Praten in je slaap

Ik praat in mijn slaap, waarom doe ik dit? En is het gevaarlijk? Of hoor je soms je kind of partner praten in hun slaap? Hier lees je meer over de oorzaken en symptomen van praten in je slaap en wat te doen om het te verminderen.

De oorzaak van praten in je slaap kan zijn dat er sprake is van oververmoeidheid, slaaptekort, stress of depressie, alcohol of door medicijnen en ziektes. Het is niet altijd duidelijk wat de aanleiding van het praten in je slaap is maar deze factoren spelen zeker een rol.

In slaap praten is een slaapstoornis wat bij parasomnie hoort. Hieronder vallen een aantal slaapstoornissen die te maken hebben met fysieke verschijnselen tijdens de slaap. Het is dus geen slaapstoornis door een verstoring van de slaap-waakritme maar is het meer vreemd gedrag die je vertoont tijdens het slapen.

Vaak zijn dit kortdurende periodes die 30 seconden kunnen duren maar het komt ook soms voor dat het een langere tijd is en dat het vaker gebeurt tijdens de nachtrust. Ook zijn er verschillen bij mensen die in hun slaap praten want de één kan fluisteren en onverstaanbaar zijn door dekens of kussens terwijl de ander kan hardop roepen en praten tijdens slapen.

Slaapproblemen zoals praten in je slaap is in de meeste gevallen niet schadelijk en hoeven ook geen behandeling te hebben. Een gezonde levensstijl heeft invloed op het verminderen van de symptomen maar er is geen manier om het volledig te laten stoppen. Een medisch expert kan wel voor een diagnose zorgen die de factoren weergeven en wat de oorzaak is mocht jij of iemand anders veel praten in slaap.

Waarom praat je in je slaap?

Er is nog veel onduidelijke over de exacte oorzaken van schreeuwen of praten in slaap. Maar er zijn wel een aantal factoren die een rol spelen en het praten kunnen veroorzaken. Dit kan zowel psychische oorzaken zijn maar ook fysieke gezondheid.

  • Depressie
  • Griep of koorts
  • Overmatig alcohol- of drugsgebruik
  • Oververmoeidheid
  • Slaapstoornissen.
  • Slaaptekort
  • Stress en spanning
  • Verschillende medicaties

Het hoeft niet altijd duidelijk te zijn dat je tijdens de slaap praat omdat je ook alleen in huis aanwezig kan zijn. Het is onbewust dus je hebt de volgende dag geen weet van dat je dit slaapgedrag heeft. Alleen de bovenstaande factoren zijn wel voelbaar overdag en er last zijn van vermoeidheid of stress. Dit is ook de reden wat invloed heeft op de nachtrust en waardoor er slaapproblemen kunnen zijn.

Symptomen van in slaap praten

Misschien denk je dat praten in slaap alleen voorkomt wanneer mensen dromen. Dit zou betekenen dat het in de laatste fase van het slaapcyclus zou gebeuren. Hoewel het niet met zekerheid is vast te stellen gaan onderzoekers er wel vanuit dat het in elke van de 5 fases kan gebeuren dus niet alleen tijdens de droomfase.

Alleen zit er wel verschil in op welke manier er wordt gepraat in deze slaapfases. De eerste twee fases is de slaap nog licht en is het mogelijk dat je onbewust een heel gesprek voert zonder dat je hier reactie op krijgt van andere mensen. Meestal is dit wel een korte periode en kan er ook met emotie gesproken of geroepen worden en kan je zelfs huilen of schreeuwen in slaap.

Ga je naar de volgende fases (3 en 4) dan mompel en brabbel je meer dan dat je daadwerkelijk iets zegt. En in fase 5 is de ‘droomfase’ en begint de REM-slaap, als je hier praat in slaap dan wordt dit vaak geassocieerd met dromen. Alleen is de kans groter dat je in de eerste slaapfases praat dan dat je gedurende de droomfase hardop praat in je slaap.

Vaak is in slaap praten een probleem dat niet vaak voorkomt en is deels te voorkomen door gezonde levensstijl aan te houden. Het komt bij ongeveer 5% van volwassenen voor dat mensen kortdurend last hebben van en zelfs tot 50% bij kinderen. Dit is meestal een onschuldig iets en hoef je geen zorgen te maken maar alleen onderzoeken wat de oorzaak hiervan is.

Schreeuwen in slaap

Tijdens het slapen is het ook mogelijk dat je met emotie praat en soms kan huilen of schreeuwen in slaap. Vooral in de lichte slaap kan dit voornamelijk voorkomen. Een partner of andere mensen die horen dat je luid praat in slaap kunnen dan schrikken maar dit gebeurt volledig onbewust. Mocht je wakker worden (gemaakt) dan weet je waarschijnlijk niet wat er is gebeurd of waardoor je schreeuwde.

Schreeuwen in slaap
De partner kan wakker schrikken tijdens hard roepen of schreeuwen in slaap.

Schreeuwen in slaap kan ook komen omdat er last is van de slaapstoornis nachtangst. Dit valt ook onder de parasomnie en ontstaat vaak bij de overgang van lichte naar diepe slaap. Het is dan mogelijk dat naast schreeuwen er ook symptomen zijn van gillen, harde bewegingen, schoppen en ook huilen tijdens slaap. Deze slaapstoornis komt wel vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen maar kan ook een gevolg zijn van een ongezonde levensstijl waaronder slaaptekort, vermoeidheid, stress of één van de andere bovenstaande oorzaken.

Heb je vaker last van veel praten in slaap of soms in ernstigere gevallen huilen of schreeuwen in combinatie met nachtmerries of verwardheid dan kan het ook chronisch worden. Het is dan beter om contact op te nemen met een medisch expert die naar jouw situatie kan kijken.

Waarheid vertellen in slaap?

Vaak is het onverstaanbaar als iemand praat in slaap of door het gemompel lijkt het net of het een andere, vreemde taal is. Maar toch kan het soms zijn dat er een tijdje wel duidelijke woorden gesproken worden. Dit is onbewust dus misschien kan je denken dat er dingen gezegd worden wat je normaal nooit zou zeggen. Zoals een geheim of de waarheid over iets.

Alleen alles wat je roept of praat tijdens de slaap heeft geen betekenis en is vaak zit er ook geen lijn in het ‘gesprek’. Meestal is het onverstaanbaar maar mocht je toch zinnen zeggen die wel te verstaan zijn dan is hoeft dit dus niet de waarheid te zijn wat je zegt of geheimen die je kan verklappen.

Hoe praten in je slaap vaststellen?

Hoewel je hardop praat in slaap is dit toch onbewust en de volgende morgen weet je hier waarschijnlijk niets van. Wanneer je alleen slaapt zal je dus ook niet weten of je ’s nachts hebt gepraat tijdens slapen. Slaap je samen met een partner of zijn er meer mensen in huis dan is het mogelijk dat anderen hier iets van gehoord hebben en je erop kunnen wijzen.

Het kan wel soms zijn dat je jezelf hoort praten in je slaap en dat je ineens wakker schrikt. Dit is ook nog tijdens de lichte slaap dus het is zeker een mogelijkheid dit dat kan gebeuren. Als je het vermoeden hebt dat je vaker last hebt van praten in slaap dan kan je dit aan je partner of huisgenoten vragen.

Praten in slaap opnemen met slaapapp

Wat je ook kan doen is om praten in slaap opnemen met een slaapapp op je telefoon. Er zijn verschillende apps die geluiden opnemen tijdens het slapen en worden vaker gebruikt bij bijvoorbeeld snurken. Wanneer je dus snurkt of praat in slaap dan neemt het dit geluid op en kan je het de volgende morgen terugluisteren.

Voor zowel Android en IOS zijn hier verschillende apps voor te vinden. Alleen sommige slaapapps zijn erg uitgebreid en doen niet alleen het praten tijdens slapen opnemen maar de gehele slaap monitoren. Hier zitten vaak wel kosten aan in de vorm van een eenmalige betaling of maandelijkse abonnement. Zoek een gratis slaapapp die geluiden opneemt of neem een premium app waar een proefperiode gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld SnurkLab kan je gratis gebruiken maar om volledig alles weer te geven kan je eerst gebruik maken van een 7-daagse proefperiode.

Diagnose vaststellen door expert

Heb je regelmatig last van praten of schreeuwen in slaap dan kan het beter zijn om langs een medisch expert gaan. Deze kan naar jouw situatie kijken en een slaaponderzoek doen. Zeker als je niet zeker weet wat de oorzaak is van praten in je slaap is het handig om een soort slaapdagboek bij te houden. Dit kan ook in de vorm van een slaapapp waar je de slaapkwaliteit en lengte bij kan houden. Ook het opnemen van geluid kan dan in deze app staan waardoor de expert meer aanwijzingen heeft op dit slaapprobleem.

Hoe in slaap praten voorkomen?

De precieze oorzaak wat praten in slaap veroorzaakt is meestal niet duidelijk. Het is ook in de meeste gevallen ongevaarlijk en gebeurt het ook niet zo vaak. Toch zijn er een aantal dingen die je kan doen om het te beperken zodat jij en je partner hier de minste last van ervaren.

Het is belangrijk om een goede slaapomgeving en gedrag te hebben zodat het lichaam beter kan ontspannen en rusten. Ook de slaapstoornissen onder parasomnie worden vaak gezien als een verstoring tussen waakzaamheid en slaap. Dit kan komen door oververmoeidheid, stress of andere invloeden op ons slaapgedrag.

waarom praat je in je slaap
Het vermijden van felle beeldschermen voor het slapen zorgt voor een betere nachtrust

Enkele tips om een betere nachtrust te krijgen en praten in slaap te verminderen.

  • Een vast slaapschema heeft een positieve invloed op onze nachtrust. Zo kan het lichaam beter voorbereiden op de slaap en ook op het wakker worden. Wisselende tijden kan voor problemen zorgen bij het in slaap vallen, doorslaapproblemen en kun je hierdoor moe wakker worden.
  • Cafeïne houdende dranken in de middag of avond drinken kan ook de nachtrust beïnvloeden. Probeer ook het alcoholgebruik te beperken.
  • Het felle licht van schermen kan ook het slaap-waakritme verstoren. Voordat je gaat slapen is het beter om een tijdje geen telefoon te gebruiken of TV kijken. Het kijken van een film kijken voordat je gaat slapen heeft ook invloed op praten in slaap.

Het bijhouden van een slaapdagboek kan ook een betere inzicht geven wat er invloed kan hebben op het praten. Het kan ook helpen wanneer je op bezoek gaat bij de dokter om een eventuele oorzaak te vinden. In het dagboek schrijf je dan hoe laat je naar bed gaat, of het lang duurt voordat je in slaap valt en hoe laat wakker. Samen met het gebruik van medicijnen, hoeveelheid beweging en opschrijven van drinken (veel cafeïne, alcohol of suiker) dat invloed kan hebben op de nachtrust geeft dit een betere inzage.


Om onze artikelen te onderbouwen gebruiken wij wetenschappelijke studies of andere kwalitatieve bronnen. Hiermee maken wij ons artikel zo goed en compleet mogelijk waardoor je altijd goede informatie leest.

Bronnen:

https://www.webmd.com/sleep-disorders/talking-in-your-sleep

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie