Slapen met een verstopte neus

Snotteren, loopneus en misschien pijn in je keel. Slapen met een verstopte neus kan lastig zijn. Wanneer de neus verstopt is kan je slecht ademen en is in slaap vallen soms niet makkelijk. Je slaaphouding aanpassen en het volgen van andere tips kan er voor zorgen dat je toch minder klachten ervaart van een verstopte neus.

Hoe het best met een verstopte neus slapen

De beste manier om met een verstopte neus te slapen is op de rug. Maar het bovenlichaam en hoofd moet wel hoger liggen. Dit kan je doen met behulp van kussens maar hier is het ook mogelijk dat je hoofd in een verkeerde houding komt te liggen. Nog beter is om het hoofdeinde van het bed te verhogen. Of kussens onder het matras leggen zodat je alsnog schuin ligt wat goed is voor symptomen van een verstopte neus.

Slaaphouding

Zoals hierboven in het kort vermeldt staat is de beste slaaphouding op de rug. Maar het hoofd moet dan wel hoger liggen dan het lichaam zodat de luchtwegen vrijer worden en hierdoor makkelijker kan ademen.

Als je op rug slaapt zonder het hoofd iets hoger te leggen dan normaal, heb je nog steeds last van de verstoppen.

Het is dan mogelijk dat het slijm naar beneden zakt en dan kan het ook dat je niet zou kunnen slapen door slijm in de keel.

Maar wanneer je een extra kussen onder je normale hoofdkussen legt, dan kan je hoofd een vreemde houding krijgen waardoor het juist de luchtwegen en ademhaling kan beperken.

Verstopte neus slaaphouding
Slapen met een verstopte neus kan lastig zijn.

Hoofdeinde verhogen

Dit kan je verhelpen door juist de kussens onder het matras te leggen. Zodat het matras hoger komt te liggen aan het hoofdeinde. Hierdoor heb je nog wel de juiste slaaphouding en lig je toch met het hoofd hoger waardoor je makkelijker kan ademen.

Is dit bij het bed niet mogelijk of wil je nog liever iets hoger liggen. Dan is het ook een mogelijkheid om het bed te verhogen door bijvoorbeeld planken onder de poten aan het hoofdeinde te doen. Dit is misschien de eenvoudigste manier als je de juiste materialen hebt die onder de poten kunne gelegd worden. Het kan ook met boeken maar dan is de kans groot dat deze beschadigd worden.

Ben je geen rug slaper dan kan je ook op je zij slapen. Dit geeft ook minder klachten dan wanneer je op de buik slaapt wat zeker geen aanrader is met een verstopte neus. Als het bed aan het hoofdeinde maar hoger is, dan zou je zowel als op de rug of zij kunnen slapen.

Reden van verstopping.

Voordat je nog meer tips gaat lezen over hoe je het beste kan slapen met een verstopte neus, is het belangrijk dat je de reden weet waarom het verstopt is. Er kunnen namelijk verschillende oorzaken zijn die ook verschillend kunnen reageren op manieren om beter te kunnen ademen.

  • Verkouden. Misschien heb je een infectie in het slijmvlies en ben je verkouden.
  • Hooikoorts of allergie. Of heb je last van de pollen en is de diagnose hooikoorts? Een andere allergie zou ook een oorzaak kunnen zijn van een verstopte neus zoals huisstofmijt.
  • Andere oorzaak zoals een het neustussenschot wat scheef staat. Het is wel belangrijk om vooraf te weten wat de oorzaak zou kunnen zijn. Dus laat dit altijd nachecken bij een medisch specialist.

De tips die wij gaan behandelen in dit artikel zijn het meest op verkoudheid gericht. Hou hier dus rekening mee dat het niet altijd voor jou zal werken mocht je een andere oorzaak hebben van je verstopte neus.

Meer tips tegen verstopte neus

Er zijn verschillende manieren die de verstopping verminderen en helpen om beter te kunnen ademen. Zo heb je minder last van een verstopte neus tijdens slapen.

Warme douche of bad.

Het warme water zorgt voor een tijdelijke verlichting van de symptomen. Je lichaam komt meer tot rust en het slijm wordt wat dunner door het stoom van het warme water.

