Rugsteun voor in bed

Krijg je last van je rug bij het zitten in bed? Of ben je al wat ouder en lees je graag nog een boek in bed voor het slapen? Voor bedlegerige mensen is een rugsteun in bed ook een uitkomst bij het eten en drinken of als er bezoek komt. In dit artikel lees je meer over goede keuzes, informatie en tips.

Alle rugsteunen voor in bed

Vitility rugsteun

Rugsteunkussen

Comfortabele keuze

Aidapt wigkussen

Thuasne rugsteun bed

Aidapt rugsteun verstelbaar

De beste rugsteunen uitgelicht

Vitility rugsteun bed

 • Goede, stevige kwaliteit
 • Geschikt tot 135kg
 • Verstelbaar in 5 standen
 • Score: 4.6/5 door 10+ reviews.

Een ideale rugsteun voor in bed van hoge kwaliteit. Een sterk metalen frame zorgt voor stevigheid en stabiliteit en kan een maximaal gewicht tot 135kg dragen. Verschillend met andere merken is dat dit hoofdkussentje iets dikker is en kun je ook eenvoudig loshalen zodat je het kan wassen in de wasmachine. Gebruik je de bedrugsteun voor een langere periode dan kan het aangenamer zijn om een extra kussen achter de rug te plaatsen.

De afmetingen van de rugsteun zijn 65x55cm en het is verstelbaar in hoogte. Verstelbaar in 5 standen in een hoek van 25˚ tot 75˚ en is ook volledig inklapbaar. Zo kun je het makkelijk opbergen of onder het bed schuiven want de totale dikte is dan slechts 12cm.

Hou wel rekening mee dat deze steunen tegen de muur of het hoofdbord gezet moeten worden omdat deze anders kunnen schuiven als je deze bijvoorbeeld midden in bed zou zetten.

Voordelen

 • Geschikt tot 135kg
 • Ideaal voor tijdelijk of langdurig gebruik
 • Makkelijk inklappen en opbergen
 • Goede prijs/kwaliteitverhouding

Nadelen

 • Moet tegen muur of hoofdbord geplaatst worden.

Kussensteun in bed

 • Geschikt voor bed of stoel
 • Afneembare nekrol
 • Verkrijgbaar in 4 kleuren
 • 4.8 uit 5 sterren (30+ reviews)

Waar wij ook positieve ervaringen mee hebben is het leeskussen van merk Q-living. Deze kussensteun kun je voor veel doeleinden gebruiken en geeft een goede ondersteuning in de rug. Vind je de metalen rugsteunen na een tijdje oncomfortabel aanvoelen dan kan dit kussen zeker een stuk aangenamer zijn en is een goed alternatief hiervoor.

De hoezen zijn gemaakt van polyester en kun je eenvoudig losmaken en eventueel uitwassen. De vulling bestaat voor het grootste gedeelte uit traagschuim wat zich vormt naar het lichaam. Hierdoor past het zich aan naar jouw houding om zo de steun en comfort te geven die bij je past vanwege een goede drukverdeling. Het is zelfs ook mogelijk om de vulling aan te passen naar wens door er traagschuimvlokken eruit te halen of toe te voegen mocht je het harder of zachter willen.

Niet alleen kun je dit rugsteunkussen gebruiken voor in bed maar ook bijvoorbeeld op de bank als je TV wilt kijken. Met een draaghendel kan je het makkelijk verplaatsen en kun je heerlijk ontspannen op elke plaats waar je wilt.

Hou wel rekening mee dat traagschuim tijd nodig heeft om in oorspronkelijke vorm te komen. Na het openen van de vacuümverpakking duurt het tot 48 uur voordat het optimaal is.

