Rugsteun voor in bed

Krijg je last van je rug bij het zitten in bed? Of ben je al wat ouder en lees je graag nog een boek in bed voor het slapen? Voor bedlegerige mensen is een rugsteun in bed ook een uitkomst bij het eten en drinken of als er bezoek komt. In dit artikel lees je meer over goede keuzes, informatie en tips.

Alle rugsteunen voor in bed

Bekijk hier de laatste aanbieding van bed rugsteunen.


Aidapt rugsteun

Het merk Aidapt heeft verschillende hulpmiddelen waar gebruikers tevreden over zijn waaronder deze rugsteun in bed. Later behandelen we ook nog een ander hulpmiddel van Aidapt. Het heeft een goede prijs / kwaliteit verhouding en deze rugleuning is ideaal voor bedlegerige mensen. Of mensen die een steuntje in de rug nodig hebben.

Het is zowel kortstondig als langdurig te gebruiken. Mag je vanwege medische redenen niet platliggen? Dan kan dit ook een goede oplossing zijn i.p.v. een verstelbare bedbodem bovendien is deze rugsteun een stuk goedkoper. Na gebruik is het ook weer eenvoudig op te bergen door het volledig in te klappen.

Het is verstelbaar in 5 standen met een maximum van 85˚ en kan je dus de optimale stand kiezen waarvoor je de rugsteun in bed gebruikt. Zo kun je rechtop zitten tot de laagste stand waar je dus hoger kan liggen of slapen.

Beste Keuze

Aidapt rugsteun bed

 • Comfortabele houding
 • Stof eenvoudig te reinigen
 • Geschikt tot 108kg
 • Verstelbaar in 5 standen
 • Makkelijk opbergen en meenemen.
 • Score: 4.6/5 door 10+ reviews.

Heel handig om even rechtop te willen zitten niet alleen bij ziekte om bv geholpen te worden of om te eten en te drinken maar ook om even te lezen tv te kijken

Hogeveld | 60-69 jaar | Review bij aankoop: Aidapt rugsteun bed

Vitility rugsteun

Dit is een rugsteun voor in bed van hoge kwaliteit. Het frame is gemaakt van hoogwaardig aluminium waardoor het erg stevig is maar toch niet veel weegt. Het kan een gewicht dragen tot 135kg en dit maakt het een goede keuze voor de meeste mensen.

Het hoofdkussentje is ook iets dikker dan de meeste modellen en zit met klittenband bevestigd. Eventueel kun je deze ook in de wasmachine wassen.
Mocht je een langere tijd gebruik maken van deze rugsteun dan kan een extra kussen in de rug comfortabeler zijn. Verstelbaar in 5 standen in een hoek van 25˚ tot 75˚ en is ook volledig inklapbaar. Zo kun je het makkelijk opbergen of onder het bed schuiven want de totale dikte is dan slechts 12cm.

Luxe rugsteun

Vitility rugsteun bed

 • Goede, stevige kwaliteit
 • Geschikt tot 135kg
 • Verstelbaar in 5 standen
 • Ideaal voor tijdelijk of langdurige gebruik
 • Score: 4.6/5 door 10+ reviews.

Ideaal voor bedlegerige mensen en voor naar TV te kijken in bed. Maar voornamelijk waar ik het heb gekocht : mijn echtgenoot kan door gebrek aan adem niet liggend slapen. dit is de oplossing

Landa | 40-49 jaar | Review bij aankoop: Vitility rugsteun voor in bed

Ella kussensteun bed

Dit lijkt misschien niet op de rugsteun die je zoekt voor in bed. Maar dit kussen wil ik toch zeker een keer benoemd hebben vanwege de positieve ervaringen. Dit rugsteunkussen wordt vaak gebruikt als een leeskussen of voor TV kijken op bed of bank. Dit kan een goed alternatief zijn op de metalen rugsteunen die na langere tijd oncomfortabel kunnen voelen.

