Iedereen heeft een favoriete slaaphouding. Zijslapen is de meest voorkomende houding maar rugslapen staat op de tweede plaats. Op de rug slapen kan voordelen hebben en is in sommige gevallen ook beter voor het lichaam. In dit artikel gaan we verder uitzoeken wat de voor- en nadelen zijn. En eventueel kan je ook leren om op je rug te slapen.
Slapen op rug
Voor het lichaam is op je rug slapen een goede slaaphouding. Het namelijk gunstig zijn voor de spieren en gewrichtsklachten. Want lig je op de rug dan is het lichaam minder belast en is de druk op de wervelkolom het minst. Slapen op rug met opgetrokken benen kan nog beter zijn voor het ontspannen. Maar dit hangt wel af van het matras en het kussen wat gebruikt word.
Ben je een rugslaper dan is dit goed voor het lichaam vanwege de natuurlijke houding. Maar wanneer het matras te hard of te zacht is dan kan het alsnog in een verkeerde houding liggen. Hierdoor kan het rugpijn veroorzaken of pijn in andere gewrichten. Het beste is dat de wervelkolom zo recht mogelijk komt te liggen anders kan dit pijn in de rug of schouders opleveren.
Voordelen van op je rug slapen
Rugslapers ervaren verschillende voordelen door het slapen op hun rug. Nu kan het lastig zijn om de hele nacht op de rug te slapen maar je kan het soms afwisselen door op je zij slapen.
Als je niet om medische redenen in een bepaalde slaaphouding moet liggen, dan is het zeker geen probleem dat je soms draait naar een andere houding. Dit kan ook bevorderlijk zijn voor het lichaam om soms van houding te wisselen als dit op de juiste manier gebeurd.
- Zo zijn er mensen die soms last hebben van maagzuur / reflux en dat kan verminderd worden door op je rug te slapen met het hoofd iets verder naar boven. Mocht je niet graag liggen op de rug dan kan je het ook proberen door slapen op je linkerzij. Dit is beter voor de spieren van de maag en heb je minder last van reflux.
- Het is een goede houding voor de ruggengraat of wervelkolom. Wanneer je recht op de rug ligt dan kan deze het beste ontspannen en kan dit ervoor zorgen dat je zonder pijn wakker word.
- Voor verkoudheid, hoesten of verstopte neus kan op de rug slapen ook gunstig zijn. Hierdoor zou je beter kunnen ademen en heb je minder last van slijm.
- Doordat je gezicht niet in de kussens gedrukt word heb je ook minder kans op rimpels. Buikslapen of op je zij kan dit bijdragen aan rimpelvorming. Er is een constante ruk op de huid wat ervoor kan zorgen dat er kleine rimpels kunnen ontstaan.
- Bij verschillende klachten kunnen de symptomen ook verminderen wanneer je op de rug ligt. Heb je bijvoorbeeld pijn in de schouder of pijn in onderrug door een aandoening als Ischias of piriformis syndroom? Dan is dit één van de betere slaaphoudingen. Bij pijn in de rug is het ook nog mogelijk om een dun kussen onder de onderrug te leggen.
Vind je rugslapen ongemakkelijk?
Het kan zijn dat je op de rug slapen ongemakkelijk vind en daarom liever een andere slaaphouding aanneemt zoals op de buik of zij. Dit is natuurlijk mogelijk maar als je pijn of andere problemen krijgt wanneer je op de rug ligt, dan kan dit ook door het matras of kussen komen. Deze zijn misschien te hard of te zacht en daardoor niet geschikt voor op je rug slapen.
Als het matras niet genoeg ondersteuning kan bieden aan de rug dan kan het voor pijn of ongemak zorgen. En het zachte matras kan ervoor zorgen dat de ruggengraat niet optimaal ligt. Of het kan zijn dat door het kussen je nek niet in een rechte lijn ligt met de rug.
Misschien wil je wel rugslapen en is het kussen en matras goed. Dan is het wel mogelijk maar het is zeker een kwestie van wennen en doorzetten. Met de onderstaande tips kan je het in de praktijk oefenen om op je rug te slapen. Dit is natuurlijk niet bij iedereen hetzelfde en mocht je last hebben van klachten of pijn dan kan het ook verergeren met rugslapen. Hou hier wel rekening mee.
Heb je last van rugpijn dan kan slapen op de rug met opgetrokken benen de beste houding zijn. In andere slaaphoudingen kunnen de klachten verergeren. Wanneer je op je rug ligt en de benen iets optrekt dan kan het fijn zijn voor de rug. Dit is misschien wel lastig aan te leren maar dit is één van de betere houdingen tijdens de slaap.
