Heb je de diagnose gehad dat je last hebt van schurft en een behandeling voorgeschreven door de arts? Om verdere besmetting te voorkomen is het belangrijk om schurftmijt in het matras en bed te behandelen. In dit artikel vind je meer informatie en tips hoe je dit het beste kan doen.
Wat is schurftmijt?
De schurftmijt is een klein diertje die niet met het blote oog is te zien. Het graaft een gangetje in de huid waardoor de huidziekte schurft ontstaat. Dit geeft huiduitslag wat erg jeukt en er kunnen blaasjes, puistjes en pukkels ontstaan. Hoewel de schurftmijt niet zichtbaar is voor het oog, zijn soms de gangetjes die ze graven wel te zien. Schurft is ook bekend onder de officiële naam: Scabiës.
Schurft herkennen bij mensen
Schurft kan zowel bij dieren als bij de mens voorkomen. Schurft kan je herkennen aan de huiduitslag op voornamelijk de handen, polsen, oksels, voeten en zijkant van het lichaam. Deze huiduitslag ontstaat meestal pas na 2 tot 6 weken na besmetting met de schurftmijt. Dit betekent dat er ook schurftmijt in het matras, beddengoed, kleding en andere plekken aanwezig kan zijn. Soms kunnen andere beestjes in bed ook de oorzaak zijn van uitslag op de huid.
De uitslag bestaat uit rode plekken die vooral ’s nachts erg jeuken en soms kunnen er blaasjes of pukkeltjes aanwezig zijn. De huid is soms ook wat dikker op die plekken en omdat het erg jeukt zie je ook vaak korstjes die ontstaan zijn door het krabben.
Heb je het vermoeden dat je last hebt van schurft, ga dan snel te werk omdat het erg besmettelijk kan zijn. Ga naar een arts om zekerheid te hebben dat het schurft is en een behandeling voorschrijven. Ook is het huis, slaapkamer en matras ontsmetten erg belangrijk.
Kan schurft in matras zitten?
Wanneer iemand besmet is met schurft kan de schurftmijt zich ook verspreiden via het matras, bank of andere meubels. De mijten zijn zo klein dat je ze niet kan zien dus het is lastig om te weten of er ook schurft in het matras zit.
Wat wel bekend is dat de schurftmijt niet langer dan 2-3 dagen overleeft wanneer het zich niet op de menselijk huid bevind. Dus mocht er schurft in het matras zitten dan kan dit beter een aantal dagen niet gebruikt worden om het risico uit te sluiten.
Hoe lang blijft schurft in matras?
De schurftmijt blijft niet langer dan 2 tot 3 dagen in het matras of bed. Wanneer de schurftmijt niet op een mens leeft kan het niet langer overleven dan 3 dagen. Dus het beste is dan om het matras, beddengoed of andere meubels wat een besmetting kan hebben, een paar dagen te vermijden. En eventueel te behandelen zodat je zekerheid hebt dat de schurft zich niet verder kan verspreiden.
Maar de schurftmijt heeft op de mens wel een langere levensduur. Ze kunnen wel tot 2 maanden blijven leven waar ze telkens eitjes blijven leggen. Hierdoor kunnen er meer meubels, kleding of andere mensen besmet worden. Het is belangrijk om zowel de huid als het huis te behandelen zodat verdere besmetting voorkomen kan worden.
Kan je schurft overdragen via matras?
Ja, het is zeker mogelijk om schurft over te dragen via het matras. Het is besmettelijk en kan in contact met de huid ook andere mensen besmetten. Wanneer er meerdere mensen in het bed liggen kunnen deze ook besmet raken. Wanneer je kinderen hebt is de kans groot dat ze allemaal besmet zijn. Lichamelijk contact zorgt ervoor dat de schurftmijt word overgedragen maar het kan ook zeker via matras of andere meubels.
Hoe schurft in matras behandelen?
Om schurft te behandelen is de beste manier om kleding en beddengoed uit te wassen op hoge temperatuur. Dit werkt natuurlijk niet om de schurft op het matras te behandelen maar hiervoor zijn andere manieren.
Stofzuigen
Stofzuigen is een manier om schurftmijt in het matras te verwijderen. Probeer alle kanten van het matras goed schoon te maken en zeker ook de naden waar de schurft zich kan bevinden. Het beste is om na het stofzuigen de stofzuigerzak weg te gooien omdat je anders eventueel andere kamers of meubels kan besmetten met schurft.