Het vulling materiaal bestaat uit traagschuimvlokken wat zich naar het lichaam vormt. Dit geeft een optimale ondersteuning maar ook zit dit een stuk beter mocht je het voor een langere periode gebruiken. De rugsteun in bed met een frame kan na een tijdje oncomfortabel gaan voelen en doe je een achter de rug. Het nadeel is dan wel dat dit niet altijd goed de druk verdeelt op de rug en ontstaan er alsnog pijnklachten.

Dit rugsteunkussen is te gebruiken voor in bed als ook voor op de bank. Het is ook makkelijk mee te nemen en heeft al genoeg positieve gebruikers en ervaringen. Bovendien kan je de vulling aanpassen mocht het te dik of stevig zijn, dan haal je er wat uit en dat kan ook andersom. Het kussen bestaat dus uit traagschuim wat vacuüm verpakt wordt geleverd. Dit kan nog wel tot 48 uur duren voordat het de oorspronkelijke vorm is. Daarna kan je gebruiken maken van de vele voordelen.

Beste rugsteunkussen met arm- & nekrol

Rugsteunkussen

Merk: Ella

 • Geschikt voor in bed of op stoel
 • Stevig maar voelt zacht aan door hoes.
 • Traagschuimvlokken
 • Vulling in dikte aanpasbaar
 • Afneembare nekrol
 • Verkrijgbaar in 5 verschillende kleuren
 • Score: 4.8/5 door 70+ reviews.

Mijn moeder die in een verpleeghuis verblijft kon niet meer lekker zitten in haar stoel, zij hing een beetje. Ik ben toen gaan zoeken en dit leeskussen was voor haar DE oplossing. Ze zit nu heerlijk stevig en haar armen kunnen rustig liggen op de armsteunen. Snel bezorgd. Kortom een aanbeveling zeker waard !!

pvannie | 40-49 jaar | Review bij aankoop: Ella kussensteun bed

Aidapt driehoekskussen

Dit Aidapt driehoekskussen is multifunctioneel en zeker te gebruiken voor rechtop zitten in bed. Het kan ook gebruikt worden om het matras te verhogen en zelfs gebruikt men het bij het verhogen van de benen. Maar als rugsteun in bed is het ook een goed alternatief op de andere modellen.

Het materiaal is gemaakt van zeer stevig Foam. Dit kan voor sommige mensen wel wat hard aanvoelen maar het wigkussen kan een goede ondersteuning geven als je het gebruikt achter de rug. Het kan zowel voor tijdelijk gebruik zijn bij een boek lezen of tv kijken en ook voor langere tijd zoals revalidatie na operatie, last van reflux ’s nachts of bij bedlegerige mensen.

Goed alternatief

Aidapt driehoekskussen

 • Geschikt voor in bed
 • Ideaal voor langere tijd rechtop zitten.
 • Stevig
 • Multifunctioneel
 • Foam vulling
 • Score: 4.5/5 door 10+ reviews.

Ik moet haast zittend slapen en dit kussen biedt een goede uitkomst.

Pel48 | 40-49 jaar | Review bij aankoop: Aidapt driehoekskussen

Welke soorten rugsteun in bed?

Rugsteunen in bed zijn te verdelen in drie categorieën namelijk de rugsteun met stof en frame, rugsteunkussen of een driehoekskussen. Elke vorm heeft zo zijn voordelen en eigenschappen maar kun je vaak bij dezelfde situaties gebruiken dus is het afhankelijk van persoonlijke voorkeur.

Om een beter beeld te geven leggen wij de drie verschillende varianten uit en hebben wij deze ook meegenomen in de producten die hierboven zijn uitgelicht.

Rugsteun voor bed

Vaak zie je dat een rugsteun voor in bed bestaat uit een metalen frame met daartussen een canvasdoek. Deze is verstelbaar in verschillende hoogtes om zo te voldoen aan de behoefte van de gebruiker. Zo kan je rechtop zitten met een hoek van 25˚ maar is het ook te verlagen zodat iemand verhoogd kan slapen.

