Pijn tussen schouderbladen na slapen

Heb je last van pijn tussen schouderbladen na slapen? Wakker worden met pijnklachten die je eerst nog niet had of het kan zijn dat je overdag ook last hebt van hoge rugpijn tussen de schouderbladen. In dit artikel gaan we verder op in wat de oorzaken kunnen zijn en hoe je dit het beste kan verlichten.

Wakker worden met pijn tussen schouderbladen

’s Morgens wakker worden met pijn tussen schouderbladen kan betekenen dat je in een verkeerde houding geslapen hebt. Door overbelasting van de wervelkolom en spieren kan dit leiden tot pijnlijke klachten, zeker wanneer je stelselmatig in een verkeerde houding slaapt. Maar ook een verkeerde houding bij activiteiten en werkzaamheden overdag kan zorgen voor een zeurende, stekende pijn tussen schouderbladen na slapen.

Oorzaak van pijn tussen schouderbladen

De oorzaak van pijn tussen schouderbladen na slapen kan zowel ’s nachts als overdag ontstaan zijn. Geen goede slaaphouding zorgt voor druk op de wervelkolom maar ook overdag kunnen we een verkeerde houding hebben tijdens het werken, autorijden of andere activiteiten. Dit kan je soms pas de volgende morgen voelen bij het wakker worden.

Slaaphouding

De slaaphouding kan de aanleiding zijn van de pijn tussen de schouderbladen. Wanneer je op een verkeerde manier in het bed ligt, kan het lichaam niet goed ontspannen. Hierdoor kan er druk op de wervelkolom, gewrichten, spieren of zenuwen staan wat voor pijnlijke klachten kan zorgen zoals rugpijn of nekpijn na slapen. Zeker wanneer het matras of kussen niet geschikt zijn voor de houding waarin je ligt.

Pijn tussen schouderbladen
Een verkeerde slaaphouding kan voor rugpijn of nekpijn zorgen.

Matras en kussen

Past het matras en hoofdkussen wel bij de slaaphouding die je hebt? Het matras moet een goede ondersteuning bieden aan het lichaam waarbij het niet te hard of te zacht is. Ben je een zijslaper dan is een dikker hoofdkussen ook nodig om de ruggengraat en nekwervel niet te belasten. Ook moeten de schouders iets in het matras kunnen zakken voor ondersteuning en is een te hard matras dus niet geschikt hiervoor.

Bij een buikslaper kan de ruggengraat al snel niet in een neutrale positie liggen. Het matras moet ook niet te zacht zijn omdat anders het lichaam te ver doorzakt en de wervelkolom niet goed uitlijnt. Heb je last van pijn tussen schouderbladen na slapen dan kan het ook goed zijn om te overwegen om op de rug of zij te slapen. Hierin kun je sneller een gezondere houding vinden waarbij je het lichaam ontlast tijdens de slaap.

Slechte houding overdag

Misschien heb je een kantoorbaan waarbij je de hele dag zit. Hier kun je soms ook een verkeerde houding aannemen waardoor er hoge rugpijn kan ontstaan. Hetzelfde geldt voor andere activiteiten waarbij je lang zit zoals autorijden. Regelmatig staan en bewegen is belangrijk voor het lichaam.

Maar de oorzaak van pijn tussen schouderbladen kan ook ontstaan door overbelasting. Activiteiten of werkzaamheden waarbij je continue dezelfde beweging maakt kan ook de aanleiding zijn tot pijnlijke klachten. Of misschien komt de pijn tussen schouderbladen omdat je werkzaamheden hebt waarbij je ‘boven de macht’ tilt of werkt?

Stress

Als je veel emotionele spanning of stress hebt kan dit ook een oorzaak zijn voor pijnklachten. Stress zorgt er onder andere namelijk voor dat spieren meer gespannen zijn. Hierdoor kan er ook pijn tussen schouderbladen ontstaan of veroorzaakt het nekpijn of schouderpijn. Wanneer er last is van stress kan dit ook gevolgen hebben op de nachtrust en is het moeilijker om in slaap te vallen.

Hoe de pijn tussen schouderbladen verlichten?

Voordat je weet hoe je de pijn tussen de schouderbladen kan verlichten is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is. Mocht je de oorzaak niet weten dan kan ook een bezoek aan de fysio ook voor verlichting helpen.

Gezonde slaaphouding

Wil je niet wakker worden met pijn tussen schouderbladen, rugpijn of andere lichamelijke klachten dan is een goede slaaphouding erg belangrijk. Als je op de goede manier op je zij of rug slaapt is het lichaam ontspannen en ligt de ruggengraat op een neutrale positie. Hierbij is een goed matras en hoofdkussen ook een grote factor. Ga voor jezelf na dat het lichaam in een goede uitlijning ligt zonder dat de rug of nek teveel belast word.

Hiernaast zie je ook een afbeelding wat een goede slaaphouding is voor mensen die op de rug- of zij slapen. Let hierbij op de uitlijning van de nek en rug.

Beste slaaphouding
Dit is een goede slaaphouding.

Matras

Een verkeerde slaaphouding kan ook door het matras veroorzaakt worden. Het matras is wat ouder en doorgezakt zodat er een overmatige druk op de wervelkolom en spieren komt te staan. Maar ook een te hard matras kan de oorzaak van pijn tussen schouderbladen na slapen zijn en wordt het lichaam niet op de juiste manier ondersteund.

Iedereen slaapt natuurlijk elke dag een groot deel van de dag op het matras dus is het van belang dat dit wel bij jouw houding past. Een goed matras aanschaffen kan prijzig zijn maar is zeker een goede investering omdat dit pijnklachten en vermoeidheid kan voorkomen. Hetzelfde geldt voor een hoofdkussen.

Lichaamsbeweging

Naast de oefeningen die je kunt doen om de pijn tussen de schouderbladen te verlichten is het ook belangrijk dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt. Bij een verkeerde uitlijning van de wervelkolom door het slapen of ook bij stress kan lichaamsbeweging ook helpen tegen verlichting. Een stevige wandeling maken, zwemmen of yoga zijn enkele activiteiten om pijn in de rug en nek te behandelen.

Oefeningen

Om de pijn tussen de schouderbladen na slapen te verminderen is lichaamsbeweging zeker nodig. Door de spieren in de bovenrug te strekken en versterken helpt dit om de pijn te verlichten. Dit kan ook door vaak stretchen of yoga te doen waardoor naast de spieren in je rug ook de houding kan verbeteren. Hieronder vind je een korte video met oefeningen die je kunt doen om de pijn tussen schouderbladen te verlichten.

Werkzaamheden

Als je vaak achter een bureau zit zoals bij een kantoorbaan kan je soms ook iets te ver onderuitgezakt zitten. Hierdoor zit je in een verkeerde houding waardoor de rug en spieren overbelast kunnen worden. Goede ergonomische stoelen zijn belangrijk maar een verstelbaar bureau kan ook een optie zijn. Dan kun je ervoor kiezen om ook te staan wat ook goed is voor lichamelijke klachten.

Het is ook mogelijk dat je last hebt van schouderpijn. Over verschillende aandoeningen hebben wij ook artikelen geschreven: Slapen met slijmbeursontsteking en slapen met frozen shoulder.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie