. Voor amandelen is dit ongeveer 24 stuks. Pistachenoten hebben ook een gunstige werking op slapen. Deze zijn ook goed te eten en hier is de kans op teveel eten wel minder. Het duurt langer om ze open te maken en daarom eet je in het algemeen er minder snel teveel.

De beste noten voor het slapen gaan:

  • Amandelen
  • Cashewnoten
  • Paranoten
  • Pistachenoten
  • Walnoten

Hier vind je een overzichtje van de ingrediënten van deze noten.

VoedingswaardeAmandelenCashewnotenParanotenPistachenotenWalnoten
Calorieën189kcal185kcal206kcal178kcal212kcal
Vet16.7g14.7g20.1g14.5g20.4g
Eiwit6.6g6.3g4.2g7.2g4.8g
Koolhydraten2.1g6.2g0.8g3.2g1.5g
Dit is per portie van 30 gram.

Wanneer noten eten

Misschien is er nu wel de vraag wat dan het beste moment is om noten te eten. Dit is wanneer je lichaam het meeste energie nodig heeft. Noten geven veel energie en daar kan je de hele dag van profiteren.

De beste tijd om noten te eten is daarom tijdens het ontbijt of als snack in de ochtend of in de middag. Wanneer je het toevoegt aan je ontbijt dan heb je genoeg energie om de dag te starten. En naast de energie is het ook nog gezond en staat het in de schijf van vijf.

Noten zijn prima te combineren met yoghurt en samen met fruit kan je zorgen voor een gezonde en goede start van de dag. Ook haal je hier veel energie, vitamines en mineralen uit die je nodig hebt tijdens de inspanning en bewegingen.

Noten met yoghurt
Noten met yoghurt als ontbijt

Gevolgen van teveel noten eten

Wat de gevolgen zijn van teveel noten eten is dat je dan teveel vet en calorieën binnen krijgt. Noten zijn zeker gezond maar dit moet wel met mate gegeten worden anders kan het alsnog niet goed zijn.

Het beste is om onbewerkte, ongezouten en ongebrande noten te eten zodat je minder toevoegingen binnen krijgt. Zeker kan de verleiding soms zijn om meer noten te eten dan het advies van 30 gram per dag. Maar doe dit dan zeker gedurende de hele dag zodat de energie kan verbruikt worden tijdens de bewegingen.

Met een actieve levensstijl is het geen probleem om regelmatig extra noten te eten. Alleen eet dan geen noten in de avond maar kies ervoor om deze bijvoorbeeld als ontbijt te eten. En eventueel als snack waarvoor het ook zeer geschikt is. Noten zorgen er namelijk voor dat je minder snel een hongergevoel krijgt en misschien pakt naar andere voedingsmiddelen die minder gezond zijn.

Het dagelijkse advies is om ongeveer 30 gram noten per dag te eten. Voor vegetariërs en veganisten is dit twee keer zoveel dus ongeveer 60 gram.

Amandelen en pistachenoten zijn de beste noten die je kan eten voor het slapen gaan. Hierin zit minder vet dan de meeste andere noten en zijn daarom geschikt om in de avond te eten. En je krijgt alsnog een positief effect op de slaap. Wil je beter kunnen slapen, dan kan je ook tomatensap voor het slapen drinken. Of neem een kijkje op één van onze andere pagina’s.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

1 gedachte over “Noten eten in de avond”

Plaats een reactie