Als je een kleinere badkamer hebt dan kan er vaak een stoom ontstaan in de ruimte. Normaal gesproken maak je gebruik van een open raam of deur of andere manier om de badkamer minder vochtig te houden. Maar deze keer kan je dit pas doen nadat je klaar bent met douchen.

Als er veel luchtvochtigheid is en stoom in de badkamer, haal dan diep adem en je zal gelijk een verbetering voelen in de luchtwegen. Zeker wanneer je dit vlak voor slapen gaan doet heb je minder last van moeilijk ademen en is het mogelijk dat je sneller in slaap valt.

Water stomen

Bij een verkoudheid kan je ook water stomen en eventueel eucalyptus toevoegen. Dit kan ook de luchtwegen openen en het ademen een stuk verbeteren.

Alleen het nadeel van water stomen is dat de temperatuur al snel te hoog is. Als je eucalyptus hebt toegevoegd dan kan dit juist voor irritaties zorgen van de slijmvliezen. Hou hier altijd wel rekening mee. Een warme douche of bad doet ook al flink het verschil maken en dit doe je vaak niet te heet omdat anders dan heel je lichaam er last van heeft.

Luchtvochtigheid

Om nog in de trend van een hoge luchtvochtigheid te blijven, probeer hier ook op te letten in de slaapkamer. Door droge lucht kunnen er irritaties ontstaan in de keel en neusholtes. Er zijn ook speciale luchtbevochtigers die je zou kunnen gebruiken om de luchtvochtigheid te verhogen.

Dit maakt het ademen tijdens het slapen een stukje makkelijker. Maar dit moet je waarschijnlijk wel speciaal hiervoor aanschaffen. Maar deze hoeven niet erg duur te zijn en kan je zo op het nachtkastje naast je kussen zetten zodat je optimaal gebruik hiervan kan maken wanneer je een verstopte neus hebt. Dit kan ook verlichting geven aan een droge mond ’s nachts omdat ademhaling via de mond kan leiden tot een droge mond en keel.

Overmatig neus snuiten

Overmatig je neus snuiten kan juist ervoor zorgen dat de klachten erger worden. Verschillende onderzoeken hebben al aangetoond dat door de overmatige druk van het snuiten het slijm in de neusbijholtes kan terecht komen. Dit kan voor ontstekingen zorgen wat de klachten alleen maar erger maakt.

Het is beter om bij een loopneus het slijm op te deppen in plaats van snuiten. Wil je toch je neus snuiten, doe dan voorzichtig één neusgat per keer. En oefen niet teveel druk uit zodat het bloedingen of ontsteking kan veroorzaken. Maak ook gebruik van schone papieren tissues zodat je deze na gebruik weg kan gooien en niet anderen besmet.

Neus afvegen en niet snuiten
Overmatig je neus snuiten is niet goed.

Blijf gehydrateerd

Drink veel water wanneer je last hebt van een verstopte neus. Zeker als je verkouden bent is de minimale vereiste van 2 liter water wel belangrijk. Als je wilt gaan slapen zorg dan ook dat je genoeg water hebt gedronken want zo heb je de minste last van de klachten. Hydratatie verdunt het slijm en zo heb je minder last van verstoppingen.

Wat ook goed tegen verstoppingen werkt is het drinken van warme thee of ander warm drinken. Ben je verkouden dan kan warme thee je een stuk beter laten voelen. Je krijgt minder last van de symptomen en je kan eventueel honing of citroen toevoegen. Honing is goed voor de keel en citroen is gezond en helpt infecties te bestrijden.

Neus spoelen

Met een zoutoplossing is het mogelijk om je neus te spoelen. Er zijn ook verschillende producten op de markt die je hierbij zouden kunnen helpen. Dit kan goed werken om weer vrije luchtwegen te krijgen. Het werkt ook niet verslavend zoals bij een neusspray.

Een zoutoplossing kan ook goed werken tegen keelpijn. Doe het in een glas en doe een poosje gorgelen met het zoute water. Dit verlicht de keelpijn en helpt het om een virus weg te spoelen.