Op de rug leren slapen
Het kan zijn dat je een aandoening hebt of een operatie waarbij het advies was om op de rug te slapen. Maar dit is niet je natuurlijke slaaphouding? Dan kan je dit proberen te leren door deze tips. Misschien heb je al instructies meegekregen en kan je die ook toepassen?
In het begin lukt het misschien wel om in slaap te vallen op je rug maar is het nog lastig om de gehele nacht in dezelfde houding te liggen. Het is zeker een kwestie van wennen!
Draai je vaak tijdens de slaap? Dan kan je kussens rondom leggen. Zo verklein je de kans op draaien wanneer er kussens rond je heup en buik ligt. Het nadeel is wel dat je een groot bed nodig hebt en als je samen met een partner slaapt dan kan die weinig ruimte hebben.
Als er een kussen onder de knieën ligt dan kan dit ook helpen om een comfortabele slaaphouding te vinden. De knieën zijn dan licht gebogen en dit kan fijner zijn voor het ontspannen van het lichaam. Je kan dit doen met een gewoon kussen die niet te dik is. Er zijn ook speciale kussens voor knie die je zowel voor zijslapen als rugslapen kan gebruiken. Welk kussen je ook gebruikt, het gaat erom dat je ruggengraat en nek er ontspannen bij ligt!
Krijg je na een tijdje last van je onderrug wanneer je op je rug ligt? Dan kan je hier ook een kussen onder leggen. Maar het is hier ook belangrijk dat dit niet te groot of te dik is. Hier zal je in het begin toch mee moeten experimenten maar als het te dik is dan kan het pijn of andere klachten vergroten.
Tips om niet te slapen op je rug.
Nu is er al veel informatie gegeven over de voordelen van rugslapen en hoe je dit kan leren. Maar je kan ook verschillende redenen hebben om niet op de rug te slapen. Misschien vind je het erg ongemakkelijk of vind je dat je misschien teveel droomt of nachtmerries krijgt wanneer je op je rug ligt? Dit kan persoonlijk zijn.
Maar er zijn ook medische redenen waarom je beter niet op de rug kan liggen. Het kan zijn dat je zwanger bent of dat je last hebt van slaapapneu. Of vind je dat je teveel snurkt? Of je partner heeft hier last van? Dan kan je beter niet op de rug slapen.
Tijdens zwangerschap
Misschien heb je nu wel de vraag waarom niet op rug slapen tijdens zwangerschap? Het wordt namelijk altijd afgeraden om op je rug te slapen wanneer je zwanger bent.
Zeker als je al enkele maanden in verwachting bent van een baby. Dit komt omdat het mogelijk is dat de baby de bloedtoevoer kan afknellen waardoor de bloedsomloop verminderd en dit kan zeker consequenties hebben.
Als je zwanger bent is het daarom beter om op je zij te slapen. Het beste is de linkerzij maar de rechterzij is ook wel mogelijk. Je kunt hier ook gebruik maken van een speciaal zwangerschapskussen. Deze biedt ondersteuning aan het lichaam en zo kan je het comfortabel maken.
Snurken door rugslapen
Dit zal je snel merken wanneer je een partner hebt. Als je op de rug slaapt dan is het een grote kans dat je kan gaan snurken. De tong en mondspieren zakken namelijk iets naar beneden in de keel. Hierdoor kan je gaan snurken. Als je in de soldaat positie ligt waarbij de armen vlak langs het lichaam naar beneden liggen is de kans het grootst.
Op je zij slapen kan hierbij ook helpen. De kans wordt dan een stuk minder dat je gaat snurken omdat de luchtwegen vrijer zijn. Zo hebben rugslapen en zijslapen allebei hun voordelen.
Wat is nodig voor een goede slaaphouding?
Als je heel de tekst gelezen hebt dan ben je al een paar keer tegengekomen dat het belangrijk is om een goed matras en kussen te hebben. Maar hoe kies je nu het beste kussen voor rugslaper of een goed matras?
Hoofdkussen
Een kussen is erg bepalend voor rugslapen. Omdat het ondersteuning kan bieden aan het gehele bovenlichaam. Als je al in een verkeerde houding met je hoofd ligt dan kan dit zorgen voor nekpijn, rugpijn of pijnlijke schouder.
Het beste hoofdkussen voor rugslaper is een wat dunner en lager kussen. Wanneer een kussen te hoog is dan kan de rug te krom komen te liggen waardoor er spanning op het wervelkolom is in de nacht.
Misschien vind je het aangenaam om met meerdere kussens te slapen of wat hoger te liggen. Maar dit is niet gunstig voor het rugslapen. En een te laag kussen is ook niet goed want hierdoor ligt de ruggengraat op een verkeerde manier.
Tegenwoordig vind je steeds meer kussens van traagschuim. Deze kunnen een optimale houding geven voor de nek en rug omdat het vormt naar het lichaam. Alleen is het nadeel wel dat het warm kan aanvoelen in de zomer.
Kniekussen rugslaper
Bij sommige aandoeningen of na een operatie kan het worden aangeraden om gebruik te maken van een kniekussen. Het kan ook zijn dat je wilt leren om op je rug te slapen en dan kan dit ook helpen. Met het juiste kniekussen kan dit zorgen voor minder belasting op de gewrichten zoals knieën, heup en rug. Onder de knieën kan je ook een gewoon kussen gebruiken. Dit kunnen er één of twee zijn, afhankelijk wat het beste voor je is of hoe dik de kussens zijn.
Eventueel kan je ook nog een dun kussen onder de onderrug doen zodat het een optimale ondersteuning geeft. In het begin zal het misschien wennen zijn maar en is het moeilijk om de goede dikte te vinden. Maar na verschillende keren proberen kan je zo het juiste kussen en dikte vinden die voor jou geschikt is.
Matras voor rugslaper
Ook het matras is erg belangrijk voor een rugslaper. Het heeft de functie om het lichaam te ontspannen en de ruggengraat in de juiste positie te houden. Met een te hard of te zacht matras kan dit klachten opleveren zoals pijn tussen schouderbladen na slapen.
Bij een zacht matras kan het lichaam te ver wegzakken en dat kan als gevolg hebben dat er pijn is in de ochtend als je wakker word. Een te stevig of hard matras is ook niet comfortabel en kan soms ook ongemakken veroorzaken want het kan niet goed vormen naar het lichaam.
Heb je nu last van rugpijn in onderrug dan is de kans groot dat het matras niet goed is. Ga dit voor jezelf na of het te zacht of te hard is. Bij een te zacht matras kan je eventueel nog een steviger topmatras erop leggen. Of het is mogelijk om onder het matras een plank te leggen zodat het niet ver kan doorzakken. Dit zijn goedkopere alternatieven dan een nieuw matras kopen. Wat eigenlijk de betere oplossing zou zijn.
Bij een matras kiezen is de vulling en het materiaal erg belangrijk. Soms kan het verleidelijk zijn om een goedkoop matras aan te schaffen maar vaak is er dan een mindere vulling gebruikt. Deze heeft dan ook een kortere levensduur en kan rugpijn veroorzaken omdat het dan niet meer een goede ondersteuning geeft na een tijdje.
Een voorbeeld hiervan is het materiaal Polyether wat men vaak gebruikt in een logeermatras of opvouwbaar matras. Het is een stuk goedkoper maar is eigenlijk alleen geschikt voor om af en toe te gebruiken dus als tijdelijke oplossing.
Ik heb al heel wat (kostbare) matrassen gekocht nadat ik advies Had gevraagd. Helaas word ik nog steeds met pijn in schouder en heup de wakker (notoire zijslaper en snel verstopte neus).
Wat kunt u aanraden?
Mijn leeftijd is 63 jaar en mijn gewicht bij Een lengte van 1.66 is 51 kg.
Beste Alexandra,
Ik weet natuurlijk niet welke soorten matrassen je al geprobeerd hebt maar tegenwoordig bieden ook veel merken een paar maanden proefslapen aan.
Zo kun je testen of de matrassen geschikt zijn voor je slaaphouding voordat je weer veel geld investeert. Is het niet geschikt voor jouw lichaam, dan is het in de meeste gevallen gratis te retourneren.
Een voorbeeld hiervan is Matt Sleeps wat bestaat uit verschillende lagen die je om kan draaien om het steviger of juist zachter te maken.
Het is wel een prijzig matras maar je besteed wel vele uren een dag hierop.
We horen veel positieve reacties van dit matras en ook op consumentenbond lees je erg veel goede ervaringen.
https://www.consumentenbond.nl/matras/producten/matt-sleeps/matt-matras
Je kan dan 120 dagen proefslapen en mocht je alsnog last hebben van schouder en heup dan kan je het gratis retourneren.
Er zijn ook nog andere merken waarbij je kan proefslapen voor 3 tot 4 maanden maar daar kun je niet altijd de stevigheid aanpassen.
Dan moet het gelijk de juiste ondersteuning geven aan jouw lichaam maar dat weet je soms na een paar dagen tot weken.
Wanneer je met meerdere lagen kan testen is dit misschien een betere keuze.