Dit is een goede ondersteuning voor in de rug en ook de stof is goed ademend. Alleen kan het na een tijdje wel oncomfortabel voelen omdat het vrij hard is of bij het bewegen kan het metalen frame voelbaar zijn. Vaak kiest men dan om een extra kussen tussen het lichaam en de bedrugsteun te doen voor extra comfort.

rugsteun bed
Rugsteun voor in bed

Rugsteunkussen

Een kussen die speciaal is ontworpen als rugsteun voor in bed of op de bank is een veelgebruikte variant. Voor in bed is dit makkelijk te gebruiken wanneer je nog even een boek wilt lezen, TV of Netflix kijken of misschien gebruik je het voor wat anders. Ook is dit makkelijk als extra ondersteuning voor op de bank.

Meestal wordt dit kussen een leeskussen genoemd vanwege de voordelen die het geeft voor tijdelijk gebruik maar het is ook geschikt voor mensen die niet liggend mogen slapen. De armsteunen en eventuele hoofdsteun geven genoeg ondersteuning voor een goede houding. De vulling bestaat bij de meeste kussens uit traagschuim(vlokken). Een traagschuim kussen heeft als voordeel dat vormt naar het lichaam en geen tegendruk geeft. Zo kan je een langere periode blijven zitten zonder pijnklachten.

Leeskussen met armsteun
Rugsteunkussen

Driehoekskussen

Dit driehoekskussen of wigkussen is multifunctioneel en is een goede keuze voor iemand die in bed wilt zitten. Het heeft een korte en een lange kant en als rugsteun voor het zitten gebruik je de lange kant. Deze zet je tegen de muur of hoofdeinde van het bed. Moet je om bepaalde redenen met het hoofdeinde hoger slapen, dan kan je de korte kant gebruiken. Het kussen leg je dan onder het matras zodat je met het hoofd hoger komt te liggen.

De meeste kussens zijn van stevige, harde kwaliteit wat voor sommige mensen wel als iets te hard ervaren kan worden. Maar mocht het toch naar wens zijn, dan is dit een model die je op verschillende manieren kan gebruiken. Als rugsteun in bed, of matrasverhoger en zelfs te gebruiken om de benen hoger te leggen.

rugsteun bed ikea
Driehoekskussen

Waarom een rugsteun voor bed?

Een aantal redenen om een rugsteun voor in bed te gebruiken.

Geen verstelbaar bed

Voor bedlegerige mensen is dit een ideale uitkomst als er geen bedbodem is die je omhoog kan doen. Zo krijgt degene een steuntje in de rug om iets te eten of drinken of bijvoorbeeld bij het lezen of TV kijken. Of als er natuurlijk bezoek is dan is het ook makkelijker en hoef je geen kussens stapelen. En het is ook een stuk goedkopere oplossing dan een nieuw bed of verstelbaar bedbodem te kopen.

Om medische redenen

Als gevolg van verschillende aandoeningen, operaties of ziektes is het mogelijk dat je tijdelijk of voor een lange tijd niet plat mag liggen. Een bed met een verstelbaar hoofdeinde is vaak een goed hulpmiddel maar indien het tijdelijk is kan er ook een rugsteun in bed gebruikt worden.

Kies dan wel voor een goede kwaliteit als je het intensief moet gebruiken en zorg dat je het goed kan combineren met een kussen voor extra ondersteuning. Anders kan het hard aan gaan voelen of heb je last van het metaal/aluminium frame. Als alternatief hiervoor kan een rugsteunkussen een uitkomst zijn. Dit voelt comfortabeler en vormt zich bovendien naar het lichaam wat aangenamer kan zijn bij zittend slapen.

Zwangerschap of borstvoeding geven

Voor vrouwen in een later stadium van de zwangerschap kan een rugsteun in bed ideaal zijn. Maar ook voor vrouwen die overdag of ’s nachts hun pasgeboren baby borstvoeding moeten geven.

Kies dan voor een rugsteunkussen met armsteun omdat dit zeker ook ’s nachts een uitkomst kan zijn. Het lichaam kan dan beter ontspannen en voorkomt ook rug- of nekpijn en de kans is ook groot dat je nog lekker door kan slapen omdat het comfortabel voelt.