Voordelen

 • Goede ondersteuning
 • Voelt comfortabel en zacht aan, ook na langere tijd
 • Multifunctioneel
 • Extra nekrol voor betere steun in rug
 • Opbergvakjes

Nadelen

 • Niet verstelbaar in hoogte
 • Voor langdurig gebruik niet voor iedereen geschikt

Aidapt rugsteun

 • Comfortabele houding
 • Geschikt tot 108kg
 • Eenvoudig schoon te maken
 • Verstelbaar in 5 standen

Voor thuiszorg zijn er verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar van het merk Aidapt waaronder deze rugsteun voor in bed. Het heeft jarenlang bewezen een goede keuze te zijn en dit blijkt ook uit de vele positieve reviews en ervaringen van gebruikers. De prijs / kwaliteitverhouding vonden wij zeker goed maar de laatste tijd is zoals veel producten de prijs wat gestegen.

Een verstelbare metalen frame kan een goed hulpmiddel zijn voor bedlegerige mensen. Dit geeft een constante steun en zo kan je rechtop blijven zitten. Zowel voor kortstondige of langdurige periodes is deze bedrugsteun een goede keuze. En altijd nog een stuk goedkoper dan een verstelbare bedbodem. Na gebruik kun je deze rugsteun ook weer eenvoudig inklappen en opbergen.

Totaal heeft het 5 standen waarin je de rugsteun kan instellen. Van 25 tot een maximum van 85˚ vind je altijd wel een optimale stand die een goede steun geeft zonder dat er druk staat op je lichaam.

Aidapt driehoekskussen

Goed alternatief

 • Geschikt voor in bed
 • Ideaal voor langere tijd rechtop zitten.
 • Multifunctioneel
 • Score: 4.6/5 door 15+ reviews

Heb je na een langere tijd last van pijnklachten bij een rugsteun met metalen frame? Aidapt heeft ook nog een alternatief hiervoor namelijk dit driehoekskussen. Deze kun je makkelijk plaatsen tegen de muur of hoofdeinde van het bed waarna je comfortabel rechtop kan zitten. Dus geen extra kussen tegen het frame aan leggen waardoor je in een vreemde houding zit wat nog extra pijnklachten kan opleveren.

Dit driehoekskussen wordt ook gebruikt als beenverhoger als extra steun of bij medische klachten. Eventueel kan je het ook onder het matras leggen om het hoofdeinde wat te verhogen mocht dit nodig zijn.

Het materiaal bestaat uit stevige foam waardoor het wat harder aan kan voelen maar nog steeds aangenamer dan de meeste metalen frames. Deze foam geeft wel een goede steun en is een goede keuze voor tijdelijk of langdurig gebruik zoals een boek lezen in bed, TV kijken of om medische redenen bedlegerig bent.

Welke soorten rugsteun in bed zijn er?

Waarschijnlijk heb je hierboven al kunnen zien dat er een aantal verschillende soorten rugsteunen voor in bed zijn. De meest bekende categorie is de rugsteun met een metalen frame en stof als leuning. Daarnaast zijn er ook de minder bekende soorten zoals een rugsteunkussen wat vaak gebruikt wordt als ontspanningskussen en ook een driehoekskussen die multifunctioneel is en ook ideaal is als steun in de rug.

Deze soorten hebben elk hun eigenschappen en functies welke we ook al besproken hebben bij het product zelf maar het is goed om nog alles een keer kort uit te leggen. Zo kun je zelf de beste keuze maken met de informatie die wij geven en ook uit de ervaringen van echte gebruikers die je in de beoordelingen bij het product kan vinden.

rugsteun bed
Rugsteun voor in bed
 • Rugsteun met metalen frame: Dit hulpmiddel kom je regelmatig tegen in de zorg en bestaat dus uit een metalen frame met canvasdoek. Het grote voordeel is dat deze eenvoudig verstelbaar is in hoogte (25˚ tot 85˚) zodat je altijd kan voldoen aan de behoefte die nodig is. Het geeft een goede ondersteuning maar na een tijdje kan het wel wat oncomfortabel aanvoelen en wordt er vaak een extra kussen tussen lichaam en steun geplaatst.
 • Rugsteunkussen: is een rugsteun voor in bed of bank dat ook nog eens erg comfortabel is. Voor zowel kortstondig gebruik als ontspanning als langdurig kan dit een aangename keuze zijn. Of je nu even ontspannen een boek wilt lezen of TV wilt kijken dan zorgt dit rugsteunkussen dat je comfortabel in een goede houding zit en geeft goede ondersteuning. Het nadeel is wel dat je het niet in hoogte kan verstellen en heb je alleen de zithouding als steun.
 • Driehoekskussen: Multifunctioneel kussen wat een goed alternatief is voor extra ondersteuning en zitten in bed. Het foam vormt zich beter naar het lichaam net zoals het rugsteunkussen of leeskussen waardoor het fijner kan aanvoelen dan een metalen frame. Het foam is stevig en kan ook dienen als matrasverhoger of beenverhoger door het kussen plat te leggen. Zo is dit een goed hulpmiddel die je op meerdere plekken kan inzetten en ook nog eens ideaal is als bedrugsteun.

Welke rugsteun je ook kiest, hou altijd wel rekening mee dat het met de achterkant tegen de muur of hoofdeinde van het bed staat. Anders kan het gaan schuiven en is de ervaring ook een stuk minder aangenaam omdat je in een verkeerde houding ligt.

In het kort: de bedrugsteun met metalen frame is een veelgebruikt hulpmiddel in de zorg. Het is stevig, verstelbaar en is aan te passen naar de behoefte en ideaal voor bedlegerige mensen. Voor meer comfort kun je kiezen voor een rugsteunkussen wat erg aangenaam ligt en ontspanning geeft. Voor langdurig gebruik kan de eerstgenoemde variant wel een betere keuze zijn omdat deze dus verstelbaar is. Hetzelfde geldt ook voor het driehoekskussen wat comfortabeler ligt maar dan ben je wat beperkter in de hoogte. Wel zeer geschikt mocht je korte periodes de rugsteun gebruiken zoals een boek lezen of TV kijken.

Rugsteun assortiment

Het aanbod in rugsteunen kan regelmatig wijzigen. Voor de actuele aanbiedingen kan je via de onderstaande link bekijken.

Waarom een rugsteun voor bed?

Of het nu voor een revalidatie na een operatie is of alleen ter ontspanning, een rugsteun kan een goede toevoeging zijn als men het op de juiste manier gebruikt. Dit zijn een aantal redenen waarvoor je een steun in de rug kan gebruiken:

Voor bedlegerige mensen is dit een ideale uitkomst als er geen bedbodem is die je omhoog kan doen. Zo krijgt degene een steuntje in de rug om iets te eten of drinken of bijvoorbeeld bij het lezen of TV kijken. Of als er natuurlijk bezoek is dan is het ook makkelijker en hoef je geen kussens stapelen. En het is ook een stuk goedkopere oplossing dan een nieuw bed of verstelbaar bedbodem te kopen.

Als gevolg van verschillende aandoeningen, operaties of ziektes is het mogelijk dat je tijdelijk of voor een lange tijd niet plat mag liggen. Een bed met een verstelbaar hoofdeinde is vaak een goed hulpmiddel maar indien het tijdelijk is kan er ook een rugsteun in bed gebruikt worden.

Kies dan wel voor een goede kwaliteit als je het intensief moet gebruiken en zorg dat je het goed kan combineren met een kussen voor extra ondersteuning. Anders kan het hard aan gaan voelen of heb je last van het metaal/aluminium frame. Als alternatief hiervoor kan een rugsteunkussen een uitkomst zijn. Dit voelt comfortabeler en vormt zich bovendien naar het lichaam wat aangenamer kan zijn bij zittend slapen.

Voor vrouwen in een later stadium van de zwangerschap kan een rugsteun in bed ideaal zijn. Maar ook voor vrouwen die overdag of ’s nachts hun pasgeboren baby borstvoeding moeten geven.

Kies dan voor een rugsteunkussen met armsteun omdat dit zeker ook ’s nachts een uitkomst kan zijn. Het lichaam kan dan beter ontspannen en voorkomt ook rug- of nekpijn en de kans is ook groot dat je nog lekker door kan slapen omdat het comfortabel voelt.

