Op je buik slapen

Ben je een buikslaper? Dan kan het zijn dat je soms wakker word met pijn. Zelf ben ik ook een buikslaper maar het heeft niet veel voordelen behalve dat het aangenaam kan voelen voor een tijdje. Wanneer je op de buik slaapt dan is het wel belangrijk om te weten dat het een houding is die pijnklachten kunnen verergeren. En hoe je dit kan verminderen.

Slapen op je buik

Naast slapen op de rug of zij slaapt een deel van de mensen op de buik. Dit heeft enkele voordelen voor snurken of slaapapneu maar in het algemeen is op je buik slapen niet goed voor de kwaliteit van de slaap. Het lichaam kan dan niet goed ontspannen en kan het na een tijdje pijnlijke klachten opleveren.

Op de buik is het lastig om een goede houding te vinden waarbij het lichaam en wervelkolom in een neutrale positie ligt. Hierdoor is de kans op nekpijn, schouderpijn of rugpijn vrij groot als je een langere tijd in een verkeerde houding slaapt.

Buikslapen kent ook niet veel voordelen. Alleen is er minder kans op snurken en slaapapneu dan wanneer je op de rug ligt. Maar de kans is ook te verkleinen wanneer je zijligging als slaaphouding hebt. Dit is ook de meest voorkomende houding en is beter dan op de buik want de rug en het lichaam kan goed ontspannen.

Nadelen van buikslapen

Het kent weinig voordelen maar nadelen heeft buikligging zeker wel. Het kan slecht zijn voor het lichaam wanneer in sommige situaties en kan dan klachten opleveren.

Rugpijn

Als je op de buik slaapt dan kan de nek in een verkeerde houding komen te liggen. Als je langere tijd met je hoofd naar links of rechts ligt, dan kan dit druk op de nekwervels veroorzaken. Het kan ook resulteren in pijn in de rug of schouders als je een lange tijd in dezelfde houding ligt.

De rug kan namelijk te ver inzakken in verhouding met de nek en het hoofd. Hierdoor ontstaat er spanning op het lichaam en kan de onderrug pijn doen. Dit kan ook door het kussen komen wanneer het te dik of te hoog is. Wil je rugpijn voorkomen als buikslaper dan is het beter om een dun hoofdkussen te gebruiken.

Mocht je gedurende de nacht regelmatig van houding wisselen dan hoeft het nog niet veel problemen op te leveren. Maar alsnog kan het beter zijn om een andere slaaphouding aan te nemen.

Buikslaper met rugklachten
Een goed matras en kussen kan rugpijn voorkomen.

Buikslapen en zwanger

Misschien spreekt het voor zich maar wanneer je zwanger bent dan is buikslapen zeker geen optie. Het is wel duidelijk als je al later in de zwangerschap zit. Maar ook in een vroeger stadium is dit beter om niet te doen. Er komt dan teveel druk op de ruggengraat te staan en het lichaam kan dan niet ontspannen.

Als je zwanger bent dan is hier wel een goede slaaphouding voor namelijk op de linkerzij. Dit is ook naar voren gekomen in onderzoeken dat dit beter is voor de bloedsomloop. Op de zij is ook beter dan op de rug slapen want dat kan ook weer voor problemen veroorzaken tijdens zwangerschap.

Rimpels

Er zijn ook een aantal onderzoeken geweest of zijslapen en buikslapen rimpels kunnen veroorzaken. Want je slaapt namelijk met je gezicht tegen het kussen. Hierdoor kan de huid een beetje gevouwen liggen en ontstaat er lichte druk. Uit dit onderzoek is gebleken dat het ook lichte rimpelvorming tot gevolg had. Hoewel dit ook door andere websites als fabel gezien word.

Wat is nodig voor een goede slaaphouding

Als je toch liever op de buik slaapt, dan is het wel van belang dat je een goed matras en kussen hebt. Deze moeten geschikt zijn voor buikslapers omdat anders de kans op klachten groter is.

Kussen

Het is beter om een dun en laag kussen te hebben als je een buikslaper bent. Sommige mensen kiezen er ook voor om zonder kussen te slapen, dit is ook mogelijk. Als het kussen te hoog of te stevig is dan staat er teveel druk op de nek.

Het hoofd staat dan te schuin tegenover het lichaam bij een te dik kussen. Een zachter kussen met minder vulling is hiervoor beter geschikt. Als de nek te lang in een verkeerde houding ligt dan kan het problemen veroorzaken en de wervel, spieren of zenuwen irriteren. Als je nekpijn na slapen op de buik hebt dan is dit vaak de reden.