Voor lezen of entertainment

Een rugsteun in bed gebruikt men ook om een boek te lezen in bed. Of bijvoorbeeld TV of Netflix kijken zonder dat je een lange tijd in een verkeerde houding hoeft te zitten. Hierna kan je weer makkelijk het bedrugsteun weer opbergen.

Zoals we al eerder in het artikel hebben beschreven is dat een leeskussen een beter alternatief is voor als je soms een boek wilt lezen en een goede ondersteuning zoekt. Dit kan je zowel op bank als op bed gebruiken voor de extra steun die je nodig hebt.

Het rugsteun voor in bed wordt ook gebruikt op de camping of tijdens het kamperen. De ruimte is soms beperkt en is het brengen van een bedrugsteun makkelijk om toch rechtop te kunnen zitten.

Rugsteun assortiment

Het aanbod in rugsteunen kan regelmatig wijzigen. Voor de actuele aanbiedingen kan je via de onderstaande link bekijken.

Tips voor gebruik

Zonder nog een extra kussen kan het na een tijdje wel oncomfortabel gaan voelen. Het is gemaakt van een stevige stof en dat kan hard aanvoelen en het geeft ook niet genoeg ondersteuning. Het advies is daarom altijd wel om dit als kussensteun in bed te gebruiken en combineren met een extra kussen en zeker bij de wat oudere of ziekere mensen.

Zorg er wel voor dat de bedrugsteun aan de achterkant geblokkeerd staat. Dit kan je doen tegen bijvoorbeeld het hoofdeinde van het bed of tegen de muur. Wanneer het alleen los op het matras staat dan kan het gaan schuiven. Naast dat dit niet erg comfortabel is kan je hierdoor in een verkeerde houding komt te zitten doordat je een beetje onderuitzakt.

Sommige mensen kiezen ervoor om een rugsteun zelf te maken maar dit is niet altijd een goede oplossing. Je zit namelijk een lange tijd waardoor een verkeerde houding voor pijnklachten kan zorgen. Het moet goede ondersteuning geven aan het lichaam zodat je zonder problemen rechtop kan zitten in bed. Het stapelen van kussens of en extra kussen toevoegen kan al zorgen dat er teveel spanning op de rug staat. Het beste is een goede rugsteun te kopen die gelijk naar wens is.

Veelgestelde vragen:

Waarom een rugsteun in bed?

Mensen die een rugsteun voor in bed kunnen gebruiken zijn bedlegerige mensen of voor medische redenen. Maar ook om te lezen of andere entertainment kan dit comfortabel zijn. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven maken ook regelmatig gebruik van een bed rugsteun. Zo heb je minder last van rug- of nekpijn en kan je toch voor een langere tijd rechtop in bed zitten. Alle voordelen lees je hier.

Wat is de beste rugsteun voor in bed?

Het is belangrijk om een goede rugsteun te hebben zodat je een langere tijd in bed kan zitten zonder klachten. De rugsteunen zijn te verdelen in drie soorten die elk hun voordelen en eigenschappen hebben. Dit beschrijven wij en lichten de beste uit van zijn soort.

Kan je een rugsteun in bed huren?

Dit is zeker mogelijk bij sommige instanties. Bij thuiszorg kan dit ook het geval zijn maar het beste is daar navraag te doen. Het kan wel een goede optie zijn om er zelf één te kopen omdat het altijd van pas kan komen. Ze zijn ook niet erg duur en het is makkelijk inklapbaar en op te bergen.

Waar kan je een bed rugsteun kopen?

Bij de grotere winkelketens is er regelmatig een aanbieding van rugsteunen zoals bij de Action, Blokker, Ikea of Lidl. Maar ook online vind je vaak een rugsteun bed aanbieding bij bol.com, Medipoint of Vegro. Kijk altijd voor het laatste aanbod op hun websites zodat je een goedkoop en goede bedsteun kan kopen.