Stoomreiniger
De schurftmijt in het matras kan je ook bestrijden met een stoomreiniger. Door de hoge temperatuur en stoom overleven de schurftmijten niet. Minimaal 60 graden is nodig om het matras te reinigen.
Niet iedereen heeft natuurlijk een stoomreiniger in huis maar het is ook mogelijk om een strijkijzer op stoom te gebruiken. Ga langzaam over het matras heen, ook de zijkanten en naden maar probeer het matras niet te vochtig te maken. Altijd het matras goed laten luchten na behandelen met stoom zodat het weer droog kan worden.
Plastic hoes
Wanneer de schurftmijt in het matras zit is het beter om contact te vermijden om verdere besmetting te voorkomen. Alleen dan kan het lastig zijn om een andere slaapplaats te vinden. Er zijn ook een soort hoezen of zakken van plastic die je rond het matras kan doen. Dit voorkomt dus lichamelijk contact met het matras waar de schurft in zit en de mijten zullen dan binnen 2 tot 3 dagen dood moeten zijn.
Kies dan wel een plastic hoes die groot genoeg is voor het matras. Het nadeel is wel dat dit minder comfortabel slaapt en ook bij het transpireren het matras niet kan ademen. Maar het voorkomt wel verdere besmetting en je kan toch nog in het bed slapen.
Plastic matrashoes
Deze plastic hoes wordt vaak gebruikt tijdens het verhuizen of opbergen van het matras. Om besmetting te voorkomen kun je deze ook rond het matras doen wat wel minder comfortabel ligt. Verkrijgbaar voor 1 of 2 persoonsbedden.
Schurft behandeling voor beddengoed
Niet alleen kan de schurftmijt in het matras zitten maar ook ander beddengoed is dan besmet. Het bed verschonen is wel wat eenvoudiger te behandelen omdat je dit vaak in de wasmachine kan doen met een temperatuur van 50 graden of hoger. Bekijk altijd de wasvoorschriften want niet elk materiaal is hiervoor geschikt.
Mocht je beddengoed, kleding of iets anders hebben wat niet gewassen mag worden, is het ook mogelijk om deze in een afgesloten zak te doen. Laat dit dan meer dan 3-4 dagen staan zodat je zeker weet dat de schurft het niet overleeft en doe het daarna wassen of schoon maken op de manier die geschikt is.
Veelgestelde vragen:
Hier vind je veelgestelde vragen en een samenvatting van dit artikel.
Schurftmijt in matras is besmettelijk maar overleven alleen 2 tot 3 dagen wanneer het niet op de mens leeft. Je kunt het matras behandelen door het goed te stofzuigen of te stomen zodat de schurft het niet overleeft. Eventueel kun je ook een plastic hoes rond het matras doen zodat je niet in aanraking komt met de mijt. Na enkele dagen heeft de mijt het niet overleeft en kun je andere bewoners niet meer via het matras besmetten.
Ja, dit is besmettelijk. De schurft kan je overdragen via het matras wanneer iemand er in aanraking mee komt. Het beste is om het matras te behandelen en de schurftmijt bestrijden. Dit geldt ook voor kleding, meubels en andere dingen waarmee je in aanraking bent gekomen.
De schurftmijt in het matras kan maar 2 tot 3 dagen overleven zonder contact met de mens. Wanneer het niet op de mens leeft kan het niet lang overleven.
Schurft wat op de mens leeft heeft een levensduur van 1 tot 2 maanden waar het eitjes legt dus zich voort kan planten.
Om onze artikelen te onderbouwen gebruiken wij wetenschappelijke studies of andere kwalitatieve bronnen. Hiermee maken wij ons artikel zo goed en compleet mogelijk waardoor je altijd goede informatie leest.
Bronnen:
https://ziekenhuisamstelland.nl/uploads/2015/07/2747-A4%20Schurft.pdf
https://www.healthline.com/health/how-long-can-scabies-live-in-a-mattress
Als de schurft in
Het matras of op een bank doodgaan na 3 dagen .
Komen de eitjes dan ook niet meer uit?
De schurftmijt graaft een gangetje van 1cm diep in de huid waar zij hun eitjes leggen. Andere beestjes zoals de bedwants leggen eitjes in het matras of bank zelf, dit is dus niet het geval bij schurftmijt.
Zo komt alleen de mijt zelf in contact met de oppervlakte waardoor er besmettingen kunnen plaats vinden. Daarom is het belangrijk dat ook de schurft op het lichaam een goede behandeling krijgt omdat anders het matras of bank weer besmet kan raken.