Pijn in bil vooral bij liggen

Heb je last van pijn in je bil vooral bij het liggen of zitten dan kan dit een groot effect hebben op het dagelijks leven en de nachtrust. Het hoeft niet altijd ernstig te zijn maar het is wel goed om te weten wat de oorzaak zou kunnen zijn. Soms kan de pijn in de bil uitstralend naar het been ervoor zorgen dat je moeilijk kan zitten, lopen of een geschikte slaaphouding kan vinden. In dit artikel geven wij meer informatie welke oorzaken het kunnen zijn of wat de verschillende symptomen zijn.

Inleiding

Pijn in bil, onderrug, heup of met uitstraling naar het been of lies komt regelmatig voor. Het is niet direct een reden om gelijk verontrust te zijn maar toch is het goed om te weten wat het zou kunnen veroorzaken. Het beste is altijd om een een diagnose te laten doen door een medisch expert voor meer zekerheid. Dit artikel is te gebruiken ter informatie om een iets beter beeld te krijgen wat de oorzaken zijn of wat je er tegen kan doen.

Oorzaken van bilspier pijn

De oorzaken van pijn in billen kunnen verschillen en zou je ook kunnen onderverdelen dat de pijn ontstaat door omgevingsfactoren of door een medische aandoening. Om beter inzicht te krijgen wat de aanleiding is van bilspier pijn hebben wij hier een aantal oorzaken op een rijtje gezet.

Ischias

Vaak heeft pijn in de bil ook te maken met Ischias. Dit is een pijn die veroorzaakt word door de langste zenuw in ons lichaam. Deze loopt vanaf de rug tot in het been en mensen die hier last van hebben kunnen de pijn dus op meerdere plaatsen voelen. Vaak zijn de klachten dat de pijn in bil een verdere uitstraling heeft naar het been of heup. Die pijn hoeft niet altijd constant te zijn maar door bepaalde spanningen kan het een zeurende pijn in de bil zijn met een schietende pijnlijke uitstraling richting het been.

Voor Ischias is het dus kenmerkend dat de pijn in de bil een uitstraling heeft naar het been. Toch kan dit voor iedereen verschillend zijn en krijgen ook vaker vrouwen last van deze ischiasklachten. De kans is namelijk groter dat Ischias ontstaat tijdens de zwangerschap omdat de spieren en zenuwen dan meer belast worden. Deze klachten ontstaan ook vaak bij mensen van 30 tot 50 jaar oud.

De pijn is vaak alleen in de linker- of rechterbil en niet aan beide zijdes. Dit komt doordat de zenuw een splitsing maakt in het wervelkolom waardoor het vaak maar aan één kant de klachten voorkomen. Deze splitsing in de wervelkolom kan juist voor de klachten zorgen als er een vernauwing plaatsvind en druk ontstaat op de zenuw. Als er al last is van een hernia dan is de kans ook groter dat het Ischias veroorzaakt.

bilspier pijn
Bilspier pijn veroorzaakt door ischias is vaak alleen aan één kant.

Vaak zijn de klachten na 1 tot 2 maanden verdwenen maar het kan zeker ook langer duren. Als bijvoorbeeld het matras niet genoeg ondersteuning geeft kan dit voor extra spanning zorgen en kunnen symptomen verergeren. Dit kan ook door langdurig zitten, veel beweging en zelfs door niezen of hoesten kunnen de pijnlijke klachten zoals zeurende, stekende pijn of tintelingen verergeren.

Piriformis Syndroom

De bovengenoemde aandoening Ischias is ook bekend onder de naam Piriformis syndroom. De piriformis spier is een spier die vanaf de wervelkolom naar de billen en dij loopt. Deze kan druk zetten of irriteren op de langste zenuw waardoor dus Ischias of Piriformis syndroom kan ontstaan.

De pijnlijke klachten en ongemak zijn dus eigenlijk hetzelfde als Ischias en ook de oorzaken, symptomen en behandelingen zijn vaak hetzelfde. Zo heeft de pijn in de billen vaak een uitstraling naar het been en kan slapen, lopen of zitten een opgave zijn. Een onverwachte beweging kan voor een schietende pijn zorgen vanaf de onderrug tot het been.

Verschillende andere bilpijn oorzaken

Er zijn een aantal andere medische aandoeningen die pijnklachten veroorzaken zoals een hernia, slijmbeursontsteking en meer. Alleen is het beter om een diagnose te laten door een medisch expert als je vermoeden hebt dat de oorzaak ernstig is. Naast deze aandoeningen zijn er ook nog verschillende andere oorzaken die de aanleiding van pijn in de bilspier kunnen zijn, namelijk:

Overbelasting van spieren

De spieren in de bil kunnen ook overbelast zijn of uitgerekt. De spierverrekking kan komen door een onverwachte beweging of overbelasting door het trainen of het kan zijn dat de warming up voordat je gaat sporten niet voldoende is. De bilspieren kunnen stijf aanvoelen en er is moeite met het bewegen vanwege een zwelling of omdat de spieren gevoelig zijn.

Langdurig zitten

Heb je last van pijn in billen bij zitten, dan kan dit ook komen doordat je te lang in dezelfde houding zit. Of wanneer je dagelijks veel zit is de kans ook hoger op pijnlijke bilspieren. Als je bijvoorbeeld dagelijks kantoorwerk doet kan je vaker last hebben van pijn in de bil. Mocht er al problemen zijn met zenuwen of spieren dan kan langdurig zitten zorgen voor verergering van de pijn in de bil.

Spierpijn

Het hoeft niet altijd ernstig te zijn of dat er sprake is van een aandoening. Misschien is het alleen spierpijn omdat je activiteiten gedaan hebt waarbij je spieren gebruikt wat je normaal niet doet. Dit kan ook pijn in de bilspieren veroorzaken of op andere plaatsen.

Pijn in de bil, onderrug of heup kan ook veroorzaakt worden doordat je er sprake was van een val of ander ongelukje waarbij er blauwe plekken of kneuzingen kunnen ontstaan. Of kan je een onverwachte beweging maken waardoor je pijnlijke spieren krijgt.

Tijdens de zwangerschap

Verschillende klachten zoals kramp in bil of benen en ook ischias komen vaker voor bij zwangere vrouwen. Vanwege de extra belasting op spieren, zenuwen en gewrichten kan is de kans groter dat er lichamelijke ongemakken ontstaan. Dit heeft ook te maken met overbelasting van de spieren wat hierboven staat maar wij willen het toch nog een keer los beschrijven.

Waarschijnlijk heb je er ook al vaker van gehoord maar er veel het advies gegeven om te slapen met een zwangerschapskussen. Zo kan het lichaam beter ontspannen en staat er geen druk op de spieren en wervelkolom. Als je last hebt van pijn in bil bij liggen in bed, dan adviseren wij zeker om een met een kussen te slapen. Ben je niet zwanger dan kan nog steeds het kussen goed helpen ter verlichting van de pijn.

pijn in bil zwanger
Pijn in bil vooral bij liggen komt ook vaak tijdens de zwangerschap.

Verschillende symptomen van bilspier pijn

Een aantal symptomen en oorzaken vind je hieronder bij de meer specifiekere pijnklachten. Naast pijn in de bil kan er ook pijn in heup, been of kuit zijn en kan dus verschillende oorzaken hebben.

Pijn in bil vooral bij liggen

Een grote kans dat ischias de oorzaak is van pijn in de bil en vooral bij het liggen. Zeker als de kenmerkende uitstraling naar de benen aanwezig is kan dit duiden op ischias of piriformis syndroom. Dit kan enkele weken lang duren maar het komt ook voor dat je maanden later nog last hiervan hebt. ’s Nachts het lichaam goed ondersteunen en de spieren, zenuwen en wervelkolom goed ontlasten geeft pijnverlichting en kan het herstel bevorderen.

Pijn in bil bij zitten

Als je last hebt van een zeurende of stekende pijn in de bil dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan ook Ischias zijn dat bij langdurig zitten kan verergeren. Maar het kan ook komen door overbelasting van spieren door middel van een blessure, val of zelfs overgewicht. Heb je een kantoorbaan of zit je elke dag een lange tijd dan kan dit ook zorgen voor pijn in de bil. Het kunnen dus veel oorzaken zijn die invloed hebben op de pijnlijke klachten. Het is belangrijk om de aanleiding wel te vinden omdat anders de klachten kunnen verergeren.

Pijn in bil en heup

Bij pin in bil en aan de zijkant van de heup kan de oorzaak zijn dat er een ontsteking of andere problemen in de heup aanwezig zijn. Een slijmbeursontsteking, artritis of artrose zijn oorzaken die voor pijn in bil en heup kunnen zorgen. Voornamelijk als je loopt voel je deze pijn het meest of wanneer je op de heup ligt. Het beste is om een diagnose te doen bij de huisarts zodat die de oorzaak kan vaststellen en tips kan geven.

Pijn in bil en onderrug

Voel je pijn in de bil en onderrug? Dan kan dit ook komen door het piriformis syndroom of ischias. De zenuw loopt vanaf de rug naar het been en kan dus voor pijnklachten in de onderrug en bil zorgen. Soms kan het ook uitstralen naar het been met stekende pijnscheuten. Er kan teveel spanning op de piriformis spier staan waardoor het drukt op de ischias zenuw. Het is belangrijk om de spieren te ontspannen en dit kan je doen door oefeningen, massage of het gebruik van kussens tijdens het liggen.

Hoe slapen met bilpijn?

Wanneer de pijn in de bil vooral bij het liggen voelbaar is kan het moeilijk zijn om een goede slaaphouding te vinden. Op welke manier je ook ligt kan dit druk en spanning geven op de pijnlijke zenuwen of spieren waardoor er last is van een zeurende pijn of pijnscheuten. Er zijn wel verschillende manieren om toch proberen een goede slaaphouding te vinden.

Wij hebben ook een speciaal artikel geschreven over slapen met ischias mocht het moeilijk zijn om in slaap te vallen vanwege de pijnklachten. Hierin lees je meer tips over hoe slapen met de minste pijn.

 • Slaap je op de zij dan is het beste om een kussen tussen de armen te leggen. Ook kan een kussen tussen de knieën en benen voor verlichting van pijn zorgen. Het lichaam komt dan in een neutrale positie te liggen zodat de spieren, zenuwen en wervelkolom minder belast worden. Met een lichaamskussen slapen geeft het gehele lichaam ondersteuning en zorgt ervoor dat de pijnklachten minder worden.
 • Heb je een voorkeur om op de rug te slapen dan is dit zeker ook mogelijk. Voor alle slaaphoudingen geldt dat een hoofdkussen erg belangrijk is omdat anders de wervelkolom te veel belasting kan hebben. Rugslapers kunnen ook een kussen onder de knieën leggen zodat de benen wat hoger liggen, alleen de hielen moeten altijd het matras nog raken.
pijn in bil vooral bij liggen
Verschillende slaaphoudingen die pijn in bil, heup of been verlichten.

Als je op de rug slaapt kun je ook nog een handdoek ter hoogte van de onderrug leggen. Dit geeft extra verlichting van bilpijn en zorgt ervoor dat de heup in een neutrale positie komt te liggen. Zo staat er ook minder spanning op de spieren en zenuwen waardoor de pijn in bil, heup of been vermindert.

 • Op de buik slapen is zeker geen goede slaaphouding als er last is van pijn in je bil. Vooral bij buikslapen kun je met een holle rug liggen en de rugwervel is dan ook gebogen. Als je last hebt van pijn in je bil en vooral tijdens het liggen dan kan dit de pijnklachten vermeerderen. Zo kan je beter alle slaaphoudingen vermijden die met een gedraaide rug of heup liggen.

Lichaamskussen voor pijn bij liggen

Met pijn in bil en been kan het moeilijk zijn om een comfortabele slaaphouding te vinden. Een lichaamskussen geeft extra ondersteuning voor het gehele lichaam. De armen kun je goed laten rusten en ook tussen de knieën heb je extra steun waardoor de wervelkolom in neutrale positie staat. Dit voorkomt dat je tijdens het slapen last krijgt van pijn in de bil uitstralend naar het been door een verkeerde slaaphouding.

Draaien in slaap is nu ook minder vanwege de ondersteuning maar het is ook mogelijk om een andere vorm te kiezen die ook steun geeft aan de rug. Dit is een U-vorm en wordt vaak gebruikt bij zwangere vrouwen en voorkomt dat je draait in je slaap. Alleen dit is wel een groot kussen dus niet voor iedereen ideaal.

TIP

Lichaamskussen J-vorm

 • Goede ondersteuning voor het lichaam.
 • Optimale comfort en verlicht pijnklachten.
 • Bevordert een goede slaaphouding.
 • Spieren, zenuwen en wervelkolom kunnen beter ontspannen.
 • Gebruikt tijdens zwangerschap.
 • Ideale maat voor in bed.
 • Score: 4.6 uit 5 sterren door 60+ reviews.

Meer tips om te slapen met bilpijn

Een goede slaaphouding is erg belangrijk zodat het lichaam beter kan ontspannen en de pijn in bil bij het liggen verminderen. Dit zijn nog enkele andere tips die je kan toepassen voordat je gaat slapen en ook om de symptomen van de zeurende of stekende pijn te verlichten.

 • Zachte matrassen vermijden. Door een zacht matras of een ouder matras wat aan het doorzakken is kan je in een verkeerde slaaphouding komen te liggen. Het lichaam krijgt niet voldoende ondersteuning en de ruggengraat ligt niet in een neutrale positie. Hierdoor kan er druk op spieren en zenuwen komen te staan waardoor de klachten verergeren. Of misschien is dit wel de oorzaak van de bilpijn?
 • Yoga of rek- en strekoefeningen. Voordat je gaat slapen kun je ook lichte oefeningen doen om de spieren warm te maken. Dit zorgt er ook voor dat ze daarna wat beter kunnen ontspannen en staat er minder druk op de zenuwen en dus ook pijnverlichting. Een aantal oefeningen die je kan doen staan verderop in het artikel.
 • Warm bad of douchen. Voornamelijk een warm bad geeft verlichting bij deze pijnklachten. De spieren worden opgewarmd door het warme water en ontspannen zodat er minder druk op bijvoorbeeld de ischias zenuw staat. Een warme douche voor het slapen gaan kan ook hierbij helpen maar een bad is beter omdat je dit een langere tijd relax in bad ligt. Alleen kan dit tegenwoordig in de kosten gaan lopen..
 • Ondersteun lichaam met kussens. Doe dit wel op de juiste manier zodat er minder belasting op het lichaam staat. Dit kan met een kussen onder de knieën of een opgerolde handdoek wanneer je op de rug slaapt. Voor zijslapers is een kussen tussen de armen en knieën ideaal om in een neutrale houding te liggen. Een zijslaapkussen is een betere optie en is hiervoor speciaal gemaakt.

Daarnaast zijn goede slaapgewoontes altijd van belang voor een optimale nachtrust. Zo kan je ook het beter in slaap vallen en doorslapen zodat je minder lang wakker ligt en kan draaien in bed. Hiermee wordt bedoelt op regelmatige tijden naar bed gaan maar ook op voeding en drinken letten en cafeïne en overmatig alcoholgebruik ’s avonds vermijden.

Wat doen bij pijn in billen

Ga nooit voorbij de pijngrens wanneer je oefeningen doet om de pijn in de bilspier te verlichten. Wanneer er stekende uitstralingen zijn naar het been is dit een teken dat er teveel druk op de zenuw en spieren staat. Door voorbij de pijngrens te gaan kan dit alleen maar erger worden.

Beweging is belangrijk

Het ligt natuurlijk wel aan de oorzaak is van de bilpijn maar voor spier- of zenuwpijn zoals ischias en piriformis syndroom is het belangrijk om te blijven bewegen. Het kan verleidelijk zijn om zo weinig mogelijk activiteiten te doen die pijnklachten geven. Alleen door weinig beweging kan het ook zorgen dat de spier en lichaam verzwakken en dat is ook niet bevorderlijk voor herstel.

Door rustig te wandelen en niets te forceren en rustig beginnen of opbouwen kan dit helpen met het herstel. Ook zorgen rustig wandelen en rek en strek oefeningen dat de spieren in de bil beter kan ontspannen. Zo staat er minder druk op de zenuwen en is de pijn minder. De spieren rekken en strekken kunnen zeker helpen.

Oefeningen

Wanneer je last hebt van pijn in bil en soms ook uitstraling naar het been kan dit ischias zijn. Heb je het vermoeden dat je hier last van hebt of heb je al de diagnose gekregen van een medisch specialist, dan kan je oefeningen doen om de pijn te verzachten. Het is wel belangrijk om dit rustig op te bouwen en zeker niet door de pijngrens gaan. Op YouTube vind je ook veel video’s met verschillende oefeningen.

Knie naar borst oefening

 1. Ga op je rug liggen
 2. Pak je linker of rechter knie en trek het voorzichtig richting de borst. Dit hou je 10 seconden vast.
 3. Nu doe je dezelfde beweging met de andere knie naar de borst.
 4. Herhaal dit 3 tot 5 keer en hou elke keer 10 seconden vast.
 5. Vervolgens trek je beide knieën naar de borst op dezelfde manier.
 6. Dit hou je dan ook 10 seconden vast en herhaal je het ook 3 tot 5 keer.

Dit kan je ook doen door met bijvoorbeeld je linkerknie naar je rechterschouder te trekken. Dit doe je voorzichtig en hou het ook een tijdje vast. Zo rek je de spieren en kan dit zorgen voor pijnverlichting.

Pijn in bil en been verminderen

Heb je last van dat de pijn in je bil uitstralend naar je been? Dan kan de achterkant van het bovenbeen ook pijnlijk zijn en dit is ook met rek- en strekoefeningen te verminderen.

 1. Leg je voet op een stoel of andere verhoging terwijl je staat en hou je been en voet recht.
 2. Buig dan het lichaam naar voren om de spieren in het bovenbeen en bil te strekken. Ga niet te ver omdat je het dan forceert.
 3. Dan blijf je minstens 30 seconden in deze positie staan en kan je het herhalen met het andere been.

Pijn in bil en onderrug verminderen

De zenuwen en spieren beginnen in de rug en gaan zo door naar het been. Het is dus mogelijk dat je vanaf de onderrug tot been of kuit last hebt van pijn. Er kan druk staan op de zenuw in de onderrug waardoor dit de pijn uitstraalt naar beneden. Oefeningen die deze druk verlichten kunnen zeker helpen om de pijn te verzachten.

 1. Ga op de grond zitten met beide benen gestrekt.
 2. Buig je linkerknie en zet je voet plat ter hoogte van de buitenkant van het rechterbeen.
 3. Vervolgens plaats je de rechterelleboog aan de buitenkant van de gebogen linkerknie zodat het helpt om je lichaam naar links te draaien.
 4. Deze positie hou je 30 seconden vast en herhaal het tot 3 keer. Daarna kan je dezelfde oefening aan de andere kant doen.

Video met oefeningen

Andere oefeningen die je kan doen wanneer je pijn in de bil hebt zijn ook te zien in deze video. Het is ook makkelijker om dit na te doen dan wanneer je alleen informatie leest.

Behandelen door medisch specialist

Mocht je een langere tijd last hebben van pijn in de bilspieren dan kan het beter zijn om een diagnose te laten doen door een huisarts. Zeker als je voelt dat de klachten erger worden en dagelijkse activiteiten en nachtrust gaan achteruit.

Een fysiotherapeut kan ook helpen om de spieren te versterken en helpen om de pijn te verlichten door oefeningen te doen die passen bij jouw situatie. Vaak is rust en genoeg tijd nemen ook bevorderlijk voor herstel, alleen blijf wel rustig beweging houden zonder te forceren.

Mijn ervaring met ischias

Zelf heb ik enkele jaren geleden ook last van Ischias. Dit kwam door een slechte warming up en overbelasting bij het sporten. Voornamelijk bij het slapen kwam er een spanning te staan waardoor het lastig was om een goede slaaphouding te vinden. Dit kwam ook door een wat ouder matras wat niet genoeg ondersteuning gaf.

Zelf heb ik toen een lichaamskussen gekocht en dit heeft een groot verschil gemaakt ’s nachts. Ik had al een tijdje slecht geslapen omdat bij een kleine draai van het lichaam de pijn uitstraalde naar het been. Met behulp van het kussen kon ik goed op mijn zij liggen en kon het lichaam beter ontspannen.

Het heeft toen nog wel een tijdje geduurd voordat alle symptomen weg waren maar mijn nachtrust was gelukkig een stuk beter waardoor er overdag ook minder last van bilpijn. En nu gebruik ik nog steeds vaak een lichaamskussen omdat ik hiermee een stuk sneller in slaap kan vallen en comfortabel is.


Om onze artikelen te onderbouwen gebruiken wij wetenschappelijke studies of andere kwalitatieve bronnen. Hiermee maken wij ons artikel zo goed en compleet mogelijk waardoor je altijd goede informatie leest.

Bronnen:

https://www.healthline.com/health/pain-in-buttocks

https://www.medicalnewstoday.com/articles/pain-in-bottom-when-sitting

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie

⭐Verminder pijn in de bil met dit kussenBekijken
+ +