Vind je het niet aangenaam om met een dun maar stevig kussen te slapen of misschien zonder kussen? Kies dan voor een zachter kussen maar dan moet het wel minder vulling bevatten.

Buikslaper met nekklachten
Een verkeerd kussen kan nekklachten geven.

Matras buikslaper

Het matras is ook bepalend wanneer je op je buik slaapt. Een te zacht matras zorgt ervoor dat het lichaam ver kan doorzakken. Er ontstaat dan een holle rug waardoor de wervelkolom tijdens het slapen teveel belast is.

Het hoofdkussen moet wel een goede combinatie zijn met het matras, anders kan dit ook voor problemen zorgen. Het beste matras is waarbij het vormt naar het lichaam. Het moet ondersteuning bieden aan de buik maar de heupen mogen er niet in wegzakken.

Een te hard matras is ook niet ideaal want dat kan ook zorgen voor rugklachten. Maar moet je nu als buikslaper een hard of zacht matras? Het beste matras kan je eigenlijk alleen maar vinden door het uitproberen en proefslapen voor een paar weken. Je kan informeren bij een winkel die hier gespecialiseerd in zijn en proeftijd kunnen geven.

Als je op de buik slaapt dan is het beter om met de benen recht te liggen. Dit voorkomt dat de rugwervel gedraaid is. Eventueel kan je ook een kussen onder je bekken of heup leggen zodat de rug wat rechter ligt. Door deze positie is er minder druk op de wervelkolom maar het is misschien niet ideaal om zo te slapen. 

Buikslapen afleren

Het kan zijn dat je al verschillende pogingen hebt gedaan om buikslapen te voorkomen. Er kunnen verschillende redenen zijn om dit te willen omdat je misschien ook al iets van pijn ervaart en daarom deze tekst leest. Op de rug of zij slapen heeft ook meer voordelen. Zij slapen is beter voor snurken en rug kan goed zijn voor sommige aandoeningen.

  • Word je soms wakker en merk je dat het lichaam of rug pijn heeft. Dan is het mogelijk omdat je op je buik hebt geslapen. Mocht dit het geval wezen dan is het beter om een andere houding aan te nemen. Anders kan het er ook toe leiden dat je minder uitgerust wakker word of kun je de volgende morgen wakker worden met pijn tussen schouderbladen.
  • Slaap je toch per ongeluk op je buik dan is het ook beter om in de ochtend nog enkele strekoefeningen te doen. Doe dit wel voorzichtig want de spieren zijn nog niet warm. Maar dit kan wel beter zijn voor het lichaam omdat het uren in een verkeerde houding gelegen heeft.
  • In het begin is het natuurlijk best moeilijk om een slaaphouding veranderen. Maar als je wakker word in de nacht en je merkt dat je op de buik slaapt. Probeer er dan een gewoonte van te maken dat je omdraait.
  • Wil je leren zijslapen dan kan je dit ook doen door middel van een lichaamskussen zoals een zwangerschapskussen. Dit is een langwerpig kussen waarbij het hele lichaam in een comfortabele houding kan liggen die ondersteuning bied. Zo kan je beter slapen op je zij en voorkom je sneller dat je op de buik slaapt.
  • Wil je leren om op de rug te slapen dan kan je ook een ander hoofdkussen nemen. Een hoofdkussen die geschikt is voor rugslapers. Dit zijn vaak traagschuimkussens die zich vormen naar de nek en het hoofd. Dit is ideaal voor rugslapen en dit kan ook bevorderlijk zijn om in die houding te liggen.
  • Als je meer informatie zoekt over tips om buikslapen afleren, dan kan je de methode met de tennisbal tegenkomen. Hierbij naai je een tennisbal in een washand je de voorkant van een T-shirt of pyjama. Zo ligt het niet comfortabel meer op je buik. Alleen hoeft dit niet altijd goed te werken omdat tijdens de slaap het lichaam in een vreemde houding kan gaan liggen en er nog meer pijnklachten kunnen ontstaan.

Het zal flink wennen zijn maar met doorzetten kan je ver komen. En dit kan alleen ten goede van de kwaliteit van de nachtrust zijn.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

2 gedachten over “Op je buik slapen”

    • Goede vraag, helaas mogen wij geen medisch advies geven.
      Alleen denk ik dat hier geen verband tussen zit. We horen namelijk niet meer signalen van kinderen die misselijk wakker worden door buikslapen.
      Wanneer je de vraag in het Engels zoekt op Google, vind je meer websites met vergelijkbare vragen. Daar staat ook meer informatie over eventuele oorzaken.

      Het beste is altijd om contact op te nemen met een medisch expert!

      Beantwoorden

Plaats een reactie