Neusspray

Wil je gebruik maken van een neusspray dan kan je dit tijdelijk doen. Het nadeel van deze neussprays is dat het verslavend werkt en na een tijdje heb je er geen baat meer mee.

Je blijft dan last houden van de symptomen van een verstopte neus. En dit gaat niet meer snel weg. Het is beter om eigenlijk geen neusspray te gebruiken.

Neusspray voor verstopte neus
Gebruik geen neusspray voor verstopte neus voor langere tijd.

Neusstrips

Wil je beter ademhalen tijdens het slapen dan kan je ook een neusstrip aanbrengen. Als je dit op de goede manier aanbrengt dan opent het de neusholtes waardoor je makkelijker kan ademen. Dit schijnt ook goed te helpen tegen snurken dus misschien is het een blijvertje? Deze zijn verkrijgbaar in de drogisten en lees altijd de bijsluiter op hoe je dit het beste kan aanbrengen.

Slaapritme

Wanneer je verkouden bent en je blijft hier last van houden of het komt snel terug, dan kan een goed slaapritme ook invloed hebben. Bovendien met een goed ritme val je ook sneller en beter in slaap en heb je minder last van de symptomen.

Heb je een wisselend ritme en af en toe last van slaaptekort? Dan ben je vatbaarder voor verkoudheid. Een goede en regelmatige nachtrust zorgt er namelijk voor dat je immuunsysteem op orde blijft.

Mentholzalf of olie

Verschillende zalven met menthol of eucalyptus worden vaak gebruikt om hoesten of een verstopte neus te verminderen. Strijk het op de borst of nek en tijdens het slapen blijven de neusgaten meer open staan. Dit kan je ook doen met een tijgerbalsem onder de neus smeren.

Ook van bepaalde soorten oliën kunnen zorgen dat de luchtwegen en ademhaling verbeteren. Oliën met eucalyptus, pepermunt of tea tree olie kun je ook aanbrengen op de borst. Of je zet het naast je op een nachtkastje zodat je de hele nacht de geur kunt ruiken. Bij verkoudheid zou dit de symptomen kunnen verminderen.

Schoon huis en bed

De meeste tips zijn nu wel voor verkouden verstopte neuzen. Maar er zijn natuurlijk ook andere redenen dat je last van verstoppingen hebt. Zoals een allergische reactie door pollen of huisstofmijt.

Ben je langs de arts geweest en heb je deze diagnose gekregen? Of weet je niet waarom je precies last hiervan hebt? Dan kan een schoon huis en bed ook verbetering geven. Het stof in je huis kan er dus voor zorgen dat je een allergische reactie krijgt.

Nog meer middelen

Er zijn ook nog veel andere methodes die kunnen helpen wanneer je wilt slapen met een verstopte neus. Hieronder vallen ook verschillende middelen die je al in huis hebt en die de klachten kunnen verminderen. Dit zijn de soort ‘oma weet raadt’ middelen die een verstopte neus verhelpen.

Wanneer je een ui gesneden hebt kan je deze op je nachtkastje naast je bed leggen. Dit zorgt ervoor dat de luchtwegen meer open gaan staan. Nadeel is wel dat je slaapkamer naar ui gaat ruiken.

Je kan ook proberen om boter onder de neus te smeren. Deze roomboter zorgt ervoor dat je neus tijdens het slapen een stuk minder verstopt raakt.

Wil je ook (tijdelijk) minder last hebben van verstoppingen in je neus? Dan kan je ook pittig gaan eten. Dit heeft een verdunnend effect op je slijm. En door deze loopneus kan je wel even genieten van wat meer ruimte in de luchtwegen.

Drukpunten

Wil je tijdelijk goed kunnen ademen? Bij een verstopte neus zijn er drukpunten waarbij de neusholtes weer vrij komen. Hier heb je voorbeeld van een video op YouTube waarbij ook drukpunten gebruikt worden.

Over de auteur:

Chiel

Oprichter van Slapenweb.nl. Ontstaan na ervaring met slaapproblemen en weinig complete informatie op internet. Dagelijks bezig om de expertise op het slaapgebied te vergroten. Dit doet hij door onderwerpen en producten te onderzoeken om zo de kennis en site verder uit te breiden.

Plaats een reactie