Een rugsteun in bed gebruikt men ook om een boek te lezen in bed. Of bijvoorbeeld TV of Netflix kijken zonder dat je een lange tijd in een verkeerde houding hoeft te zitten. Hierna kan je weer makkelijk het bedrugsteun weer opbergen.

Zoals we al eerder in het artikel hebben beschreven is dat een leeskussen een beter alternatief is voor als je soms een boek wilt lezen en een goede ondersteuning zoekt. Dit kan je zowel op bank als op bed gebruiken voor de extra steun die je nodig hebt.

Het rugsteun voor in bed wordt ook gebruikt op de camping of tijdens het kamperen. De ruimte is soms beperkt en is het brengen van een bedrugsteun makkelijk om toch rechtop te kunnen zitten.

Tips voor gebruik

Zonder nog een extra kussen kan het na een tijdje wel oncomfortabel gaan voelen. Het is gemaakt van een stevige stof en dat kan hard aanvoelen en het geeft ook niet genoeg ondersteuning. Het advies is daarom altijd wel om dit als kussensteun in bed te gebruiken en combineren met een extra kussen en zeker bij de wat oudere of ziekere mensen.

Zorg er wel voor dat de bedrugsteun aan de achterkant geblokkeerd staat. Dit kan je doen tegen bijvoorbeeld het hoofdeinde van het bed of tegen de muur. Wanneer het alleen los op het matras staat dan kan het gaan schuiven. Naast dat dit niet erg comfortabel is kan je hierdoor in een verkeerde houding komt te zitten doordat je een beetje onderuitzakt.

Sommige mensen kiezen ervoor om een rugsteun zelf te maken maar dit is niet altijd een goede oplossing. Je zit namelijk een lange tijd waardoor een verkeerde houding voor pijnklachten kan zorgen. Het moet goede ondersteuning geven aan het lichaam zodat je zonder problemen rechtop kan zitten in bed. Het stapelen van kussens of en extra kussen toevoegen kan al zorgen dat er teveel spanning op de rug staat. Het beste is een goede rugsteun te kopen die gelijk naar wens is.

Mocht je op de kosten letten dan is een goedkope rugsteun in bed van het merk Thuasne een goede keuze. Deze hebben wij hier ook bovenin staan zodat je altijd gelijk het goede product samen met feedback van andere gebruikers kan vinden. Het is ook mogelijk om te wachten op een aanbieding van bijvoorbeeld Action of Ikea maar dit

Veelgestelde vragen:

Mensen die een rugsteun voor in bed kunnen gebruiken zijn bedlegerige mensen of voor medische redenen. Maar ook om te lezen of andere entertainment kan dit comfortabel zijn. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven maken ook regelmatig gebruik van een bed rugsteun. Zo heb je minder last van rug- of nekpijn en kan je toch voor een langere tijd rechtop in bed zitten. Alle voordelen lees je hier.

Mensen die een rugsteun voor in bed kunnen gebruiken zijn bedlegerige mensen of voor medische redenen. Maar ook om te lezen of andere entertainment kan dit comfortabel zijn. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven maken ook regelmatig gebruik van een bed rugsteun. Zo heb je minder last van rug- of nekpijn en kan je toch voor een langere tijd rechtop in bed zitten. Alle voordelen lees je hier.

Dit is zeker mogelijk bij sommige instanties. Bij thuiszorg kan dit ook het geval zijn maar het beste is daar navraag te doen. Het kan wel een goede optie zijn om er zelf één te kopen omdat het altijd van pas kan komen. Ze zijn ook niet erg duur en het is makkelijk inklapbaar en op te bergen.

Bij de grotere winkelketens is er regelmatig een aanbieding van rugsteunen zoals bij de Action, Blokker, Ikea of Lidl. Maar ook online vind je vaak een rugsteun bed aanbieding bij bol.com, Medipoint of Vegro. Kijk altijd voor het laatste aanbod op hun websites zodat je een goedkoop en goede bedsteun kan kopen.