Oorworm in bed en huis

Een oorworm tegenkomen in je huis of slaapkamer kan soms gebeuren maar het kan een beetje vies zijn wanneer je een oorworm in bed aantreft. Ook is het een eng idee dat deze diertjes zich in de slaapkamer bevinden terwijl je slaapt. En is het een fabel of een feit dat een oorworm in je oor kruipt? Meer informatie en tips om oorwurmen te voorkomen lees je hier.

Allereerst is het goed te vermelden dat dit diertje eigenlijk oorwurm heet maar de meeste mensen beschrijven het als oorworm. Maar het is geen worm en heeft ook weinig met je oor te maken. Een andere benaming is ook oorkruiper maar deze naam doet zeker een verkeerd beeld geven over de oorwurm.

Oorzaak oorwormen in huis

Een veelvoorkomende oorzaak is dat de oorwormen zelf in huis zijn gebracht. Ze kunnen via iets meegelift zijn maar ook kunnen ze in huis terecht gekomen zijn omdat je iets binnen hebt gezet wat buiten heeft gestaan? Misschien had net een oorworm een nieuwe schuilplaats gevonden en zo breng je de oorworm in huis. Of een doos wat in de schuur gestaan heeft kan ook zomaar een oorworm bevatten wat je per ongeluk mee in huis neemt. Of misschien had je wasgoed buiten laten drogen.

Oorwormen voelen zich aangetrokken tot vochtige en koele omgevingen. Vandaar dat ze ook vaak in de kelder aanwezig zijn. Meestal zijn ze dus via iets naar binnen gebracht of kunnen ze door een kier of spleet naar binnen gekropen zijn. Maar dat is wel een teken dat er problemen met vocht of water is. De oorzaak van dit probleem verhelpen kan leiden tot minder ongedierte in huis.

Oorworm in huis
De oorworm kunnen via iets meegelift in huis gekomen zijn.

Een hoge luchtvochtigheid kan ook een oorzaak van oorwormen in huis zijn. Ze leven namelijk van de schimmels die kunnen groeien. Als hier sprake van is dan is het ook mogelijk dat er schimmels kunnen groeien rond het matras. ’s Nachts verlies je namelijk ook veel lichaamsvocht. Wanneer de slaapkamer ook onvoldoende ventilatie heeft of ontlucht wordt kan dit ongedierte aantrekken.

Een vochtig matras kan ook ander ongedierte aantrekken zoals zilvervisjes in bed. Het matras reinigen en veel ontluchten is dan zeker nodig.

Kunnen oorwormen in bed komen?

Het is zeker mogelijk dat oorwormen in bed kunnen kruipen. Ze kunnen namelijk op de meeste oppervlakken wel klimmen. Een boxspring of een bed wat een zacht materiaal heeft is geen enkel probleem voor oorwurmen. Ze houden van donkere plekken en het zou kunnen dat ze een keer tussen de dekens of matras gekropen zijn.

Maar de oorwormen in huis komen juist op vochtige plekken af. Daarom is waarschijnlijk problemen met water de oorzaak dat de oorwormen in de slaapkamer of bed komen. Normaal gesproken is dit geen ideale plek voor hun omdat ze het liefst op een vochtige plek zitten.

Oorworm in bed gevaarlijk?

Het kan zijn dat je bang bent dat oorwormen in je oor kruipen omdat je dit soms hoort zeggen. Dit doet natuurlijk ook de naam vermoeden maar oorwormen zijn ongevaarlijk en kruipen niet zomaar in je oor. Het is dus een fabel want ze zijn juist schuw tegenover mensen en het komt vrijwel nooit voor dat een oorworm in een oor kruipt.

Een beet van de oorworm is ook niet gevaarlijk en is niet giftig. Bovendien bijten ze alleen wanneer ze zich in een bedreigde situatie bevinden en zichzelf willen verdedigen. Mocht een oorworm in bed aanwezig zijn dan kan het misschien ook in zo’n situatie terecht komen en heb je een beet van een oorworm in bed. Het zijn dus geen beestjes die bloed nodig hebben en is dus alleen zelfverdediging en niet gevaarlijk.

Andere beestjes in bed hebben wel de voorkeur om mensen te bijten. Bedwantsen in bed komen juist naar het lichaam toe om bloed te nuttigen. Heb je huisdieren dan kan vlooien in bed ook voor beten zorgen.

Oorworm in huis bestrijden

Normaal gesproken heb je niet veel last van oorwormen omdat ze mensen geen kwaad doen. En vaak alleen dode planten of kleinere insecten eten. Wanneer je de oorzaak van de oorwormen in huis weet is het ook mogelijk om dit te verhelpen zodat je kan voorkomen dat ze langer in huis blijven.

Als de omgeving niet meer vochtig is of aantrekkelijk voor deze oorwurmen dan gaan ze vanzelf op zoek naar een andere locatie. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat ze ‘per ongeluk’ meegelift zijn in huis. Dan is het moeilijk de oorzaak vinden.

Oorworm bestrijden
De oorworm in huis bestrijden hoeft niet altijd met gif. De stofzuiger is ook altijd effectief.

Stofzuigen is de eenvoudigste manier om de oorworm in huis te bestrijden. Je kunt ze opzuigen en mochten er ook eitjes in huis liggen dan zijn deze ook gelijk weg. Het huis is ook gelijk weer schoon en verklein je de kans dat ze terugkomen. Doe daarna wel je stofzuigerzak weggooien.

Ben je een oorworm in bed tegengekomen? Ga dan op onderzoek uit of dit eenmalig was of dat er meer aanwezig zijn. Eventueel het bed verschonen maar zeker goed stofzuigen is ook de manier om de oorworm bestrijden. Bekijk dan ook of het matras niet vochtig is.

De oorwormen vangen met een val wat ook vrij eenvoudig te maken is. Doe een bakje met olijfolie of slaolie en door de geur komen de oorwurmen hier op af alleen zullen ze in de olie verdrinken.

Met een vochtige opgerolde krant kan je ook een val maken. Deze doe je in de buurt van de planten leggen waardoor de aanwezige oorwormen in kunnen kruipen. De volgende morgen gooi je de krant buiten of stop je het in een emmer water.

Hoe oorwormen in huis voorkomen?

Controleer of er geen waterschade of lekken zijn in huis waardoor er veel vocht en water op sommige plaatsen aanwezig is. Zo maak je het minder aantrekkelijk voor oorwormen in huis.

Oorwormen zouden via kieren, scheuren of spleten in de muur of fundering van het huis kunnen komen. Heb je veel last van oorwormen dan zou dit een oorzaak kunnen zijn dus dan is reparatie wel een vereiste.

Oorkruipers bestrijden in huis
Check of er lekkages zijn in huis of kelder waar je de oorwurm hebt aangetroffen.

Liggen er veel dode bladeren of resten van planten in de tuin? Dit is een ideale omgeving voor deze diertjes en kan een reden zijn dat je ook last hebt van oorwormen in huis. De tuin opruimen en onderhouden kan ook schelen. En ze nestelen ook graag in klimop en heggen mocht deze tegen de muur van het huis gevestigd zijn kan een oorwurm ook makkelijker in huis geraken.

Een hoge luchtvochtigheid in slaapkamer kan ook de oorzaak zijn van de oorworm in bed. Ga na met een hygrometer wat de luchtvochtigheid in huis en slaapkamer is. Het huis goed ontluchten kan ook al veel helpen en is bij veel vochtigheid een luchtontvochtiger ook een goede optie.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie