Rugpijn en slapen

Rugklachten komen veel voor. Wanneer je ’s ochtends opstaat dan kan je last hebben van lage rugpijn. Dit kan verschillende redenen hebben maar meestal gaan de symptomen vanzelf over. In dit artikel onderscheiden wij rugpijn dat na het slapen ontstaat en de rugklachten die er al zijn voor of tijdens het slapen.

Rugpijn na slapen

Het kan zijn dat je een lange tijd in dezelfde slaaphouding hebt geslapen. Hierdoor is het lichaam stijf geworden of is de doorbloeding verminderd tijdens de slaap. Wanneer het lichaam weer in beweging komt dan worden de symptomen minder. Voor iedereen kan het verschillend zijn hoe vaak er last is van rugklachten na of tijdens het slapen.

Meestal is het wel tijdelijk maar het kan ook soms aanhouden door andere oorzaken. Het lichaam kan zich misschien niet goed ontspannen tijdens de slaap. Of de slaaphouding veroorzaakt teveel druk op de wervelkolom waardoor er hoge rugpijn of pijn in de onderrug ontstaat. Vaak is dit ook in combinatie met geen geschikt matras of kussen. Er kan natuurlijk ook een onderliggende medische aandoening zijn die hier de oorzaak is.

Slaaphouding

Heb je regelmatig hoge of lage rugpijn na het slapen? Dan is de kans groot dat de slaaphouding niet goed is. Door teveel belasting op de rug of gewrichten kan er rugpijn of andere klachten ontstaan. Ga voor jezelf na welke houding je het vaakst slaapt. Een verkeerde houding op je buik komt sneller voor dan wanneer je op de rug slaapt.

Rugpijn na slapen op de buik is een veel voorkomend probleem. Met deze houding kan de rug in een holle positie komen te liggen en dit zorgt voor spanning op de wervelkolom. Voor het lichaam zijn er enkele goede slaaphoudingen zoals op je zijslapen of op je rug slapen. Wanneer er dan last is van rugpijn kan je ook een kussen onder de knieën doen. Hierover kan je meer lezen in een artikel wat over goede slaaphoudingen gaat.

Matras of kussen

Dit kan ook de oorzaak wezen voor nekpijn of pijn in de onder- of boven rug. Een matras moet zeker niet te zacht zijn maar ook niet te hard. Het is belangrijk dat het de juiste ondersteuning bied aan het lichaam. Wanneer het te zacht is kan het lichaam te ver doorzakken, en als het te hard is kan het niet goed naar het lichaam vormen. Je slaapt natuurlijk vele uren op een matras dus het is van belang dat deze geschikt is.

Heb je alleen rugpijn wanneer je in de ochtend wakker word? En je slaaphouding lijkt goed te zijn voor het lichaam en ruggengraat niet overbelast? Dan kan het kussen ook het probleem zijn.

Het kussen is misschien niet geschikt voor de slaaphoudingen die je aanneemt. Bij buikslapen is bijvoorbeeld een dun kussen nodig en bij rugslapen is een ergonomisch traagschuim kussen zeer geschikt. Dit geeft ondersteuning aan nek, rug en schouders. Je hoofd moet altijd in een rechte lijn liggen met het lichaam.

Zwanger

Tijdens de zwangerschap kan het ook vaker voorkomen dat je wakker word met rugpijn. Wanneer je zwanger bent dan kan er meer spanning op de rugspieren komen te staan. Zeker wanneer je een langere tijd in dezelfde houding hebt geslapen.

Probeer elke ochtend na het wakker worden een paar lichte oefeningen te doen. Dit kan je ook doen op het bed zelf. De spieren kan je hiermee opwarmen waardoor in de meeste gevallen de symptomen weer verminderen.

Hoge rugpijn na slapen

Bij hoge rugpijn kunnen er andere oorzaken zijn dan pijn in de onderrug. De klachten kunnen zeker ook ontstaan door een verkeerde slaaphouding of matras. Maar het kan ook zijn dat overdag de rug overbelast is wat de aanleiding is van pijn tussen schouderbladen na slapen.

Heb je dus last van hoge rugpijn na het slapen, dan kan je hier ook oefeningen voor doen. Dit kan de pijn verminderen zodat je gedurende de dag minder last hebt van symptomen. Probeer wel na te gaan wat de oorzaak zou kunnen zijn.

Mocht het aan de slaaphouding of matras liggen dan kan je hier genoeg informatie vinden. Maar ontstaat de hoge rugpijn door werkzaamheden of overbelasting overdag, probeer dit dan te beperken. Het is ook mogelijk dat dit in combinatie gaat met schouderpijn.

Oefeningen na slapen

Om de rugpijn te verminderen en om de spieren warmer te maken zijn er een aantal oefeningen die je zou kunnen doen. Als de spieren warmer zijn worden meestal de stijfheid en symptomen minder.

Strekoefeningen

Nadat je wakker geworden bent en uit bed wilt gaan, kan je er een gewoonte van maken om enkele strekoefeningen te doen. Doe dit wel voorzichtig en begin rustig want de spieren zijn dan nog koud en anders kunnen de klachten verergeren. Het beste kan je dit doen als je nog op je rug in bed ligt.

Doe je armen zo ver mogelijk boven je hoofd steken. En doe dit ook met je voeten door je lichaam uit te strekken. Daarna trek je de knieën op richting je borst en met je handen hou je deze vast zodat je de onderrug goed kan strekken. Dit kan een goed gevoel geven voor je rug.

Video

Wil je deze oefening liever zien op een video. Of wil je ander soort oefeningen zien die je kan toepassen bij rugklachten, zowel bij hoge als lage rugpijn? Hier heb je een Nederlandse video waardoor je een beter beeld krijgt.

Rugpijn tijdens slapen

Het eerste stuk ging over rugpijn dat pas na het slapen is ontstaan. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat er al rugklachten zijn voordat je gaat slapen. Misschien heb je last van een aandoening of wil je slapen met een gekneusde rug, dit kan erg pijnlijk zijn. Weet je niet precies wat de oorzaak is, dan is het beter om eerst langs een medisch specialist te gaan.

Lage rugpijn kan ook vaak een verkeerde slaaphouding als oorzaak hebben. Als je langere tijd in een verkeerde houding slaap dan kan de pijn aanhouden. De wervelkolom ligt dan namelijk een lange tijd gespannen en kan niet goed rusten. Als dit de oorzaak zou zijn dan is het misschien beter om van houding te veranderen.

Beste slaaphouding

Als er al sprake is van rugpijn dan kan de zijligging dit ook verlichten. Het beste is dan ook om gebruik te maken van een kniekussen. Hierdoor komt het lichaam in een neutrale stand te liggen en is de ruggengraat het minst belast. Eventueel kan je ook gebruik maken van een lichaamskussen zodat je zo comfortabel mogelijk kan slapen. Dit is één van de betere slaaphoudingen die je kan aannemen. Hierover kan je ook meer lezen in het artikel: Op je zij slapen.

Heb je last van rugklachten door een aandoening zoals een hernia, dan kan zijslapen ook het beste zijn. Maar probeer dan de knieën meer op te trekken richting de borst. Dit is een soort foetushouding maar dit is goed voor de rug. De ruimte tussen de wervels wordt vergroot en zo is de kans op pijnverlichting groter.

Op de rug slapen kan ook zorgen voor pijnverlichting in de onderrug wanneer er sprake is van lage rugpijn. Het is dan beter om een kussen onder de knieën te leggen zodat deze iets hoger komen te liggen. Dit is ook beter voor de ontspanning van de wervelkolom.

Eventueel kan je ook nog een opgerolde handdoek of dun kussen onder de onderrug leggen zodat deze extra ondersteund word. Wanneer je op de rug slaapt dan kan je het beste een houding vinden die goed is voor de uitlijning van de rug. Ook hierbij is een goed matras daar wel onderdeel van.

Welke houding je ook kiest, het is belangrijk dat de ruggengraat zo min mogelijk belast word. Kies een slaaphouding die zorgt voor een goede uitlijning. Dit houdt in dat het hoofd en nek tot heupen in een rechte lijn liggen en dat er geen spanning op de wervelkolom staat.

Tijdens het slapen kan je soms draaien zodat je lichaam weer uit een goede positie ligt. Probeer er een gewenning van te maken dat je weer terug draait zodra je wakker word. Zo slaap je dan het meest in een houding die de rug niet veel belast.

Gekneusde rug

Slapen met gekneusde rug kan pijnlijk zijn en lastig om een goede houding te vinden. Het beste is nog steeds om de ruggengraat zo neutraal mogelijk te houden anders kan het na een nacht slapen nog pijnlijker worden.

Rust is ook nodig voor het herstel van een gekneusde rug. En slapen kan hier zeker mee helpen. Het beste is om op de rug te slapen met een kussen onder de knieën. Dit kan nog steeds voor rugpijn zorgen maar er zijn weinig andere houdingen die geen pijn veroorzaken en ook nog goed zijn voor de rug.

Rugpijn

Slapen zonder rugpijn kan soms lastig zijn. Zoals je hier eerder hebt kunnen lezen is bij een gekneusde rug of andere vorm van rugpijn het beste om op de rug of zij te slapen als dit mogelijk is. Dit zorgt voor de minste belasting van de rug en de ruggengraat is in een neutrale positie wat erg belangrijk kan zijn.

Meestal als er last is van lage rugpijn kan je dit proberen te verminderen door een kussen onder de knieën te leggen wanneer je een rugslaper bent. Ben je meer een zijslaper dan kan er ook een kussen tussen de knieën gedaan worden.

Bij verschillende aandoeningen hebben we ook een speciale blogpost gemaakt met meer informatie. Lees hier meer over slapen met Piriformis Syndroom of Ischias.


Om onze artikelen te onderbouwen gebruiken wij wetenschappelijke studies of andere kwalitatieve bronnen. Hiermee maken wij ons artikel zo goed en compleet mogelijk waardoor je altijd goede informatie leest.

Bronnen:

https://www.healthline.com/health/lower-back-pain-in-the-morning

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie